Fată, deschide ochii! de Rachel Hollis, Editura Lifestyle – recenzie
Fată, deschide ochii!
(Girl, Wash Your Face: Stop Believing the Lies About Who You Are so You Can Become Who You Were Meant to Be – 2018)
Rachel Hollis
Editura Lifestyle
Traducere de: Ianina Marinescu
Nr. pagini: 240
Anul apariţiei: 2019
Bestseller New York Times
Peste 2 milioane de exemplare vândute!
„Dacă Rachel Hollis te îndeamnă să te trezești la realitate, nu mai sta pe gânduri! Ea este mentorul de care au nevoie toate femeile.” – Anna Todd, autoarea seriei After, bestseller internațional
Ți-a trecut vreodată prin minte că toți cei din jurul tău și-au rezolvat toate problemele și numai tu n-ai habar ce trebuie să faci? Dacă da, Rachel Hollis îți va spune că e o minciună!
Rachel Hollis și-a format o imensă comunitate online împărtășind sfaturi pentru o viață mai bună și vorbind deschis despre propriile eșecurile. În cartea sa Fată, deschide ochii!, Rachel expune cele douăzeci de minciuni și concepții greșite care ne împiedică adesea să fim eficiente și să ne bucurăm de fiecare zi.
Cu o sinceritate dezarmantă și cu mult umor, Rachel demontează falsitatea unor idei care o făceau cândva să se simtă copleșită și lipsită de valoare, dezvăluind strategiile practice cu ajutorul cărora a reușit să meargă mai departe. La fiecare pas, Rachel nu uită să te încurajeze, să te amuze și chiar să te tragă de urechi, pentru a te convinge să te trezești la realitate și să devii o femeie împlinită și încrezătoare în propriile tale puteri.
Tradusă în 33 de limbi!„Această carte este despre o grămadă de minciuni care fac rău și despre un adevăr important. Adevărul? Tu și numai tu ești, până la urmă, responsabilă pentru cine ai devenit și pentru cât ești de fericită. Asta e esența.” – Rachel Hollis
Rachel Hollis nu vrea ca această carte să-ți schimbe viața. Ci vrea ca, după ce o vei citi, să te simți mai puternică și astfel să fii în stare să ți-o schimbi singură.
„Rachel este combinația câștigătoare dintre un life coach care te inspiră și cea mai bună (și mai simpatică) prietenă. Zguduitor de sinceră și realistă într-un mod teribil de amuzant, Fată, deschide ochii! este un dar făcut femeilor care vor să înflorească și să aibă curajul de a trăi în mod autentic.” – Megan Tamte, fondatoare și CEO al organizației Evereve
„Leadeship-ul nu are suficiente femei care să le spună celorlalte femei: ÎNDRĂZNIȚI! De obicei, avem parte de mama răniților; rareori avem parte de femeia-soldat. Rachel ne spune ferm, dar cu afecțiune, că a venit momentul să nu ne mai lăsăm purtate la întâmplare pe valurile vieții și să începem să trăim cu adevărat. Fată, deschide ochii! este doza de energizant într-o discuție directă care te va bulversa și te va face să-ți urmezi visele de care te agăți de atâta vreme. O iubesc pe fata asta!” – Jen Hatmaker, autoarea cărților bestesller New York Times For the Love și Of Mess and Moxie
RACHEL HOLLIS este autoare de bestselleruri, om de televiziune, speaker motivațional, fondatoare și CEO la Chic Media, o celebră companie specializată în crearea de conținut digital pentru femei.
Prezentă în celor mai buni 30 de antreprenori sub 30 de ani – clasamentul celor de la Inc. Magazine –, Rachel are o energie contagioasă, care le dă forță femeilor, ajutându-le să preia controlul asupra propriilor vieți și să-și urmeze pasiunile fără frică.
Rachel a lucrat cu branduri de top pentru a crea conținuturi inovatoare pentru blogul Chic Media, un blog foarte apreciat de lifestyle feminin. Este autoarea faimoasei serii Girl – Party Girl, Sweet Girl și Smart Girl, precum și a unei cărți de bucate, Upscale Downhome. Locuiește la Los Angeles, alături de soțul ei și de cei patru copii.
Află mai multe despre ea pe TheChicSite.com.
Îmi plac cărțile motivaționale și de lifestyle. Ceea ce este interesant la aceste cărți este că important nu este doar ceea ce a vrut să transmită autorul, ci felul cum a recepționat mesajul cititorul.
În funcție de propriile noastre experiențe personale, rezonăm diferit la ideile transmise și la soluțiile propuse. Însă, indiferent dacă suntem de acord sau nu cu acestea, însuşi faptul că o astfel de carte ne provoacă să ne analizăm propria noastră viață ne poate inspira pentru a face o schimbare pozitivă.
Un bun antrenor de viață (life-coach) își susține sfaturile date cu experiențe personale.
Dacă vine cineva și îți spune ce ar trebui tu să faci pentru a-ți îmbunătăți viața, decretând că aceasta este cea mai bună cale şi că tu trebuie să-l crezi pe cuvânt, cel mult reușește să te irite, în niciun caz să te convingă.
Cu totul altfel stă situația dacă vine cineva și îți povestește întâmplări reale din viața lui, unele din ele chiar penibile sau dureroase, recunoscând sincer că a luat de mai multe ori decizii proaste, și îți spune ce soluții a găsit el pentru a ieși din criză.
În asta constă și forța cărții ”Fată, deschide ochii!” a lui Rachel Hollis. Autoarea își pune viața sub lupă, povestind cu multă onestitate experiențele dificile cu care s-a confruntat, precum și soluțiile găsite de ea pentru a depăși momentele de impas. Rachel a căzut și s-a ridicat de mai multe ori, refuzând de fiecare dată să se dea bătută.
Deși în prezent este o femeie de succes, împlinită profesional și cu o familie fericită, viața lui Rachel nu a stat întotdeauna ”pe roze”. În copilărie a crescut într-o familie cu concepții stricte, tatăl ei fiind preot, atmosfera în casă fiind mereu încordată. Pe când Rachel avea doar cincisprezece ani, fratele ei mai mare s-a sinucis, devastând întreaga familie, atmosfera în casă devenind imposibil de suportat.
Rachel a plecat de acasă pe când avea doar optsprezece ani, abandonând facultatea după un an pentru a se angaja, muncind ulterior ”pe rupte” pentru a-și face o carieră. Din cauza stresului, Rachel s-a îmbolnăvit de sindromul Bell, ce cauzează o paralizie temporară a feței.
Nici relația cu Dave, soțul ei, cu care are în prezent o căsnicie solidă și fericită, nu a debutat sub cele mai bune auspicii. Cu acordul lui Dave, Rachel a expus toate greșelile făcute în primul lor an de relație, când s-a lăsat practic călcată în picioare, îndemnându-le pe tinerele fete să nu facă aceeași greșeală.
Multe femei se vor regăsi, cu siguranță, în experiențele ei ca mamă, atât în perioada imediat după naștere, cât și mai târziu, după ce copiii au mai crescut.
Rachel a avut inclusiv curajul de a povesti dificultățile din viața ei intimă, precum și soluțiile găsite de ea pentru a le depăși.
Toate aceste eforturi au ajutat-o să devină ceea ce este în prezent – o femeie de afaceri de succes, dar cu o familie foarte frumoasă și fericită.
Pe măsură ce înaintezi în carte simți că începi și tu să-ți radiografiezi propria viață, atât din trecut cât și din prezent.
M-am regăsit în multe din situațiile prezentate, cum de altfel cred că se vor regăsi și alte femei. Cartea este foarte utilă fetelor aflate la început de drum în viață, întrucât totdeauna este mai bine să înveți din greșelile altora decât din ale tale…
Fiind ceva mai în vârstă decât autoarea, a trebuit deja să-mi găsesc propriile soluții la problemele întâmpinate în trecut. Ne reinventăm însă în permanență și niciodată nu este prea târziu să mai învățăm câte ceva sau să mai schimbăm câte ceva pentru a ne îmbunătăți viața și propria stare de spirit, astfel că și această carte m-a pus pe gânduri în câteva privințe.
Ca și Rachel, și eu am fost dependentă de muncă (și încă mai sunt, dar încerc să mă tratez 🙂). Este foarte bine să ne trasăm obiective și să le urmărim cu tenacitate, dar există riscul să depășim linia de sosire și să alergăm în continuare, întrucât această goană continuă a devenit deja modul nostru de viață.
Pe Rachel a ajutat-o terapia urmată, pe mine recunosc că m-a inspirat o altă carte motivațională pe care am citit-o acum câțiva ani: ”Fii fericită chiar dacă nu ești perfectă” de dr. Alice D. Lomar, Alice Lesch Kelly.
Respectiva carte m-a ajutat atunci să mă eliberez de iluzia perfecțiunii. La vremea respectivă am realizat cu claritate că eram și voi fi mereu imperfectă, iar acest lucru era perfect în regulă.
De multe ori, alergând după un ideal, ne ridicăm singuri ștacheta tot mai sus și mai sus, până când devine imposibil de atins. Este bine să ne oprim din când în când și să observăm ce am realizat deja, nu numai ce ne-am propus să obținem. Iar visurile se schimbă în permanență. Este posibil să constatăm că ceea ce credeam cândva că ne-ar face fericiți să nu mai aibă aceeași importanță în prezent.
Realizările nu trebuie să fie neapărat spectaculoase pentru a fi remarcabile. Este mai important să ai o familie caldă și iubitoare decât numeroase posesiuni materiale, reci și sterile.
Dar, deși evident că nu este bine să-ți duci ambiția până la extrem, la fel de rău este să nu ai nicio ambiție, așteptându-te să-ți cadă totul din cer. Rachel insistă foarte mult pe acest aspect, subliniind faptul că fiecare femeie este responsabilă pentru propria ei fericire și că trebuie să acționeze în permanență în acest sens, inclusiv să aibă curajul să ia decizii radicale atunci când situația o impune.
O mare greșeală este aceea de a ne compara cu cei din jur și a invidia viața unora. Niciodată nu știi ce se ascunde sub o aparență strălucitoare sau ce dramă poate purta o persoană în spatele unui zâmbet curajos…
De asemenea, este bine să te simți bine în pielea ta și să ai convingeri și opinii ferme, indiferent de părerile celor din jur despre ceea ce faci sau ce gândești.
”PĂREREA ALTCUIVA DESPRE TINE NU E TREABA TA.
Părerea altcuiva despre tine nu e treaba ta. Pentru cineva care tinde să pună mai mult preț pe părerile altora decât pe ale sale, aceste cuvinte sunt pline de forță; și sunt cu atât mai profunde când creăm ceva. Poate fi o carte, un blog, o firmă, o operă de artă sau gustul pentru modă. Când creezi ceva din inimă o faci pentru că nu poți să nu o faci. Creezi ceva deoarece crezi că merită să împărtășești lumii acea creație. Muncești și muncești, apoi închizi ochii și ții degetele încrucișate, sperând să capeți apreciere. Dar iată cum stă treaba cu acel ceva magic și mistic pe care-l creezi: îl creezi pentru că Dumnezeu ți-a dat capacitatea de a o face. Îl creezi ca pe un dar pe care ți-l faci ție însăți și forței superioare care te-a binecuvântat cu acele abilități. Dar nu-i poți face pe oameni să le placă sau să-l înțeleagă.
Trebuie să fii dispusă să-l împărtășești chiar dacă oamenilor nu le place. Chiar dacă îl detestă. Chiar dacă îi acordă două stele sau niciuna. Trebuie să înțelegi că fiecare om de pe pământ are o părere, iar opinia sa – chiar dacă este cel mai mare expert în domeniu – are relevanță pentru tine doar dacă-i permiți să aibă.”
Am rezonat foarte bine și cu ideea că eroul călare pe un cal alb care salvează domnițe aflate la ananghie există doar în basme. În viața de zi cu zi trebuie să fii capabilă să lupți în permanență pentru a-ți putea îndeplini visurile și să nu te dai bătută niciodată, indiferent de câte piedici ai întâlni. Senzația este una minunată când ai reușit să izbutești prin propriile puteri!
”Fetelor, luați-vă viața în propriile mâini! Încetați să mai apelați la pastile, nu vă mai ascundeți, nu vă mai temeți, nu mai renunțați la părți din voi înșivă și încetați să spuneți că nu puteți. Gata cu monologurile negative, cu abuzurile asupra propriului corp, cu amânările pe mâine, pe luni sau pe anul viitor. Încetați să mai plângeți pentru ce s-a întâmplat și preluați controlul a ceea ce urmează să se întâmple. Sus, acum! Ridicați-vă, scuturați-vă de lacrimile și de suferința zilei de ieri și luați-o de la capăt… Fată, deschide ochii!”
Cartea Fată, deschide ochii! de Rachel Hollis poate fi comandată pe lifestylepublishing.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, dol.ro, emag.ro
Recenzii și prezentări cărți motivaționale
Recenzii și prezentări cărți de nonficțiune
12 Comments
anasylvi
Foarte frumos ai descris mesajele cartii, care sunt, pana la urma, baza in acest tip de carte. Experientele personale prezentate sunt binevenite, desi eu cred ca oamenii sunt diferiti si nu exista retete universale valabile pentru toti. Poti insa sa gasesti atat similitudini, cat si divergente, important este sa afli.
Tyna
Mulțumesc!
Oli
Super! Imi place foarte mult recenzia ta si ideile pe care le-ai scos in evidenta. Nu citesc prea des carti motivationale, dar sunt binevenite de multe ori, mai ales ca te indeamna, asa cum ai spus, la propriile reflectii. Imi doresc si eu s-o citesc, multumesc pentru recomandare!
Tyna
Mulţumesc! Cu drag!
Geo
Pare o carte din care fiecare putem învață câte ceva sau ne regăsim sub unele aspecte.
Tyna
Aşa este!
Mirela Barbălată
Pare o carte cu un mesaj clar. Ideea de a povesti experiențele personale este foarte bună.
Recunosc că nu mă atrage genul acesta de cărți. Am încercat în ultimii ani şi mi-au lăsat un gust amar.
Felicitări pentru recenzie !
Tyna
Mulțumesc!
Daniela Balan
Îmi plac acest gen de cărți ! Foarte frumoasă și tentantă recenzia, felicitări ❤️
Tyna
Mulțumesc!
Fratiloiu Dorina Petronela
O carte interesanta care merita citita. Felicitari Tyna pt recenzie!
Tyna
Mulțumesc!