Acțiunea romanului FLOAREA ÎNTUNECATĂ de John Galsworthy, autor al ciclului Forsyte Saga și laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, se întinde pe o perioadă de aproape treizeci de ani din viața lui Mark Lennan, un sculptor dintr-o familie engleză înstărită. Alcătuit din trei părți, „Primăvara”, „Vara” și „Toamna”, care corespund tot atâtor epoci din existența personajului principal, volumul surprinde trei mari pasiuni din viața lui Mark, primele două din vremea tinereții și a maturității, pentru două femei mature, iar a treia din vremea vârstei mijlocii, pentru o fată aflată abia la anii adolescenței. Liric și amuzant pe alocuri, prin stângăcia personajelor care nu reușesc uneori să-și exprime sentimentele, romanul lui Galsworthy conține pasaje descriptive remarcabile și impresionează prin structura simetrică a narațiunii, marcă a scriiturii unui mare autor.
Romanul FLOAREA ÎNTUNECATĂ de John Galsworthy, de mâine, 02.08.2016, la toate punctele de difuzare a presei la prețul de 14,99 lei – in Colectia „Cele mai frumoase romane de dragoste”, Editura Litera.
“… Galsworthy îşi definea, la un moment dat mottoul artistic folosind cuvinte precum armonie proporţie şi echilibru. Acestea marchează modul lui natural de a gândi, un ideal spiritual, privit acum adesea cu suspiciune, poate tocmai pentru faptul ca este atât de greu de atins. Descoperim curând că acest poet, care a atacat atât de neîndurător şi de neobosit gentlemanul tipic autosuficient, a reuşit el însuşi fără îndoială, să ofere vechii noţiuni o viaţă nouă astfel încât aceasta să îşi păstreze legătura atât cu instinctul imediat uman, cât şi cu cel estetic, care nu cunoaşte restricţii. în artistul Galsworthy înfloresc exact acele calităţi ale temperamentului care sunt redate, în engleză, de cuvântul gentleness. Aceste calităţi sunt exprimate prin operele sale, care, astfel, reprezintă o contribuţie culturală adusă vremurilor noastre.
Floarea întunecată… o sonată psihologică interpretată de o mână măiastră, care se bazează pe variaţiunile pasiunii şi ale cedării vârstelor omului. Chiar şi atunci când a folosit forma povestirii, Galsworthy a fost adesea în stare să evoce un răspuns emoţional prin contraste de lumini şi umbre, cu efect aproape grafic.” (Din discursul de acordare a premiului, prezentat de Anders Osterling, membru al Juriului Nobel, 10 decembrie 1932)
10 Comments
Daniela Cusa
Nu o voi lua.
Denisa Oprea
Pare interesanta, nu stiu inca daca o voi lua sau nu.
Geo
Eu ii spun pas…
Barbalata Mirela
Nu stiu ce sa zic. Oscilez inca
Mirela Nenciu
Nu cred ca am sa o cumpar.Poate pe viitor…
Dana Petraru
O am in editia veche….mie mi-a placut…..
Simona Stavăr
Am descoperit o ediție veche în bibliotecă și sper că voi ajunge să o citesc. Pare interesantă.
Luiza
Nu ma tenteaza cartea asa ca nu o sa o iau.
Audrey
Foarte interesantă.
Clipa Narcisa Elena
Nu am auzit de ea pana acum.