Delicatese Literare
Recenzii

Fata care s-a jucat cu focul de Stieg Larsson, Seria Millennium, Editura Trei – recenzie

Fata care s-a jucat cu focul

(The Girl Who Played with Fire – 2006)

Stieg Larsson

Editura Trei

Colectie: Fiction Connection

An aparitie: 2009

Nr. pagini: 757

Traducător: Elena-Maria Morogan

Născut în 1954, jurnalistul Stieg Larsson a scris mai multe eseuri cu caracter economic şi reportaje despre războaiele din Africa. A fost redactor-şef al revistei suedeze Expo, care în romanul de faţă se regăseşte sub numele simbolic de Millennium. A murit brutal în 2004, înainte de a-şi vedea publicat primul roman din seria Millennium, care ar fi trebuit să aibă 10 volume. O serie captivantă, care combină elemente de roman de spionaj şi carte poliţistă, dar mai ales un thriller politic care se foloseşte de mijloace narative pentru a dezvălui secrete de stat, detalii jurnalistice neortodoxe şi o conspiraţie ce a luat naştere chiar în sânul serviciilor secrete suedeze.
Trilogia Millennium a înregistrat vânzări de peste 13 milioane de exemplare în întreaga lume. Ecranizarea suedeză a primului volum, «Bărbaţi care urăsc femeile», a fost lansată pe piaţa occidentală şi se bucură de un mare succes.
În 2013, David Lagercrantz a semnat un contract cu editura Norstedts pentru a scrie continuarea trilogiei Millennium a lui Stieg Larsson.
1. Bărbați care urăsc femeile – Editura Trei – The Girl with the Dragon Tattoo – 2005 – recenzie vol.1, recenzie vol.2
2. Fata care s-a jucat cu focul – Editura Trei – The Girl Who Played with Fire – 2006
3. Castelul din nori s-a sfărâmat – Editura Trei – The Girl Who Kicked the Hornet’s Nest – 2007
4. Prizonieră în pânza de păianjen – Editura Trei – The Girl in the Spider’s Web – 2015
5. Dinte pentru dinte – Editura Trei – The Girl Who Takes an Eye for an Eye – 2017
6. Fata care trebuia să moară – Editura Trei – The Girl Who Lived Twice – 2019
Lisabeth Salander se întoarce în Suedia după o lungă vacanță petrecută în Caraibe. A pus mâna pe o mare suma de bani și este, pentru prima dată în viață, independentă financiar. Dar ea nu mai are nici familie, nici prieteni și realizează că este complet singură.
În același timp, Mikael Blomkvist, de la revista Millennium, a dat de un nou subiect fierbinte. Jurnalistul Dag Svensson și prietena lui, Mia Bergman, au dovezi despre existența unei filiere de prostituție care activează între Europa de Est și Suedia, și care, mai mult, este mușamalizată de serviciile secrete. Multe dintre persoanele implicate în traficul cu femei au poziții importante în societate. Întâmplări din trecutul întunecat al lui Lisbeth Salander încep să iasă la iveală. Atunci când Dag și Mia sunt brutal asasinați, bănuielile se îndreaptă spre Salander, iar poliția va declanșa o adevărată vânătoare împotriva ei. Salander se decide să pună capăt pentru totdeauna trecutului și să-i pedepsească pe cei care merită. Drumurile lui Blomkvist și Salander se întretaie din nou.
Fata care s-a jucat cu focul” de Stieg Larsson, volumul doi al renumitei serii Millennium, este un thriller extraordinar, plin de adrenalină, care are în centru doi protagoniști de senzație, o intrigă ingenioasă, acțiune și mister cât cuprinde. Vă veți delecta cu o lectură incitantă, o galerie complexă de personaje, ritm alert și suspans desăvârșit, elemente care dau originalitate și intensitate acestei serii.
Intriga este complexă: Lisbeth Salander este o hakerița ciudată, declarată de autoritățile statului bolnavă psihic, deși oamenii numărați pe degetele de la o mână care o cunosc știu că are o inteligență sclipitoare. În ultimul an a călătorit mult prin lume, lucru pe care a putut să-l facă datorită „bonusului” pe care și l-a însușit din afacerea Wennerstrom, când l-a ajutat pe celebrul ziarist de investigații Mikael Blomkvist să expună afacerile dubioase ale renumitului miliardar suedez.
Lisbeth este o tânără femeie de douăzeci și șase de ani, complicată, cu chip de copil, tatuată, cu piercing-uri, dar înzestrată cu o memorie fotografică de excepție și abilități tehnice senzaționale în IT, o legendă în cercul celor ce fac activitate informatică criminală, cunoscută sub pseudonimul WASP. Are un cod etic special, este o persoană antisocială, introvertită, cu un trecut tulburător.
„Lisbeth Salander era fata care ura bărbații care urau femeile.”
Mikael Blomkvist este un renumit jurnalist de investigații, coproprietar, împreună cu prietena lui, Erika Berger, al revistei Millennium, fost condamnat pentru defăimarea unui afacerist dubios, cu reputația pătată de acest episod, care a primit o provocare din partea unui mare industriaș, Henrik Vanger, provocare care s-a sfârșit cu vânarea și prinderea unui criminal în serie, moment în care a cunoscut-o pe Lisbeth Salander. Lisbeth i-a salvat viața, tot ea fiind cea care l-a ajutat să-și reabiliteze numele și să-și relanseze cariera, el devenind celebru după ce a dezvăluit dedesubturile afacerilor miliardarului Wennerstrom. Pentru Mikael, Lisbeth este o prietenă de încredere, o scurtă perioadă de timp cei doi fiind intimi, o femeie pe care o respectă enorm pentru inteligența, curajul și determinarea ei, în timp ce pentru tânăra hakeriță, Mikael reprezintă mult mai mult decât un prieten, deși niciodată nu i-a mărturisit sentimentele ei, știind că acesta nu vede în ea decât o femeie care l-a ajutat într-un moment complicat din viața lui. Așa că Lisbeth se hotărăște să taie brusc legăturile cu Mikael, să-l transforme în „fost prieten”.
Sunt multe secrete în trecutul Lisbethei, secrete pe care nu le-a mărturisit decât fostului tutore, acum internat într-o clinică de reabilitare după ce acesta a suferit un atac cerebral, intrând în comă. Actualul ei tutore, ea fiind declarată iresponsabilă din punct de vedere juridic, o mare enigmă atât pentru ea cât și pentru puținii oameni care o cunosc cu adevărat, este avocatul Nils Bjurman, un nemernic care a violat-o, dar pe care ea s-a răzbunat înregistrând fapta și, mai mult decât atât, l-a umilit și l-a chinuit bătându-și joc de corpul lui, folosind înregistrarea ca pe-o unealtă a puterii asupra lui, controlându-i în permanentă mișcările. Drept urmare, Nils Bjurman visează s-o distrugă pe Lisbeth, răzbunarea devenind o obsesie pentru el. Și pentru că individul este unul dintre puținii care au acces la fișele ei, la anchetele sociale și ale psihiatrilor, acesta caută, scormonește pe diferite căi în trecutul tinerei și reușește să pună mâna pe un document „strict secret”, care explică motivul pentru care în copilărie Lisbeth a fost internată în clinici de psihiatrie, ceea ce îi aduce monstrului violator un aliat extraordinar care o urăște cu aceeași putere cu a lui!
În fiecare an, Millennium scoate un număr tematic, cu impact în media, de dată acesta subiectul fiind propus de un ziarist independent, Dag Svensson și prietena lui, Mia Bergman, criminolog, care vin cu o propunere incendiară și anume traficul de femei, mai precis traficul femeilor din țările baltice și din Europa de Est care reprezintă principala „marfă” a comerțului cu sex din Suedia.
În acest scop, Dag și Mia vin cu ideea ca, printr-o serie de reportaje și o carte tipărită, să-i demaște pe toți cei care practică și beneficiază de pe urma traficului de femei, avocați, polițiști, ziariști, judecători, oameni care țin în mâini instrumentele legii. Au mărturii ale fetelor obligate să se prostitueze, dețin dovezi și au identificat și câteva rețele care fac comerț cu sex din mafia prostituției, astfel că Millennium, prin acest subiect de senzație, va da o mare lovitură de imagine și va deconspira personaje dubioase ale societății suedeze. Mikael are fler, îi place subiectul, îi place pe Dag și Mia, ca atare, ca un adevărat profesionist, începe să lucreze cu ei la definitivarea și retușarea articolelor și a cărții, observând că în declarațiile fetelor, apare frecvent un nume rostit cu spaimă, Zala, un gangster est-european în legătură cu care se ivesc numeroase întrebări.
Ca o adevărată hakeriță, chiar dacă a „tăiat” orice legătură cu Mikael și l-a evitat cu îndârjire, ignorându-i mesajele sau emailurile, Lisbeth ține sub observație munca acestuia, intrând frecvent în computerul lui. Așa ajunge să afle de subiectul pregătit de Dag și Mikael, numele Zala, găsit în înscrisurile și corespondența lor electronică, redeșteptându-i amintiri dureroase și o furie oarbă. Știe că a venit vremea să-și confrunte trecutul tulburător, să pună capăt „răului” care i-a frânt trupul și spiritul.
O succesiune de întâmplări dramatice prin care Lisbeh devine o țintă vie duc la moartea celor doi colaboratori ai revistei Millennium, făcând din tânăra hakeriță cea mai căutată și urmărită persoană din Suedia, fiind acuzată de dublu asasinat. Cu poliția pe urmele ei, cu asasini care-i pândesc orice mișcare, Lisbeth nu poate avea încredere decât în ea, deși Mikael îi oferă sprijinul și prietenia necondiționate.
Ce secrete ascunde trecutul tinerei femei și cine este Zala? Cine i-a ucis pe cei doi colaboratori ai revistei Millennium și cum va descurca Mikael ițele misterului ce învăluie viața Lisbethei? Vă las pe voi să aflați răspunsurile acestor întrebări, invitându-vă să citiți acest thriller irezistibil și provocator, pe care-l recomand cu multă plăcere.
Fragmente:
„- Da, e vorba de fete tinere, de obicei între 15 și 20 de ani, din clasa de jos, lipsite de educație. Sunt fete care adesea provin din familii cu probleme și care nu rareori au fost victime ale unui abuz de o formă sau alta, deja din copilărie – un motiv al venirii lor în Suedia este, de bună seama, că cineva le-a momit aici cu o grămadă de minciuni.”
„Dragă Lisbeth, scriu această scrisoare și o las pe hard disk, știind că, mai devreme sau mai târziu, o vei citi. Mi-aduc aminte cum ai ocupat hard diskul lui Wennerstrom, în urmă cu doi ani, și bănuiesc că ai profitat de ocazie să piratezi și calculatorul meu. În situația actuală e evident că nu vrei să ai de-a face cu mine. Încă nu știu de ce ai rupt legătură cu mine în felul în care ai făcut-o, dar nu am de gând să întreb, iar tu nu trebuie să te justifici. Din păcate, fie că vrei, fie că nu, întâmplările ultimelor zile ne-au apropiat din nou. Poliția afirmă că tu ai ucis cu sânge rece doi oameni la care eu țineam foarte mult. (…) Problema e că nu cred că tu ai fost cea care a tras.(…) Dacă tu ai fi, după cum afirmă poliția, o ucigașă psihopată, ar însemna că m-am înșelat definitiv asupra ta sau că tu te-ai schimbat dramatic în anul care a trecut. Dacă nu ești tu ucigașa, asta înseamnă că poliția vânează persoana greșită.”

Cărțile autorului Stieg Larsson (autorul trilogiei Millennium) pot fi comandate pe edituratrei.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, librariadelfin.ro, dol.ro

Cărțile autorului David Lagercrantz (cel care a scris continuarea trilogiei Millennium) pot fi comandate pe edituratrei.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, librariadelfin.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

11 Comments

Spune-ți părerea!