Femicid
Pascal Engman
Editura Crime Scene Press
Anul apariției: 2021
Nr. pagini: 448
Titlu original: Råttkungen (engleză: Femicide)
Traducerea: Mihnea Arion
Pascal Engman (n. 1986) este un scriitor și jurnalist suedez, care a devenit cel mai bine vândut scriitor de proză mystery & thriller al generației sale. Camilla Läckberg, David Lagercrantz și Academia Suedeză a Scriitorilor de Suspans l-au numit „o stea în ascensiune” a literaturii de gen.
Înainte de a scrie romane, Engman a fost jurnalist la ziarul suedez de seară „Expressen”, fiind unul dintre cei mai de seamă reporteri din redacție.
Cărțile din seria Vanessa Frank s-au vândut în peste douăzeci de țări și au fost traduse, printre altele, în engleză, spaniolă, italiană, germană, poloneză. În cadrul seriei, Engman explorează periferiile extreme ale societății suedeze, ca de exemplu naționaliștii de extremă dreapta, așa-numiții „celibatari involuntari” (incels), sau islamiștii. Clasa socială și identitatea sunt teme recurente în cărțile sale.
Engman locuiește la Stockholm, dar în primele trei luni ale fiecărui an călătorește în Chile, unde scrie la următoarea sa carte.
Drepturile pentru seria Vanessa Frank au fost vândute în peste 20 de țări
Peste 100 000 de exemplare vândute în Suedia
Roman aflată pe lista celor mai bune romane crime ale anului 2019, conform Göteborg Posten
Nominalizat de Storytel și Adlibris pentru titlul de cel mai bun roman crime din 2019
Emelie, o tânără de 25 de ani, e găsită ucisă în apartamentul ei din partea de nord a Stockholmului. Pentru Vanessa Frank, cazul pare limpede ca lumina zilei. Totuși, e ceva la suspectul principal care îi creează Vanessei impresia că au ratat un amănunt extrem de important.
Între timp, în oraș se impune tot mai mult insidioasa rețea de „inceli”, celibatari involuntari, care vor să pedepsească femeile și care trăiesc în cele mai întunecate colțuri al internetului, uniți de misoginia lor violentă.
Să aibă uciderea lui Emelie vreo legătură cu această rețea subterană?
Dovezile nu sunt clare, iar anchetatorii și victimele deopotrivă se lasă orbiți de prejudecăți. Însă când Vanessa descoperă că la Stockholm se va organiza un festival dedicat în exclusivitate femeilor, cursa contracronometru începe într-un ritm nebunesc.
„O carte care trebuie neapărat citită. E unul dintre cele mai bune romane suedeze pe care l-am citit de mulți ani încoace. E imposibil s-o lași din mână.” – Camilla Läckberg
„Pascal Engman este maestrul noii generații. Proza lui are o forță incredibilă și îți creează sentimentul minunat că ai citi teatru. Cu o mână ușoară, te aruncă în situațiile dramatice pe care le prezintă. Cărțile lui sunt irezistibile.” – David Lagercrantz
„Femicid” de Pascal Engman este un thriller captivant scris în stilul nordic, cu intrigă spectaculoasă, ritm alert, personaje stranii și suspans desăvârșit. Mi-a plăcut mult, nu numai pentru că sunt un mare fan al romanelor nordic noir dar și pentru că autorul a pus reflectoarele pe un subiect excelent și a reușit să-mi captiveze atenția, atât prin protagonistă – Vanessa Frank -, cât si prin antieroul acestui thriller, un personaj care mustește de ură, un psihopat bipolar pe care „l-am urmărit” cu înverșunare până la ultima pagină. Intriga este complexă și se dezvăluie în felul următor: Emelie Ryden are douăzeci și cinci de ani și o viață desprinsă dintr-un coșmar. Karin Laimani, iubitul ei, un bătăuș nenorocit, este la închisoare. A avut curajul să se despartă de el, dar amenințările nemernicului o urmăresc și în somn, căci stie că nu există loc suficient de îndepărtat unde să se ascundă atunci când el va fi eliberat. Astfel, Emelie este găsită moartă, ucisă cu multiple lovituri de cuțit, iar cazul este preluat de inspectoarea Vanessa Frank, detectiv la Omucideri în Stockholm.
Vanessa Frank este eroina acestui thriller, iar portretul pe care reușește să-l creioneze autorul este acela al unei femei singuratice, uneori cinică, dar și puternică, inteligentă și frumoasă. Deși traumele trecutului au lăsat urme în sufletul ei și viața a fost nedreaptă cu ea, Vanessa știe că singurătatea este cel mai puternic dușman al ei, și ca atare își concentrează toate eforturile în munca de detectiv. Se atașează greu de oameni, nu-și găsește locul, și doar câțiva îi înțeleg cu adevărat suferința.
Detectiva este convinsă ca pușcăriașul Laimani este cel care i-a curmat viata lui Emelie, pentru că toate dovezile duc la el. Dar experiența de polițistă și intuiția o avertizează să nu se grăbească, pentru că un descreierat ca Laimani nu s-ar lasă prins așa de ușor, ar fi fost mult mai atent cu urmele pe care le-a lăsat în această crimă.
Jasmina Kovac este o tânără jurnalistă extrem de muncitoare, care știe că succesul nu vine decât dacă investighează subiecte tari, cu impact. Mult prea blândă cu hienele din jurul ei, are în ea o doză de bunătate si fragilitate de care mulți profită, asta până când ”aripile” îi sunt frânte de un șir de evenimente stranii ce duc la răpirea și violarea ei de către niște indivizi monstruoși. Această dramă teribilă o aruncă într-o luptă sfâșietoare între aspectul moral al faptei (să meargă la politie și să reclame violul, implicit și pe autorii lui) și frica viscerală față de amenințarea făcută de violatori.
În același timp, în mediul on-line ia amploare un adevărat fenomen numit „incels” (celibatari involuntari). ” Incels” reprezintă un adevărat cult îmbrațișat de o comunitate formată din bărbați plini de ură si furie față de femei, indivizi frustrați și incapabili să atragă femeile și să aibă relații romantice sau sexuale, deși își doresc acest lucru. Ei sunt virginii singuratici, psihopați care iscă stări conflictuale, demenți extaziați care pedepsesc femeile pentru că își folosesc feminitatea ca să se victimizeze și să obțină câștiguri financiare, făcându-le vinovate de eșecurile lor sexuale. Violența și misoginismul sunt aspectele principale ale ideologiei lor. Și, din aceasta comunitate, un individ monstruos vrea să demonstreze că el trece și la fapte, nu se limitează doar la conversații on-line, și pune la cale un scenariu oribil prin care să pedepsească cât mai multe femei!
Să aibă oare legătură toate aceste cazuri cu ura patologică a unor dezaxați față de feminism? Vă invit să lecturați acest thriller incitant și veți afla nu doar răspunsul la aceasta întrebare, dar veți și participa la o cursă pe viață și pe moarte cu final provocator.
Fragment:
„Si noi suntem oameni. Pur si simplu vrem să fim iubiți pentru ceea ce suntem. Disperarea noastră are o sursă. Mă bucur că nu v-ați simțit așa niciodată, dar sper că puteți empatiza cu noi. Vă bateți joc de noi, ne disprețuiți. Peste tot. În loc să faceți asta, mai bine v-ați întreba ce ne-a făcut să ne simțim așa. Deseori avem o poveste care ne-a adus în punctul ăsta. Dacă ne-ați asculta poveștile, poate ați empatiza mai mult cu situația noastră, în care am ajuns, până la urmă, fără să vrem.” Un bărbat anonim.
Similare
8 Comments
Oli
Super, ce interesant caz! Foarte frumoasă și captivantă recenzie, ai surprins excelent personajele, atmosfera și intriga cărții, felicitări Carmen! Mulțumesc pentru recomandarea tentantă!
familiasimionescuyahooro
Mulțumesc mult, Oli, cu mare drag! ❤️❤️❤️
Tyna
Foarte frumoasă și tentantă recenzia ta! Un subiect inedit, personaje aparte, mult suspans și adrenalină! Mi-ar plăcea să citesc această carte. Mulțumesc mult pentru recomandare!
familiasimionescuyahooro
Cu mare drag, Tyna, mulțumesc mult! ❤️❤️❤️
anasylvi
O recenzie incitanta, cu siguranta! Fanii thrillerului nordic au inca un titlu de bifat. Multumesc pentru recomandare!
familiasimionescuyahooro
Mulțumesc mult, Ana, cu mare drag!
Mirela
Wow!
O recenzie captivantă, citită pe nerăsuflate! Felicitări!
M-ai făcut tare curioasă .
familiasimionescuyahooro
Mulțumesc mult, Mirela, cu mare drag! ❤️