Delicatese Literare
Recenzii

Fiul risipitor de Danielle Steel, Editura Litera, Colectia Blue Moon – recenzie

Fiul risipitor

Danielle Steel

Editura Litera

Colecţia Blue Moon

Data apariţiei: mai 2017
Nr. pagini: 288
Titlu original: Prodigal Son
În doar câteva zile, Peter McDowell pierde tot ceea ce a câştigat muncind din greu – averea, casa, existenţa sa de investitor bancar de succes. Ca şi cum asta nu ar fi fost de ajuns, ceea ce urmează este şi mai rău. Prăbuşirea bursei de valori nu doar că îl aduce pe Peter în situaţia de a deveni şomer, ci provoacă o ruptură în căsnicia lui, pe care nu o poate repara. Lipsit de orice mijloace materiale, el are un singur loc în care să se retragă: o cabană aflată pe malul unui lac, pe care a moştenit-o de la părinţii săi, care i-au lăsat cea mai mare parte a averii lor modeste fratelui geamăn al lui Peter. Neavând altă alegere, fiul risipitor se întoarce acasă.
Medic iubit într-un orăşel, familist devotat şi stâlp al comunităţii, Michael McDowell îi ajută pe ceilalţi fără să ţină cont de câştigul personal. Însă numai Peter ştie cum i-a manipulat Michael pe părinţii lor, atunci când băieţii erau tineri, fapt care a dus, în cele din urmă, la plecarea lui Peter. La început, el se teme de întâlnirea cu Michael, dar, spre surprinderea să, revederea lor este tandră şi autentică. Abia mai târziu, când Peter examinează jurnalele mamei sale, adevărul iese la iveală, iar înţelegerea şi panica încep să-şi facă loc. Cine este fratele lui geamăn? Este adevărată faţada pe care o afişează sau ceva înfricoşător se ascunde sub ea? Este imaginaţie sau o realitate prea înspăimântătoare pentru a fi crezută?
Într-o cursă contracronometru, Peter lasă la o parte orice prudenţă pentru a află adevărul. Ceea ce descoperă va schimba pentru totdeauna viaţa celor doi fraţi, viaţa copiilor acestora şi un oraş întreg.
„Fiul risipitor” este o carte atât de interesantă și captivantă, încât merită să faci o noapte albă pentru ea. Eu una nu am putut să o las din mână odată ce am început-o. Citeam și nu-mi venea să cred ce direcție lua acțiunea, ce se poate ascunde uneori sub masca respectabilităţii, ce ușor putem pune etichete.
Pe de alta parte, m-a impresionat să citesc despre cât de fragile sunt de multe ori căsătoriile și jurămintele de „la bine și la greu”, câtă superficialitate se poate ascunde în spatele unei aparențe „perfecte”. Avem în carte două povești în care descoperim că o viață întreagă nu e suficientă uneori să cunoști omul de lângă tine. Dureros!
Stilul cărții este, așa cum Danielle Steel ne-a obișnuit deja, foarte realist, necosmetizat, iar evenimentele ce au loc și trairile personajelor sunt descrise cu acuratețe și sensibilitate. Chiar dacă întâmplările din carte sunt de un dramatism extrem, unele teme abordate sunt de actualitate: incertitudinea legată de ziua de mâine, pierderea locului de munca si impactul acestui lucru, fragilitatea căsătoriei, relațiile dintre părinți și copii, competiția dintre frați. Vorbim despre aceste teme la modul general, deoarece ceea ce se întâmplă în carte depășește granița normalității, unele aspecte trecând în zona patologică.
În prim planul acțiunii îl avem pe Peter McDowel, un agent de bursă de succes, un bărbat bine, în puterea vârstei, având o carieră impresionantă pe Wall Street, o căsătorie solidă – o soție pe care o iubea și pe care se baza necondiționat și doi copii minunați în vârstă de 9, respectiv 14 ani – Ben și Ryan. Dar toate acestea se vor prăbuși ca un castel de cărți de joc odată cu prăbușirea bursei de valori. În mai puțin de câteva zile, Peter a rămas fără loc de muncă, si-a văzut cariera la pământ și a pierdut toată averea, având în vedere că tot ce deținea era în acțiuni la bursă. Însă cel mai dureros lucru dintre toate a fost reacția soției sale, care şi-a luat toate măsurile pentru a părăsi „corabia care se scufundă”.
Învins pe moment, dar fără să depună armele, Peter se întoarce în orașul natal, de unde plecase fără să privească înapoi cu mulți ani în urmă. Nu avusese o relație apropiată cu părinții săi, și asta în principal din cauza fratelui său geamăn, Michael, cei doi fiind un caz atipic de frați gemeni care nu s-au iubit și nu s-au înțeles de mici. De vină era Michael care era foarte manipulator, invidios și răzbunător, dar reușise să facă în așa fel încât să îl scoată de fiecare dată vinovat de orice nu ieșea bine pe Peter. La asta contribuie și faptul că Peter avusese o dislexie nediagnosticată. Nimeni nu înțelegea care e cauza rezultatelor lui slabe la învățătură, acuzându-l că nu se străduia suficient. Nici el nu realiza care este motivul, iar asta l-a făcut să se închidă în el, și a generat multă frustrare.
Astfel încât, atunci când a plecat definitiv pentru a se stabili la New York, toată lumea a răsuflat ușurată, în primul rând el.
Oraşul natal era, prin urmare, ultimul loc unde își dorea să fie, dar moștenise de la părinți o micuță cabană pe malul lacului, unde își petrecuse vacanţele când era copil, iar acum, prin forța împrejurărilor, era singura proprietate pe care o avea. 
Marea surpriză de care a avut parte a fost atitudinea reconciliantă, prietenoasă și binevoitoare a fratelui său, care a reușit sa-l păcălească atât de bine, încât Peter a început chiar să se îndoiască de faptul ca Michael fusese atât de rău când erau copii. Trebuia să se gândească mai bine, dar să luăm lucrurile pe rând. ..
Michael era medic în micuțul orășel, urmând astfel profesia tatălui lor. Era un medic foarte îndrăgit, în special de generația vârstnica, fiind foarte atent și prevenitor cu toate problemele de sănătate ale bătrânilor, depășind latura strict profesională și dând dovadă de multa amabilitate în relația cu aceștia. Iar de multe ori, generozitatea i se întorcea, respectivii neuitând să-l treacă în testament pe amabilul doctor, chiar în defavoarea rudelor apropiate.
Era un model repetitiv, din păcate prea târziu sesizat de concetățenii săi. ..
Pe plan personal, bunul doctor avea o situație familială destul de grea: avea o soție invalidă și doi copii, o fată de 16 ani care îl adora și îl ajuta cu îngrijirea mamei ei, și un fiu care plecase de acasă fără să privească în urmă, cum făcuse odinioară și Peter. De ce oare? Vom vedea…
Soția lui Michael, Maggie, fusese o perioadă în liceu prietena lui Peter. De atunci viețile tuturor se schimbaseră, cu urcușuri și coborâșuri, dar unii avuseseră parte de prea multă suferință. Maggie suferise un puternic accident la patinaj și de atunci nu-şi mai revenise complet niciodată. Rămăsese o persoană fragilă și predispusă la îmbolnăviri, ce avea nevoie de supraveghere permanentă. Iar soţul ei dă dovadă de exces de zel în acest sens. Maggie nu avea voie să facă prea multă mișcare, să urce și să coboare scări (dar de ce oare avea dormitorul la etaj?), să iasă din casă neînsoțită, să primească vizite, și așa mai departe, toate spre binele și sănătatea ei. Ce „noroc” pe ea că avea soțul medic și putea să aibă grijă de ea tot timpul…
În continuare, vom urmări pe de o parte viața lui Michael și a familiei sale din micuțul orășel, și pe de alta parte viața lui Peter, împărțit între renovarea cabanei, interacțiunea cu Michael și Maggie, și, bineînțeles, interacțiunea cu fiii săi pe care îi iubește foarte mult. Faptul că nu îi vede atât de des pe cât și-ar dori, îl macină, dar deocamdată nu are nici o soluție pe termen lung. Iar soția sa înaintase deja divorțul.
Situația tuturor e pe cale să se schimbe dramatic odată ce Peter îl cunoaște la Londra – unde se dusese pentru un interviu – pe Bill, nepotul său și fiul lui Michael, iar ceea ce îi va spune aceasta despre tatăl său este dincolo de orice închipuire! Și asta încă nu e tot! Peste câteva zile, Bill mai vine cu o „bombă”: suspectează că tatăl său îi otrăvește mama constant, de ani de zile. A căutat și a descoperit și otrava pe care crede că o foloseşte.
Peter refuză categoric să creadă așa ceva, considerând că Bill e paranoic. Dar era ceva ce putea fi verificat cu o analiză de laborator. Era suficient să trimită câteva fire de păr de-ale lui Maggie și să solicite analiza respectivă. Convins că face un gest neloiala față de Maggie și fratele său, Peter acceptă totuși, la insistențele disperate ale lui Bill să ia o mostră de păr pe furiș de la Maggie (a cărei stare se înrăutățire galopant în ultimele zile) și să o trimită la laborator. Și. .. stupoare!!!
Care credeți că a fost rezultatul? Era Bill paranoic sau era Michael un sociopat atât de periculos, încât amenința viețile celor din jur, începând cu a lui Maggie? Cred că bănuiți deja răspunsul.
Ceea ce urmează, e o luptă contra cronometru pe viață și pe moarte.
Cartea este foarte captivantă, te prinde în mrejele ei, devine tot mai interesantă pagină după pagină, iar spre final capătă accente de thriller.
Nu vă povestesc finalul, vă mai spun doar că, dacă pe de o parte rămânem cu un gust amar, ceea ce iese la iveală şi comportamentul unor personaje fiind peste puterea noastră de înțelegere, pe de altă parte finalul va fi unul frumos și luminos, dădător de speranță. Asistăm la miracolul unor noi șanse și a unui nou început. 
Ce poate fi mai minunat decât atunci când crezi că totul e pierdut, dar soarta îţi oferă înzecit tot ce ţi-a luat?

 

Mulțumim Editurii Litera pentru cartea Fiul risipitor de Danielle Steel oferită pentru recenzie.

Cartea Fiul risipitor de Danielle Steel poate fi comandată pe site-ul Editurii Litera,  ca și de pe elefant.rolibris.ro, librarie.netcartepedia.ro și carturesti.ro

Cărțile autoarei Danielle Steel pot fi comandate de pe elefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.rocartepedia.ro, emag.ro

Recenzii și prezentări cărți Danielle Steel

18 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *