Delicatese Literare
Recenzii

Filiera de la miezul noptii de Lee Child, Editura Trei – recenzie

Filiera de la miezul nopții

Lee Child

Editura Trei

Colecția Fiction Connection

An apariție:2018

Nr.pagini:464

Traducerea: Constantin Dumitru-Palcus

Titlul original: The Midnight Line

#1 Bestseller UK
Un roman din seria Jack Reacher 

0.15 (15.5.) Second Son – 2011
0.25 (17.5.) High Heat – 2013
0.5 (16.5.) Deep Down – 2012
0.75. (19.5.) Small Wars – 2015
1. (8.) The Enemy – 2004
2. (21.) Școala de noapte – Editura Trei – Night School – 2016
3. (16.) Ancheta – Editura Litera – The Affair – 2011
4. (1.) Capcana Margrove – Editura Humanitas – Killing Floor – 1997
5. (2.) Evadare imposibilă – Editura Humanitas – Die Trying – 1998
6. (3.) Tripwire – 1999
7. (4.) Running Blind – 2000
8. (5.) Echo Burning – 2001
9. (6.) Să nu greşeşti – Editura Humanitas – Without Fail – 2002
10. (7.) Persuader – 2003
11. (9.) One Shot – 2005
12. (10.) Nimic nu e uşor – Editura Rider’s Digest – The Hard Way – 2006
13. (11.) Ghinioane şi încurcături – Editura Trei / Belele şi ghinioane – Editura Rider’s Digest – Bad Luck and Trouble – 2007
14. (12.) Nimic de pierdut – Editura Rider’s Digest – Nothing to Lose – 2008
14.5. (12.5.) Guy Walks into a Bar… – 2009
15. (13.) Gone Tomorrow – 2009
16. (14.) 61 de ore – Editura Trei – 61 Hours – 2010 – prezentare
17. (15.) Merită să mori – Editura Trei – Worth Dying For – 2010 – prezentare
18. (17.) Urmărit – Editura Trei – A Wanted Man – 2012
18.5. Everyone Talks – 2012
19. (18.) Să nu te întorci niciodată! – Editura Trei – Never Go Back – 2013
19.5. (18.5.) Not a Drill – 2014
20. (19.) Personal – Editura TreiPersonal – 2014
20.5. (19.1.) Good and Valuable Consideration: Jack Reacher vs. Nick Heller – 2014
21. (20.) Convinge-mă! – Editura Trei – Make Me – 2015 – prezentare
22. (22.) Filiera de la miezul nopții – Editura Trei – The Midnight Line – 2017
Lee Child este unul dintre cei mai mari autori de thrillere din lume. Cărțile sale se află constant pe liste de bestselleruri de ambele părți ale Atlanticului și sunt publicate în peste o sută de țări. După două dintre romanele sale au fost realizate ecranizări de excepție: Jack Reacher, bazată pe romanul One Shot, și Jack Reacher: Să nu te întorci niciodată, care a fost lansată în toamna anului 2016.
La Editura Trei au apărut opt romane din seria Jack ReacherMerită să mori, Școala de noapte, 61 de ore, Convinge mă!, Ghinioane și încurcături, Personal, Urmărit și Să nu te întorci niciodată!.
Un thriller impecabil, unul dintre cele mai bune romane ale anului.“ – The Washington Post
Până acum, de-a lungul istoriei Statelor Unite ale Americii au fost decernate două milioane de Inimi purpurii. Cartea aceasta este dedicată cu respect fiecăruia dintre cei care au primit-o.
După ce partenera lui dintr-o aventură mai veche îl abandonează într-o cameră de motel, Jack Reacher își reia călătoria fără o țintă anume și lasă norocul să-i aleagă calea.
Ajunge astfel la un banal magazin de amanet unde îi atrage atenția un obiect ciudat: un inel de absolvent al Academiei Militare West Point – un trofeu greu de obținut și la care titularul n-ar renunța ușor. Și mai ciudat este că inelul descoperit de Reacher pare să fi aparținut unei femei.
El însuși absolvent West Point, vrea să descopere povestea din spatele acelui obiect și ajunge să fie implicat într-o filieră în care are de a face cu dealeri de droguri, gemene foarte diferite una de cealaltă, o istorie de război încheiată tragic, dependență – totul pe fundalul unui ținut deopotrivă sălbatic și pitoresc.
“Un thriller foarte actual, plin de suspans, ce abordează teme complexe.” – Philadelphia Inquirer
“O narațiune pe mai multe niveluri despre cum să faci față situațiilor inimaginabile… E simplu: e de ajuns ca Reacher să coboare dintr-un autobuz, că Lee Child urcă automat pe lista de bestselleruri New York Times.” – ALA Booklist
Jack Reacher este unul dintre cele mai originale și fascinante personaje pop fiction.” – The Washington Post
“Romanul lui Lee Child aduce o noutate față de celelalte din serie: o anumită tristețe a peregrinărilor lui Reacher care, străbătând vastele ținuturi pustii din Wyoming, are ceva din singurătatea aparte a eroului american clasic.” – Kirkus Reviews
Reacher își reia călătoria fără o destinație anume. Într-o oprire pentru pauză descoperă în vitrina unui magazin de amanet un inel de absolvent West Point 2005, care i-a atras atenția în mod deosebit. Era un inel de măsură mică, veritabil, ce aparținuse unui cadet. Inelul era gravat S.R.S. 2005. Ca o chestie de onoare militară, hotărăște să cumpere inelul și să înceapă investigații pentru a afla cine a făcut amanetarea.
Arthur Scorpio era capul mafiei drogurilor. Deținea o spălătorie tocmai pentru a masca lucrurile ilegale cu care se ocupa. Oamenii lui îl informează printr-un mesaj vocal că urmează să fie căutat.
„Eu nu i-am zis nimic,dar pe mine m-a găsit,nu-mi dau seama cum,așa că mă gândesc că s-ar putea să te găsească și pe tine.”
Era o chestiune de timp până ce Reacher avea să apară, însă acum era hotărât să-i lase să fiarbă o zi întreagă și apoi să atace, fără să țină cont de faptul că Scorpio avea un dosar penal de șapte centimetri grosime.
Gloria Nakamura era detectiv în cadrul Departamentului de Poliție Rapid City. Brunetă și mică de statură, dar suficient de ageră în urmărirea lui Scorpio. Supraveghea de ceva vreme linia telefonică, iar când află că acesta primește mesaje de avertizare, hotărăște să-l urmărească îndeaproape. Așa ajunge să facă cunoștință cu Reacher, dar și cu un detectiv particular, pe nume Bramall, specializat în găsirea persoanelor dispărute.
Investigând pe cont propriu, Reacher descoperă că inelul a aparținut unei cadete pe nume Serena Rose Sanderson, acum trecută în rezervă. Rănită într-o misiune în Afganistan, a primit o strea de bronz și o Inimă purpurie.
– Vă mulțumesc, domnule general.
– Dă-i bătaie, dar cu mare atenție.
– Ți-am citit dosarul, spuse din nou directorul. Dacă-l înclini cum trebuie și-l ții în lumina soarelui, se vede scrisul invizibil. Ai fost eficient, dar uneori ți-ai asumat riscuri inutile.
– Serios?
– O chestie nasoală după alta. Dar întotdeauna ai ieșit basma curată.
– Atunci, trageți concluzia care se cuvine, domnule general. N-am fost nechibzuit.
Ținând legătura cu Gloria, aceasta îl avertizează că i s-a plănuit uciderea cu o pușcă de vânătoare, de către un individ pe nume Billy. Îl sfătuiește să se întoarcă din drum, dar Reacher refuză și continuă căutările. Întâmplător, se întâlnește cu detectivul Bramall și așa află că amândoi căutau aceeași persoană, și anume pe Serena Rose. Cel din urmă era angajat de sora geamănă a Serenei, după ce aceasta a dispărut. Hotărăsc să continue căutările împreună, și așa ajunge să facă cunoștință și cu sora geamănă, care așa află și ea toate acele lucruri cu care s-a confruntat Rose. Irak, Afganistan, medalii, stele, Inimi purpurii, dar nici urmă de Rose.
Căutările continuă și primele impresii arată că Rose era implicată în lucruri dubioase, fiind dependentă de droguri.
Întrebau în stânga și-n dreapta, dar nimeni nu-i putea ajuta. Imediat și-au dat seama și de ce: Rose nu mai semăna cu sora ei geamănă. Pățise ceva catastrofal.
Într-un final au găsit-o. În momentul în care Reacher ajunge să stea de vorbă cu ea, constată că starea ei era suficient de gravă cât să nu fie recunoscută. De la gât în jos, era dublura surorii sale. De la gât în sus, asemănarea nu mai exista. Forma capului era o folie argintie acoperită de o glugă, iar fața era o mască argintie. Inima purpurie însemna o față mutilată.
Le povestește cum a fost lovită în față de cinci fragmente de șrapnel de la un dispozitiv explozibil, în timp ce se afla într-o misiune în Afganistan. Bucățile metalice ce i-au lovit fața, i-au sfâșiat și i-au dezlipit pielea în bucăți. A suferit o intervenție chirurgicală, dar rezultatul a fost jalnic. Explozibilul fusese ascuns într-un câine mort aflat în putrefacție, iar în momentul impactului explozia a trimis țesuturi putrede ce au luat contact cu pielea ei, provocând o infecție puternică. Din acest motiv, vindecarea a fost imposibilă, iar Rose supraviețuia cu ajutorul drogurilor pentru a face față durerii. Marfa livrată de un dealer era tot ce conta pentru ea în acest moment.
Toată viața ei frumoasă se sfârșise într-o misiune la care nu trebuia să participe. Îi ținea locul altui ofițer. În timp ce femeia cea mai frumoasă din armată era mutilată, ofițerul ce trebuia să participe la acea misiune își făcea de cap cu o târfă.
Rose refuză ajutorul ce i se oferă, nu vrea să plece din acel loc nici măcar pentru o noapte, nu vrea să fie dusă la medic, și nici măcar la un centru de dezintoxicare.
– Nu vreau să salvez omenirea, spuse Reacher. Tot ce am vrut a fost să știu care e povestea. Iar acum am aflat. N-are happy end. Nu vreau să fiu aici când situația o să devină și mai rea. Nu vreau să fiu aici când o să intri în sevraj într-o închisoare federală. Fără asistență medicală, fără nicio cremă antiseptică. Vreau să fiu plecat înainte ca toate astea să se întâmple.
Reacher simțise pericolul ce-l pândea, știa că i se plănuise uciderea. Tratând lucrurile cu calm, și fiind o persoană inteligentă și trecută prin încercările vieții, reușește să scape și pune la cale un plan din care speră să iasă învingători. Hotărăște, împreună cu Rose, să execute o manevră de prindere a mafiei și de confiscare a drogurilor. La miezul nopții aveau să atace.
– Scoateți toate telefoanele mobile și pistoalele din buzunare, tocuri și alte ascunzișuri. Le puneți pe podea, la picioare. Nu faceți pe isteții cu mine.
În timp ce Reacher și Rose amenințau cu pistoalele, detectivul și sora geamănă aranjau încărcătura de droguri în mașină. Rose avea asigurate două săptămâni fără durere.
Rose decide că singura opțiune este să își urmeze sora pentru a locui împreună cu ea și a găsi o nouă cale de supraviețuire. Una fără droguri. Îi povestește lui Reacher cum și iubitul ei a fost rănit în vintre, tot într-o misiune. A supraviețuit, dar a rămas și el cu infecție greu de controlat, la fel ca și ea. De la el a învățat cum să se îngrijească și cum să facă față durerii. El însă nu a mai putut suporta și s-a sinucis cu o supradoză.
Înainte să plece, Reacher mai avea o vizită de făcut. O vizită la spălătoria lui Scorpio. După ce a aflat numele colonelului care i-a trădat, Reacher și-a ținut promisiunea făcută lui Scorpio, aceea de a-l băga într-un uscător centrifugal.
Rose merge în camera lui Reacher să-și primească inelul înapoi. Își dă gluga jos iar părul i se revarsă pe umeri.
– Ai vrea să mă vezi cu folia dată jos?
– Vrei un răspuns sincer?
 -Vreau adevărul.
– Ești sigură?
– Nu fi politicos.
– Aș vrea să te văd cu totul dat jos.
Ce s-a întâmplat mai departe, care este finalul și cum s-au așezat lucrurile, descoperiți voi citind „Filiera de la miezul nopții”.
Este prima carte de Lee Child pe care o citesc, dar cu siguranță nu ultima. Un thriller extrem de bun, detaliat și bine gândit!
Mulțumesc Tyna și Oli pentru această lectură minunată!

 

Mulțumim Editura Trei pentru cartea Filiera de la miezul nopții de Lee Child primită pentru recenzie

Cărțile autorului Lee Child pot fi comandate din librăriile online edituratrei.roelefant.rolibris.ro, cartepedia.ro, librarie.net, emag.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți Lee Child

 

 

28 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *