Delicatese Literare
Recenzii

Flacăra pasiunii de Susan Elizabeth Phillips, Editura Litera, Colecția Cărți Romantice – recenzie

Flacăra pasiunii

(Glitter Baby – 1987)

Susan Elizabeth Phillips

Editura Litera / Lira

Colecția Cărți Romantice

0.5. Flacăra pasiunii – Glitter Baby – 1987
1. Vino și sărută-mă! – Fancy Pants – 1989 – prezentare
2. O lady rebelă – Lady Be Good – 1999 – recenzie
3. Prima doamnă – First Lady – 2000 – recenzie
3.5. My Secret Service Valentine – 2003
4. Ce-am făcut pentru dragoste – What I Did for Love – 2009 – recenzie
5. O alegere imposibilă – Call Me Irresistible – 2010 – prezentare
6. Marea evadare – The Great Escape – 2012 – prezentare
Fleur Savagar este cea mai frumoasă femeie din lume… pentru oricine în afară de ea însăși. Curajoasă, încăpățânată, dar dureros de inocentă, ea trăiește visul oricărei actrițe atunci când primește un rol în filmul în care protagonistul este nimeni altul decât bărbatul cel mai râvnit din America. Dar secretele ascunse vreme îndelungată ies la iveală, forțând-o să se rupă de cel care i-a cucerit inima, de familie și chiar de propriul succes.
Jake Koranda nu este doar cel mai sclipitor scenarist din New York, ci și cel mai de succes actor de la Hollywood. Dificil, extrem de talentat și cu un suflet chinuit, el nu are răbdare cu starletele adulate de o lume întreagă.
Însă Fleur este mai mult decât un chip frumos; este o femeie îndrăzneață care poate face față dezamăgirilor și trădărilor, o femeie dornică să învețe regulile dragostei.
O rățușcă urâtă care nu poate să creadă că s-a transformat în lebădă… un bărbat cu un trecut bântuit… pe tărâmul viselor sfărâmate, pot doi îndrăgostiți aparent nepotriviți să aibă încredere în propriile inimi?

Viața de fotomodel/manechin este un miraj, fetele frumoase care pozează sau  defilează pe podiumul de prezentare strălucesc și par perfecte, cu o viață perfectă, lumea lor stârnind invidii. Nu este chiar așa! Dincolo de strălucirea care învăluie această meserie, o carieră în modeling presupune sacrificii, lucruri care nu se văd: încadrarea în șabloanele unor dimensiuni, acceptarea unor refuzuri, înfruntarea inflexibilitatii unor standarde, acceptarea unei vieți aproape militărești. Industria modelingului este una toxică unde nu este loc pentru persoanele nesigure, timide și naive. Tulburări de alimentație, abuzuri sexuale, uneori chiar exploatare, un stil de viață nerealist, sunt câteva din problemele cu care se confruntă cele care strălucesc pe podium sau în paginile revistelor de modă. De cele mai multe ori, părinții sunt cei care „aleg” această carieră pentru copiii lor, presând și manipulând sentimentele celor prin ochii cărora își văd „visul împlinit”, manevrând și șantajând emoțional copilul, astfel încât acesta să aleagă drumul pe care părintele dorește că acesta să pășească!
Vă invit să pătrundeți în atmosfera strălucitoare, dar și plină de capcane a modei și a filmului, prin intermediul cărții „Flacăra pasiunii” scrisă  de Susan Elizabeth Phillips.
Anul 1955 – Belinda Britton pleacă de acasă la optsprezece ani, pentru a deveni vedetă de cinema. Provine dintr-o familie înstărită, dar totdeauna a fost invizibilă pentru părinții ei reci, distanți și ignoranți, incapabili să arate afecțiune. Îi plăceau actorii, magia peliculei și lumea filmului, în fiecare an făcând pasiune pentru câte unul din actorii renumiți ai marelui ecran. Însă nimeni, niciodată nu ar  putea lua locul idolului său, James Dean, rebelul cu ochi albaștri, dragostea și adoratia pentru el devenind o adevărată obsesie! Deși  în urmă unei audiții la studiourile Paramount i se spune clar că arată superb dar nu are pic de talent actoricesc, reușește să pătrundă în lumea actorilor  consacrați când îl intâlnește pe legendarul Errol  Flynn, acum o umbră a ceea ce a fost odată, un  bărbat alcoolic căruia ii plăceau fetele foarte tinere! Se atașează emoțional de Flynn și de imaginea actoricească a lui, fiind percepută ca un accesoriu de care acesta se poate dispensa oricând, asta până când unul din amicii dar și rivalul lui, Alexi Savagar – un aristrocrat rus -, o întâlnește pe Belinda.
Alexi Savagar are faimă, bani, dar este dur, nemilos, parșiv până în vârful unghiilor și ține foarte mult la eticheta lui de persoană cu titlu nobiliar și la „puritatea sângelui”. Inimii însă nu-i poate comanda, îndrăgostindu-se iremediabil de micuța și fermecătoarea Belinda. Lipsa adevăratelor sentimente din partea destrăbălatului Flynn, lipsa confortului financiar cu care fusese obișnuită acasă,  dar și lipsa stimei de sine,  toate acestea o împing pe Belinda în brațele cinicului rus, căsătorindu-se cu acesta, ascunzând însă faptul că în acel moment era însărcinată cu copilul lui  Flynn. Când însă modificările induse de sarcină devin evidente, Alexi alege să se răzbune pe trădarea Belindei, având o plăcere malefică  să o înspăimânte și să o manipuleze pe Belinda, astfel că micuța bastardă a acesteia, imediat după naștere, este trimisă la un internat-mănăstire, abandonată acolo, Belinda neavând voie să o vadă decât de două ori pe an, fără să o aducă acasă!
Înaltă, picioare lungi, sfidătoare, rebelă, impulsivă, cu o stimă de sine scăzută dar cu dorința de a fi cea mai bună la activitățile la care excelează de obicei băieții, aceasta este Fleur Savagar, adolescența care tânjește să-și cunoască tatăl și fratele mai mic, care dorește ca mama ei să aibă curajul de a o lua de la mănăstire și a începe amândouă o nouă viață departe de manipulatorul Alexi, neputând înțelege de ce tatăl ei nu o voia, dar pe fratele ei, da. Toate acestea arată cât de disfuncțională este familia lui Fleur și nu fac decât s-o bulverseze și mai mult.
La șaptesprezece ani, după ce își cunoaște în sfârșit  pentru prima dată tatăl, care are un comportament mizerabil încercând s-o seducă,  Fleur fuge cu Belinda în America, unde aceasta o lansează  în lumea modelingului, deși Fleur nu dorește acest lucru, simțindu-se înfiorător de înfricoșată sub hainele și machiajul care-i ascund  adevărata personalitate!
Frumusețea neobișnuită, imperfectă, aproape unică în lumea modei o propulsează pe Fleur pe coperta marilor reviste de modeling, devenind în scurt timp cel mai căutat fotomodel din lume, strălucitoare la suprafață dar goală pe dinăuntru. Iar Belinda o presează și o manipulează „în numele iubirii materne” până când Fleur ajunge să urască tot ceea ce ține de frumusețea exterioară! Celebritatea în modeling nu-i aduce decât frustrări, frici și anxietate accentuate de obsesia mamei ei pentru celebritate. Și pentru ca stresul să fie și mai mare, Belinda hotărăște că următoarea cucerire a lui Fleur să fie Holywood-ul. O vrea actrița, la brațul unuia dintre celebrii actori, Jake Koranda, cel mai bun actor de filme de acțiune după Clint Eastwood. Când echipa lui realizează selecția pentru distribuția feminină, Fleur Savagar este prima alegere, deși fata habar nu are ce înseamnă actoria. Etichetată „model fără creier”, fără talent actoricesc, presată continuu de mama ei obsedată de celebritate, Fleur devine o tânăra deprimată, nefericită și dezamăgită de toți și de toate!  Doar Jake vede omul din ea, vede mâhnirea și durerea de a nu fi iubită de cineva, necondiționat, simte iubirea de care ea are nevoie și iubirea pe care o poate oferi!
Înconjurată numai de oameni care-i ucid spiritul, cu inima frântă și dorința de autodistrugere, va învăța Fleur că „iadul este atunci când te pierzi de tine însăți”?  Va învață că înainte de a iubi orice și pe oricine, trebuie să se iubească pe sine?  Va putea Jake, băiatul rău al Hollywod-ului, bărbatul care-și poartă în suflet proprii demoni, să aibă încredere în iubire?
Citate:
„Încă de la început, picioarele acelea mortale fuseseră o pereche perfectă pentru ale lui.
O mulţime de lucruri la ea i se potriveau lui. Gura aceea isteaţă şi neobişnuitul ei simţ al umorului. Energia ei fără limite. Dar nu şi inocenţa ei. Aceea nu era deloc compatibilă. Nu inocenţa ei şi nu inima ei fragilă ca a unei fetiţe.”
„Gura lui o găsi pe a ei într-un sărut moale şi tandru, care topi frigul dinlăuntrul ei. Nu era deloc ca sărutul lor din faţa camerei. Nasurile li se ciocniră. El îşi deschise gura şi o închise peste a ei, cu un sunet dulce şi ud.
Limba îi lunecă dincolo de bariera dinţilor ei, unde ea o atinse cu a ei. Era udă, aspră şi perfectă. Îşi înfăşură braţele în jurul umerilor lui şi îl trase atât de aproape,
încât îi putu simţi bătaia inimii cu sânul ei.”
„Cândva, îl iubise, dar focul incandescent al trădării arsese dragostea aceea, lăsând în urmă doar cenuşă rece.”

Listă cărți Susan Elizabeth Phillips

Recenzii și prezentări cărți Susan Elizabeth Phillips

Listă cărți apărute în colecția Cărți Romantice ordonate după autor și serii

Cărțile autoarei Susan Elizabeth Phillips pot fi comandate din librăriile on-line litera.ro, libris.ro, elefant.ro, librariadelfin.ro, librarie.net, emag.ro

12 Comments

  • Geo

    Felicitări, Carmen! Îmi place recenzia ta. Cartea a fost superba!
    O poveste de viața care parcurge 30 de ani. Doua destine întretăiere, emoții și sentimente; iluzii și deziluzii. O carte scrisă cu sufletul, ce ajunge direct in suflet!
    Sper doar ca se va traduce întreaga serie.

    • familiasimionescuyahooro

      Multumesc tare mult, Tyna!❤ O poveste splendida! Si eu imi doresc traducerea intregii serii .❤

  • Mirela Barbalata

    Nu am citit cartea dar din recenzie îmi dau seama ca este o poveste caldă, emoționantă și plină de învățăminte. Din păcate, întâlnim astfel de cazuri și în ziua de azi .
    Mulțumesc pentru frumoasa recomandare!

  • Oli

    Incantatoare recenzie, Carmen, am citit-o cu multa placere si mi-am adus aminte cu drag de aceasta carte minunata, ca toate cartile autoarei, de altfel! Sunt fan Susan Elizabeth Phillips. In Topul cartilor citite in 2019, am ales-o ca cea mai frumoasa carte romantica Felicitari si multumesc, mi-ai facut pofta s-o recitesc!

    • familiasimionescuyahooro

      Multumesc tare mult, Oli, cu mare drag!❤ O poveste care mi-a placut foarte mult!❤

  • anasylvi

    Foarte frumoasa aceasta poveste, mai ales ca se intinde pe o perioada mai lunga si acopera destinele a doua generatii. In lumea aparentelor este greu sa ramai in forma, este o lume care te consuma. Multumesc pentru frumoasa recomandare, am auzit numai de bine de aceasta autoare. O recenzie minunata!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *