Delicatese Literare
Recenzii

Fericirea mea esti tu de Jamie McGuire, Editura Trei – recenzie

Fericirea mea ești tu

(Walking Disaster)

Jamie McGuire

Editura Trei

Traducator: Shauki Al-Gareeb

464 de pagini

Jamie McGuire locuiește la Enid, Oklahoma, împreună cu soțul și cei trei copii ai lor.

Debutul ei literar l-a reprezentat Providence, o trilogie pentru tineret care îmbină tema dragostei cu fenomenele paranormale.

Este autoarea seriilor de mare succes Beautiful și Frații Maddox.

1. Fericirea începe azi – Editura Trei (Beautiful Disaster – 2011) – recenzie

 1.3. Endlessly Beautiful

1.5. Mrs. Maddox – 2013

2. Fericirea mea ești tu (Walking Disaster – 2013)

2.5. A Beautiful Wedding – 2013

2.6. Iubirea doare – Editura Trei (Something Beautiful – 2015) – recenzie

Afla ce este in mintea barbatilor!

Travis Maddox a invatat doua lucruri de la mama sa inainte ca aceasta sa moara: Iubeste mult. Lupta si mai mult pentru iubirea ta.

In Fericirea mea esti tu, viata lui Travis e plina de femei care vin si pleaca, de jocuri de noroc ilicite si de violenta. Insa tocmai cand Travis se considera invincibil, Abby Abernathy il pune la pamant.

Fiecare poveste are doua versiuni.

In Fericirea incepe azi, Abby vorbeste in numele ei. Acum e timpul sa citim povestea prin ochii lui Travis.

Povestea celor doi o cunoaștem deja din Fericirea începe azi. Dar, în timp ce Fericirea începe azi este scrisă din punctul lui Abby de vedere, în Fericirea mea ești tu aflăm gândurile lui Travis, ne dăm seama ce l-a făcut să devină așa cum era în prezent, îi cunoaștem neliniștile, incertitudinile, speranțele și ne dăm seama că, sub aparența de băiat dur, se ascunde un suflet foarte sensibil, capabil de sentimente profunde.

Cartea începe cu un prolog deosebit de emoționant. Micuțul Travis, în vârstă de trei ani, este chemat la căpătâiul mamei lui aflată pe moarte, pentru ca aceasta să-și ia rămas bun de la el. Sfaturile pe care aceasta i le dă i se vor întipări în minte, chiar dacă, pe moment, nu le înțelege în totalitate.

”- În primul rând, e în regulă să fii trist. E-n regulă să simți anumite lucruri. Să-ți amintești asta. În al doilea rând, fii copil cât poți de mult. Joacă-te, Travis. Rămâi inocent – ochii i s-au închis – iar tu și frații săi să aveți grijă unul dw celălalt și împreună să aveți grijă de tatăl vostru. Chiar și când vei crește și te vei muta, e important să revii acasă. Bine?

Dădeam din cap în sus și în jos, disperat să-i fac pe plac

– Fiule, mâine-poimâine o să te îndrăgostești. Să nu te oprești la prima fată care-ți iese-n cale. Alege o fată care nu-ți cedează ușor, una pentru care trebuie să lupți, iar după aceea să nu te oprești niciodată din luptat. Să nu – a luat o gură mare de aer – să nu încetezi niciodată să lupți pentru ceea ce-ți dorești. Și – a strâns din sprâncene – să nu uiți niciodată că mami te iubește. Chiar dacă nu o să mă mai vezi.”

Te înduioșează până la lacrimi să vezi cum micuțul băiețel încearcă să fie curajos pentru a-i fi pe plac dar, în adâncul sufletului, nu poate înțelege de ce Doamne-Doamne o lua tocmai pe mămica lui, iar el nu putea face nimic să împiedice acest lucru.

”Eu nu voiam s-o las să plece. Nu-mi păsa dacă Doamne-Doamne o voia sau nu. Ea era mămica mea. El putea să-și ia o mămică bătrână. Una care nu avea băieței de care să aibă grijă. Am încercat să-mi amintesc ce-mi spusese. Am încercat să-mi întipăresc asta în minte. Joacă-te. Vizitează-l pe tata. Luptă pentru ceea ce iubești. Ultimul lucru care nu-mi dădea pace. O iubeam pe mami, dar nu știam cum să lupt pentru ea.”

Crescut fără sensibilitatea și gingășia unei mame, cu patru frați mai mari, Travis a învățat de mic să se bată pentru a se apăra, ascunzându-și firea sensibilă sub o mască de băiat dur, mare cuceritor. Pentru el, majoritatea fetelor sunt ca niște ”vulturi”, care abia așteaptă să te devoreze: atracție, sex, dragoste nebună, iubire, iar apoi o inimă frântă, mereu în această ordine, dar nu și pentru el. Observând în jur nefericirea fraților, verilor și prietenilor săi după o relație eșuată, Travis luase de mult decizia ca el doar să se hrănească cu acei ”vulturi”, folosindu-se la rândul lui de ele, până când va găsi o ”turturea”.

”În urmă cu mult timp am luat decizia că mă voi hrăni cu vulturi până ce voi da de o turturea. O porumbiță. Acel suflet care nu ar deranja pe nimeni; care pur și simplu și-ar vedea de propriile-i treburi, încercând să-și trăiască viața fără să distrugă pe cineva pentru a-și satisface nevoile și obiceiurile egoiste. Curajoasă. Comunicativă. Inteligentă. Frumoasă. Convingătoare. O creatură care s-ar împerechea doar pentru a procrea. De neobținut până ce nu îi oferi un motiv pentru a avea încredere în tine.”

Iar oportunitatea se va ivi mai repede decât se aștepta. Abby e diferită de orice fată pe care a cunoscut-o. Îi rezistă cu brio farmecelor lui, îl tachinează și îl intrigă. O poreclește ”Pigeon”, iar noi ne dăm seama că, pentru el, e tocmai fata pe care o aștepta de mult. Ocazia de a o cunoaște mai bine se ivește când Abby și America, prietena ei cea mai bună și iubita lui Shepley, vărul lui Travis, vin să stea la ei în apartament până se rezolvă problema apei calde din căminul lor. Întrucât Travis o respecta mult prea mult pe Abby pentru a îi oferi să doarmă pe canapeaua unde dădea el ture cu ”vulturii”, singura soluție este să doarmă cu el în pat, asigurând-o că relația lor va fi strict platonică. Iar când problema apei se repară, Travis găsește repede un pretext pentru a o face să mai rămână cu el, provocând-o la un pariu: dacă la următoarea luptă el va încasa măcar un pumn, se va abține de la sex o lună, în caz contrar Abby va mai rămâne o lună cu el. Travis, complet motivat, câștigă pariul. Acum, văzând lucrurile din perspectiva lui Travis, realizăm că Parker, cel care o curta la rândul lui pe Abby, era departe de imaginea de băiat galant și respectuos, totul fiind doar o mască menită să-i asigure succesul în fața lui Abby, el fiind de fapt un profitor și un seducător, a cărui miză era cu atât mai mare cu cât își dăduse seama de interesul lui Travis față de Abby. De asemenea, ne dăm seama de motivațiile anumitor acțiuni ale lui Travis, realizând că la un moment dat s-a retras întrucât nu se considera suficient de bun pentru Abby și, îndrăgostindu-se până peste cap de ea, nu dorea să-i facă rău. De altfel, pierderea virginității lui Abby are loc doar la inițiativa și insistențele ei, el iubind-o și respectând-o prea mult pentru a-i propune acest lucru…

fericirea

În continuare, evenimentele se produc în maniera cunoscută din primul roman, punctate însă cu gândurile și trăirile lui Travis, plus alte câteva evenimente și replici noi, necunoscute în prima parte…

Suferințele și incertitudinile lui Travis te înduioșează în perioada cât au fost despărțiți, neștiind prea bine motivațiile ei, se frământă în permanență, încercând în felul lui să-i intre în voie dar nerenunțând nici o clipă la speranța de a fi împreună în cele din urmă!

Evenimentele din final le cunoaștem acum și din perspectiva lui Travis și simțim adrenalina la cote maxime când o salvează pe Abby din incendiu și suferința cumplită când crede că fratele lui, Trent, a pierit în flăcări, plus ușurarea imensă când îl regăsește…

Fericirea mea esti tu are avantajul că vine după o poveste spectaculoasă și emotionanta, căreia îi umple golurile rămase și ne ajută să înțelegem comportamentul lui Travis, iar ca bonus ne oferă un epilog delicios, ce surprinde un crâmpei din viața lui Travis și a lui Abby peste ani.

Citate:

,,Nu vreau să mă culc cu tine, Pidge. Îmi placi prea mult.’’

,,— Pentru că sunt singura fată cu care un tip fără niciun standard nu vrea să se culce.

A luat o înghiţitură, însă eu i-am împins sticla de la gură.

— Vorbeşti serios?

Văzând că nu-mi răspunde, m-am aplecat şi mai tare pentru a avea un efect deplin.

— În primul rând… am standarde. Niciodată n-am fost cu o femeie urâtă. Niciodată. În al doilea rând, am vrut să mă culc cu tine. M-am tot gândit să te arunc pe canapea în vreo cincizeci de feluri diferite, dar n-am făcut-o fiindcă nu te mai văd aşa. Nu e din cauza faptului că nu mă atragi, ci pur şi simplu consider că meriţi mai mult.’’

,,— Te doresc de atâta timp, Abby! Tu eşti tot ce vreau, am rostit dintr-o suflare, cu gura lipită de a ei.’’

,,— Nu ştiu ce‑am să mă fac cu tine, Trav! Am părăsit pe cineva pentru tine de două ori, am ţinut neapărat şi am şi mers cu tine în Vegas de două ori, am trecut, literalmente, prin iad şi înapoi, m‑am măritat cu tine şi m‑am însemnat cu numele tău. Nu mai ştiu cum să‑ţi dovedesc că sunt a ta.

Pe buze i‑a înflorit un zâmbet.

— Îmi place când îmi spui asta.

— Că sunt a ta? l‑am întrebat.

M‑am ridicat în vârful picioarelor şi mi‑am lipit buzele de ale lui.

— Sunt. A. Ta. Domnule. Travis. Maddox. Pentru totdeauna.’’

,,Am sărutat-o iar, lipindu-mi tandru buzele de ale ei.

— Acum ce urmează?

— Sărută-i pe copii, apoi tu şi cu mine putem sărbători unsprezece ani de „am reuşit în ciuda voastră”. Ce părere ai de chestia asta?’’

,,Am inspirat adânc, apoi am închis uşa dormitorului în urma mea. Cu toate că ne făcuserăm să trecem reciproc prin chinurile iadului, găsiserăm paradisul. Poate că era mai mult decât merita o pereche de păcătoşi, însă n-aveam de gând să mă plâng.’’

15745950

Am menționat cartea în Top 10 cărți romantice contemporane în care un băiat rău se îndrăgostește de o fată cuminte și în Top 10 cupluri romantice din cărțile contemporane

Cartea Fericirea mea ești tu de Jamie McGuire poate fi comandată pe edituratrei.roelefant.rolibris.rolibrex.ro,  cartepedia.ro, carturesti.rolibrarie.net

25 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *