Floarea deșertului. Călătoria extraordinară a unei nomade din deșert de Waris Dirie si Cathleen Miller,Editura Meteor Press

21

Floarea deşertului. Călătoria extraordinară a unei nomade din deşert

Waris Dirie si Cathleen Miller

Editura Meteor Press

Titlu original: Desert Flower

 

floarea desertului orig

Floarea deșertului este povestea adevărată şi extraordinară a vieții lui Waris Dirie.
Toate evenimentele prezentate sunt autentice, bazate pe amintirile ei.
Cartea a fost ecranizată în 2009.
Descriere carte:
Waris Dirie a fugit de viața ei asuprită din deșertul african, pe când era doar o adolescentă, analfabetă și săracă, neavând asupra ei decât un veșmânt zdrențăros.
A traversat singură periculosul deșert somalez, îndreptându-se către Mogadiscio – prima etapă a unei călătorii remarcabile, care avea s-o ducă la Londra, unde a lucrat ca servitoare într-o reședință.
În urma unei întorsături spectaculoase a vieţii, a ajuns apoi în toate colțurile lumii, ca model de renume mondial și, finalmente, la New York, unde a devenit ambasador ONU pentru drepturile omului.
Supermodel de faimă mondială, WARIS DIRIE este ambasador special ONU, calitate în care călătorește în toată lumea, susținând cu pasiune și convingere drepturile omului. A fost ambasador special ONU pentru eliminarea mutilării genitale feminine. Ulterior a înființat Desert Flower Foundation, menită să promoveze drepturile femeilor în Africa.
Povestea lui Waris este una a curajului remarcabil. Din deșerturile Somaliei, în lumea modei, ea luptă împotriva oprimării și iese campioană. Waris este inspirația cea mai frumoasă pentru toți.” – Elton John
M-a trezit un sunet slab şi, când am deschis ochii, am zărit botul unui leu.”… aşa începe povestea adevărată a lui Waris Dirie.
“Crescând în Africa, n-am avut simţul istoriei, care pare atât de importantă în alte părţi ale lumii. Limba somaleză n-a avut scriere până în 1973, aşa că noi n-am învăţat să citim sau să scriem. Cunoştinţele erau transmise oral – sub forma poeziilor şi poveştilor – sau, mai important, de părinţii noştri care ne învăţau abilităţile necesare supravieţuirii.”
” Noi nu discutăm despre trecut – nimeni nu avea timp pentru aşa ceva. Totul se desfăşura în prezent, ce vom face azi. Au venit toţi copiii? Sunt la adăpost toate animalele? Ce vom mânca? Unde putem găsi apă?”
 „Culturile africane şi-au mutilat femeile de peste patru mii de ani. Mulţi cred că este o practică cerută de Coran, fiindcă este aproape universală în ţările musulmane. Nu este însă adevărat; nici Coranul, nici Biblia nu menţionează sfârtecarea femeilor pentru a-i face plăcere Domnului. Practică este pur şi simplu promovată şi cerută de bărbaţi – inşi ignoranţi şi egoişti –, care doresc să-şi asigure proprietatea asupra favorurilor sexuale ale femeilor lor.”
”Sosise timpul ca sora mea cea mai mare, Aman, să fie circumcisă. Ca toate surorile mici, eram invidioasă, geloasă că ea intră în lumea adulților care îmi era încă închisă. Aman era adolescentă și depășise de mult vârsta normală pentru circumcizie, dar nu găsise niciodată momentul potrivit. Călătorind prin Africa în peregrinarea noastră nesfârșită, am ratat-o cumva pe țigancă bătrână care se ocupă de acest ritual străvechi. Tată a găsit-o până la urmă și a adus-o să le circumcidă pe cele două surori mai mari ale mele, Aman și Halemo, însă când au ajuns în tabără, Aman era plecată să caute apă, așa că țiganca a circumcis-o doar pe Halemo. Tata începuse să se îngrijoreze, deoarece Aman se apropia de vârstă măritișului și acesta nu putea avea loc decât dacă ea fuse „pregătită” corespunzător. Potrivit înțelepciunii populare răspândite în Somalia, între picioarele unei fete se găsesc lucruri rele, părți ale corpurilor noastre cu care ne-am născut, dar care sunt impure și trebuie îndepărtate. Clitorisul, labia minoră și majoritatea labiei majoră sunt tăiate, apoi rănile sunt cusute, iar în locul lor rămâne doar o cicatrice. Detaliile exciziei ritualice rămân însă un mister – nu sunt niciodată explicate fetelor. Știm doar că, atunci când ne va sosi momentul, ni se va întâmplă ceva special.
Drept urmare, toate fetele din Somalia așteaptă cu nerăbdare ceremonia care va marca transformarea lor din fetițe în femei. Inițial, procesul avea loc când ajungeau la pubertate, iar ritualul avea o semnificație, deoarece fata devenea fertilă și capabilă să aibă propriii ei copii. Însă de-a lungul timpului, circumcizia feminină fusese efectuată la fete tot mai tinere, pe de o parte din cauza presiunii exercitate de înseși fetele, care așteptau cu nerăbdare „momentul special”, tot așa cum copiii occidentali așteaptă poate petrecerile aniversare sau sosirea lui Moș Crăciun în Ajun.”

About Author

21 de comentarii

 1. Clipa Narcisa Elena on

  Mi se pare interesanta! Imi plac cartile care prezinta viata altor culturi, popoare. Aceasta carte ne prezinta ambitia unei persoane care a reusit sa se desprinda de viata pe care o ducea si sa caute ceva mai bun. O carte cu o idee asemanatoare este „Eu sunt Malala”. O recomand tuturor. E despre viata unei fete pakistaneze care lupta pentru dreptul fetelor la educatie intr-o societate in care femeile sunt lipsite de drepturi. Anul acesta planuiesc sa citesc „Cel care ma asteapta”. E o carte in care se prezinta conditia femeii in lumea araba. Eu am auzit numai lucruri bune despre ea.

 2. Pe mine ma tenteaza foarte mult cartea asta! In acest gen am citit si va recomand ”Dezonorata” de Mukhtar Mai si ”Numai cu fiica mea” de Betty Mahmoody

 3. Foarte buna cartea, de altfel si ecranizarea. Citit, vazut. Intotdeauna am fost atrasa de carti de acest gen, mai ales ca fac parte din realitatea unor oameni care pentru mine par putin .. nepamanteni. Ti-e greu sa crezi ca in secolul XXI exista cu adevarat aceste traditii, conceptii, ciudatenii dar iata ca se scriu aceste realitati si intaresc ideea de crud si sadic . Din pacate!

 4. Barbalata Mirela on

  Foarte interesanta cartea Un subiect aparte, trist, dureros dar de actualitate. Din pacate .
  Sunt zeci de popoare care traiesc in urma cu sute de ani. Au o mentalitatea stupida, infricosatoare. Lumea araba nu face exceptie.
  Sincer nu stiam de existenta acestui top-model.

 5. Daniela Cusa on

  Chiar pare o carte interesanta. Imi place ca exista si film. Poate il voi viziona candva.

 6. Gheorghita Cosmina on

  Imi plac cartile bazate pe fapte reale. Presupun ca aceasta carte va fi pe placul meu.

 7. Oprea Denisa on

  Asta da carte de citit! Ma bucur ca ne sunt aduse in prim-plan si povesti cu femei care sunt curajoase si luptatoare, desi viata nu a fost tocmai frumoasa cu ele.

Spune-ți părerea!