Delicatese Literare
Recenzii

Fata și noaptea de Guillaume Musso, Editura Trei – recenzie

Fata și noaptea

(La Jeune Fille et la Nuit – 2018)

Guillaume Musso

Editura Trei

Colecția Fiction Connection

Traducere: Diana Morărașu

Nr.pagini: 352

An apariție: 2019

Născut în 1974 în Antibes, pe Riviera Franceză, Guillaume Musso s-a îndrăgostit de literatură de la o vârstă fragedă. Mare parte din timpul liber și-l petrecea citind cărți de la biblioteca unde lucra mama lui, iar concursul de povestiri la care a participat în gimnaziu l-a ajutat să descopere plăcerea scrisului, care nu l-a mai părăsit de atunci.
La 19 ani a plecat în Statele Unite, unde a petrecut câteva luni la New York, după care s-a întors în Franța, și-a luat licența în științe economice și a fost profesor la mai multe licee.
Romanul său de debut, Skidamarink, a apărut în 2001, dar succesul de public a venit în 2004, cu cel de-al doilea roman, Et après…, care a înregistrat vânzări de peste un million de exemplare numai în Franța și s-a tradus în 23 de limbi, fiind ecranizat de Gilles Bourdos, cu John Malkovich și Evangeline Lilly în rolurile principale.
Cu 16 cărți traduse în peste 40 limbi și vândute în peste 11 milioane de exemplare în întreaga lume, Musso este unul dintre cei mai apreciați autori de thrillere din Franța.
La Editura Trei, de același autor au apărut romanele Viața secretă a scriitorilor și Viața e un roman.
Un eveniment! O carte formidabilă.” – TV5 Monde

RIVIERA FRANCEZĂ, IARNA LUI 1992
Când liceul ei este închis din pricina unei furtuni de zăpada, Vinca Rocwell, elevă eminentă, fuge cu profesorul de filozofie, cu care are o relație secretă de ceva vreme. Dar nimeni nu o va mai vedea vreodată.
RIVIERA FRANCEZĂ, PRIMĂVARA LUI 2017
Cândva de nedespărțit, Manon, Thomas și Maxime, cei mai buni prieteni ai Vincăi, nu și-au mai vorbit de la terminarea liceului. Acum, după 25 de ani, se întâlnesc la reuniunea cu colegii de clasă. Cei trei sunt uniți de un secret copleșitor: în adolescență au săvârșit o faptă înfiorătoare, iar adevărul este pe cale să iasă la iveală. Un adevăr tulburător și diabolic.
Guillaume Musso — care nu-și ascunde admirația pentru Stephen King — știe să-și poarte cititorii în călătorii sumbre la capătul cărora adevărul iese la iveală ca o pată de sânge.” – Ouest France
Magistral scris! Guillaume Musso își construiește personajele mai bine ca niciodată, conferindu-le multă profunzime psihologică.” – RTL
După ce citești Fata și noaptea, poți fi sigură că n-ai să mai dormi bine câteva nopți.” – Femme Actuelle
Povestea tulburătoare a unei prietenii otrăvite. Romanul pe care îl așteptau toți fanii lui Musso.” – ELLE
Arma cea mai redutabilă a lui Musso e că păstrează suspansul la cote înalte până la sfârșit.” – TF1
Guillaume Musso este autorul care m-a fascinat cu fiecare carte citită, m-a făcut să vibrez și să tremur de nerăbdare, dorind să descopăr dacă imaginația mea mergea pe aceeași lungime de undă cu a lui…
Tot timpul mi-a rezervat câte o surpriză!
“Problema nopții rămâne nerezolvată. Cum să o depășești?” — Henri Michaux
Fata și noaptea – o carte care te atrage de la prima la ultima pagină. Îți oferă informațiile cu picătura — suficient cât să nu poți lăsa cartea din mână, dar insuficient pentru a putea descoperi întregul ansamblu de evenimente.
1992…
Manon — polițistă a municipalității, merge să investigheze un zgomot suspect în Cap d’ Antibes, pe 13 mai.
Vinca Rockwell — o ia pe drumul către Garoupe pentru a se întâlni cu Alexis, iubirea vieții ei, pe 1 octombrie.
Acțiunea se mută în anul 2017, unde o întâlnim pe Manon pe Coasta de Azur…
“Manon era îngrozită. Regreta amarnic că nu era înarmată. Se apropie cu prudență. Bărbatul se ridică. Când înălță capul, Manon îl recunoscu.
— Eu am făcut asta, zise el arătând spre cadavru.”
Revenind în 1992, Vinca este hotărâtă să se întâlnească cu iubirea vieții ei chiar dacă…
“Alexis era furtuna, noaptea, clipa. În sinea ei, Vinca știa că făcea o prostie și că se va sfârși prost. Dar pentru nimic în lume nu ar fi renunțat la neliniștea acestui moment. Așteptarea, nebunia dragostei, plăcerea dureroasă de a te lăsa în voia nopții.”
Revenim în data de 8 mai 2017, la Liceul Internațional Saint – Exupery, când acesta aniversează 50 de ani de la înființare.
Dacă îmi place ceva la cărțile lui Musso, pe lângă poveștile sale deosebite care oferă răsturnări de situație neașteptate, sunt citatele de la începutul fiecărui capitol.
“Degeaba îți pui centura când te afli într-un avion care se prăbușește, nu-ți folosește la nimic.” — Haruki Murakami
O mulțime de foști elevi ai liceului se strâng pentru această aniversare deosebită.
Thomas primește un mail de la Maxime, mail care-l dă peste cap complet:
“Da, știam ce însemna asta. Că era sfârșitul existențelor noastre, așa cum le-am cunoscut până acum. Că aveam să ne petrecem următoarea parte din viață în spatele gratiilor.”
Cu aceste cuvinte, pornim la drum, pentru a descoperi marele secret păstrat atâta vreme.
Alături de Thomas, pornim pe drumul amintirilor și astfel, cunoaștem mai bine atmosfera și topografia zonei aferente liceului Saint – Exupery. Nu doar atât, mai aflăm că acesta era îndrăgostit de Vinca… chiar dacă aceasta nu l-a observat niciodată.
“Astăzi, toată lumea face mare caz de adevăr și transparență, dar adevărul e arareori ceea ce pare a fi și, în acest caz anume, el nu va aduce nici ușurare, nici doliu eliberator, nici dreptate cu adevărat. Adevărul nu va atrage după sine decât nefericire, vânătoare de oameni și calomnie.”
Și, odată cu apariția unui bilet pe care scrie “Răzbunare”, Thomas realizează că cineva le cunoaște secretul și este hotărât să facă dezvăluirea.
Guillaume Musso, acest maestru al thrillerului, reușește tot timpul să vină cu ceva nou. Tot timpul își prinde în plasa poveștilor sale cititorii, punându-i pe piste care-i duc în fundături. Dar, la final, dezleagă de așa manieră misterul că tot vine cu o surpriză neașteptată.
Thomas, Maxime și Manon se tem că secretele lor — secrete îngropate adânc și care ar fi bine să nu iasă niciodată la iveală — de data aceasta vor fi descoperite și vor provoca numai rele… Pe de altă parte este Vinca, rămasă vie în amintirea lor, o fantomă ce continuă să-i urmărească.
“Fata și noaptea” este un roman ce ilustrează perfect faptul că, mai devreme sau mai târziu, minciunile ies la suprafață, adevărul își caută calea.
Chiar dacă, pe măsură ce piesele de puzzle erau puse fiecare la locul lor atunci când erau descoperite, suspansul s-a menținut până la final.
Demolarea vechii săli de sport a liceului dă peste cap existența multora! De ce? E dificil de răspuns la întrebare și totuși simplu… un cadavru care a stat bine conservat timp de 25 de ani, riscă acum să distrugă viața a patru oameni. Dar, se pare că acest secret este cu mult mai complex decât bănuiau cei patru implicați. Aflarea adevărului în ceea ce privește cadavrul poate distruge stabilitatea și reputația unor familii.
“Civilizația nu-i decât o pojghiță subțire deasupra unui haos clocotitor.”
Pe măsură ce Thomas demarează cercetările cu privire la fatidica noapte din 1992… noaptea în care l-a ucis pe Alexis Clement — profesorul de filozofie, din gelozie. Fără a sta prea mult pe gânduri ca să analizeze consecințele care vor decurge de aici. Este ajutat de prietenul său Maxime…
Francis, tatăl lui Maxime, se ocupă de cadavrul care trebuie să dispară…
Se pare, totuși, că în acea noapte au fost mai multe persoane care au aflat despre fapta băieților. Și nu numai!
Autorul Guillaume Musso a creat atât de mult suspans în această poveste încât, pe măsură ce citeam, am avut impresia că fiecare personaj are câte un secret oribil.
“… trecerea timpului nu m-a înspăimântat niciodată. Nu am tresărit nici când am împlinit patruzeci de ani, nici când mi-au înflorit la tâmple primele fire argintii. Sincer să fiu, eram chiar nerăbdător să îmbătrânesc, pentru că asta însemna să mă distanțez tot mai mult de un trecut care, departe de a fi fost un paradis pierdut, îmi apărea drept epicentrul unei drame de care am fugit toată viața.”
O geantă cu bani găsită în pivnița liceului, cu o amprentă pe ea, o amprentă identificată ca aparținându-i Vincăi Rockwell…
Stéphane Pianelli, fost coleg de liceu cu Thomas, un ziarist avid de afirmare, cu fler pentru depistarea secretelor ascunse, hotărât să scoapă la iveală o poveste macabră care să șocheze pe toată lumea. Habar n-are cât este de aproape de adevăr!
Fata și noaptea” este romanul tragediei. Tragedie provocată de gelozie și sentimente neîmpărtășite.
Maxime și Thomas sunt cu adevărat îngrijorați deoarece sala de sport va fi dărâmată pentru a se construi una mai mare și mai bine dotată. Dar adevărul va ieși atunci la iveală și cei doi vor fi pierduți, laolaltă cu alți oameni care i-au ajutat.
Un thriller alert, cu mult suspans, cu momente de criză în care te aștepți ca cineva să clacheze, cu supoziții ce se dovedesc a fi false. O poveste plină de răsturnări de situație, un dușman necunoscut care riscă să dea totul peste cap și o mulțime de emoții variate, ce fac inima să palpite de spaimă și curiozitate în același timp.
“Ultima mea luptă va fi să termin treaba, adică să-l nimicesc pe individul care pune în pericol viitorul fiului meu. Și să-l fac să plătească moartea singurului bărbat pe care l-am iubit vreodată.”
Clipa când toate încep să se așeze la locul lor este și clipa marilor dezvăluiri, a șocurilor care se succed într-o rafală rapidă care riscă să destabilizeze totul. Se pare că nimic nu era ceea ce părea a fi!
Povestea de care se temeau Thomas și Maxime avea ramificații mult mai complexe decât și-ar fi închipuit cei doi. Povestea mergea mai departe în trecut, unde trebuia să cunoști faptele pentru a putea înțelege acțiunile și reacțiile de mai târziu.
“Fata și noaptea” este o carte în care suspansul face sufletul să tremure de frica dezvăluirilor ce vor urma.
Am apreciat atât povestea, cât și modul alambicat în care Guillaume Musso a decis să ne spună acest secret demult îngropat. Am citit cu sufletul la gură cartea aceasta, mi-a plăcut, deși nu pot spune că a devenit una din cărțile mele favorite… deși autorul rămâne, în continuare, unul dintre preferați.
Pentru a descoperi marele secret de care se temeau atât părinții lui Thomas și Maxime, ori pentru a afla finalul neașteptat al acestui roman, nu trebuie decât să citești cartea.

Fata și noaptea” de Guillaume Musso poate fi comandată pe edituratrei.ro, libris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librex.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți Guillaume Musso

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

12 Comments

Spune-ți părerea!