Delicatese Literare
Recenzii

Fetele dispărute de Claire Douglas, Editura Litera, Colectia Buzz Books – recenzie

Fetele dispărute

(The Girls Who Disappeared – 2022)

Claire Douglas

Editura Litera

Colecția Buzz Books

Traducere: Sanda Spiridon

An apariție: 2023

Într-o noapte cu ploaie torențială, Olivia Rutherford își conduce trei prietene acasă când o siluetă apărută în fața mașinii o obligă să tragă brusc de volan. Când își revine în fire după accident, descoperă că e singură – prietenele ei au dispărut.

Peste douăzeci de ani, în speranța de a rezolva misterul dispariției fetelor, jurnalista Jenna Halliday vizitează comunitatea strâns unită din Stafferbury ca s-o convingă pe Olivia să vorbească. Aceasta refuză însă, iar Jenna începe să primească bilete de amenințare. Localnicii îi arată clar că nu e binevenită. A fost avertizată: trebuie să părăsească orașul înainte ca soarta ei să devină un alt mister asociat acestui loc.

Ce s-a întâmplat în urmă cu douăzeci de ani? Oare Olivia ascunde ceva? De ce sunt atât de speriați locuitorii din Stafferbury? Câte secrete poate ascunde un orășel?

 ”Cu o atmosferă gotică, amenințătoare și sumbră, Fetele dispărute îți trimite fiori reci pe șira spinării.”‘ – J.P. Delaney, autorul bestsellerului Fata dinainte

”Douglas este regina răsturnărilor neașteptate de situație, iar aceasta este cea mai reușită carte a ei de până acum.”‘ – Gillian McAllister, autoarea bestsellerului Noaptea în care totul s-a schimbat

”O intrigă inteligentă și convingătoare de la un capăt la celălalt. Cred că Fetele dispărute a devenit preferatul meu dintre romanele lui Claire Douglas!‘‘ – Sarah Pearse, autoarea bestsellerului Sanatoriul

Fetele dispărute de Claire Douglas este un thriller captivant, plin de mister și suspans, inteligent construit, cu ritm alert, secrete întunecate și multe răsturnări spectaculoase de situație.

Axcțiunera începe în Stafferbury, o  zonă rurală, în anul 1998.

Olivia, o tânără în vârstă de optsprezece ani, se întoarce acasă la primele ore ale dimineții, pe o ploaie torențială, după o petrecere presărată cu mult alcool. Deși Olivia era trează, cele trei prietene care o însoțeau – Sally, Tamzin și Hetty -, erau toate bine amețite. Când Olivia ajunge la o porțiune de drum forestier poreclită de localnici ”Coridorul Diavolului”, întrucât multe fenomene stranii se petrecuseră acolo, o siluetă cu glugă îi apare brusc în față, forțând-o pe Olivia să frâneze puternic pentru a nu o lovi. Mașina derapează, se răstoarnă și iese în afara carosabilului. Olivia își pierde pe loc cunoștința iar, când se trezește, descoperă că era captivă în vehicul, cu picioarele prinse în volan, iar toate cele  trei prietene ale ei dispăruseră. Nu au fost găsite niciodată, iar Olivia a rămas cu un handicap permanent, după săptămâni întregi de spitalizare, având mare noroc că nu și-a piardut definitiv piciorul.

Acțiunea se reia după douăzeci de ani, în anul 2018.

Jenna, o jurnalista independentă din Manchester, se află la o răscruce a vieții, după ce soțul ei a anunțat-o că vrea să divorțeze. Dornică să-și abată gândurile de la propria dramă personală, Jenna scoate din arhivă vechiul caz neelucidat al fetelor dispărute și vine în Stafferbury pentru ca, timp de o săptămână, să adune material pentru a trezi interesul publicului pentru poveste, făcând un podcast despre aceasta. Ajunsă în zonă, Jenna se cazează într-o cabană din pădure, chiar lângă porțiunea de drum unde s-a produs accidentul. Miturile, legendele și folclorul abundă în această porțiune a pădurii, care este situată lângă mai multe cercuri de piatră antice și monumente funerare, astfel că nu este surprinzător că, încă de la început, Jenna se simte neliniștită și are senzația că este urmărită.

În continuare, povestea merge pe trei fire împletite, alternând capitolele din perspective lui Jenna, lui Olivia și a unei misterioase Stace, aflată într-o vacanță în Thailanda. Sinceră să fiu, deși firul din Thailanda avea o intrigă captivantă, am tot încercat să ghicesc ce legătură avea cu evenimentele din Stafferbury, însă autoarea a învăluit totul într-o ceață deasă, iar conexiunea s-a revelat abia la final, cu o uluitoare răsturnare de situație.

Investigațiile lui Jenna nu au rămas fără urmări, primind mai multe amenințări anonime, culminând cu un moment aproape fatal, din care a avut nare noroc să scape nevătămată.

Nimic nu este ceea ce pare a fi la prima vedere, iar Jenna realizează că nu poate avea încredere în nimeni, inclusiv în Dale, polițistul amabil care se oferă să o ajute în anchetă și să o protejeze, descoperind că până și el îi ascunsese o informație importantă.

M-am bucurat că, până la urmă, s-a dovedit că Dale nu a fost, de fapt, un personaj negativ, autoarea lăsând deschisă posibilitatea continuării idilei dintre el și Jenna.

Olivia m-a intrigat o bună parte din carte, neștiind cum să interpretez ostilitatea ei inițială față de Jenna, precum și supușenia ei față de Wesley, cu care avea o relație toxică încă de când ieșise din spital, după accident. Și relația cu mama ei mi s-a părut una forțată.

În acțiune intervin mai multe personaje secundare, fiecare dintre acestea lărgind și mai mult cercul de suspecți.

Trebuie să recunosc că nu am ghicit deloc deznodământul, deși am construit multe ipoteze în minte. De altfel, nici nu prea aveam cum să o fac, întrucât mai multe indicii cheie le-am primit abia la final, când revelațiile vin în cascadă.

Vă invit să descoperiți singuri în carte misterul, asigurându-vă că veți fi uluiți la final.

Recomand cu drag cartea tuturor iubitorilor de thrillere și de mistere!

Cărțile din colecția Buzz Books pot fi comandate pe litera.ro, libris.ro, carturesti.ro, cartepedia.ro, librex.ro, librariadelfin.rolibrarie.net

Recenzii și prezentări cărți din Colecția Buzz Books

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

6 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *