Delicatese Literare
Recenzii

Fifty Fifty. Valea ultimei șanse de Candice Fox, James Patterson, Editura RAO – recenzie

Fifty Fifty

Valea ultimei șanse

(Fifty Fifty – 2017)

Candice Fox, James Patterson

Editura RAO

An apariție: 2023

Nr. pagini: 376

Traducere din limba engleză de Roxana-Cristina Gheorghe

Seria Detectiv Harriet Blue/Detective Harriet Blue Series:

    0.5. Black & Blue – 2016

  1. Niciodată nicăieri – Never Never – 2016

  2. Fifty Fifty. Valea ultimei șanse – Fifty Fifty – 2017

  3. Liar Liar – 2018

  4. Hush – 2019

Care sunt șansele ca suspectul Sam Blue să fie nevinovat de crimele în serie asupra a trei tinere? Hotărâtă să-i reabiliteze numele, indiferent de costul carierei ei, detectivul Harriet Blue acceptă o realocare riscantă într-un oraș îndepartat, unde un jurnal găsit pe marginea drumului dezvăluie un plan criminal. Iar prima crimă, la scurt timp după sosirea ei, sugerează că ceasul ticăie deja. Între timp, înapoi în oraș, o tânără deține cheia pentru a elucida cazul fratelui lui Harriet. Dacă ar putea scăpa de cel care o ține ostatică.
Detectivul Harriet Blue este hotarâtă să reabiliteze numele unui presupus criminal... dar când mai are loc o crimă, va reuși ea să folosească asta în sprijinul anchetei sale paralele?

Patterson a stăpânit arta de a scrie bestselleruri care te fac să întorci rapid paginile. – Chicago Sunt-Times

Un autor de citit obligatoriu… un maestru al meșteșugului de scriitor. – Providence Sunday Journal

Fifty Fifty. Valea ultimei șanse este al doilea volum din seria Detectiv Harriet Blue de James Patterson și autoarea australiană Candice Fox, după Niciodată nicăieriNever Never, apărut de asemene la Editura RAO, în 2019, pe care spre regretul meu încă nu l-am citit, întrucât nu se mai găsește pe nicăieri, așa că sper să se reediteze.

Pentru cine îmi urmărește recomandările de carte, e evident că, în ultimul timp cel puțin, am devenit fan declarat al genului thriller, mai ales că, recunosc, thrillerele au fost cele care au reușit să mă scoată dintr-un reading slump destul de prelungit. Nu toate au însă același impact asupra mea, unele mă captivează, altele mă surprind, unele reușesc chiar să mă șocheze, iar la altele, cum este cazul la cea la de față, dau notă maximă pentru personaje! Îmi plac personajele originale, atipice, greu de încadrat în tipare, iar detectiva Harriet Blue, protagonista care dă de altfel și numele seriei, este cu siguranță un astfel de personaj. Poți s-o îndrăgești sau nu – este, de fapt, destul de greu de îndrăgit – dar nu poți să nu fii cucerit de personalitatea ei puternică.

Harriet Blue – Harry, este o tânără detectiv la departamentul de infracțiuni sexuale în cadrul poliției din Sidney. Însă nu este ușor să fii un detectiv motivat și determinat atunci când fratele tău – pe care îl iubești din tot sufletul și pentru care ai face orice – este acuzat că ar fi un criminal în serie.
Sam Blue este acuzat de uciderea brutală a trei tinere studente, trupurile lor fiind apoi aruncate lângă râul Georges. Cu toate dovezile împotriva lui, o singură persoană crede că este nevinovat: sora lui, detectivul Harriet Blue. Dovezile sunt convingătoare, dar Harry știe și simte că nu Sam e ucigașul; băiatul alături de care crescuse nu ar fi putut face aceste lucruri groaznice. Și e hotărâtă să demonstreze asta. Indiferent de costuri. Cei doi frați erau foarte apropiați, întrucât fuseseră orfani și crescuseră pasați dintr-o casă de plasament în alta, avându-se doar unul pe altul. Însă, în timp ce Harriet devenise agresivă, bătăioasă și impulsivă, Sam reușise să rămână – sub protecția aprigă a surorii lui mai mari – un băiat liniștit, studios și sensibil, așa că Harry era convinsă că acesta nu putea fi vinovat de cumplitele acuzații care i se aduceau.

Numai că acum se trezește – din nou, se pare – la periferia civilizației, după ce l-a agresat pe scările tribunalului pe avocatul care reprezintă partea acuzării în procesul împotriva fratelui ei, Sam.

Harriet Blue trebuie să părăsească orașul, urgent.

Astfel, forțată de împrejurări să plece din Sydney, Harry este transferată temporar într-o localitate îndepărtată, Valea Ultimei Șanse, cu o populație de doar 75 de locuitori, unde însă nimerește în mijlocul unui caz violent: un jurnal găsit pe marginea drumului dezvăluie un plan șocant, un plan criminal care amenință populația întregului oraș. Iar prima crimă, la scurt timp după sosirea lui Harret, sugerează că ceasul ticăie deja. Făcând echipă cu simpatica ofițer Vicky Snale și cu musculosul agent anti-tero Elliot Kash, amenințarea cu anihilarea completă a micului orășel a ținut-o pe Harry ocupată departe de Sam, înfruntând pericole pe care nu și le-ar fi imaginat pentru acest loc.

În acest timp, partenerul ei, detectivul Whitt, căruia i se alătură detectivul Tox – un tip masiv, încruntat, și care emană pericol prin toți porii – lucrează contra-cronometru la cazul lui Sam, căutând în același timp ultima sa presupusă victimă: o tânără răpită din parcarea universității, care era în continuare dispărută fără urmă.

Acțiunea cărții urmărește în paralel ambele planuri – cel din Sydney și cel din Valea Ultimei Șanse. E o carte care se citește pe nerăsuflate, cu sufletul la gură, și singurul meu regret este că nu am citit înainte prima carte din serie, Never Never, având în vedere că în cartea de față, Fifty Fifty, se face referire în câteva rânduri la fapte petrecute în volumul anterior.

Cum s-a derulat fiecare din cele două cazuri, ce s-a întâmplat cu tânăra dispărută, și dacă Sam era sau nu vinovat, veți descoperi citind cartea, pe care o recomand călduros iubitorilor de thrillere și de cărți polițiste. Mie mi-a plăcut tare mult, deși m-a întristat finalul. Nu vă spun mai multe, veți vedea despre ce este vorba.

E o serie grozavă, cu o protagonistă extraordinară – un personaj atipic, puternic și foarte bine conturat, iar eu abia aștept să o citesc pe toată! Sper doar ca următoarele două volume să se traducă cât mai repede, având în vedere că primele două volume au fost traduse la patru ani unul de altul…

Fragment din carte:

”Patru luni. O sută douăzeci și șapte de zile, ca să fiu mai exactă. De atâta timp era fratele meu în închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o. Stăteam pe treptele tribunalului, ignorându-l pe partenerul meu, și încercam să-mi dau seama dacă erau corecte calculele mele. Erau. În timp ce așteptam, privind în jos la tocurile ridicol de mari pe care le purtam, ascultând țipetele mulțimii din apropiere, o altă zi din viața lui Sam era pierdută. Am tras tare din țigară și mi-am strâns la subraț geanta roz stupidă. Secundele care treceau erau agonizante, așteptând ca instanța să deschidă din nou circul numit cazul Ucigașului de pe râul Georges. O altă zi în care nu voi reuși să îl aduc acasă.

Sunt detectiv la departamentul de infracțiuni sexuale în cadrul poliției din Sidney. Obișnuiam să cred că sunt destul de bună în ceea ce fac, versatilă, adaptabilă. Aveam un simț ascuțit în privința indivizilor răi și nu-mi era teamă să încalc puțin regulile ca să-i fac să recunoască cine sunt de fapt. Câte un dinte spart, câte un deget rupt, îi făceam pe bărbat să tremure pe scaun. Harriet Blue: Teroare la 1:57 m. Deși eram, bineînțeles, inamica suspectului de viol, puteam să fiu și suficient de moale și de blândă ca să conving un copilaș atacat să dezvăluie ce făcuse cel care-l abuzase atunci când psihologii bine antrenați nu puteau să obțină rezultate prin cocoloșeala și momeliile lor.

Dar, cu patru luni în urmă, propriii mei colegi plecaseră de la secția de poliție la care lucram și eu ca să facă cea mai mare arestare a carierei lor – un bărbat pe care îl credeau a fi un ucigaș în serie, care torturase și omorâse trei studente la universitate. Nicio intuiție, vreo aptitudine sau instruire nu m-ar fi putut pregăti pentru faptul că acel bărbat era sânge din sângele meu.”

Cărțile apărute la Editura RAO pot fi comandate pe raobooks.com, libris.ro, librex.ro, cartepedia.ro, elefant.ro, librariadelfin.ro, librarie.net, carturesti.ro, dol.ro

Recenzii, prezentări cărți și articole Editura RAO

Recenzii și prezentări cărți thriller

4 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *