Delicatese Literare
Recenzii

Fior de Allie Reynolds, Editura RAO – recenzie

Fior

(Shiver – 2021)

Allie Reynolds

Editura RAO

An apariție: 2021

Nr. pagini: 384

Traducator: Liliana Pelici

 

FIOR, un roman așteptat, tradus simultan în douăsprezece limbi, poate deveni thrillerul anului 2021.

Fior. Vinovat sau nevinovat?

O poveste despre competiție, prietenie, visuri și aspirații, unde personajele prinse în acțiune sunt supuși unor jocuri ale minții, într-un mediu înconjurător periculos.

Câțiva prieteni pasionați de snow-boarding la nivel profesionist se reunesc, după zece ani, într-o stațiune din Alpii francezi. S-a scurs un deceniu de la dispariția frumoasei și misterioasei Saskia, iar ei nu s-au simțit în stare să se mai întâlnească în acest răstimp.

Oare cine a avut ideea ca ei să fie din nou împreună? Și cât de departe va merge, pentru a afla adevărul, acela care i-a adunat împreună?

Fior este un tur de forță, un thriller acaparator, imposibil de lăsat din mână și un debut senzațional. – Peter James
 
În Fior, Allie Reynolds reușește să îmbine emoția unei povești scrise inteligent cu fiorii unei competiții de snow-boarding. Mi-a plăcut la nebunie. – Rachel Abbott
 
În imensitatea albă a unei ierni din Alpii francezi, răzbunarea – și poate chiar crima – amenința sa distrugă totul. Acest thriller plin de suspans al unei foste sportive are atât stil, cât și substanță. – Kirkus Reviews

Fior” de Allie Reynolds este un thriller excelent inspirat din viața de sportivă de performanță a autoarei, într-un domeniu mai puțin mediatizat al sportului  alb, dar extrem de captivant și periculos, snow-boarding-ul. Scriitura este efervescentă, protagoniștii sunt bine portretizati, intriga este deosebită iar cadrele în care se desfășoară acțiunea sunt spectaculoase, cu descrieri bogate ale locurilor, în care măreția munților și secretele acestui sport constuie decorul perfect pentru intriga imaginată de către autoare.

Stațiunea Le Rocher din Alpii francezi este renumită pentru găzduirea celor mai buni practicanți de snow-boarding și pentru cea mai bună rampă de ski din Europa. Printre competitorii veniți din toată lumea a existat un grup de șapte sportivi din care, la finalul acelei ierni de coșmar, au rămas teferi numai cinci, după ce unul dintre ei a dispărut iar altul a rămas paralizat. Din acea zi teribilă, membrii acestui grup au rupt orice legătură reușiseră să construiască în acel cantonament din Franța.

Firul narativ alternează între prezent și trecut, totul fiind privit prin ochii celei mai încăpățânate membre a grupului, Milla. În prezent, cei cinci tineri britanici, Milla, Curtis, Dale, Heather și Brent primesc prin e-mail câte o invitație pentru a se reîntâlni și comemora pe cea care a dispărut în condiții misterioase, în urma cu zece ani, Saskia.

Prima întrebare, pe care fiecare și-o pune, este „cine a organizat aceasta reuniune?” Și de ce  se dorește să fie  dezgropate amintirile dureroase legate de dispariția Saskiei? Ajunși pe munte, în vechea clădire care a găzduit mii de sportivi în drumul lor spre marea performanță, cei cinci, de acum adulti, își dau seama că cineva se joacă cu ei și îi provoacă, ca maestrul păpușar din spatele acestui aranjament, îi mânuiește și-i  asmute unul împotriva celuilalt pentru ca fiecare să dezvăluie piesele ce lipsesc din puzzle-ul ce reconstituie împrejurările în care colega lor a dispărut!

Așadar, să facem cunoștință cu foștii sportivi ai grupului britanic.

Milla este o tânără care toată viata s-a zbătut să-i atragă atenția tatălui sau. A luptat din greu să demonstreze că poate excela într-un sport în care băieții făceau „legea”, încercând să depășească performanța unuia dintre frați, sportiv consacrat. A trebuit să ajungă singură în poziția în care să poată concura cu cei mai buni și mai bogați practicanți de snow-boarding, căci sportul ei implică sponsori, bani pentru cantonamente și echipamente de cea mai bună calitate pentru performanță. A  jonglat cu joburile muncind pe brânci pentru a-și putea permite să se antreneze patru luni pe an pe cea mai bună pistă din munți, în Franța. Orgolioasă, nu refuză nicio provocare, de parcă permanent avea ceva de demonstrat. Iubirea nu a intrat în calculele ei, deși privirile i-au fost atrase ca un magnet de enigmaticul Curtis. De zece ani, coșmarurile și secretele o împiedică să mai facă sport de performanță.

Curtis a fost triplu campion britanic, acum un om de afaceri de succes, provine dintr-o familie bogată și renumită în sporturile de iarnă, este șarmant și aproape tot timpul perfect controlat. Toată viața i-a acoperit spatele sorei sale, Saskia, o tânără tupeistă, răutăcioasa și răzbunătoare care s-a folosit de oameni. Saskia avea ceva malefic, o răutate pură care parcă îi dicta acțiunile și reacțiunile, ceea ce o făcea de temut și greu de atins, mai ales când altcineva voia să-i acapareze atenția faimosului său frate.

Heather a fost  și a rămas o tânără elegantă, aranjată tot timpul, dar puternică și perfect capabilă să ia decizii absolut nebunești în momente cruciale. Ea nu este sportivă, dar a făcut parte din grupul sportivilor britanici pentru că a fost iubita lui Dale, un maestru al snow-boarding-ului, băiatul care arată și se comportă ca un viking, iute la manie.

Brent,  fostul sportiv care avea mereu zâmbetul pe buze, a fost „băiatul de aur” al unui renumit sponsor, mereu încrezător în sine, cel mai sufletist membru al grupului, dar care, în acea iarnă de pomină, și-a pierdut inima și nu numai.

Franțuzoaica Odette, tăcută, misterioasă și secretoasă, s-a alăturat acestui grup pentru că aici și-a găsit marea iubire. Soarta însă a fost crudă cu ea, frângăndu-i spiritul, căci în acea iarna ciudată a pierdut TOTUL.

Cu toții au avut visuri olimpice care însă s-au prăbușit după dispariția Saskiei, și fiecare a iubit și a urât în egală măsură în cantonamentul din urmă cu zece ani. Misteriosul maestru care regizează  întâlnirea lor bănuiește că unul dintre ei a avut rolul hotărâtor în dispariția Saskiei, așa că pune la cale un scenariu terifiant, căci fiecare membru al grupului lor a făcut alegeri proaste în acea iarnă   și acum ziua scadenței a sosit iar cel vinovat trebuie să plătească!

Secrete, minciuni, pasiune, ură, invidie, povești de iubire, adrenalină la cote înalte, iată ce vă oferă acest thriller captivant pe care îl recomand cu multă plăcere oricărui pasionat de mistery-crime.

„O fată zboară sus, deasupra rampei, cu părul blond platinat ieșindu-i în afară de sub cască. E bună. La ultima săritură, face o rotație și jumătate – cinci sute patruzeci de grade – și frânează în fața mea stropindu-mă cu zăpadă. Știu cine e. Saskia Sparks. M-a învins la Campionatele Britanice anul trecut, ajungând pe locul trei, iar eu pe patru. Iar anul acesta am s-o înving eu. (…) Am auzit anumite lucruri despre ea. I se spune Fecioara de Gheață. (…) Sportivii se lansează de pe pereții verticali de gheață și fac tot felul de nebunii. E greu să-mi dau seama cine e sub căciulă, căști sau ochelarii de protecție, dar e clar că niște nume mari se pregătesc pentru Le Rocher Open de mâine. (…) Primele trei locuri fac diferența dintre semiprofesionist și profesionist și a fi profesionist înseamnă că poți să te antrenezi tot anul. Spre deosebire de Saskia, eu nu provin dintr-o familie bogată, dar îmi doresc asta mai mult decât mi-am dorit orice în viața mea. „

Cartea Fior de Allie Reynolds poate fi comandată de pe raobooks.com

Cărțile apărute la Editura RAO pot fi comandate pe raobooks.com, librariadelfin.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.rolibrex.ro, dol.ro

Recenzii, prezentări cărți și articole Editura RAO

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *