Delicatese Literare
Recenzii

Flacăra reaprinsă de Tamera Alexander, Editura Casa Cărții – recenzie

Flacăra reaprinsă

(Rekindled – 2006)

Tamera Alexander

Editura Casa Cărții

An apariție: 2018

Nr. pagini: 390

Traducerea: Mihaela Tocuț

  1. Flacăra reaprinsă – Editura Casa Cărții – Rekindled – 2006
  2. Păcate răscumpărate – Editura Casa Cărții – Revealed – 2006 – recenzie
  3. Dragoste regăsită – Editura Casa Cărții – Remembered – 2007

În urmă cu zece ani, Kathryn Jennings a făcut un jurământ. La bine și la rău. Și, în tot acest răstimp, deși căsnicia să lasă de dorit, ea a rămas credincioasă acelui jurământ. După ce soțul ei dispare într-o noapte furtunoasă de iarnă, Kathryn face tot ce îi stă în putință să salveze ferma căreia i-au pus bazele împreună, dar strădaniile îi sunt zădărnicite la tot pasul. O incursiune șocantă în trecutul soțului sau îi dezvăluie un adevăr ascuns. Dacă ar putea da timpul înapoi, l-ar iubi pentru ceea ce era el cu adevărat, nu pentru ceea ce își dorise ea mereu să vadă în el.

Larson Jennings a fugit toată viața de un trecut dureros. Nu are încredere în oameni și îi este teamă să nu fie rănit din nou. Într-o noapte fatidică, viața lui ia o întorsătură neașteptată și, la scurtă vreme după aceea, este silit să facă o alegere. Indiferent ce va alege, hotărârea pe care o va lua l-ar putea costă viața.

„Tamera Alexander ne dăruiește o carte fascinantă despre bunătatea lui Dumnezeu și speranța iubirii reaprinse. M-a acaparat de la prima pagină și mi-a părut rău când povestea a luat sfârșit.”Tracie Peterson

Flacăra reaprinsă de Tamera Alexander este primul volum dintr-o serie despre care pot spune deja cu siguranță că va intra în rândul seriilor mele preferate de literatură creștină. Cartea, pe care am găsit-o, ca și pe celelalte cărți ale autoarei pe care le-am citit, pe libris.ro, se remarcă de la început printr-o copertă minunată și un sinopsis foarte atrăgător, continuând să cucerească cititorul prin stilul de scriere, cald și plin de sensibilitate, și, bineînțeles, prin minunata poveste din paginile ei. O superbă poveste de dragoste, despre redescoperirea credinței și a încrederii, despre regrete, izbăvire și iertare, despre speranță și un nou început și despre puterea iubirii reaprinse. Acțiunea se petrece în 1868, în Colorado, în apropierea masivului Pikes Peak, iar cadrul istoric e foarte bine creionat.

Povestea începe ”în forță”, prologul cărții având darul să suscite la maxim interesul și curiozitatea cititorilor. Larson Jenning se întoarce acasă, în Pikes Peak, la soția sa iubită, Kathryn, după cinci luni de absență, în care nu putuse să trimită nici un semn de viață. La plecarea de acasă fusese un bărbat bine făcut, extrem de atrăgător, în deplinătatea puterilor, iar acum se mișca greu, fiind mutilat de foc, aproape de nerecunoscut. Nu știa ce s-a întâmplat în lipsa lui și nici cum va fi primit, dar în nici un caz nu s-a așteptat la ce a găsit: ferma și casa erau pustii, grajdurile goale. Mergând în oraș, ajunge în timpul unei înmormântări la care, printre participanți, o zărește pe soția lui, sprijinită de Matthew Taylor, vechilul și prietenul lui Larson, înlăcrimată și… foarte însărcinată! Știind că ei încercau fără succes de ani de zile să conceapă un copil, bărbatul a tras imediat niște concluzii. Dar oare erau cele corecte? A stat deoparte și, când toată lumea a plecat, s-a apropiat de cruce să vadă a cui înmormântare era. Ei, bine, era… a lui! Numele de pe cruce era al lui: Larson Robert Jennings. 1828 – 1868.

Acțiunea se mută cu cinci luni în urmă și aflăm care au fost evenimentele care au condus aici.

Kathryn și Larson Jenning erau căsătoriți de zece ani. O căsătorie din dragoste, în numele căreia tânăra lăsase în urmă confortul unei vieți lipsite de greutăți materiale în Boston și își urmase soțul în Colorado, un teritoriu aspru, neprimitor, însă în care sperase să aibă o viață bună și împlinită alături de omul iubit. Cei doi se iubeau și acum, însă anii, greutățile și lipsa unui copil le tociseră entuziasmul începutului și le domoliseră speranțele.

Cu ferma și casa ipotecate, cu ratele restante, Larson simțea că nu i-a oferit soției toată bunăstarea pe care ar fi meritat-o aceasta. În încercarea de a redresa situația materială a fermei, stabilește o întâlnire cu niște oameni de afaceri, călătoria urmând să dureze nu mai mult de câteva zile. Deși vremea nu era propice unui drum călare, fiind o perioadă viforoasă, cu ninsori puternice, Kathryn știa că Larson cunoaște bine ținutul și nu și-a făcut griji când acesta a întârziat. Însă zilele – și nopțile – au început să se adune, fără ca ea să primească vreo veste de la soțul ei…

Aflăm cum s-a zbătut, în lipsa lui, să țină ranch-ul pe linia de plutire, însă, în afară de Matthew – care chiar era un om de nădejde, bine intenționat – nu avea nici un ajutor, de nicăieri, ba, din contră, prea mulți se dovedesc împotriva ei, iar în cele din urmă va fi evacuată din casă. De fapt, mai avea pe cineva de partea ei, pe Gabriel, un uriaș cu o minte de copil și un suflet de aur, un personaj adorabil!

Însă regretul ei cel mai mare era acela că nu apreciase la adevărata valoare viața pe care o avusese alături de Larson, iar asta o măcina cumplit. Căci uneori viața ne oferă daruri pe care nu le vedem decât după ce le pierdem.

”Trăise atâtea momente fericite pe care le dăduse uitării și asta din pricina faptului că râvnise mereu, în mod egoist, la mai mult. Își dorise mereu mai mult de la Larson, mai multe de la viață. Unele amintiri o făcură să plângă, iar altele, să zâmbească. Dar un lucru se detașa clar, mai presus de toate celelalte – nu prețuise la justa valoare ceea ce avusese și asta fusese o greșeală uriașă.”

Nevoită să închidă ferma și să-și părăsească locuința, deznădăjduită, dezorientată și epuizată de toate cele prin care e nevoită să treacă, tânăra va ajunge, printr-o ciudată conjunctură, să locuiască într-un… bordel! Vom face cunoștință cu locatarele acestuia, între care Annabelle Grayson e o figură aparte și un personaj pe care l-am îndrăgit mult. Abia aștept să citesc volumul următor al seriei, a cărui protagonistă este!

Uneori prietenii și oamenii cu inima deschisă îi afli în cele mai neobișnuite locuri și acolo unde te aștepți mai puțin, iar cei considerați onorabili se pot dovedi a fi adevărate lichele!

Pe de altă parte, aflăm ce s-a întâmplat cu Larson în această perioadă. Pe drum, fiind prins de viscol, și-a găsit un adăpost peste noapte, însă a căzut victima unui jaf și a unei încercări de omor. Doar printr-o minune scăpase cu viață dintr-un incendiu devastator, dar fără ajutorul unor oameni minunați – un cuplu inedit pentru acea vreme, nu vă dau mai multe detalii – nu ar fi supraviețuit. Aceștia l-au luat în casa lor și i-au pus tot ce aveau la dispoziție. Nu erau înstăriți, abia se descurcau ei înșiși, dar nu au ezitat în a-l salva și ajuta, credința fiindu-le cel mai puternic aliat într-o lume care le era ostilă. Iar Larson, datorită lor, și-a recăpătat nu doar viața, ci și credința. Datorită trecutului său, a traumelor emoționale și fizice suferite în copilărie, Larson era un om marcat, bântuit de proprii demoni, iar inimoșii lui salvatori l-au vindecat nu doar fizic, ci și sufletește. Însă, cu tot ajutorul, nu ar fi rezistat dacă nu ar fi avut o piatră de rezistență: dragostea pentru Kathryn, gândul la ea și dorința de a o revedea i-au dat putere, căci recuperarea a fost cumplit de grea, după cum veți vedea.

Când Kathryn își va găsi o slujbă de menajeră la cea mai mare fermă din ținut, Larson, incapabil să stea departe de ea, se va angaja de asemenea acolo, la grajduri. Bărbatul, mutilat, e de nerecunoscut, așa că, chiar față în față cu soția sa, aceasta nu l-a recunoscut, iar el nu a îndrăznit să-i spună cine este.

Am urmărit cu sufletul la gură povestea lor din acest punct, evoluția relației lor unice, marcate de iubire, nesiguranță, dar și neîncredere din partea lui, crezând că a fost trădat. Cât despre Kathryn, aceasta habar nu are cine e Jacob cu adevărat – acesta e numele pe care l-a dat – însă se simte apropiată de el, îi place omul pe care îl descoperă în spatele chipului marcat de cicatrice.

Încercări dramatice, comploturi și întorsături ale sorții le vor sta în cale. Vor reuși să facă față? Ce se va alege acum de amândoi, se vor putea redescoperi? Încotro se îndreaptă povestea? Se mai poate reaprinde flacăra iubirii lor? Vă invit să aflați răspunsul citind această minunată carte. Țin să menționez totodată galeria de personaje extraordinară, foarte pitorească. Sunt foarte bine creionate atât personajele principale, cât și cele secundare, unele din acestea de-a dreptul remarcabile.

”Flacăra reaprinsă” e una din cele mai frumoase și emoționante povești de dragoste pe care le-am citit, m-a captivat, m-a impresionat și mi-a mers la suflet. Nu am putut să o las din mână de la prima până la ultima pagină și abia aștept să citesc următorul volum al seriei. O recomand călduros!

Cartea Flacăra reaprinsă de Tamera Alexander poate fi comandată de pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți Tamera Alexander

Recenzii și prezentări cărți literatură creștină

14 Comments

Spune-ți părerea!