Fiica Reichului
Louise Fein
Editura Nemira
Colecția Damen Tango
An apariție: 2021
Nr. pagini: 576
Traducător: Emanuela Ignăţoiu-Sora
DACĂ ȚI-A PLĂCUT: Tatuatorul de la Auschwitz, de Heather Morris, Hoțul de cărți, de Marcus Zusak, Toată lumina pe care nu o putem vedea, de Anthony Doerr, Necunoscuta din Berlinul de Est, de Immanuel Mifsud
Louise Fein s-a născut și a crescut în Anglia, lângă Londra. De mică a fost pasionată de citit și de lumile imaginare. După ce și-a luat licența în drept la Southampton University, a lucrat la Hong Kong și în Australia, apoi a călătorit prin Asia și America de Nord, înainte să se stabilească la Londra și să se angajeze în domeniul bancar. Are un masterat în scriere creativă de la St Mary’s University, căruia i-a urmat publicarea primului ei roman, Fiica Reichului (People Like Us, 2020; Daughter of the Reich– în edițiile americană și canadiană). Romanul a fost inspirat de povestea familiei tatălui său, care a fugit de naziști și s-a refugiat în Anglia, în 1930. În prezent, Louise Fein trăiește în Surrey, împreună cu familia, și lucrează la cel de-al doilea roman al său.
Cum alegi între loialitatea față de țară și o iubire care te poate distruge?
Leipzig, 1930. Hetty Heinrich este fiica unui înalt ofițer nazist și sora unui pilot Luftwaffe, crescută cu dorința arzătoare de a-și juca rolul în gloriosul Reich de O Mie de Ani. Crede cu ardoare în țara ei și în omul care o conduce. Dar asta până când îl reîntâlnește pe Walter, prietenul ei evreu din copilărie, care îi aruncă în aer toate certitudinile.
Cei doi încep o poveste de dragoste care le pune viața în pericol, odată ce valul de antisemitism devine un tsunami. Ca să-l salveze pe Walter, Hetty va trebui să sacrifice totul – iubirea de țară, legăturile de familie, poate chiar propria viață.
„Bazată pe o cercetare istorică minuțioasă și minunat scrisă, cartea aduce în prim-plan o poveste de dragoste pasională, pe fundalul unei societăți ajunse la marginea prăpastiei. O lectură realistă, convingătoare și care te lasă cu multe întrebări dificile.“ – Nikola Scott
„O poveste fascinantă despre nazismul văzut din interior, în care îndoctrinarea oarbă e transformată în eroism de puterea dragostei.“ – Sharon Maas
„O călătorie superbă, extrem de emoționantă, în tumultul și tragedia celui de-al Doilea Război Mondial.“ – Karen Harper
”Fiica Reichului” de Louise Fein ne vorbeşte despre identitate și condiția umană, despre compromisuri făcute pentru a supraviețui în vremuri de restrişte, despre sacrificiul propriei vieți pentru a-i salva pe cei dragi. Romanul, o ficțiune istorică cutremurătoare, te prinde în mreje cu uşurinţă provocând un amalgam de emoţii, cu atât mai mult cu cât are întrețesute frânturi din istoria omenirii şi personalități reale ale perioadei de dinaintea celui de al Doilea Război Mondial. Stilul de scriere cursiv, sensibil, personajele minunat și realist conturate, atât cele principale, cât și cele secundare, portretul Germaniei naziste din anii 1930 realizat într-un mod complex și, nu în ultimul rând, naraţiunea la persoana întâi din perspectiva unei tinere inocente, fiica unui ofițer nazist de rang înalt, coroborate, dau naștere unei povești sfâșietoare, dureroase, dar plină de frumusețe, duioșie.
Hetty este o copilă cu suflet cald, sociabilă, înconjurată mereu de copii, germani, dar și evrei, ambițioasă din fire încă de mică, hotărâtă să întreprindă ceva măreț în viață, să devină medic, chiar dacă familia sa se împotrivește Crescută și educată în spiritul ideologiei hitleriste, ca fiică a unui ofițer nazist de rang înalt și a unei mame docile, complet subjugată de soț și preocupată mai mult de menținerea unei imagini perfecte în ceea ce privește propria familie, Hetty este ,,obligată” să renunțe la aspirațiile profesionale pentru a îndeplini singura menire acceptată: soție supusă și mamă de fii perfecți pentru o Germanie falnică.
Îndoctrinată agresiv, atât la școală, cât și acasă, inevitabil, devine tot mai acaparată de noua ideologie nazistă, de aici și adorația imensă față de Hitler. Pentru ea, acesta reprezintă salvarea și măreția poporului german.
”Vorbele lui Mutti despre dușmani m-au speriat, dar El îmi dă curaj. Că mă alătur sau nu tineretului german, sunt convinsă că tot voi avea de jucat un rol în acest Reich măreț. El nu e deranjat de faptul că sunt fată și nimeni, nici Mutti, nici Vati, nici Karl, nu mă poate opri. Un gând continuă să nu îmi dea pace. Mă gândesc iar la ceremonie, la momentul când i-am întâlnit privirea Führerului și el mi s-a adresat direct, cu acele cuvinte incredibile. Și atunci știu. Știu ce trebuie să fac (…) Hitler al meu, îmi dăruiesc viața ție. Arată-mi clar care este planul pentru mine, fiindcă de-acum încolo orice fac va fi pentru tine și numai pentru tine. Te voi face mândru că sunt copila ta. Oh, mare, mărețe Führer…”
Însă, de multe ori, propria inocență aduce la suprafață sentimente amestecate. Pe de o parte simte tristețe în ceea ce privește soarta evreilor dar, pe de altă parte, înțelege dorința lui Hitler de a crea o Germanie pură. Evreii nu sunt curați, sufletește și fizic, de aici și necesitatea de a fi îndepărtați. Târziu, din păcate, va realiza, ce conotații cumplite aveau aceste gânduri.
Reîntâlnirea cu Walter, un tânăr evreu cu trei ani mai mare ca ea, cândva cel mai bun prieten al fratelui său Karl și cel care a salvat-o de la înec pe când avea șapte ani, avea să îi dea peste cap întreaga existență .
Dintotdeauna, Hetty a avut o afecțiune deosebită față de Walter, aspect observat și dezaprobat de familia sa din cauza originii evreiești a acestuia, atașament ce nu s-a pierdut în ciuda timpului care a trecut. Alături de acesta Hetty se simte liberă, ea însăși, fără a juca un rol de fațadă. Întâlnirile celor doi sunt departe de ochii lumii, mai ales de cei ai familiei sale. Însă, amândoi sunt conștienți că prietenia lor nu poate continua, că orice început are și un sfârșit. Dar ce faci când realizezi că tot ceea ce simți, că iureșul propriilor emoții, toate, înseamnă, de fapt, dragoste adevărată? Există alinare pentru dor și suflet, mai ales când totul în jurul tău se destramă?
Iubirea lor este interzisă, este în afara legii. Își pun singuri viețile în pericol, dar nu se pot abține. Nu pot trăi unul fără celălalt, dar nici împreună. Amândoi duc o bătălie pe două fronturi: cu lumea din jur și cu propriul suflet. Hetty se simte vinovată pentru iubirea ce i-o poartă lui Walter, trădându-și propria familie, Walter suferă pentru cei dragi lui sortiți pieririi, dar și pentru Hetty, care este hotărâtă, din dragoste, să îl salveze de la o moarte sigură.
”Încep să transpir. Teoretic, trebuia să o închei cu Walter, nu să îmi dezgolesc sufletul și să mă cert cu el. Cine sunt eu, mai exact? Și nazistă, și simpatizantă a evreilor? E oare posibil? E vorba despre Walter sau despre ei toți? Simt cum îmi plesnește capul de durere.”
”Ce părere ai despre mine acum? După tot ce am făcut? Potrivit legii, am păcătuit. Am săvârșit cel mai grav păcat. Mă gândesc la trupurile noastre: transpirația noastră, sângele nostru, amestecate acum pentru totdeauna. Un lucru care nu se mai poate desface. Sunt distrusă și damnată. Dar cum poate fi considerat păcat un lucru care mi s-a părut atât de firesc, absolut desăvârșit? Într-adevăr, nu este. Nu are cum să fie. Walter este cel mai bun, cel mai blând, cel mai tandru. În brațele lui, sunt în siguranță. Ei sunt cei care greșesc, nu noi.”
Inspirată de trecutul tatălui său, evreu de origine, din Leipzig, orașul unde se petrece, de altfel, și acțiunea romanului, Louise Fein a construit o poveste emoționantă, plină de speranță și bunătate, iubire, curaj și încredere.
Dacă vă plac poveștile cu și despre Holocaust, inspirate mai mult sau mai puțin din realitate, nu ezitați să citiți și ”Fiica Reichului” de Louise Fein. Veți descoperi o frumoasă dar tristă poveste de dragoste dintre doi adolescenți nevoiți să lupte împotriva unei națiuni dominată de ură, să lupte cu o doctrină ce propovăduia doar teroarea, dezbinarea, rasismul, umilirea, războiul, moartea, să lupte cu cei care le-au fost cândva prieteni dragi sau membrii de familie. O poveste despre trecut, prezent și viitor, despre viață și moarte, despre puterea iubirii și a sacrificiului!
Similare
12 Comments
Tyna
O recenzie foarte frumoasă, deosebit de sensibilă și emoționantă! ❤ Cred că mi-ar plăcea și mie această carte. Mulțumesc mult pentru recomandare! ❤
MIRELA BARBALATA
Multumesc, Tyna!
Daniela Balan
Foarte frumoasă, tentantă și emoționantă recenzia ! Felicitări ❤️
MIRELA BARBALATA
Multumesc, Daniela!
Oli
Foarte frumoasa si sensibila recenzie, emotionanta poveste, felicitari si multumesc pentru recomandare!
MIRELA BARBALATA
Multumesc, Oli!
anasylvi
Citesc foarte rar carti de fictiune istorica legate de evenimentele secolului XX, insa ai prezentat foarte frumos acest roman si ai conturat pericolul ideologiilor extremiste, care sunt desenate adeseori tentant pentru multi oameni de treaba, care pica in capcana lor manati de diverse idealuri. S-a intamplat inca de pe vremea cruciadelor, dar in secolul XX a atins un prag de-a dreptul prea-prea. Tendinte exista si azi, poate cinismul este mai de dorit decat un idealism scapat de sub control.
MIRELA BARBALATA
Si eu citesc rar astfel de carti . Unele reusesc sa ma prinda si surprinda placut. Ideologiile duse la extrem au existat dintotdeauna si nu vor disparea, iar efectele sunt dezastruoase. Din pacate!
Multumesc pentru apreciere!
Geo
O recenzie emoționantă, o poveste care-ți sfâșie inima și apoi, o lipește la loc. Mulțumesc pentru recomandare, Mirela! ❤️❤️❤️
MIRELA BARBALATA
Multumesc, Geo!
familiasimionescuyahooro
Splendida! Și recenzia și povestea! ❤️Felicitări, mulțumesc mult pentru deosebita recomandare! ❤️
Mirela Barbălată
Mulțumesc, Carmen!} 3