Delicatese Literare
Recenzii

Fata din cosmaruri de Kendare Blake, Editura Leda Edge – recenzia

Fata din coşmaruri

Kendare Blake

Editura Leda Edge

Grupul Editorial Corint
Nr. pagini: 318
Traducerea: Carmen Ion
Titlu original: Girl of Nightmares
Continuarea bestellerului Ana în veşmânt de sânge din seria Anna:
1. Anna în veșmânt de sânge (Anna Dressed in Blood – 2011) – recenzie
2. Fata din coşmaruri (Girl of Nightmares – 2012)
Au trecut câteva luni de când fantoma Annei Korlov a deschis o uşă către iad în subsolul din casa ei şi a dispărut prin ea, dar vânătorul de fantome Cas Lowood nu îşi poate găsi liniştea. Prietenii lui îi amintesc mereu că Anna s-a sacrificat pentru ca el să trăiască, nu ca să bântuie de colo-colo, pe jumătate mort. Dar el o vede peste tot: uneori în coşmaruri, alteori în viziuni înfricoşătoare.
Şi totuşi, nu sunt doar halucinaţii… Anna suferă, pare a fi torturată, iar de fiecare dată când Cas o vede este mai chinuită. Băiatul nu înţelege ce s-a petrecut când a dispărut în iad, dar ştie că nu merită ceea ce i se întâmplă. Anna i-a salvat viaţa de mai multe ori, iar acum a venit momentul să-i întoarcă favoarea.
Stephen King ar trebui să se simtă ameninţat.” – Kirkus Reviews
Cartea continuă în același stil captivant povestea din primul volum, a Annei în veșmânt de sânge. Ritmul cărții este alert, subiectul inedit, suspansul bine gradat, iar personajele sunt puternice și bine conturate. Personajele și interacțiunea lor reprezintă, după părerea mea, unul din atuurile cărții. Decorul este foarte atent construit, pentru fiecare întâmplare în parte, descrierea locurilor – imagini, mirosuri, sunete, senzații, toate sunt corelate astfel încât te simți părtaș la scena respectivă. Finalul este credibil în raport cu povestea, dar nu este chiar ceea ce m-am așteptat, și vă spun de la început că nu este vorba de vreo poveste romantică, deși eu speram la ceva în sensul ăsta după lectura primului volum. Este o carte horror, dar care poate fi încadrată la genul young adult, fantasy paranormal.
Acțiunea îl are și de această dată în prim plan pe Cas Lowood, un adolescent care era nici mai mult, nici mai puțin decât vânător de fantome, și pe care îl cunoaștem din primul volum. Povestea continuă întâmplările din acesta, fiind scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Cas. Ne aflăm tot în Thunder Bay, iar Cas își continuă menirea de exterminare a fantomelor ucigașe cu ajutorul cuțitului său moștenit în familie, impregnat cu putere și magie, dar de această dată nu mai e singur, prietenii săi Thomas – vrăjitor ca și bunicul său, Morfran, care era inițiat în tainele vodoo – și Carmel fiindu-I tovarăși nedespărțiți. Mi-a plăcut chimia dintre cei trei, prietenia lor și felul în care se simțeau în largul lor în grupul lor restrâns. Chiar dacă nu înțelegeau pe deplin obsesia lui Cas de a o salva pe Anna, i-au stat alături necondiționat, mai ales Thomas. Iar Carmel e cu atât mai mult de admirat încât a trebuit să-și înfrângă teama și chiar dorința de a se rupe de această lume întunecată – în care fantomele și forțele supranaturale erau ceva la ordinea zilei – pentru a  fi alături de Cas de care o lega o afecțiune sinceră și, mai ales, alături de Thomas, pe care îl iubea. El, la rândul lui, era topit după ea. Mi-au plăcut dialogurile vioaie dintre cei trei și în mod deosebit replicile sarcastice ale lui Carmel.
Acestea fiind zise, asistăm temători la derularea misiunilor în care cei trei pleacă pe urma indicilor primite, în căutarea fantomelor care au făcut victime omenești (pe cele inofensive le lăsa în pace) și la înfruntarea acestora. Scenele sunt destul de sângeroase, așa că nu recomand cartea celor slabi de înger. Însă ceva anume intervine și îl dă complet peste cap pe Cas: a început să viseze – să aibă coșmaruri mai bine zis, cu Anna –  sau chiar să vadă aievea fantoma Anei, care suferă și îi cere ajutorul.
Nu o să insist pe partea cu exterminarea fantomelor – foarte bine redată în carte, suficient de înspăimântător cât să nu recomand citirea cărții noaptea. Disperat să o elibereze pe Anna din dimensiunea care o ținea captivă – iadul – Cas face cercetări și află că există o cale, dar îi trebuie ajutorul mentorului său, Gideon, care i-a fost ca un tată după ce propriul său tată fusese ucis de entitatea – sau nonentitatea – care acum o chinuia pe Anna, maleficul Obeahman. Iar calea este… pumnalul său, care putea acționa ca un portal, dar nu oricum, cu ajutat de un ritual anume. Iar cei care îl puteau ajuta, puteau să-l și distrugă: membrii unui străvechi Ordin druid. Pentru a ajunge la ei, va avea o probă de trecut, care se va dovedi terifiantă. Ați auzit de Pădurea sinucigașilor? Există în realitate și se află în Japonia, însă autoarea a plasat-o în Scoția, acolo unde ajunge Cas pe urmele Ordinului, iar traversarea acesteia este proba din care trebuia să iasă viu… sau nu… Și chiar nu ar fi reușit dacă nu i-ar fi avut alături pe Thomas, Carmel și Jestine. Cine este Jestine? Ei bine, asta rămâne să aflați singuri. Vă pot spune doar că e un personaj care de asemenea mi-a plăcut.
„Jestine mormăie ceva în galeză și-și trece brațul peste piept, cadavrul îi dă drumul din strânsoare lui Thomas și cade la pământ zbârcindu-se.
    — Fugiți, strigă ea, și de dată asta o luăm la goana, zdrobind sub picioare frunzele căzute și ferigile.
Pe cât posibil stau în fața lor și despic tot ce ne iese în cale. În stânga mea, Carmel își canalizează aptitudinile de Prințesă Războinică, folosind cu destul succes bățul cu un singur braț. Cu brațul celălalt îl sprijină pe Thomas, căruia sângele i-a înroșit toată partea de sus a tricoului. Are nevoie de un doctor. Nu e în stare să fugă. Însă în față vedem o lumina și copacii s-au rărit. Aproape că am ieșit din pădure.
    — Ai grijă, Cas!
Avertizat de Jestine, întorc repede capul, la tanc pentru a vedea ochii spălăciți acolo unde mă temusem. La cinci centimetri de față mea. M-a prins sub el.
Greutatea cu care mă apasă mă ia prin surprindere. Mă simt de parcă aș fi fost călcat de un vapor cu aburi. În ciuda forței sale, are brațele elastice și moi; nasul meu se află mult prea aproape de gâtul lui. Îi aud dinții ciocnindu-se și în jurul nodului frânghiei de care a atârnat, pielea s-a întins și s-a înnegrit, așa că arată că un cauciuc prea umflat. În timp ce mă rostogoleam la pământ, pumnalul s-a blocat într-un un unghi prost. Nu pot să-l smulg că să-l înfig în măruntaiele tipului, și nici nu-l pot ține departe de măruntaiele mele. Împing capul scheletului într-o parte cu cealăltă mâna, dar se smucește și mă mușcă de degete. Dinții lui spongiosi se înfig în oase și din reflex îmi încolăcesc brațul în jurul maxilarului lui. Împung cu degetele într-o substanță moale și grăunțoasă. E limba lui.
    — Nu va opriți din fugă! strigă Jestine.
Picioarele i se împiedică de cutia toracică a scheletului. Nu îl dărâmă, însă acea fracțiune de secundă îmi dă răgazul necesar pentru a manevra cuțitul. Când cadavrul se ridică, lama pătrunde pe sub sternul lui și cadavrul se împrăștie într-un nor din cea mai urât mirositoare materie pe care am întâlnit-o vreodată.
    —  Ești bine? mă întreabă Jestine.
Dau din cap și ea mă trage repede în sus. După ce am simțit limba cadavrului și am adulmecat izul acela de gaz de mlaștină, îmi vine să vomit. Ne clătinăm pe picioare, dar continuăm să fugim. Copacii fac loc unui luminiș, unei zile senine și unei pajiști verzi unde Carmel e îngenuncheată lângă Thomas, care s-a prăbușit la pământ. De cealaltă parte a luminișului, stă Gideon împreună cu alți doi bărbați în fața unei mașini negre lungi.”
Ce era cu acest Ordin, cum va decurge ritualul, pe cine avea alături și pe cine împotrivă, și care va fi deznodământul poveștii, rămâne să aflați citind cartea. O va putea salva pănă la urmă Cas pe Anna din infern?
E o lectură inedită, plină de suspans, întâmplări imprevizibile, situații tensionate, mistere și secrete întunecate, magie și ritualuri voodoo, evenimente paranormale și portaluri spre dincolo, toate împletite într-un thriller reușit, care te ține în priză de la prima până la ultima pagină. Sinceră să fiu, mi-a plăcut ceva mai mult Anna în veșmânt de sânge, însă nu vreau să nedreptățesc nici acest al doilea volum, care continuă într-un mod inspirat și echilibrat povestea din primul volum, iar încheierea m-a surprins, nu cred că oricare alta ar fi fost la fel de potrivită, indiferent de așteptările mele. O duologie pe care o recomand iubitorilor genului!

 

Mulțumim Editurii LedaGrupul Editorial Corint pentru cartea oferită pentru recenzie.

Cartea Fata din coșmaruri de Kendare Blake poate fi comandată de pe site-ul Editurii Corint, ca și de pe elefant.ro, librarie.net,  libris.rocartepedia.ro și carturesti.ro

15 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *