Fata care și-a găsit vocea de Abi Dare, Editura Bookzone – recenzie
Fata care și-a găsit vocea
(The Girl With the Louding Voice – 2020)
Abi Dare
Editura Bookzone
An apariție: 2024
Nr. pagini: 384
Traducător: Justina Bandol
Scriitoarea Abi Daré este dovada vie că toate visurile se pot împlini dacă avem curaj să le urmăm. Părăsind cu ani în urmă Nigeria din dorința de a avea acces la o educație solidă și de a lăsa în urmă traiul sărac și lipsit de oportunități în care s-a născut, Abi Daré și-a făcut o promisiune: că va arăta lumii întregi fața nevăzută a Nigeriei. Astfel, romanul său de debut, „Fata care și-a găsit vocea”, a fost tradus în peste 20 de limbi și prezentat în programele școlare ca lectură obligatorie, abordând o temă esențială: importanța educației în construirea de noi generații. În Nigeria, tinerele fete nu au acces la un sistem de învățământ corespunzător, așa că Abi Daré și-a urmat inima și în 2023 a înființat Fundația de Educație și Împuternicire „Louding Voice”, o organizație non-profit dedicată acordării de burse pentru fetele tinere din zonele rurale ale Nigeriei, neuitând nici măcar o clipă cât de greu i-a fost să învețe într-o societate care investește prea puțin în potențialul fetelor.
Abi Dare este o femeie care a luptat cu toate armele sufletului pentru a-și depăși condiția umană, iar din experiența sa de viață a rezultat un roman de debut, care a răsunat ca un ecou în toate colțurile lumii, inspirând mii de tinere și femei să-și urmeze visurile și să nu renunțe niciodată la ce își doresc cu adevărat.
Fata care și-a găsit vocea te invită să faci cunoștință cu Adunni, singură fiică a unui tată sărac, care a rămas nu de mult fără mamă și a fost promisă unui bărbat în vârstă. În ochii bărbaților nemiloși, Adunni valorează patru capre, doi saci cu orez, câteva găini de rasă și cinci mii de naira. Iar când o tragedie lovește noua să familie, Adunni este vândută de cel pe care îl consideră un salvator ca servitoare pentru o familie înstărită. Va reuși ea să lupte pentru visul ei de a avea acces la o educație care să-i permită să plece undeva, departe de tot ce o ține în loc? Rămâne de văzut.
O celebrare a fetelor și femeilor care îndrăznesc să viseze și a celor care le ajută să-și deschidă aripile pentru a putea zbura. – Imbolo Mbue, autoarea bestsellerului Behold the Dreamers
În întreaga lume există fete care lupta pentru dreptul lor la educație. Îi sunt recunoscătoare scriitoarei Abi Dare pentru că arată dificultățile cu care se confruntă tinerele nigeriene și pune în valoare puterea vocii lor. – Malala Yousafzai, activistă și laureată a Premiului Nobel pentru Pace
Minunat, devastator, de neuitat! Sunt fermecată de această carte, în care Adunni devine un ambasador pentru tinerele fete de pretutindeni. – Elizabeth Gilbert, autoarea bestsellerului Mănâncă, roagă-te, iubește
Dureroasă și inspiratoare, cartea lui Abi Dare amintește tinerelor cât de important este să lupte pentru dreptul de a trăi viața pe care o aleg. – Kirkus Reviews
Umanitatea de care da dovadă Adunni, umorul și determinarea ei de a-și schimba destinul răsună cu toată puterea în această carte remarcabilă. – Independent
”Fata care și-a găsit vocea”, romanul de debut al lui Abi Dare, este o experiență literară de neuitat, o poveste inspirațională și motivațională puternică și ”importantă”.
Indiferent de epocă, vârstă sau circumstanțe, femeile au sfidat normele, au zdrobit prejudecățile și au clădit fundația unui viitor mai bun, au apărat valorile în care au crezut, au luptat pentru viața pe care și-au dorit-o, și-au croit drum prin vremurile aspre și nefavorabile.
Protagonista naratoare a cărții, Adunni, este o fată de paisprezece ani din Ikati – un sat sărac din Nigeria -, care visează la o educație care să-i permită să-și facă auzită vocea și să ajungă să aibă libertatea de alegere în privința propriei vieți. Nouă ni se pare ceva firesc, un drept de la sine înțeles, dreptul la educație, și poate nu conștientizăm pe deplin importanța, valoarea și binefacerile accesului la educație, atât de bine evidențiate în această carte!
”Fata care și-a găsit vocea” este unul dintre acele romane care combină o povestire dureroasă cu o voce narativă unică și puternică. Dialectul englezesc stâlcit al lui Adunni – așa-numitul pidgin, un amestec de engleză și dialecte locale africane, trăsături ale englezei nigeriene – adaugă autenticitate poveștii, fiind în același timp ușor de înțeles și de urmărit. Un mare plus pentru traducere!
Rămasă fără mamă, fiind singura fiică a unui tată sărac, Adunni este o marfă valoroasă. Mai precis, valorează patru capre, doi saci cu orez, câteva găini de rasă și cinci mii de naira.
În ciuda împotrivirii și rugăminților ei, și chiar a promisiunii făcute soției sale pe patul de moarte, tatăl lui Adunni o retrage de la școală și o căsătorește/vinde lui Morufu, un bărbat suficient de în vârstă pentru a-i fi tată și care are deja alte două soții. Și ea era doar un copil!! Dar, din păcate, astfel de practici sunt frecvente în acele țări sărace și lipsite de educație din Africa. Noua ei viață devine urâtă și marcată de abuzuri.
Când o tragedie lovește pe neașteptate în noua ei casă, ea este nevoită să fugă pentru a-și salva viața și să ceară ajutor. Dar ajutorul primit se dovedește a fi un măr otrăvit, iar ea este vândută în secret ca servitoare domestică unei familii din enclavele bogate din Lagos, niște snobi plini de ifose, cărora însă banii nu le aduceau fericirea. Predecesoarea lui Adunni, servitoarea de dinaintea ei, o tânără pe nume Rebecca, dispăruse în mod ciudat, și nimeni din casă nu vorbea despre ea. Nimeni în afară de Adunni, care va încearca să afle ce i se întâmplase acesteia.
Ca o fiică supusă, o soție neînsemnată și o slugă neputincioasă, lui Adunni – în vârstă de doar paisprezece ani! -, i se spune în mod repetat că ea nu reprezintă nimic. Dar Adunni nu se lasă redusă la tăcere. Conștientă că tot cea are sunt cuvintele ei, este hotărâtă să-și găsească vocea – în șoaptă, în cântec, într-o engleză stâlcită, pe care se căznea să și-o îmbunătățească – până când va putea vorbi tare și clar pentru ea însăși, pentru fetele precum Rebecca, cea de dinaintea ei, despre care nu se vorbea, și pentru toate fetele care vor urma. În ciuda tuturor întâmplărilor potrivnice, Adunni este hotărâtă să-și împlinească visul de a merge la școală și de a deveni profesoară într-o zi.
”Fata care și-a găsit vocea” e plină de momente profund emoționante. Deși au existat multe personaje ticăloase în această carte, au fost și oameni care au fost amabili și generoși și care au făcut tot ce au putut pentru a o ajuta pe Adunni. Cartea are o galerie de personaje pestrițe, foarte bine creionate.
Parcurgând povestea, descoperim – prin ochii lui Adunni – viața grea a oamenilor săraci din Nigeria, în special a femeilor și fetelor, care se confruntă cu multe greutăți, inclusiv abuz fizic, psihic și sexual, făcând cartea greu de citit pe alocuri. E genul de poveste care îți frânge inima și o repară la loc. Nu ai cum să nu o îndrăgești și să nu empatizezi cu Adunni, o eroină sensibilă, isteață și neînfricată, o fată plină de speranță și optimism, în ciuda vieții nedrept de grele pe care o trăia. Determinarea și voința ei sunt impresionante. Cartea este, de asemenea, presărată cu date și informații despre Nigeria – fiecare legându-se într-un fel de povestea spusă – despre care nu știam și care mi s-au părut extrem de interesante.
”Fata care și-a găsit vocea” – o lectură care mi-a adus și lacrimi în ochi, dar și zâmbetul pe buze, o carte pe care o recomand călduros tuturor cititorilor!
„Mama spunea că învățătura o să-mi dea o voce. Eu vreau mai mult de atât, doamna Tia. Vreau o voce care se aude tare. Vreau să intru într-o sală și lumea să mă aude încă înainte să deschid gura ca să vorbesc. Vreau să trăiesc și să ajut mulți oameni în viața mea, iar atunci când o să îmbătrânesc și o să mor, să trăiesc încă prin oamenii pe care am ajutat. Gândiți-vă, doamna Tia! Dacă aș avea educație și m-aș face învățătoare, aș putea să primesc salariu, poate chiar să strâng bani și să construiesc școală în Ikati și să predau la fete. Fetele din satul meu nu au mari șanse de școală.”
6 Comments
Mirela Barbălată
Cât de emoționantă este recenzia! Mi-a adus tristețe și, totodată, zâmbet pe buze. O carte de citit și pus la suflet!
Mulțumesc pentru recomandare!
Oli
Multumesc, Mirela! Chiar e o carte care îți merge la suflet! Ti-o recomand calduros!
Ana Sylvi
Foarte frumoasă recenzia și da, cred că este o lectură din care avem și de învățat, dar și teme de reflecție. Un personaj memorabil, tânăra Adunni! Mulțumesc pentru recomandarea inedită, nu sunt multe cărți care vorbesc despre toate acestea.
Oli
Cu mare drag, Ana! Iti va placea cu siguranta cartea asta! Multumesc si eu!
Tyna
Minunată recenzie! Mulțumesc mult pentru recomandare! ❤️
Oli
Multumesc! ❤ Cu mult drag! E o carte care iti merge la suflet!