Delicatese Literare
Recenzii

Fascismul. Un avertisment de Madeleine Albright, Editura RAO – recenzie

Fascismul. Un avertisment

(Fascism: A Warning – 2018)

Madeleine Albright

Editura RAO

Traducere: Maria Aciobăniței prin Lingua Connexion

Nr. de pagini: 288

An apariție: 2019

Madeleine Albright este unul dintre cei mai influenți politicieni și diplomați ai ultimelor decenii. Născută în Cehia, la 15 mai 1937, a fost prima femeie care a ocupat funcția de Secretar de Stat al Statelor Unite ale Americii, servind între 1997 și 2001, în timpul mandatului lui Bill Clinton. În perioada 1993–1997, a fost ambasadorul Statelor Unite la ONU. A scris o serie de cărți, printre care: The Mighty and the Almighty: Reflections on America, God, and World Affairs (2006), Memo to the President Elect (2008), Prague Winter: A Personal Story of Remembrance and War, 1937–1948 (2012).
În lucrarea sa publicată în 2018 în Statele Unite, Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat (perioada administrației Clinton, între 1997 și 2001), trage un semnal de alarmă privind ascensiunea populismului și chiar apariția fascismului în lume. Autoarea vorbește despre erodarea democrației liberale, despre o veritabilă criză politică și despre creșterea amenințării fascismului, nu numai în Statele Unite, ci în toată lumea. Volumul, care scoate în evidență numeroase similitudini între evenimentele din ultimii ani din Europa și ceea ce s-a întâmplat în urmă cu un secol, va fi publicat de Editura RAO în septembrie. Doamna secretar de stat. Memorii, prima carte semnată de Madeleine Albright, a apărut în România în 2008, la aceeași editură.

Citind cartea Fascismul. Un avertisment de Madeleine Albright, m-am simțit de parcă participam la o lecție fascinantă de istorie despre fascismul din întreaga lume.
Cartea începe cu o dedicație și un citat extrem de sugestive.
”Pentru victimele fascismului
Atunci și acum
Și pentru toți cei care luptă cu fascismul
Din alții și din ei înșiși”
”Fiecare epocă își are fascismul ei” – Primo Levi
Fascismul. Un avertisment oferă o mulțime de informații pertinente care te pun pe gânduri.
Cu exemple concrete, pornind de la originile fascismului și ascensiunea la putere atât a lui Mussolini, cât și a lui Hitler, autoarea ne demonstrează că fascismul vine rar la putere prin răsturnarea violentă a unei democrații. După ce un lider cu instincte fasciste vine la putere, acesta procedează la manipularea opiniei publice și la răsturnarea normelor tradiționale, astfel încât însăși constituția să fie modificată sau ignorată.
”În 1924, Mussolini a forțat o lege electorală care acorda fasciștilor controlul parlamentului. Când liderul socialiștilor a adus dovezi că votul a fost aranjat, a fost răpit de huligani și ucis. La sfârșitul anului 1926, Ducele abolise toate partidele politice concurente, eliminând libertatea presei, neutralizând mișcarea muncitorească și asigurându-și dreptul de a numi el însuși oficialii municipali. Pentru a impune aceste edicte, a preluat controlul poliției naționale, i-a mărit efectivele i-a sporit capacitatea de a desfășura programe de supraveghere internă. Pentru a constrânge monarhia, și-a acordat dreptul de a aproba orice succesor al regelui. Pentru a îmbuna Vaticanul, a închis bordelurile și a umflat leafa preoților, dar a câștigat în schimb dreptul de a-i aprobă pe toți episcopii. Privind spre viitor, a transformat școlile în fabrici umane, unde școlarii în cămăși negre mărșăluiau cu muschete, sărbătoreau perspectiva unei morți eroice și strigau crezul fascist: „Crede! Supune-te! Luptă!”
Într-un mod asemănător au procedat și autocrații din ultimii treizeci de ani, despre care doamna Albright poate scrie dintr-o perspectivă de primă mână.
La început, autocratul își manifestă îngrijorarea pentru soarta poporului său, inițiind o serie de măsuri populare dar, pe măsură ce trece timpul, acesta își lărgește sfera de putere și zdrobește toate formele de opoziție, pretinzând că este singurul care știe ce este potrivit pentru țara sa.
”Un fascist este acela care susține că vorbește în numele unui întreg grup sau al unei întregi națiuni, dar care este complet indiferent la drepturile altora și este gata să se folosească de violență sau de orice alte mijloace pentru a-și atinge scopurile.”
Îngrijorată de evoluțiile de pe scena politică din ultima vreme, autoarea trage un semnal de alarmă înainte ca lucrurile să scape de sub control.
”Și de ce, ajunși atât de departe în secolul al XXI-lea, vorbim din nou despre fascism? Un motiv, sincer vorbind, este Donald Trump. Dacă ne gândim la fascism ca la o rană din trecut care aproape s-a vindecat, a-l pune pe Trump la Casa Albă a fost ca și când ai rupe bandajul și ai zgândări coaja.”
Trump este primul președinte antidemocratic din istoria SUA. Începând de la primele ore ale mandatului său, Trump și-a arătat disprețul față de instituțiile democratice, idealurile egalității și justiției sociale.
Este oare Trump un fascist? Madeline Albright ne asigură că nu este, dar… De la acest ”dar” vine și avertismentul cărții. Dacă SUA, care a fost atât de mult timp cea mai puternică campioană a democrației din lume, începe să fie percepută ca o țară în care valorile democratice sunt disprețuite, fasciștii din întreaga lume se vor simți încurajați.
”Președinții de la Roosevelt la Obama au căutat să-și ajute aliații să se apere și să se implice în apărarea colectivă față de pericole comune. Nu am făcut-o dintr-un sentiment caritabil, ci pentru că am învățat din experiență că problemele din străinătate, dacă sunt ignorate, ar putea în scurt timp să ne pună în pericol.
Funcția asta de lider internațional nu este genul de sarcină pe care să o duci vreodată la bun sfârșit. Pericolele vechi rareori dispar complet și altele noi apar la fel de des ca răsăritul soarelui. Rezolvarea lor eficientă nu a fost niciodată o problemă de bani sau de putere. Țările și oamenii trebuie să-și unească forțele și asta nu se întâmplă în mod firesc. Deși Statele Unite au făcut multe greșeli în istoria lor bogată în evenimente, și-au păstrat abilitatea de a-i mobiliza pe alții datorită angajamentului de a conduce în direcția în care vor cei mai mulți să meargă – spre libertate, dreptate și pace. Problema cu care ne confruntăm acum este dacă America poate continua să mai prezinte acea efigie de autoritate cu un președinte care nu pare să acorde mare însemnătate cooperării internaționale sau valorilor democratice.
Răspunsul are însemnătatea lui pentru că, deși natura respinge vidul, fascismul îl îmbrățișează.”
Ținând cont de experiența personală deosebită a lui Madeleine Albright, avertismentul este unul valoros și de luat în seamă.

Cartea Fascismul. Un avertisment de Madeleine Albright poate fi comandată pe raobooks.com, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

 

 

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *