Delicatese Literare
Recenzii

Femeia falsă de Jude Deveraux, Seria James River, Editura Miron – recenzie

Femeia falsă

(Counterfeit Lady – 1984)

Jude Deveraux

Editura Miron

An apariție: 2012

Nr. pagini: 383

1. Femeia falsă – Editura Miron (Counterfeit Lady – 1984)
2. Femeia pierdută – Editura Miron (Lost Lady – 1985)
3. Doamna râului – Editura Miron (River Lady – 1985)
Nicole, o frumoasă franțuzoaică, este răpită din greșeală și dusă din Anglia în America, pentru a fi soția unui tânăr și fermecător bogătaș de acolo.
Când Cley își sărută mireasa, descoperă că ea nu era cea așteptată. Dar sărutările ei erau fierbinți și pline de pasiune. În clipa când vine și adevarata mireasă, Cley se trezește căsătorit cu două femei.
Pe care dintre ele o va alege pentru a-i stăpâni inima?
Recunosc că, până acum, nu am fost atrasă în mod deosebit de poveștile historical-romance, deși lectura unei astfel cărți îmi crea o stare de bine și mă lăsa cu zâmbetul pe buze, tot timpul.
Totuși, în ultima perioadă am ajuns să privesc cu alți ochi astfel de povești 🙂. Poate de vină este stresul cotidian din ultima perioadă, poate îmbătrânesc 😛 sau poate… Jude Deveraux mi-a deschis o „portiță magică”, a unei lumi pe cât de minunată, pe atât de tumultoasă.
Odată cu Seria de Catifea, care mi-a încântat sufletul cu povestea fermecătoare a fraților Montgomery, Jude Deveraux a reușit să mă tenteze să descopăr și alte povești din același filon – historical-romance – ; astfel, mi-a atras atenția Seria The James River.
În „Femeia falsă” – primul volum al seriei – autoarea conturează o poveste caldă și tristă, deopotrivă, datorită fundalului dramatic al poveștii – revoluția franceză de la sfârșitul secolului al XVIII- lea cu ororile sale și consecințele acesteia în Europa, dar, mai ales, în sufletele oamenilor – însă și datorită personajelor, minunat conturate, dominate de temeri, orgolii, impulsivitate, dar și pasiune, demnitate, exaltare.
Romanul începe cu imaginea dezolantă a familiei Maleson, o familie nobilă britanică, cândva renumită pentru bogăția ei în Anglia, acum însă – în 1794 – doar o imagine searbădă a ceea ce a fost cândva. Jacob Maleson și fiica sa, Bianca, personifică întru-totul imaginea oamenilor plini de sine ce cred că li se cuvine totul fără a munci, doar pentru simplu fapt că fac parte dintr-o familie nobilă.
Dacă Jacob reușește să se obișnuiască cu noul trai, fiica sa, Bianca, nu. Idealul său în viață este acela de a avea o stare socială deosebită, de a fi deasupra tuturor și de a… mânca. Iar dacă ceva o nemulțumește, atunci altcineva este de vină. Întotdeauna!
„Pe toaletă era o cutie mare cu bomboane de ciocolată, în care primul rând era deja gol. Privind în curte, strâmbă din nas cu o grimasă studiată. Nesuferitul de război din Franța oprise fabricarea celei mai bune ciocolate și acum trebuia să se mulțumească cu ciocolata englezească de o calitate mai proastă.”
Destinul avea să i-o aducă în calea sa tocmai pe Nicole Courtalain, o altă victimă a „nesuferitului război din Franța”, o făptură gingașă, cu suflet bun, urmașă a unei familii nobiliare, rude cu regii Franței, dar acum o simplă refugiată, săracă, ce fuge de un trecut dominat de teroare.
Soarta face ca Nicole să o cunoască pe Bianca chiar în ziua sosirii sale în Anglia și, la sugestia acesteia, să devină camerista, mai bine zis, servitoarea ei. Angajând-o pe Nicole, Bianca speră, astfel, să își arate superioritatea englezilor în fața francezilor, trufie ascunsă sub fațada unei false generozități.
Viața tinerei Nicole alături de Bianca nu este una ușoară. Ceea ce nu știe, însă, este că destinul ei va fi puternic legat de cel al Biancăi, că amândouă vor duce o luptă aprigă pentru supraviețuire, pentru fericire, pentru iubire, chiar dacă năzuințele lor sunt complet diferite.
Într-o zi obișnuită, pe când se plimbau în parc, cele două tinere sunt atacate de un grup de bandiți care nu își doresc altceva decât să o răpească pe Bianca Maleson. Neștiind cum arată, aceștia o răpesc pe Nicole, induși în eroare și de Bianca, și o duc pe un vas a cărui destinație este… America.
Cine se ascunde în spatele acestei răpiri? Și de ce? Clay Armstrong, un american bogat, dorește să se însoare, dar singura femeie pe care o vrea de soție este doar Bianca. Datorită unei întâmplări tragice care l-a zdruncinat complet lăsându-l cu sufletul pustiu, Clay este nevoit să recurgă la această stratagemă, neavând timp pentru a veni personal în Anglia și a cere mâna Biancăi de la tatăl său, și nici răbdarea necesară. De unde o cunoaște Clay pe Bianca și de ce o dorește, tocmai pe ea, să-i devină soție? Răspunsurile le aflăm pe parcursul lecturii. Au fost momente când nu l-am înțeles pe Clay, iar acesta este unul dintre ele. Să îți dorești de soție o femeie străină, pe care nu o cunoști sufletește, doar de dragul… trecutului???!!
Soarta face ca Nicole să fie răpită și forțată să se căsătorească cu Clay, în lipsa acestuia, printr-un reprezentant, astfel că viețile celor doi se întrepătrund fără ca niciunul să-și fi dorit. Dar ce se va întâmpla atunci când Clay își dă seama de înșelăciune?
Din acest moment asistăm la un iureș al emoțiilor, la o luptă pentru supraviețuire, iertare, dar mai ales pentru iubire. Deși Clay consideră că a fost înșelat de Nicole, treptat, ajunge să o vadă pe aceasta cu alți ochi, să-i descopere blândețea din privire, căldura sufletească și, nu în ultimul rând, tăria de caracter.
Traiul în America nu este unul ușor, mai ales la o fermă unde este nevoie de o mână forte pentru a conduce o gospodărie. Nicole își arată priceperea în organizarea treburilor casnice atrăgând simpatia și aprecierea tuturor, dar și iubirea, mai ales a gemenilor Mandy și Alex, nepoții lui Clay. Cei doi îngerași vor juca un rol important în poveste îndulcind traiul la fermă și aducând un strop de bucurie în viața lui Nicole atunci când destinul o aruncă într-un abis al durerii și tristeții.
Din păcate, Clay acționează de multe ori nesăbuit rănind-o pe Nicole, dar cea mai mare greșeală – ce avea să îl coste, pe el și pe toți cei dragi lui, luni de haos și amărăciune – va fi să solicite anularea căsătoriei cu Nicole și chemarea Biancăi în America. Când realizează că femeia iubită este chiar lângă el și că până atunci a alergat după himere, este deja prea târziu.
Sosirea Biancăi, dar și slăbiciunea lui Clay, vor distruge liniștea unui cămin imperfect dar plin de căldură, vor aduce tristețe și debusolare într-o familie marcată deja de durere, o familie ce uitase ce este liniștea, dar care, treptat, își recăpătase zâmbetul și bucuria. Însă, într-o singură clipă, totul în jur avea să se năruie.
Narată la persoana a III -a din perspectiva lui Nicole, povestea emană multă căldură și duioșie, chiar dacă dramatismul se simte tot mai mult cu fiecare filă dată. Personajele cărții sunt puternic creionate și stârnesc admirație, simpatie, tristețe, furie, iar descrierile sunt bine realizate încât le poți vizualiza cu ochii minții simțindu-te parte din poveste.
„Femeia falsă” de Jude Deveraux te poartă pe un drum al iubirii dominate de trufie, orgoliu, dar și pasiune, te învață că demnitatea nu este o cauză pierdută, că viața este grea, dar trebuie să nu uiți cine ești, că măsura curajului se află în inimă și nu în posesiune. Iubirea poate să apară atunci când nu te aștepți, viața îți poate oferi oricând plăceri și frumuseți, dar trebuie să știi să le prețuiești .
„- Uită-te la mine, aproape că strigă, cu accentul ei mai pronunțat. Sunt Nicole Courtalain. Sunt o ființă umană, cu sentimente și emoții. Sunt altceva decât un caz de identitate falsă.”
” M-am gândit că nu merit tot ce mi s-a întâmplat. Azi am avut destul timp să mă gândesc. Am înțeles că viața ți-o faci singur. Odată, mi-ai spus că sunt nehotărât și aveai dreptate. Eu am vrut totul și credeam că e destul să cer și mi se va da. Cred că eram prea slab să-mi asum orice sarcină.”
O femeie falsă ce va reuși să aducă speranță și lumină în viața atât de pustie a unui bărbat plin de tenebre!!

Cărțile autoarei Jude Deveraux pot fi comandate pe libris.ro, elefant.ro, librarie.net, carturesti.ro, emag.ro

Recenzii și prezentări cărți historical-romance

14 Comments

Spune-ți părerea!