Delicatese Literare
Recenzii

Fericirea incepe azi de Jamie McGuire, Editura Trei – recenzie

Fericirea incepe azi

(Beautiful Disaster – 2011)

Jamie McGuire

Editura Trei

Traducator: Shauki Al-Gareeb

440 de pagini

Jamie McGuire locuiește la Enid, Oklahoma, împreună cu soțul și cei trei copii ai lor.

Debutul ei literar l-a reprezentat Providence, o trilogie pentru tineret care îmbină tema dragostei cu fenomenele paranormale.

Este autoarea seriilor de mare succes Beautiful și Frații Maddox.

1. Fericirea începe azi – Editura Trei (Beautiful Disaster – 2011)

1.3. Endlessly Beautiful

1.5. Mrs. Maddox – 2013

2. Fericirea mea ești tu – Editura Trei (Walking Disaster – 2013) – recenzie

2.5. A Beautiful Wedding – 2013

2.6. Iubirea doare – Editura Trei (Something Beautiful – 2015) – recenzie

Iubirea adevărată scoate la iveală tot ce este mai bun în tine...

Abby Abernathy s-a hotărât să devină altcineva. Acum e o fată bună, nu bea şi nu vorbeşte urat, are haine cuminţi în şifonier. Crede că s-a distanţat suficient de lucrurile întunecate din trecutul ei, dar când ajunge la colegiu împreună cu prietenă sa cea mai bună, dorinţa de un nou început este supusă provocărilor.

Travis Maddox, șiret, isteţ şi acoperit cu tatuaje, reprezintă tot ceea ce Abby vrea - şi trebuie - să evite. Travis îşi petrece nopţile câştigând bani din lupte, iar ziua e seducătorul numărul unu al campusului. Intrigat de rezistenţă lui Abby la farmecele sale, Travis o face să intre în viaţă lui printr-un pariu.

Travis Maddox(Mad Dog) si Abby Abernathy(Pigeon sau Pidge) alcătuiesc un cuplu remarcabil, absolut captivant, care te fascinează cu urcușurile și coborâșurile relației lor, cei doi ajungând să se despartă și să se împace de mai multe ori.

Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Abby Abernathy, o tânără de nouăsprezece ani, venită din Wichita, Kansas, împreună cu prietena ei cea mai bună, America. Ne dăm seama imediat că tânăra a fost marcată în trecut de niște experiențe dureroase, de care încearcase să scape plecând departe de locul natal.

Soarta urma să i se schimbe radical în momentul în care participă la un meci de lupte ilegal și îl cunoaște pe Travis ”Mad Dog” Maddox, un adevărat zeu în ring. Cei doi se reîntâlnesc ulterior în sala de mese, iar Abby află cu surprindere că Travis era văr cu Shepley, prietenul lui America. Datorită unei conjuncturi favorabile – în căminul fetelor nu curgea apa, Abby și America se mută în căminul băieților, Abby ajungând să împartă patul cu Travis, relația lor fiind însă strict platonică, Abby având grijă de la bun început să tranșeze lucrurile și să afirmă că nu-și dorește să fie o nouă bifă pe lunga listă a cuceririlor lui Travis.

Dar când vine momentul în care Abby să se întoarcă la cămin, întrucât se rezolvase problema apei, Travis o provoacă la un pariu. Dacă la următoarea luptă el va încasa vreun pumn, se va abține de la sex o lună întreagă, în caz contrar Abby va mai locui o lună întreagă cu el. Abby nu poate rezista unui pariu, așa că acceptă și… pierde! Simțul onoarei îi impune să onoreze pariul, astfel că va trebui să rămână parteneră de pat cu Travis încă o lună. Dialogurile dintre ei sunt spumoase, înțepăturile și remarcile sarcastice nu lipsesc. Atracția dintre Abby și Travis este aproape palpabilă, dar ei continuă să se tachineze, jucând un joc periculos de-a ”șoarecele și pisica”. Travis era plin de controverse. Pe de o parte, era genul tipic de băiat rău, plin de mușchi, afemeiat, sarcastic, mare amator de alcool și jocuri de noroc. Pe de altă parte era un tip inteligent, student la drept penal, care dovedește surprinzătoare scrupule morale în anumite momente, refuzând să o seducă pe Abby, considerând că merită ceva mai mult decât pe el.

fericirea

În peisaj apare și Parker, ce se poartă foarte galant cu Abby, convingând-o să iasă împreună cu el la o întâlnire, fapt ce îl face să turbeze de gelozie pe Travis, demonstrând că sentimentele lui față de Abby au depășit de mult granița prieteniei. Un moment amuzant are loc când, la o petrecere a frăției, Abby dă gata 15 shoturi-uri de tequila, deposedându-i pe băieții care pariaseră contra ei de 600 $! Drept este că Travis a trebuit ulterior să-i supravegheze somnul de beție… Și vine și ultima seară înainte de plecare, când Abby își pierde virginitatea cu Travis, după care fuge ca o lașă dimineața, întrucât ura să-și ia rămas bun, iar vechile temeri o copleșesc… Cu un tată mare jucător de noroc și o mamă alcoolică, Travis nu pare cea mai bună alegere pentru ea. Mare cuceritor, bea mult, îi plăcea să riște… Abby preferă să se refugieze în zona sigură și să nu-și asume riscul. Dar Travis nu era bărbatul care să se dea bătut așa ușor. Reușește să o convingă să fie împreună, în același timp manifestându-și posesivitatea și gelozia, născută din teama de a nu o pierde…

Travis insistă ca Abby să îi cunoască familia, moment în care cade bomba: la jocul de cărți la care ei o invită să li se alăture, ea îi lasă lefteri pe toți, recunoscând în final că era fiica lui Mick Abernathy, un renumit jucător de poker, o adevărată legendă vie!

Și, când totul pare să fi intrat pe un făgaș normal, apare un catalizator care schimbă din nou totul. Mick, tatăl lui Abby, vine să îi ceară ajutorul pentru a scăpa de o datorie de 25000 de dolari pe care o avea la un interlop periculos, Benny.

Travis îi sare imediat în ajutor, astfel ca, împreună cu America si Shepley pleacă toți patru la Vegas, unde Abby constata cu surprindere că tatăl ei a plasat datoria pe capul ei… Travis luptă în ring pentru a o scăpa pe Abby de datorii și câștigă! Momentul dramatic apare în momentul în care Benny îi face o ofertă uluitoare lui Travis: daca va lupta pentru Benny o dată pe lună va câștiga o suma cu 6 cifre! Travis, surescitat și atras de mirajul unor câștiguri fabuloase, este hotărât să accepte, nesesizând cât de îngrozită era Abby de această perspectivă. Înspăimântată că vechea viață, în care totul depindea de un fir de păr, avea să revină, Abby se desparte de Travis. Nu ai cum să o condamni, știind cât suferise în trecut datorită tatălui său, care, nu o dată, pierduse totul într-o clipă printr-un hazard al norocului.
Travis e disperat și o roagă în genunchi să revină la el, dar fără succes. Abby e fermă în decizia ei de a-l părăsi. Încă o dată ne dăm seama de tăria caracterului lui Travis. Deși stau despărțiți luni întregi, nu a renunțat nici o clipă să spere că o va recâștiga, lucru pe care îl va face în final în stil mare, luând-o la o petrecere în spinare ca pe un sac de cartofi și ducând-o la el în apartament!

Dar, bineînțeles, că pentru cei doi împăcarea nu avea să fie atât de simplă… Noi încercări cumplite îi așteaptă când, la un meci al lui Travis se produce un incendiu, toată lumea intră în panică, Abby se pierde în învălmășeală de Trent, fratele lui Travis, iar acesta va trebui să lupte pentru a o scăpa din ghearele focului pe persoana iubită!

O carte copleșitor de emoționantă, care te trece prin toate stările, dar respiri la sfârșit ușurat când totul se termină cu bine.

Citate:

,,Travis mi-a zâmbit şi eu am presupus că era expresia lui cea mai fermecătoare. Emana sex şi rebeliune cu părul lui şaten, ciufulit şi cu braţele lui tatuate, iar eu mi-am dat ochii peste cap la încercarea lui de a mă ademeni.’’

,,— Numele meu este Travis. Travis Maddox.

Mi-am dat ochii peste cap.

— Ştiu cine eşti.

— Ştii, da? a întrebat Travis, ridicând din sprânceana rănită.

— Nu te flata singur. E greu să nu remarci când cincizeci de beţivi îţi cântă numele.’’

”— O, Doamne-Dumnezeule! Mă omori! Asta e. Trebuie să fim prieteni. Nu accept un refuz.

— Nu mă deranjează să fim prieteni, dar asta nu înseamnă ca tu să încerci la fiecare cinci secunde să te culci cu mine.

— Nu te culci cu mine. Am priceput.”

,, — Pigeon, mă transformi într-un psihopat afurisit, a mârâit el peste umăr. Nu gândesc normal când sunt lângă tine’’

,,— Te vreau, i-am spus. Brusc, sărutul a devenit mai lent, iar el a încercat să se tragă înapoi. Hotărâtă să termin ceea ce începusem, gura mea o căuta pe a lui cu şi mai multă nerăbdare. Reacţia lui Travis a fost să se tragă înapoi până ce a ajuns în genunchi. M-am ridicat şi eu cu el, continuând să ne ţinem gurile lipite una de alta. M-a prins de umeri, vrând să păstreze distanţa.

— Nu trebuie să faci asta, Pidge. Nu asta înseamnă ultima ta seară aici.

Ezita, dar vedeam în ochii lui că n-avea să reziste mult. M-am aplecat din nou, iar de data asta braţele lui au cedat suficient cât să-mi lipesc buzele de ale lui. L-am privit pe sub gene, hotărâtă. Mi-a trebuit o clipă să pot rosti cuvintele, dar am făcut-o:

— Nu mă face să te implor, i-am şoptit.’’

,,— Pidge, nu sunt suficient de bun pentru tine. Asta nu înseamnă că n-am încredere în tine, ci că mă pregătesc pentru a face faţă inevitabilului.”

,,Îţi place? M-a întrebat.

— Ţi-ai tatuat numele meu pe încheietura mâinii? am murmurat,dar nu părea să fie vocea mea.’’

,,Ştii de ce te doresc? N-am ştiut că sunt pierdut până ce nu m-ai găsit tu. N-am ştiut ce însemna singur până în prima noapte petrecută fără tine în patul meu. Eşti ceea ce am aşteptat dintotdeauna, Pigeon’’

,,— Asta nu-i adevărat. Pigeon, te iubesc mai presus de propria-mi viaţă, a rostit el, rănit.

— Exact asta am vrut să spun. E o nebunie.’’

Am menționat cartea în Top 10 cupluri romantice din cărțile contemporane

Cartea Fericirea începe azi de Jamie McGuire poate fi comandată pe edituratrei.roelefant.rolibris.rolibrex.ro,  cartepedia.ro, carturesti.ro, librarie.net

36 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *