Delicatese Literare
DIVERSE

Februarie, ultimul popas al iernii

Februarie, ultimul popas al iernii

 
Februarie/ Făurar este a doua lună a anului în calendarul Gregorian. Este luna cea mai scurtă din an, cu numai 28 sau 29 de zile, în anii bisecți, Făurar fiind considerat fratele cel mic al lunilor anului.
Februarie începe cu aceeași zi a săptămânii ca și Martie și Noiembrie într-un an obișnuit și ca August într-un an bisect.
Februarie începe, din punct de vedere astrologic, cu soarele în constelația Vărsătorului, Vărsătorul și Peştii fiind cele două zodii care își împart această lună.
Numele lunii februarie vine din limba latină, onis = purificare, curățire. Numele face trimitere la  ritualul curățirii ce se făcea anual la 15 februarie. În această lună se pregatesc altoii, se presară îngrășăminte naturale în grădini, se curăță livezile și se fac răsadnițele. Gerul și crivățul în febriuarie prevestesc un an mănos.
Această lună era închinată zeului împărăției subpământene Februs.
Denumirea populară a lunii este Făurar, ce vine de la Faur, după fierarii care ascuțeau și făureau unelte pentru muncile de primăvară.
Grecii numeau luna februarie Anthesterion.

Sărbători, obiceiuri și credințe legate de luna februarie

  • La 1 februarie se sărbătorește Trif cel Nebun (Trifonul), sfânt care apără viile si livezile de omizi, lăcuste, viermi, gândaci. Pentru a proteja holdele de insecte, era sărbătorit prin diferite interdicții la muncă (bun obicei…) Livezile și grădinile se stropesc cu agheasmă.
Legenda spune că Trif a speriat-o pe Maica Domnului atunci când aceasta se ducea la biserică după 40 de zile de la Nașterea lui Iisus Hristos, de unde i se trage și numele de Trif Nebunul.
  • La 40 zile după Crăciun, la 2 februarie, e Întâmpinarea Domnului în calendarul creștin-ortodox.
  • Tot pe 2 februarie se ține Stretenia, ce se mai numește în popor și Ziua Ursului, Martinul de Iarnă si Târcolitul Viilor.
Se zice că dacă ursul iese din bârlog, primavara este aproape; dacă intră înapoi, iarna continuă. Se consideră că în această zi anotimpul rece se confruntă cu cel cald, această zi fiind un reper pentru prevederea timpului calendaristic.

Credințele populare puneau schimbarea vremii pe seama comportamentului ursului, numit Al Mare sau Martin. Pentru a câștiga bunăvoința acestuia, oamenii așezau pe potecile pe unde obișnuia să treacă ursul, bucati de carne sau vase cu miere de albine. Se considera că puterea acestui animal era transferată asupra oamenilor, în special a copiilor, dacă acestia se ungeau, în ziua de 2 aprilie, cu grăsime de urs. Se credea că, dacă în aceasta zi este soare, ursul iese din bârlog și, văzându-și umbra, se sperie și se retrage, prevestește prelungirea iernii cu încă 6 săptămâni. Dimpotrivă, dacă în ziua de Stretenie cerul este înnorat, ursul nu-și poate vedea umbra și rămâne afară, anunță slăbirea frigului și apropierea primăverii.
Tot acum este si sărbătoarea boilor, care sunt scutiți de lucru și cărora li se da fân cu mâna.
Târcolitul Viilor se ține pentru sporul casei, se face praznic și se dă de pomană, iar femeile se cinstesc cu rachiu (bine așa!)
Nu e bine să se facă nuntă, fiindcă ar fi nenorocoasă.
Nu se aruncă afară cenușa sau gunoiul, să nu se prăseasca lupii.
  • La 10 februarie se sărbătorește Sfântul Haralambie, care ținea ciuma legată cu un lanț iar când oamenii își pierdeau credința sau se înmulțeau prea mult, îi dădea drumul pe pământ. Dacă în ziua aceasta era vreme urâtă sau ploua, se credea că va ploua încă alte 40 de zile. În unele zone din țară, femeile coc un colăcel și îl rup în patru părți, pe care le aruncă spre cele patru zări. Prin alte locuri, femeile se dezbracă de tot și aleargă în jurul casei de trei ori: în zori, la prânz și seara (interesant de văzut…de aici s-o fi inspirat Susan Elizabeth Phillips la ritualul sălciilor, din Amintiri de neuitat?!
  • Sfântul Vlasie (11 februarie), zi în care încep să se întoarcă păsările migratoare; Sfântul Vlasie este protectorul femeilor gravide; sarbatoarea, numită Vlasii, se tine pentru a avea copii intregi și sănătoși, pentru ocrotirea ochilor, pentru găsirea lucrurilor pierdute și pentru a avea mereu punga plină (de ținut, așadar!!)
Se zice că se deschide glasul păsărilor. Cine lucrează în această zi la câmp, riscă să aibă recolta mâncată de păsări.
– Pe 24 februarie e Dragobetele – Sărbătoarea Îndrăgostiților. Dragobete este fiul Dochiei, identificat cu Cupidon in mitologia romana si Eros în mitologia greaca. In unele zone Dragobetele poartă numele de Năvalnicul, flăcău care ia mințile fetelor și femeilor tinere, fiind transformat de Maica Domnului în floarea cu același nume. Dragobetele sau Cap de Primavara, este autentica sărbătoare românească a îndrăgostiților. Se spune că acela care nu ține Dragobetele nu va avea parte de dragoste peste an, iar cine îl ține va fi îndrăgit tot anul. Se mai zice că „Dragobetele / sărută fetele”.
În această zi se formează perechile, atât la oameni cât și la păsări.
Acum păsările încep să cuibărească.
Băieții și fetele trebuie să se întâlnească de Dragobete ca să rămână îndrăgostiți tot anul.

Datina cere ca bărbații să nu le supere pe femei, întrucât vor avea necazuri (așa, foarte bine, să nu le supere!) Flăcaii și fetele merg sa culeagă ghiocei, viorele, toporași, brândușe și alte flori timpurii, iar dacă vremea e frumoasă, fac hore la câmp sau în sat.

Evenimente din luna februarie în lume

– 2 februarie – Ziua Marmotei (Groundhog Day – în SUA şi Canada)
În folclor, dacă marmota care iese din vizuină în această zi nu reuşeşte să îşi zărească umbra, ea nu se mai întoarce în viziună, ceea ce înseamnă că iarna se va termină curând.
Tradiţionala Zi a marmotei, marcată în fiecare an la 2 februarie, în Statele Unite ale Americii, coincide cu Ziua ursului (Stretenia), sărbătorită în România, ambele având un element comun şi anume faptul că cele două animale, marmota şi, respectiv, ursul vor prezice, în această zi, vremea pentru următoarele şase săptămâni.

Printr-un ritual care durează de peste 130 de ani în Punxsutawney, din statul american Pennsylvania, cea mai faimoasă marmotă din întreaga lume, Phil, va prezice când se va încheia iarna. Tradiţia spune că în cazul în care marmota îşi vede umbra la 2 februarie, se va speria şi se va întoarce în vizuină, indicând faptul că iarna va mai dura şase săptămâni. În cazul în care nu îşi va vedea umbra, primăvara va începe să se instaleze.
– 2 februarie – Imbolc
Imbolc reprezintă unul din cele patru festivale majore din calendarul celtic, situat între solstiţiul de iarnă şi echinoxul de primăvară, în emisfera nordică.
În vechime, ziua zeiţei Brigid, în prezent ziua Sfintei (creştine) Brigid, 2 februarie, a fost preluată ca sărbătoare a neopăgânilor din zilele noastre.

– 14 februarie – Ziua Sfântului Valentin.

Ziua de 29 februarie – semnificație, curiozități și superstiții legate de această zi

Aceasta zi apare în anii bisecți – anii în care a doua lună a anului are 29 de zile în loc de 28, iar anul totalizează 366 de zile în loc de 365 de zile.
Ziua suplimentară se introduce o dată la patru ani din cauză că perioada de rotație a Pământului în jurul Soarelui nu este un număr întreg de zile, ci este de 365 de zile, 5 ore, 48 de minute si 46 de secunde.
Împăratul roman Iulius Cezar a avut ideea unei zile în plus. Calendarul roman avea doar 355 de zile, astfel că, la un moment dat, lunile anului nu mai corespundeau cu aceleași anotimpuri. În anul 45 înainte de Hristos, denumit de istorici “anul confuziei”, Iulius Cezar a adăugat în calendar încă nouă de zile. Odată la patru ani, se mai adăuga o zi pentru a sincroniza anul calendaristic cu durata dintre doua echinocții. În Evul Mediu, capii bisericii erau complet derutați în a mai stabili data Paștelui: echinocțiul din calendar se decalase față de cel real cu 10 zile. După calcule complicate, Papa Gregoriu a găsit soluția. El a venit cu un nou criteriu pentru ca un an să fie bisect: dacă anul este perfect divizibil la 100 nu este an bisect decât dacă este, de asemenea, perfect divizibil la 400.
O lege străveche spune că în această zi, femeile pot să ceară în căsătorie bărbatul iubit. Legenda datează din Irlanda secolului V. Sfânta Bridget l-a rugat pe Sfântul Patrick să permită femeilor, într-o singură zi din an, să-i ceară în căsătorie pe bărbați. Pentru a-i face pe plac, acesta a hotărât ca ziua respectivă să fie 29 februarie. Tradiția s-a păstrat veacuri de-a rândul,  în secolul al XIII-lea a fost chiar adoptată ca lege în Scoția, iar bărbatul care refuza cererea în căsătorie era amendat!
  • Credinţele populare spun că nu trebuie să vă căsătoriţi într-un an bisect. Se crede că mirii vor divorţa destul de repede sau că unul dintre ei se va îmbolnăvi imediat după nuntă. Totodată, nu trebuie să divorţaţi într-un astfel de an, pentru că riscaţi să rămâneţi singuri pentru multă vreme.
  • Într-un an bisect nu este indicat să vă schimbaţi locul de muncă, rezidenţa sau culoarea părului. Nu este bine să fie demarate proiecte noi, precum construcţia unei case, o afacere sau achiziţii scumpe.

Simbolurile lunii februarie

Floarea lunii februarie 
Florile lunii februarie sunt violeta şi primula.
În simbolismul creştin, violeta reprezintă virtutea umilinţei sau modestiei, ea răsărind, adesea, conform unor legende, pe mormintele virginelor sau sfinţilor.
Dacă visezi violete – semnifică  evoluţia sau avansarea în viaţă. Potrivit unei superstiţii, o cunună de violete purtată pe cap are darul de a împiedică apariţia senzaţiei de ameţeală.
Violetele sunt considerate un dar norocos acordat unei femei, indiferent de anotimp, dar, pe de altă parte, atunci când înfloresc toamna, se consideră că sunt semnul unei viitoare epidemii.
Primula, “prima rosa” sau cea dintâi floare a anului, este un binecunoscut simbol al primăverii. Primula simbolizează tinereţea sau prima iubire. După unele superstiţii, primula proteja împotriva acţiunilor malefice ale vrăjitoarelor şi ţinea vitele ferite de boli. În unele legende, mâncatul unei flori de primulă înzestra oamenii cu abilitatea de a vedea zânele sau fiinţele magice din jurul lor.
Piatra lunii februarie 
Dacă aveți podoabe cu ametist,  februarie este luna potrivită spre a le purta. Despre ametist, supranumit „piatră sincerităţii”, se crede că  reduce tensiunile, favorizeză visele plăcute, încurajeaza transformarea în bine și destramă obiceiurile rele.
Copacii lunii februarie 
Copacii lunii februarie sunt: pinul, plopul și cedrul.
Pinul semnifică creativitatea, viată, longevitatea şi nemurirea. În simbolismul copacilor, pinul reprezintă curajul sau îndrăzneala.
Copac al echinoxului de iarnă, în simbolismul celtic, plopul era considerat un arbore înzestrat cu darul vorbirii sau şoaptelor, dar şi cu capacitatea de a rezista vicisitudinilor şi a reuşi, în acest fel, să îşi înfrângă inamicii sau soarta.
Frunzele de plop erau renumite ca antidoturi contra muşcăturii de şarpe.
Cedrii simbolizează vindecarea, purificarea şi protecţia. În sanscrită, numele cedrului derivă din termenul “devdar”, având semnificaţia de “lemnul zeilor”.
În simbolismul copacilor, cedrul transmite mesajul: „gândeşte-te la mine; trăiesc pentru tine; forţa/ putere”.

Citate despre luna februarie

I.L.Caragiale spunea despre luna februarie în al său Calendar: Carnavalul este în putere. Câți nu vor rămâne becheri se vor căsători. Balurile mascate vor hotărî pe mulți căsătoriți să pornească jalbă de despărțenie.
Luna februarie este exact atât de lungă cât trebuie pentru a se scurge timpul până în martie.” J.R.Stockton
Februarie construieste un pod, iar martie il rupe.”
George Herbert
Razele soarelui de februarie iti coboara ramurile si aduce culoare in muguri.”
William C. Bryant
Ce este? Ce s-a întâmplat 
De ai o față atât de asemeni cu februar, 
Atât de plină de gheață, de furtună și înnegurare?”
William Shakespeare ( „Mult zgomot pentru nimic”)
„Vino atunci când ploile aduc lucire peste nea 
Si-mbracă copacii în gheață, 
În vreme ce piezisul soare de februarie strecoară
În alcovuri o mare de lumina.”
William C. Bryant
Cel mai serios lucru ce poate fi reproșat Noii Anglii nu este puritanismul, ci luna februarie.”
Joseph Wood Krutch
Surse informaţii: wikipedia, crestinortodox.ro, diane.ro, citate.citatepedia.ro, internet
Sursă poza 1: Februarie – Les Très Riches Heures du duc de Berry; surse poze: internet

Citiţi şi Ianuarie, luna începuturilor

47 Comments

Spune-ți părerea!