Delicatese Literare
Recenzii

Fată cuminte, răzbunare cruntă de Holly Jackson, Editura Leda Edge – recenzie

Fată cuminte, răzbunare cruntă

(Good Girl, Bad Blood – 2020)

Holly Jackson

Editura Leda Edge

Traducere: Ionel Ghiragosian

Nr. de pagini: 400

An apariție: 2021

HOLLY JACKSON a început să inventeze povești la o vârsta fragedă și a scris primul său roman la doar 15 ani. Adoră cărțile, jocurile pe calculator și documentarele polițiste care îi permit să își pună la încercare calitățile de detectiv particular. Locuiește în capitala Marii Britanii, iar distracția ei preferată este depistarea greșelilor de ortografie de pe indicatoarele rutiere.

1. Crima perfectă. Instrucțiuni pentru fete cuminți – A Good Girl’s Guide to Murder – 2019 – recenzie

2. Fată cuminte, răzbunare cruntă – Good Girl, Bad Blood – 2020

3. La un pas de moarte – As Good As Dead – 2021 – recenzie

Deși a jurat că va lăsa investigarea crimelor și a disparițiilor în seama polițiștilor, adolescenta Pip se vede nevoită să își calce cuvântul și să pornească o nouă anchetă plină de neprevăzut

Pip nu mai e detectiv de ocazie.

Cu ajutorul iubitului ei, Ravi, adolescenta a lansat un podcast despre uciderea lui Andie Bell și a lui Sal Singh, caz pe care l-au anchetat împreună cu un an în urmă. Cu toate că serialul se bucură de mare succes, Pip jură că a terminat-o pentru totdeauna cu joaca de-a investigatorul neobosit și plin de zel. Socoteala de acasă, însă, nu se potrivește cu cea din târg, căci fata va fi nevoită să își calce promisiunea chiar mai curând decât își imagina. Asta, pentru că Jamie Reynolds, fratele mai mare al prietenului ei, Connor, dispare fără urmă chiar în noaptea în care orașul ține să marcheze în mod public șase ani de la moartea lui Andie și a lui Sal. Cum poliția nu face nici cel mai mic efort pentru a-l găsi pe Jamie, Pip hotărăște să se implice. Ancheta e dificilă și plină de neprevăzut, iar adolescenta descoperă alte câteva secrete întunecate ale orașului.

Va izbuti însă Pip să dea de urma lui Jamie înainte de a fi prea târziu?

”Cu siguranță, nenumărații admiratori ai podcasturilor despre crime care s-au petrecut în realitate se vor opri asupra acestei cărți și nu vor fi deloc dezamăgiți.” – The Bulletin

”Un thriller diabolic de bine ticluit, care m-a silit să fac supoziții, doar pentru a-mi demonstra că m-am înșelat până în ultima clipă.” – Laura Purcell, autoarea bestsellerului The Silent Companions

”Întunecat, periculos și cu o intrigă complicată; inima mi-a sărit din piept […] Holly Jackson este un nume de care vom mai auzi, sunt sigură de asta!” – Laura Steven, autoarea romanului The Exact Opposite of Okay

Fată cuminte, răzbunare cruntă de Holly Jackson, continuarea romanului Crima perfectă. Instrucțiuni pentru fete cuminți, ne oferă un thriller deosebit de captivant, cu mai multe răsturnări spectaculoase de situație.

După ce a rezolvat cu succes cazul deosebit de încâlcit al uciderii lui Andie Bell, Pippa și-a promis să renunțe pentru totdeauna la rolul de detectiv amator, care aproape că era să o omoare în urmă cu un an. Însă soarta are propriile ei planuri, iar Pippa se va trezi din nou implicată într-o anchetă periculoasă, cu efect de bumerang…

Connor, colegul ei de clasă și un bun prieten, apelează disperat la Pippa pentru a da de urma fratelui lui mai mare, Jamie, dispărut fără urmă în urmă cu o zi. Deși inițial Pippa refuză categoric, în momentul în care realizează că poliția nu are nici cea mai mică intenție să cerceteze cazul, întrucât Jamie mai plecase și în trecut de acasă, nu poate să stea deoparte.

Ca și în precedentul volum din serie, mi-a plăcut cum autoarea gradează cazul, oferindu-ne indiciile treptat și provocându-ne să facem propriile noastre supoziții. După ce parcurgem câteva etape, ne dăm seama că dispariția lui Jamie are legătură cu o anume Leyla – o persoană misterioasă, care-și urmărea anumite interese obscure, și cu care acesta corespondase pe internet. Totuși, anumite informații cheie le vom afla abia spre final, astfel că este imposibil să ghicești deznodământul până atunci.

Cazul ajunge să o consume pe Pippa, care se simte tot mai obsedată de aflarea adevărului. În plus, Leyla – sau cine se ascundea în spatele acestui preudonim -, începe să se joace cu mintea lui Pippa, atrăgând-o într-un joc de-a șoarecele și pisica, determinând-o inclusiv să se îndoiască de propriile motivații.

De altfel, mi-a plăcut mult cum autoarea reușește să surprindă motivațiile psihologice ale fiecărui personaj, făcând astfel credibile toate acțiunile acestora.

Pericolul crește exponențial spre final, mai multe secrete întunecate sunt dezvăluite, iar ultimele pagini efectiv parcă simți că zboară.  Deși misterul dispariției lui Jamie este pe deplin elucidat, mai multe fire ramân deschise, astfel că abia aștept să citesc următorul volum din serie!

Fragment din carte:

Ai crede că știi cum vorbește un criminal.

Că minciunile lui ar avea vreo structură, vreo nuanță abia perceptibilă. O voce care se îngroașă, devine tăioasă și agitată când spune minciuni. Asta ai crede, nu‑i așa? Toată lumea are impresia  că  și‑ar  da  seama,  dacă  s‑ar  confrunta  cu  așa  ceva.  Dar Pip n‑a știut.

— O tragedie incredibilă ce s‑a întâmplat la final.

Stând  față  în  față,  se  uitase  în  ochii  lui  blânzi  și  ridați,  în  vreme ce telefonul dintre ei înregistra toate sunetele, smiorcă‑ielile  și  clipele  în  care‑și  dresese  vocea.  Pip  crezuse  totul,  fie‑care cuvânt.Și‑a trecut degetele pe mouse pad, ascultând de la început fișierul audio.

— O tragedie incredibilă ce s‑a întâmplat la final.

Vocea  lui  Elliot  Ward  răsuna  din  nou  din  difuzoare,  umplându‑i camera cufundată în întuneric. Umplându‑i mintea.

Stop. Clic. Redare.

— O tragedie incredibilă ce s‑a întâmplat la final.

Ascultase  înregistrarea  poate  de  o  sută  de  ori.  Poate  chiar  de o mie de ori. Și nu identificase nimic –    nicio scăpare, nicio schimbare  când  bărbatul  trecea  de  la  minciuni  la  adevăruri  spuse  pe  jumătate.  Era  omul  pe  care,  cândva,  îl  văzuse  cam

ca  pe  un  tată.  Dar,  pe  de  altă  parte,  mințise  și  Pip,  nu‑i  așa?  Și  putea  să‑și  spună  că  o  făcuse  ca  să‑i  protejeze  pe  oamenii  la care ținea, dar nu era exact același motiv pe care i‑l dăduse și Elliot? Pip a ignorat vocea interioară care nu îi dădea pace; adevărul se aflase, în mare parte, și de asta se agăța ea.

A  continuat  până  a  ajuns  la  partea  care  îi  făcea  părul  măciucă.

— Și  credeți  că  Sal  a  ucis‑o  pe  Andie?  a  întrebat  vocea  lui  Pip din trecut.

— Înțeleg cât de ușor e să te convingi că nu el a făcut‑o, era un copil atât de drăguț! Dar, având în vedere dovezile, nu văd cum ar putea lucrurile să stea altfel. Deci, chiar dacă mi se pare aiurea, presupun că el a făcut‑o. Nu există altă explicație…

Cartea Fată cuminte, răzbunare cruntă de Holly Jackson poate fi comandată pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Leda Edge

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți young adult

6 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *