Delicatese Literare
Recenzii

Fiicele războiului de Dinah Jefferies, Editura Nemira, Colecția Damen Tango – recenzie

Fiicele războiului

(Daughters of War – 2021)

Dinah Jefferies

Editura Nemira

Colecția Damen Tango

Traducere: Roxana Olteanu

Nr. de pagini: 480

An apariție: 2022

Dinah Jefferies s-a născut în Malaysia, în 1948, iar la opt ani s-a mutat în Anglia. De-a lungul timpului, a călătorit mult și a rămas foarte atașată de cultura sud-asiatică. A studiat literatura engleză la Birmingham College of Art și apoi la University of Ulster. În 2013 i s-a publicat primul roman, Despărțirea noastră (Nemira, 2021; The Separation), căruia i-au urmat bestsellerurile Soția plantatorului de ceai (Nemira, 2017; The Tea Planter’s Wife, 2015), Fiica negustorului de mătase (Nemira, 2018; The Silk Merchant’s Daughter, 2016), Înainte de ploi (Nemira, 2018; Before the Rains, 2017), Văduva de safir (Nemira, 2020; The Sapphire Widow, 2018), Sora dispărută (Nemira, 2021; The Missing Sister, 2019), Contesa din Toscana (Nemira, 2020; The Tuscan Contessa, 2020). Cărțile ei au fost traduse în peste 30 de limbi.

  1. Fiicele războiului – Editura Nemira – Daughters of War – 2021
  2. The Hidden Palace – 2022
  3. Night Train to Marrakech – 2023

FRANȚA, 1944 – Unele secrete nu dispar niciodată

Undeva, în valea râului Dordogne, într-o casă de la marginea unui sătuc pitoresc, trei surori așteaptă cu nerăbdare ca războiul să se sfârșească.

Hélène cea matură face tot ce-i stă în puteri pentru ca familia să-i fie în siguranță, chiar în timp ce ocupația nazistă devine tot mai amenințătoare.

Élise cea rebelă a hotărât să-i ajute cu orice preț pe luptătorii din Rezistența Franceză.

Iar Florence cea visătoare nu își dorește decât să trăiască într-o lume liberă.

Într-o noapte, un soldat aliat ajunge la ușa lor și le cere ajutorul. Iar Hélène înțelege că trebuie să intre în luptă. Numai că secrete din trecutul celor trei surori amenință să distrugă tot ce iubesc.

Dinah Jefferies este „o autoare extraordinar de senzuală și de evocatoare!“ – Santa Montefiore

„O tapiserie somptuoasă, în care se împletesc curajul, pasiunea și secretele de familie, umbrită de amenințarea războiului…“ – Hazel Gaynor, autoarea bestsellerului Ne vedem în Monaco!

Fiicele războiului, pe care am găsit-o pe stoc pe libris.ro, este o carte minunată, complexă și emoționantă, care ne oferă un amestec captivant de istorie, dramatism, suspans, mister, romantism, relații de familie, prietenie, luptă pentru supraviețuire și speranță.

Acțiunea se petrece în anul 1944, o perioadă de mari turbulențe, în Périgord Noir, (Dordogne), atmosfera din micul sătuc și împrejurimile sale fiind surprinsă magistral de Dinah Jefferies.

Cu Franța sub ocupație germană, pericolul plutea permanent în aer. Rezistența franceză devenise tot mai puternică, sabotând cu succes mașinăria de război germană, repercusiunile fiind cumplite.

Hélène, Élise și Florence, personajele principale ale cărții, sunt trei surori complet diferite ca înfățișare și temperament. Claudette, mama lor, era franțuzoaică, iar tatăl lor era pe jumătate francez, jumătate englez.

Până în urmă cu șapte ani, fetele locuiseră în Anglia, venind în Franța doar în vacanță. Însă, după moartea subită a tatălui lor, Claudette vânduse vila în care locuiseră până atunci, cumpărând o casă micuță doar pentru sine și ducându-le pe fete să locuiască în casa pe care o deținea în micuțul sat din Franța.

Hélène, sora cea mai mare, care avea doar 22 ani pe atunci, a fost nevoită să-și asume rolul de cap al familiei, pentru a le proteja și asigura traiul zilnic surorilor sale, Élise și Florence, în vârstă de 17 ani, respectiv 15 ani, renunțând la propriile visuri  de a picta și îmbrățișând o carieră practică de soră medicală, ajutată de bunul și experimentatul doctor Hugo și soția acestuia, Marie, foarte blândă și cumsecade.

După șapte ani, în toiul unui război nemilos, Hélène continua să fie responsabilă și prudentă. În schimb, Élise, cea impetuoasă și curajoasă, era implicată cu trup și suflet în acțiunile rezistenței franceze, asigurând nu doar un mijloc de comunicare între membrii acesteia în cafeneaua pe care o conducea, ci asumându-și riscuri imense în acțiuni pe teren, alături de iubitul ei, Victor.

Florence, blondă și diafană, idealistă și foarte sensibilă, se dedicase muncii în grădină, unde cultiva legume și plante aromatice, pregătind preparate delicioase pentru surorile sale. Bună și inocentă, Florence nu a sesizat pericolul la care se supunea, atât pe sine cât și pe surorile sale, când l-a adăpostit pe un dezertor german în podul casei lor.

Riscul a crescut exponențial când Marie, soția doctorului Hugo, le-a cerut să-l adăpostească în casa lor pe Jack, un ofițer englez ce făcea parte din Operațiunile Speciale, ce fusese parașutat în zonă pentru a participa la sabotaje. Încă din prima clipă în care l-a văzut, Hélène a simțit o atracție irezistibilă față de Jack, sentimentele ei crescând rapid în intensitate pe măsură ce-l cunoștea mai bine.

O prietenie idilică ia naștere între Florence și Anton, un tânăr neamț ce îndeplinea rolul de translator pentru armata germană.

Pe măsură ce trec zilele, tot mai multe evenimente dramatice se produc, afectându-le puternic pe cele trei surori. Morți tragice, atrocități cumplite, trădări dureroase, alianțe neașteptate, nesiguranță, teroare dar și speranță…

În condiții extreme, nimeni nu poate ști cu siguranță cum va reacționa. Unii își pot găsi un curaj neașteptat, dovedindu-se capabili de fapte incredibile de eroism, alții sunt copleșiți de frică, acționând cuprinși de lașitate.

Spre sfârșitul acțiunii, un secret tulburător din trecut iese la iveală, silindu-le pe cele trei surori să ia decizia dureroasă de a se despărți.

Cartea mi-a oferit o lectură fascinantă, efectiv nici nu am simțit când am dat paginile una după alta. Abia aștept să citesc continuarea, care sper să apară cât mai curând!

”A inspirat cu putere acel aer impregnat de speranță și a simțit că orice era posibil de acum acolo în această lume nouă, în această lume mai bună.

Și-a strâns sora cât mai aproape și a spus într-un final:

– Pentru viitorul nostru, pentru că acum, indiferent cât va mai dura, chiar vom avea un viitor.”

Cartea Fiicele războiului de Dinah Jefferies poate fi comandată pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți Dinah Jefferies

Recenzii și prezentări cărți Editura Nemira

Recenzii și prezentări cărți Colecția Damen Tango

Recenzii și prezentări cărți istorice

 

9 Comments

  • Oli

    Minunata recenzie, plina de emotie! Imi place stilul autoarei, sunt sigura ca-mi va placea si aceasta carte! Multumesc pentru recomandarea foarte ispititoare!

    • Oli

      Paula Hope ajunge în Los Angeles, fără bani și fugind de un trecut violent și tragic. Gustul și stilul ei grozav atrag atenția unui designer de interior internațional – iar cariera și viața ei au părut atinse de zei atunci când i se cere să ajute la redecorarea legendarului Sunset Hotel. Apoi trăiește o dragoste profundă și pasională cu proprietarul hotelului, superstarul Robert Hartford, dar o astfel de fericire nu poate dura pentru totdeauna. Și sunt cei din Beverly Hills care le amenință dragostea și le pun viața în pericol. Întregul oraș este mistuit într-o luptă epică pentru a câștiga Hotelul Sunset, în timp ce un străvechi jurământ de răzbunare, o gelozie paranoică și un act de trădare aruncă o umbră asupra fericirii pe care Paula a jurat că va fi destinul ei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *