Delicatese Literare
Recenzii

Fii excepțional. Cum să desprinzi cele cinci însușiri care îi diferențiază pe oamenii excepționali, de Joe Navarro, cu Toni Sciarra Poynter, Editura Meteor Press – recenzie

Fii excepțional. Cum să desprinzi cele cinci însușiri care îi diferențiază pe oamenii excepționali

(Be The Exceptional. Master The Five Traits That Set Extraordinary People Apart – 2021)

Joe Navarro cu Toni Sciarra Poynter

Editura: Meteor Press

An aparitie: 2022

Traducere: Mădălina Constantin

Nr. pagini: 239

Joe Navarro a lucrat douazeci și cinci de ani în FBI ca agent special. Sarcina lui: să vânture lumea în căutarea spionilor şi a celor mai periculoși criminali. A salvat din ghearele unor răpitori sau ale unor psihopați victime nevinovate, trebuind să ia, practic instantaneu, deciziile corecte pentru a asigura succesul misiunilor şi viața camarazilor săi. A studiat, printre puținii specialiști în comunicare, limbajul corporal şi a descoperit care sunt cele cinci principii care fac din oricine un lider şi un om exceptional: (1) să fii propriul tău lider, (2) să observi esențialul, (3) să comunici ce este important, (4) să acționezi la timp și eficient, (5) să-ți asiguri confortul psihologic. Cinci trăsături esențiale ale unui om excepțional, prezentate într-o carte care se bazează pe fapte reale, scrisă de un extraordinar autor și speaker motivațional. Dacă ai parcurs acest text, ești deja la începutul unei lecturi care te va transforma într-o persoană excepțională.

„Această inteligentă foaie de parcurs elaborată în vederea dezvoltării personale va fi o sursă de inspirație pentru cei care reacționează la disciplină, grijă și afecțiune.“ – Publishers Weekly

”Oricine vrea să aibă succes trebuie să citească această carte.” – Chris Voss

 „Toți se gândesc să schimbe lumea, dar nimeni nu se gândește să se schimbe pe sine.” – Lev Tolstoi

V-ați întrebat vreodată ce îi deosebește pe oamenii excepționali de ceilalți? Cum reușesc aceștia să fie excepționali? Au anumite calități care îi fac să iasă în evidență? Da, au! Paradoxal, acestea nu sunt legate de nivelul de educație, statutul financiar sau social și nici de talentele pe care le au. Aceste persoane excelează pentru că știu ce să spună și cum să acționeze astfel încât să impună respect, admirație, să influențeze pozitiv și să îi inspire pe cei din jur.

 Însă, nu doar atât!

Potrivit lui Joe Navarro, autorul cărții Fii exceptional, există cinci trăsături cheie care disting persoanele excepționale de toți ceilalți. Aceste trăsături, pe care el le numește Cele Cinci Domenii ale Excepționalului, sunt:

·    ”    stăpânirea de sine – esența celor excepționali;

·        a observa – cum să vezi ce este important;

·        a comunica – de la a informa la a transforma;

·        a acționa – fă lucrurile la timp, în mod etic și prosocial;

·        confortul psihologic – cea mai puternică forță pe care o au oamenii.”

În cele cinci capitole ale cărții, autorul analizează fiecare trăsătură în parte bazându-se pe propria experiență în cadrul FBI, dar și pe cercetările făcute de-a lungul anilor privind comunicarea nonverbală și limbajul corpului.

În continuare, voi prezenta pe scurt Cele Cinci Domenii ale Excepționalului, sperând că voi reuși să vă fac curioși și să dați, astfel, o șansă acestei cărți.

Stăpînirea de sine este cea mai importantă trăsătură a oamenilor exceptionali constituind baza pentru celelalte patru. Este greu de realizat, dar nu imposibil. Ne putem reconfigura creierul pentru a deveni mai buni în lucrurile mici și mari pe care le facem zi de zi.

„Stăpânirea de sine poate nu va cuceri munții, dar un munte nu poate fi cucerit fără stăpânire de sine.”

Stăpânirea de sine include multe caracteristici, dar una dintre acestea, vitală, este cea a cunoașterii:  propriilor emoții – pe care trebuie să le ținem în frâu tot timpul, altminteri ele ne vor controla -, a puterii și a slăbiciunilor. Dacă ne cunoaștem punctele forte și cele slabe vom ști cum să acționăm în momentele cheie.

A observa este trăsătura care determină oamenii excepționali să devină observatori atenți ai lumii înconjurătoare. Aceștia au o natură curioasă și iscoditoare și caută mereu să învețe și să se dezvolte. Acest lucru le permite să ia decizii mai bune și să navigheze cu ușurință în situații complexe.

Persoanele excepționale sunt oratori pricepuți, de aceea a comunica este o altă trăsătură esențială. Ele sunt capabile să își transmită ideile și gândurile în mod clar și eficient și reușesc să se conecteze cu cei din jurul lor la un nivel profund. Astfel, reușesc să-i inspire și să-i motiveze pe ceilalți să acționeze și, deopotrivă, reușesc să construiască relații puternice și durabile.

A patra trăsătură, a acționa, face din indivizii excepționali să fie atât vorbitori, cât și actori. Aceștia trec la acțiune și fac lucrurile să meargă. Sunt proactivi, își asumă responsabilitatea acțiunilor și deciziilor lor și nu se tem să recunoască atunci când greșesc. Înțeleg că greșelile sunt o parte firească a procesului de învățare și folosesc aceste experiențe pentru a se îmbunătăți pe ei înșiși și performanțele lor; nu găsesc scuze și nu dau vina pe alții pentru eșecurile lor, nu se tem să își asume riscuri și să încerce lucruri noi.

Cele patru trăsături prezentate mai sus sunt însă strâns legate de confortul psihologic deoarece acesta face referire, printre altele, și la capacitatea persoanei excepționale de a gestiona stresul și anxietatea și de a menține o perspectivă pozitivă asupra vieții.

În concluzie, ceea ce îi face pe oameni excepționali este o combinație între aceste cinci caracteristici. Prin cultivarea acestor trăsături, oricine poate deveni excepțional și își poate atinge potențialul maxim. Este nevoie de multă muncă, dedicare și dorința de a învăța și de a crește, dar recompensele sunt pe măsură. Așadar, întrebați-vă: ce puteți face astăzi pentru a deveni excepționali?

Fii exceptional de Joe Navarroeditată în anul 2022 sub egida editurii Meteor Press, ne arată, printre altele, că „indivizii excepționali sunt făcuți, nu născuți”,  „oricât de modeste ar fi începuturile, putem să ne luăm în stăpânire pe noi înșine – să devenim însoțitori de bord plini de grijă și responsabili pentru ceea ce învățăm, gândim, știm, spunem și facem – și apoi să extindem grija în lume, astfel încât și ceilalți să beneficieze de ea.”

„Să devii excepțional este o călătorie de viață, nu un turneu de câștigat.”

Cu siguranță, nu toți vom excela într-un sport anume precum Nadia Comăneci sau Michael Jordan, nu toți vom ajunge miliardari precum Bill Gates, nu toți vom fi genii precum Albert Einstein, dar putem fi excepționali în alte moduri, putem fi excepționali la capitolul oameni. Cum? Întotdeauna, investind în noi! Sau, așa cum a spus-o Mahatma Ganhi, „fii tu însuți schimbarea pe care vrei să o vezi în lume”. 

Cărțile apărute la Editura Meteor Press pot fi comandate de pe meteorpress.ro, librarul.ro

Recenzii și prezentări cărți de nonficțiune

Recenzii și prezentări cărți Editura Meteor Press

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *