Delicatese Literare
Recenzii

Fascinația Dansatorului de Iris Johansen, Editura Orizonturi – recenzie

Fascinația Dansatorului 

Reap the Wind

Iris Johansen

Editura Orizonturi

542 pagini

Traducere : Nicoleta Ștefănescu Popescu Inotești

1. Legenda Dansatorului – The Wind Dancer – 1991 – recenzie
2. Pe urmele Dansatorului – Storm Winds – 1991 – recenzie
3. Fascinația Dansatorului – Reap the Wind – 1997
4. Final Target – 2001

Un scriitor de romane polițiste are o idee care ar putea duce la aflarea identității membrilor unei bande ce terorizează Europa și a hoților unor lucrări de artă inestimabile.

În mijlocul unor evenimente care îi stârnesc dorința de răzbunare, carismaticul Alex Karazov o întâlnește pe Caitlin Vasaro și îi face acesteia o propuneare de afaceri care îi readuce tinerei femei speranța de a-și salva moștenirea aflată în pericol. Peste Atlantic, secretarul lui Jonathan Andreas, candidat la președinția Statelor Unite, studiază jurnalele familiei Andreas, în speranța că va reuși să afle mai multe despre Dansatorul Vântului, aflat în posesia acestei familii.

Interesele tuturor acestor oameni se împletesc si se completează. Într-un fel sau altul, toți vor să se afle în posesia sau măcar în apropierea Dansatorului Vântului. Aventurile lor ne poartă de la un capăt la altul al Europei, dar și în Statele Unite și în exoticul Istambul, cu lumea lui interlopă.

Povestea se rotunjeste prin întoarcerea la ruinele cetății Troia, acolo unde a început odiseea statuii Dansatorul Vântului și unde, se pare, urmează să se scrie ultimul capitol din aventurile personajelor noastre.

Aici, Cailtin si Alex încearcă să descifreze inscripția de pe statuie. Ce mistere va dezlega această inscripție? Ce se va intampla cu Dansatorul Vântului?

Va supraviețui lăcomiei și nesăbuinței oamenilor? Răspunsurile la aceste întrebări, dar și multe altele, se găsesc în Fascinatia Dansatorului.

Fascinația Dansatorului de Iris Johansen, pe care am găsit-o pe stoc pe Libriseste o carte deosebit de spectaculoasă, foarte bine scrisă, dozând magistral suspansul, misterul și romantismul pe parcursul acțiunii.

Și de această dată, misterioasa statuetă Dansatorul Vântului, despre care legenda spunea că este dotată cu puteri miraculoase, va avea un rol determinant în poveste. Motivațiile diverselor personaje legate de celebra statuetă vor declanșa un întreg angrenaj de evenimente cu consecințe dramatice, influențând decisiv destinele mai multor persoane care, în lipsa acestui catalizator, ar fi avut puține șanse să se poată intersecta. Vom pătrunde astfel în lumea spionajului de mare clasă, a corupției de nivel înalt, a furturilor de obiecte de artă, a politicii de top, a afacerilor cu parfumuri precum și dincolo de fațada strălucitoare a Hollywood-ului.

Urmărind firul acțiunii, vom avea parte și de un tur virtual spectaculos în mai multe locații de pe glob, pornind din St.Basil, Elveția, ajungând la Grasse, în Franța, la New York, la Paris, la Istanbul pentru a poposi spre final la ruinele Troiei, locul de unde începuse prima dată traseul statuetei.

Galeria personajelor este și ea impresionantă, autoarea reușind să creioneze caractere deosebit de credibile, cu temperamente unice, fiecare acționând conform propriilor scopuri, bine motivate și argumentate.

Ca și în precedenta carte din serie, Pe urmele Dansatorului, și în acest volum avem parte de două povești de iubire, ambele de un farmec deosebit, foarte interesante și pasionale.

Acțiunea cărții începe în anul 1991.

În primul capitol facem cunoștință cu Alex Karazov, un personaj fascinant, deosebit de inteligent, ce avea în spate un trecut tumultuos de care încerca să se distanțeze.

Ca origini, Alex era pe jumătate român, pe jumătate rus. Copilăria și tinerețea și le petrecuse în România, țara de origine a mamei lui. Mintea lui strălucită atrăsese atenția KGB-ului, care îl recrutase pe când era student. 

Reputația lui de a rezolva diverse puzzle-uri ce păreau imposibile, de a face conexiuni neașteptate și previzionări pentru evenimentele ce aveau să se producă îi impresionase pe șefii CIA-ului, care reușiseră să îl convingă să treacă de partea lor. 

O perioadă, Alex acționase ca agent al CIA-ului, repurtând multe succese, până când, la un moment dat, un șef corupt se folosise de talentul și abilitățile lui pentru a da o lovitură în interes personal în scopul de a se îmbogăți. Consecințele fuseseră dramatice, mai mulți oameni nevinovați murind, iar Alex se simțise copleșit de vinovăție. Furios și scârbit, refuzase să mai lucreze în continuare pentru CIA, dar avusese grijă să își ia propriile măsuri de siguranță. Reușise să substituie o sumă mare de bani din prada pe care și-o însușise șeful lui corupt și aranjase că, în cazul morții lui, în treizeci de state să fie trimise mai multe scrisori compromițitoare care dezvăluiau în amănunt corupția la nivel înalt pe care o descoperise. În acest fel își crease o plasă de siguranță, fostul lui șef din CIA având tot interesul să îl protejeze pentru a rămâne în viață.

Dispunând de o avere impresionantă, Alex se retrăsese la o cabană aflată în St. Basil, Elveția, alături de prietenul și partenerul lui Pavel  Rubanski. Acolo, Alex își omora timpul scriind romane polițiste și rezolvând puzzle-uri pentru amuzamentul propriu. Astfel, punând cap la cap niște indicii, Alex descoperise că o bandă, condusă de un anume Black Medina, care fura diverse opere de artă din marile muzee ale lumii, își stabilise drept următoarea țintă Dansatorul Vântului, o statuetă celebră, fascinantă, despre care se spunea că are puteri miraculoase contribuind decisiv la succesele celui care o avea în posesie. Făcând câteva conexiuni, Alex și-a dat seama că, de fapt, banda condusă de Black Medina era coordonată din umbră de Brian Ledford, un fost partener din CIA. Luând legătura cu Ledford, acesta îl vizitează și îi confirmă bănuielile, dar, în același timp, îl previne să nu se amestece, întrucât miza era mult prea mare, iar repercusiunile vor fi cumplite. Ca un avertisment, după plecarea lui Ledford, Alex îl găsește pe Pavel, prietenul lui și singură persoană la care ținea, omorât și mutilat groaznic, cu fularul lui Ledford înfășurat în jurul gâtului.

Înnebunit de furie și de durere, Alex jură să se răzbune.

În continuare, acțiunea se mută la Casa Vasaro, aflată lângă Grasse, în Franța.

Caitlin Vasaro, o tânără de douăzeci și cinci de ani, administra cu mult devotament respectiva proprietate, constituită din plantații de trandafiri și alte flori, vinărie, conac și alte dependințe. 

În timpul studiilor pe care le făcuse la Sorbona, Caitlin făcuse o dizertație privind istoria acestei proprietăți, pe care ea o îndrăgise de mic copil, și a familiei care o administrase de câteva secole. Astfel, tradiția instituită de Lorenzo Vasaro, pe care l-am cunoscut în Legenda Dansatorului, era că proprietatea să fie lăsată  moștenire, din generație în generație, celei mai mari fete din familie (prima dintre ele fiind Caterina, fiica lui Lion și a Sanchiei, pe care i-am cunoscut de asemenea în Legenda Dansatorului), iar aceasta să își păstreze numele Vasaro, chiar și după căsătorie, și să poarte numele Caterina sau alte variațiuni ale acestui nume. 

Fascinată de istoria familiei ei, Caitlin petrecea ore întregi studiind un jurnal început în anul 1792, lăsat de Catherine Vasaro, în care era descrisă istoria familiei. După cum știm din Pe urmele Dansatorului, Catherine începuse să scrie acel jurnal la îndemnul Juliettei, buna ei prietenă, pentru a o ajuta să-și depășească trauma sufletească cauzată de cumplita dramă prin care trecuse la un moment dat. Caitlin era intrigată mai ales de statueta Dansatorul Vântului, a cărei hologramă o studia ore întregi, având impresia că ochii statuetei îi transmit un mesaj misterios. Caitlin era fascinată și de inscripția criptată de la baza statuetei, al cărei înțeles nimeni nu reușise să îl descifreze până atunci.

Întreaga responsabilitate a proprietății și a oamenilor care lucrau acolo se afla doar pe umerii lui Caitlin, care nu avea pe cine să se bazeze. Mama lui Caitlin, Katrine, era o ființă fragilă și sensibilă, lipsită de orice simț practic. În tinerețe, Katrine se îndrăgostise nebunește de un bărbat atrăgător, cu care se căsătorise. Bărbatul se dovedise însă a fi un șarlatan și, la treisprezece ani de la căsătorie, după ce sărăcise proprietatea prin excesele lui, o părăsise pe Katrine și pe fiica lor Caitlin, în vârstă de doisprezece ani la acea vreme, luând toate lucrurile de preț din Vasaro.

În prezent, Caitlin se străduia din răsputeri să salveze proprietatea, înglodată în datorii și ipotecata la banca. O furtună violentă care distruge mai mult de jumătate din plantația de trandafiri adâncește criza în care se afla. O posibilă salvare era să se lanseze noul parfum, creat de Caitlin, căruia aceasta intenționa să îi dea numele Vasaro, iar beneficiile rezultate din vânzarea acestuia ar fi reușit să aducă un profit substanțial, după ce ar fi acoperit toate datoriile. Din păcate, banca a refuzat să îi mai acorde lui Caitlin un alt credit.

Tocmai când Caitlin se simțea încolțită din toate părțile, sosește la Vasaro un bărbat misterios și foarte carismatic, Alex Karazov, care îi propune să se asocieze în vederea lansării noului parfum. Astfel, Alex urma să finanțeze întreagă campanie de lansare, în schimbul unui procent de 20% din profiturile obținute în următorii cinci ani, cu singura condiție ca el să conducă întreagă campanie de marketing. Deși Caitlin realizează că Alex are un scop ascuns, pe care nu vrea să îl dezvăluie, acceptă propunerea, neavând nicio altă alternativă valabilă.

Magnetismul dintre Alex și Caitlin este aproape palpabil încă de la prima lor întâlnire, aerul încingându-se în preajma lor. În scurt timp, cei doi nu mai rezistă atracției reciproce și devin amanți, momentele lor de dragoste fiind foarte pasionale.

Planul de marketing propus de Alex pentru lansarea campaniei este spectaculos și îndrăzneț. Pentru a atrage imediat atenția, imaginea parfumului urma să fie asociată cu celebra statuetă Dansatorul Vântului, iar alegerea lui pentru purtătoarea de cuvânt pentru campania de publicitate era Chelsea Benedict, o actriță îndrăgită și celebră.

Caitlin este sceptică în privința reușitei planului lui, întrucât statueta se afla în posesia lui Jonathan Andreas, pe care era foarte greu să îl motivezi cu ceva, fiind un om politic extrem de respectat, viitor candidat la președinția Statelor Unite, iar despre Chelsea Benedict se știa că era foarte selectivă în privința campaniilor în care se implica asociindu-și imaginea.

Alex o liniștește pe Caitlin, spunându-i că deviza după care se conducea el era “dă-le ce vor, iar ei vor face ceea ce vrei”.

Astfel, cei doi pleacă în America, pentru a se întâlni cu Jonathan Andreas. Caitlin este plăcut surprinsă descoperind că Alex își făcuse bine temele, știind exact pe ce pârghii trebuie să acționeze. Jonathan acceptă să se asocieze cu ei din două motive. Primul era legătura de familie, Caitlin fiind o vară îndepărtată, dar având strămoși comuni, iar destinele celor două ramuri are familiei fuseseră strâns împletite de-a lungul anilor. Al doilea motiv era faptul că Chelsea Benedict era amanta secretă a lui Jonathan, iar campania de publicitate le oferea o șansă nesperată celor doi de a fi împreună fără să bată la ochi.

Chelsea Benedict nu avusese dintotdeauna o viață strălucitoare. Ea pornise de jos, crescând la periferia săracă a New Yorkului. Mama ei fusese prostituată, iar tatăl ei o părăsise de mică. Ambițioasă și tenace, Chelsea a mers la un liceu de arte ce putea să-i ofere o carieră promițătoare, însă a destinul i l-a scos în cale pe Harry Pernell, un mogul bogat de pe Wall Street, mult mai în vârstă decât ea, care a lăsat-o însărcinată pe când ea avea doar șaisprezece ani. Cei doi s-au căsătorit și au avut o fiica, Marisa. După patru ani, sătulă de abuzurile soțului, Chelsea a înaintat divorț și a cerut custodia copilului, pe care nu a reușit însă să o primească, Pernell fiind suficient de bogat pentru a plăti martori mincinoși și a fabrica dovezi contra ei. Pe când Marisa avea șase ani, Chelsea a aflat oripilată că tatăl acesteia o abuza sexual. Disperată să-și salveze fiica, Chelsea a răpit-o pe Marisa și a ascuns-o la niște prieteni  în afară statului. Înfuriat, Pernell a pus că Chelsea să fie arestată și aruncată în închisoare pentru răpire. Chelsea a stat în închisoare timp de paisprezece luni, până când s-au găsit mai multe dovezi contra lui Pernell într-un alt caz de abuz de minori, iar ea a fost eliberată. După ce a ajuns celebră la Hollywood, ziarișii au scormonit în trecutul ei și l-au dezvăluit publicului larg. Astfel, deși Chelsea îl iubea profund pe Jonathan, refuzase cererea acestuia în căsătorie, fiind convinsă că asocierea cu ea i-ar fi ruinat acestuia orice șansă pentru candidatura la președinție.

Marisa ajunsese acum la vârsta de șaisprezece ani și era o fată cu totul deosebită, extrem de sensibilă și foarte înțeleaptă pentru vârstă ei. Deosebit de empatică, Marisa se implicase în mai multe cauze umanitare.

Încântată de pretextul oferit de a fi o perioadă în apropierea lui Jonathan fără a se putea face alte speculații și tentată de suma mare de bani care i se oferă, trei milioane de dolari, Chelsea acceptă și ea să fie purtătoarea de cuvânt în campania de promovare a parfumului.

Prima etapă în campania de promovare a parfumului urma să se desfășoare la Paris, iar la recepția dată cu respectiva ocazie urma să fie expusă și statueta Dansatorul Vântului.

Ajuns la Paris, Alex primește un telefon surpriză care îl bulversează complet. Ca într-un joc malefic de șah, Brian Ledford face următoarea mutare, spunându-i lui Alex că a fost fericit să descopere că acesta și-a găsit o iubită, amenințarea fiind clară. Alex este îngrozit. Într-adevăr, scopul lui ascuns fusese de la bun început acela de a se răzbuna pe Ledford, iar pentru acest lucru ticluise tot acel plan de promovare al parfumului. Știind că Ledford era obsedat de statueta Dansatorul Vântului, Alex fusese convins că acesta nu va rata oportunitatea de a încerca să fure statueta la Paris, moment în care Alex spera să îl poată prinde. 

Ledford îi intuise însă intențiile și întorsese totul în favoarea lui, folosindu-se de planul lui Alex ca de un bumerang. Disperat, Alex realizează că, fără voia lui, o transformase pe Caitlin într-o țintă.

Alex se îndrăgostise profund de Caitlin și îi era teamă că ea nu îl va ierta niciodată pentru că o mințise și se folosise de ea. Totuși, singură șansă pentru a o putea proteja era ca ea să fie avertizată de pericol, astfel că Alex îi mărturisește întregul adevăr. Relația lui Caitlin a fost cea scontată de Alex. Extrem de furioasă, i-a reproșat că a manipulat-o în folosul propriilor lui planuri și, prin intermediul ei, l-a implicat și pe Jonathan, punându-l și pe el în pericol.

Deși Alex și-ar fi dorit din răsputeri să poată anula totul, caruselul evenimentelor, odată pornit, nu mai putea fi oprit.

În ciuda măsurilor de securitate, statueta Dansatorul Vântului este furată, în locul ei fiind pusă o copie.

Pentru a recupera statueta, Alex pleacă pe urmele lui Ledford. În același timp însă, realizând că pericolul plana în permanență deasupra lui Caitlin, iar cea mai bună protecție i-o putea oferi doar el, Caitlin îl însoțește.

”- Nu mă mai poți controla prin sex, Alex.

– Nici nu încercam. O privi direct în ochi. Nu la început. Voiam doar să te ajut.

– Dar ai fi făcut-o.

El zâmbi cu amărăciune.

Oh, da, m-aș folosi de sex ca să te controlez, dacă asta înseamnă să te țin în viață. Aș folosi tot ce am.”

Indiciile găsite îi poartă până în exoticul Istanbul, unde acționa o întreagă lume interlopă. Pentru a se descurca în întregul păienjenișul de afaceri ilegale, contactele lui Alex din CIA îl pun în legătură cu Kemal, un tânăr simpatic, foarte ambițios și cu multe secrete. Conduși de Kemal, cei doi ajung la un bordel ilegal, condus de un om de afaceri corupt, unde mai mulți copii erau exploatați sexual. Cei doi vor reuși să o salveze din acel iad pe Melis, o fetiță isteață în vârstă de unsprezece ani, a cărei poveste o vom afla într-o altă carte a autoarei, Ultima scăpare.

Kemal fusese el însuși cândva un băiat abuzat, dar reușise să fugă, iar ambiția lui era să se îmbogățească și să devină complet independent.

Evenimentele se precipită, pericolele vin în valuri și nu toate personajele reușesc să supraviețuiască în jocul malefic al terorii…

Pentru descifrarea inscripției de la baza statuetei, pașii îi poartă la ruinele cetății Troia, acolo unde a început odiseea statuetei.

După mai multe răsturnări spectaculoase de situație și dezvăluiri de secrete, finalul ne aduce și rezolvarea fericită a ambelor povești de dragoste.

Cu ajutorul Marisei, Jonathan reușește să o convingă pe Chelsea că locul ei este alături de el și că, departe de a fi o piedică, ea era exact sprijinul de care el avea nevoie.

Caitlin, îndrăgostită nebunește de Alex, reușește să îl ierte pentru modul cum a folosit-o, mai ales că ea simțise de la început că acesta avea și un scop ascuns, dar îi acceptase ajutorul oricum, neavând altă soluție.

După ce vechiul Vasaro fusese incendiat de diabolicul Ledford, Alex a convins-o pe Caitlin să își creeze propriul ei Vasaro, care să aducă un suflu nou, întrucât ani de zile nu făcuse decât să protejeze și să perpetueze vechiul Vasaro, primit moștenire. Iar Alex, un veșnic rătăcitor până atunci, își dorește, pentru prima dată, să prindă rădăcini într-un loc alături de persoana iubită, fiind dispus să facă orice pentru a o face fericită pe Caitlin. Cererea lui în căsătorie este una dintre cele mai originale citite de mine.

”- Am putea face un târg. Eu refac Vasaro pentru tine și poate tu mă lași să stau aici un timp.

– Ea își ținu respirația.

– Cât timp?

– Nu știu. Se mută în josul râului și începu să sape pământul. Ce-ar fi să începem cu patruzeci-cincizeci de ani? După asta renegociem.

Ea inspiră grăbit.

– Credeam că nu vrei să prinzi rădăcini.

– Ți-am spus că toate se schimbă? Batem palma?

– Dă-le ce vor și ei îți vor da ce…

Ea se opri când Alex ridică repede capul, iar ea putu să-i vadă expresia.

– Spune-mi orice lucru îți dorești pe lumea asta și ți-l voi da, zise el cu vocea îngroșată. Doar să mă lași să stau cu tine.

– Așa vei face? Un zâmbet îi lumină fața. Înseamnă că aș fi o idioată să refuz, nu?

– Da.

Ea chicoti ușor și îl luă de mână. Își trecu degetele printre degetele lui, iar Pegasus era prins între ele.

– Cincizeci de ani?

– Cel puțin.

– Căsătorie?

– Dacă nu te deranjează.

– Nu mă deranjează. Ea făcu o pauză, devenind brusc tensionată. Mă iubești, Alex Karazov?

– Sigur că da, zise el surprins. Despre ce altceva crezi că e vorba?

Râsul ei vesel răsună peste câmpul de trandafiri.

Nu există dragoste precum e cea furată de sub umbra sabiei…”

Și tocmai când credeam că nimic nu ne mai poate uimi, epilogul ne-a rezervat încă o surpriză de proporții referitoare la Marisa, Kemal și statueta Dansatorul Vântului.

Cartea ne oferă o lectură bogată și complexă, cu multe destine împletite, captivându-ți interesul de la prima până la ultima pagină, neputând să o lași din mână odată ce ai început-o.

În serie mai este un volum, Final Target, care m-aș bucura mult să fie tradus.

O serie superbă, pe care o recomand cu multă căldură!

Am menționat cartea în Top 10 cărți thriller și de mister care ne-am dori să fie ecranizate

Cartea Fascinația Dansatorului de Iris Johansen poate fi comandată pe libris.ro

Recenzii Editura Orizonturi

20 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *