Delicatese Literare
Recenzii

Hopeless. Fără speranță de Colleen Hoover, Editura Epica – recenzie

Hopeless. Fără speranță 

(Hopeless – 2012)

Colleen Hoover

Editura Epica

Traducere: Adrian Deliu

364 pagini

  1. 1. Hopeless. Fără speranță (Hopeless – 2012)
  2. 2. Speranța pierdută (Losing Hope– 2013) – recenzia
  3.     2.5. Finding Cinderella – 2013
Hopeless. Fără speranță este o carte superbă, emoționantă și înduioșătoare despre fiorii primei iubiri, despre suferință și iertare, înfruntarea adevărului, alungarea demonilor trecutului cu puterea pe care numai dragostea ți-o poate da, toate după o călătorie întortocheată, presărată cu multe întrebări și îndoieli, la sfârșitul căreia cei doi eroi și-au regăsit speranța, privind pentru prima dată cu încredere în viitor.
Autoarea gradează magistral indiciile, ținându-te cu sufletul la gură până în final, când descoperi întreg adevărul.
Cartea este povestită la persoana întâi din perspectiva lui Sky, o adolescentă în vârstă de șaptesprezece ani, aflată în ultimul an de liceu. Sky fusese adoptată în urmă cu treisprezece ani de Karen, care îi povestise că mama ei murise pe când ea avea doar trei ani, iar tatăl ei o dusese la orfelinat.
Sky nu avea nici o amintire de dinainte de a fi adoptată, deși ar fi vrut în sinea ei să știe mai multe amănunte despre părinții ei biologici. Karen fusese o mamă foarte bună pentru ea, arătându-i multă afecțiune și înțelegere, cu excepția regulilor stricte pe care le impusese privind accesul la tehnologie. Astfel, Sky era singura adolescentă fără telefon mobil, fără acces la televizor și internet, implicit fără cont de facebook. Mai mult, până la acea vârstă urmase școala acasă, departe de ceilalți copii de vârsta ei.

Cea mai bună prietenă a lui Sky era Six, o adolescentă de aceeași vârstă, vecină cu ea și cu care își făcea dese vizite nocturne, intrând una la alta pe fereastra dormitorului. Dar, la vârsta de paisprezece ani, Six descoperise băieții și, înnebunită după relațiile cu aceștia, petrecea ore întregi giugiulindu-se cu un băiat mult după ora de culcare impusă de părinți, iar Sky, pentru a nu fi mai prejos, îi ținea companie prietenului respectivului băiat, care se strecura la ea în dormitor. Dar, spre deosebire de Six care adora să facă sex, Sky nu simțea nicio plăcere sărutându-se cu băieții, doar o ciudată amorțeală, și nu permisese niciodată ca lucrurile să meargă mai departe.
La insistențele lui Six, Sky reușise să o convingă pe mama ei să o înscrie la școala de stat pentru ultimul an de liceu. Însă lui Six i se oferise șansa să studieze arta, de care era pasionată, în Italia, astfel că Sky s-a trezit brusc într-un mediu complet necunoscut, fără nici un prieten. Mai mult, reputația îndoielnică a lui Six îi fusese atribuită și ei, astfel că la prima zi de școală a auzit șușotindu-se în spatele ei cuvintele ”curvă” și ”parașută”, iar de dulapul ei erau prinse mai multe bilețele jignitoare.
Din fericire, Sky reușește să lege o prietenie neașteptată cu Breckin, un băiat gay, izolat și ostracizat la rândul lui de ceilalți.
Sky se obișnuise cu ideea că era complet imună la farmecele oricărui băiat, astfel că n-o deranjau bilețelele insultătoare lipite pe dulapul ei ba, mai mult, având un simț al umorului dezvoltat, în loc să le rupă, le aducea completări pentru ca jignirile la adresa ei să fie măcar creative.
Toată teoria ei avea să fie dată brusc peste cap în momentul în care l-a întâlnit pe Holder, în băiat care făcea gropițe adorabile în obraji când zâmbea și care i-a declanșat o întreagă invazie de fluturi în stomac doar când l-a privit.
”Senzația îmi e atât de străină, încât nu-mi dau seama precis ce o fi. N-aș putea spune ce are el atât de diferit, încât să-mi stârnească pentru prima oară în viață fireasca reacție fiziologică față de o altă persoană. Cu toate astea, nu sunt convinsă că aș mai fi văzut vreodată pe cineva atât de formidabil ca el. E superb. Nu în sensul de băiat frumos. Nici măcar în cel de tip dur. Ci doar un perfect amestec al căilor de mijloc. Nici prea mare, dar nicidecum prea mic. Nici prea necioplit, nici prea cizelat. E îmbrăcat în jeanși și un tricou alb, nimic deosebit.”

La rândul lui, Holder are o reacție șocantă. Schimbându-se la față de parcă ar fi văzut o fantomă, se duce după ea și insistă să-i afle numele. Dar, după ce Sky i-l spune, pare dezamăgit și pleacă. Cu toate acestea, a doua zi dimineața, Sky descoperă că Holder o aștepta în fața casei ei pentru a o însoți la alergarea ei zilnică matinală, iar în curând descoperă că erau și colegi la școală.
Informațiile pe care le aflase despre el erau însă îngrijorătoare. În urmă cu un an, Holder îl bătuse până îl lăsase lat pe un tip gay și fusese pedepsit pentru discriminare și petrecuse un an într-un penitenciar pentru minori.
Aparențele înșeală însă de multe ori și Sky va afla adevărul de la Holder însuși. Sora lui geamănă, Lesslie, de care fusese extrem de atașat, se sinucisese în urmă cu un an, iar el îl snopise în bătaie pe băiatul respectiv pentru că acesta spusese ceva jignitor despre sora lui după moartea ei. Nu fusese închis la penitenciarul pentru minori, ci își petrecuse anul în Austin, la tatăl lui, părinții lui fiind divorțați. De asemenea, faptul că nu avea nimic împotriva băieților gay a reieșit din faptul că s-a împrietenit imediat cu Breckin, toți trei petrecându-și timpul împreună în pauze.
Urmează o perioadă idilică, în care Sky simte că se îndrăgostește tot mai tare de Holder, care îi trimitea mesaje amuzante pe telefonul pe care Six i-l cumpărase în secret înainte de a pleca, se încăpățâna să rupă bilețelele ofensatoare la adresa ei, venea la ea acasă în lipsa mamei ei, petrecând momente încântătoare împreună.
A venit și momentul primului moment pasional împreună. Depunându-i zeci de sărutări pe gât, umeri, obraji și maxilar și atingându-se ușor de ea, Holder îi provoacă lui Sky valuri de extaz pur, după care, într-un gest de infinită tandrețe, îi înconjoară degetul ei mic cu al lui.
”Holder își apropie mâna de mine și își încolăcește degetul mic de al meu, ca și cum n-ar avea suficientă forță ca să-mi țină toată mâna. Dar e ceva drăguț, pentru că ne-am mai ținut de mână până acum, dar niciodată de degetul mic… ceea ce mă face să-mi dau seama că am mai trecut de o premieră. Iar descoperirea aceasta nu-mi provoacă dezamăgire, fiindcă știu că premierele nu au importanță când e vorba de el. Ar putea să mă sărute pentru prima oară, sau pentru a douăzecea, sau a milioana, și tot nu mi-ar păsa dacă ar însemna o premieră, sau nu, fiindcă sunt cât se poate de sigură că tocmai am doborât recordul pentru cel mai grozav sărut din istoria primelor săruturi… fără măcar să ne sărutăm.”

Din păcate, după momentul incredibil petrecut împreună, fațeta urâcioasă a lui Holder a ieșit din nou la suprafață, făcând-o pe Sky să creadă că el suferea de fapt de dublă personalitate, în genul dr. Jekyll și mr. Clyde. A doua zi la școală, observând o brățară pe care Sky o purta la mână, singura podoabă de altfel pe care o avea din perioada de dinainte de a fi adoptată, a început să se răstească la ea, întrebând-o de unde o are și, neprimind nici un răspuns, a ieșit intempestiv din sală, lăsând-o pe Sky confuză și devastată emoțional.
”Știu că am gura căscată și ochii cât cepele, dar mă bucur că speranța nu e ceva palpabil, fiindcă altfel toți cei din jur ar vedea cum a mea se năruiește.”
Dar, după patru săptămâni de pauză, Holder a revenit în viața ei, implorând-o să îl ierte. Deși Sky era încă supărată pe el și ar fi vrut să îl mai fiarbă puțin, dorința de a-l avea înapoi în viața ei e mult mai puternică decât orice.
”Nu înțeleg cum de m-a putut face să trec prin toate astea, când mâhnirea din ochii lui e atât de evidentă.”
”Sunt nervoasă pe el, însă îl vreau aici cu mine mult mai mult decât nu-l vreau.”
În perioada următoare, Sky are de-a face doar cu personalitatea fermecătoare a lui Holder. Complet vrăjită de el, vrea să treacă și de ultima premieră și să facă dragoste cu el, împărtășindu-i bunei ei prietene Six intențiile ei.
”Nu, încă n-am făcut sex. Totuși, le-am făcut pe toate celelalte, așa că, sunt sigură, curând i se va termina răbdarea. Mai întreabă-mă de mâine seară. S-ar putea să am cu totul alt răspuns.”
Însă, neobișnuită prea bine cu tehnologia, Sky trimite din greșeală mesajul lui Holder. Dându-și seama de greșeală, Sky se simte îngrozitor de stânjenită, dar Holder are grijă să o liniștească, cuvintele lui dovedindu-i tăria sentimentelor pe care le avea pentru ea.
”- Ori c-o fi mâine seară, ori la anul, îți garantez c-o să fie cea mai a naibii de grozavă noapte din viața mea. Tu doar ai grijă să iei singură hotărârea asta, și nu altcineva, bine? Eu o să te doresc mereu, dar n-o să-mi permit să te am până când n-o să fii sută la sută sigură că mă vrei la fel de mult.”
Totuși, Sky era sigură pe sentimentele ei și nu era dispusă să mai aștepte. Profitând de absența mamei lui de acasă, se duce la el și îi aduce la cunoștință hotărârea ei, precizându-i totuși că era virgină, de teamă ca el să nu fi crezut zvonurile de la școală și cerându-i, în același timp, să-i promită că va fi cea mai bună primă dată din istoria primelor dăți.
”- Vreau s-o fac, dar numai dacă-mi promiți c-o să batem recordul pentru cea mai bună primă dată din istoria primelor dăți.
Îmi zâmbește larg de deasupra mea.
– Când e vorba de tine și despre mine, Sky… niciodată n-o să fie mai puțin de-atât.”
Dar ceea ce începe ca o experiență minunată și pasională se sfârșește brusc în momentul în care Sky se simte năpădită de valuri reci de greață, știind că o să o doară și că o să plângă după ce se va termina totul, senzații cu atât mai bulversante cu cât nu își dă seama de unde le are.
”Tresar când îmi dau seama că senzația de nerăbdare din stomacul meu se preface deodată într-una de groază.
Și de greață.
Și de frică.
Inima îmi bate năvalnic, și răsuflarea începe să se transforme într-o serie de icnete scurte.”
”Dar cum e posibil să știu? De unde să știu, când n-am mai făcut-o niciodată?”
Holder, care se oprise imediat când văzuse că începe atacul ei de panică, era disperat să o ajute să iasă din starea de transă în care intrase.
Unele amintiri sunt prea înfricoșătoare, prea cumplite ca să vrei să le păstrezi, astfel că le ascunzi în spatele unei bariere mentale, care te ajută să poți merge mai departe. În anumite condiții însă, amintirile ies la suprafață și tind să te copleșească prin intensitatea lor.
Odată factorul catalizator declanșat, frânturi bulversante din copilăria ei încep să-i revină în valuri lui Sky, făcând-o nesigură de percepțiile ei, de tot ceea ce crezuse până atunci și nemaiștiind în cine poate să se încreadă.
”Dintr-odată, mă simt de parcă aș fi mai multe persoane diferite, împachetate într-una singură. Una care nu știe cine e, și nici unde-i e locul, ceea ce mă tulbură. Niciodată nu m-am simțit atât de izolată, de când mă știu: ca și cum n-ar exista nici măcar un om în toată lumea asta în care să pot avea încredere. Nici măcar în mine însămi nu pot avea încredere. Nu pot să mă încred nici chiar în propriile mele amintiri.”
Însă numai adevărul, oricât de cumplit și de greu de suportat ar fi, te poate elibera, iar Sky, alături de Holder, singurul în care simte că mai poate avea încredere, pleacă la Austin, locul ei de naștere, pentru a afla răspunsuri.
Dar, în momentul în care intră prin efracție în vechea ei casă și își revede camera din copilărie, experiențele nedrepte, crude și devastatoare emoțional pe care le trăise acolo îi revin în memorie, aducându-și aminte de groaza cumplită pe care o simțea noaptea când vedea că se răsucea mânerul…
Holder, speriat de criza ei cumplită de furie, în urma căreia începuse să spargă totul în jur, o ia pe sus și o duce în camera de hotel. Deși răscolit îngrozitor realizând ce i se întâmplase ei în copilărie, Sky bolborosind că și-ar fi dorit ca Holder să fie primul pentru ea, dar el îi luase asta, Holder era disperat să o ajute să depășească teribilul moment.
”- Dă-le naibii de premiere, Sky. Singurele care contează pentru mine, cu tine, sunt eternitățile.”
Declarația lui de iubire te mișcă până la lacrimi prin profunzimea ei…
”- Dar ține minte că lucrurile pe care ți le-a făcut el n-au nici o legătură cu noi, când suntem așa, împreună. Când te ating, te ating pentru că vreau să te fac fericită. Când te sărut, te sărut pentru că ai cea mai incredibilă gură din câte am văzut vreodată, și știi că nu mă pot abține s-o sărut. Iar când fac dragoste cu tine… exact asta fac. Fac dragoste cu tine, pentru că sunt îndrăgostit de tine. Conotațiile negative pe care le-ai asociat toată viața cu atingerile fizice nu sunt valabile și pentru mine. Nu sunt valabile pentru noi. Eu te ating pentru că te iubesc, și nicidecum din alt motiv.”
Cel mai terifiant lucru este că tocmai persoana care ar fi trebuit să o apere și să o protejeze îi făcuse rău, persoana în care avea cea mai mare încredere la momentul respectiv, pe care o iubea și ar fi trebuit să-i fie model… Cumplită experiență pentru sufletul pur și inocent al unui copil!
”Nu vreau să-mi mai amintesc cât de mult îl urăsc, și mai ales nu vreau să-mi amintesc cât de mult l-am iubit. Nimic nu se compară cu sentimentul de vinovăție resimțit atunci când găsești loc în sufletul tău să iubești răul.”
Cu un caracter puternic, având sprijinul necondiționat al persoanei iubite, Sky a reușit să înfrunte persoana care îi mutilase sufletul în copilărie, dezbărându-se de demonii trecutului care, deși nu era conștientă de acest lucru, îi sălășluiau în subconștient și o împiedicau să se bucure de viață.
Holder este un personaj extraordinar. Puternic, tandru și sensibil, capabil de o iubire totală și necondiționată, și-a lăsat deoparte propria lui dramă personală, care printr-un capriciu pervers al sorții era strâns conexată de cea a lui Sky, pentru a o ajuta pe aceasta să depășească traumele emoționale provocate de amintirile trecutului, să-și vindece rănile sufletești și să poată iubi din nou. În Speranța pierdută vom putea citi întreaga poveste din punctul lui de vedere.
”- Faptul că a fost posibil ca inima ta să poată să iubească și să aibă din nou încredere într-un bărbat e dovada că m-am îndrăgostit de cea mai curajoasă femeie din câte am întâlnit vreodată. (…) Și-ți jur că-ți voi fi recunoscător până la ultima mea suflare pentru că ți-ai dat voie să mă iubești. Îți mulțumesc mult că mă iubești, Linden Sky Hope.”

”- Pentru că totdeauna cerul e frumos. Chiar și când e întunecat, sau ploios, sau noros, tot frumos e de privit. E preferatul meu, fiindcă știu că dacă vreodată o să mă simt rătăcit, sau singur, sau speriat, nu trebuie decât să privesc în sus, iar el o să fie acolo, orice-ar fi… și știu că totdeauna o să fie frumos.”

Am menționat cartea în Top 10 cărți romantice care m-au emoționat până la lacrimi și în Top 10 eroi romantici din cărțile contemporane

Cărțile autoarei Colleen Hoover pot fi comandate pe elefant.rolibris.ro, librariadelfin.rolibrex.rolibrarie.net, cartepedia.rocarturesti.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Colleen Hoover

Listă cărți apărute la Editura Epica ordonate după autor și serii

Recenzii și prezentări cărți Editura Epica

Recenzii și prezentări cărți emoționante

Recenzii și prezentări cărți young adult

28 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *