Flower de Elizabeth Craft și Shea Olsen, Editura Epica Publishing House – recenzie

38

Flower (Flower)

Elizabeth Craft, Shea Olsen

Editura Epica

Traducere: Iris Manuela Anghel
Nr. pagini: 320
Ficțiune contemporană pentru adolescenți
Roman în curs de publicare în 17 limbi.
Pentru fanii romanelor Girl Online de Zoe Sugg și Love&Gelato de Jenna Evans Welch
ELIZABETH CRAFT este scenaristă și producătoare de televiziune. Realizează o emisiune în care ea și sora ei vorbesc despre fericire și obiceiuri sănătoase pentru suflet. Locuiește în Los Angeles cu soțul ei, Adam, și fiul lor de șase ani, Jack. Iubește florile.
SHEA OLSEN locuiește și scrie într-un orășel de munte din Bend, Oregon. Lucrează ca producător pentru un studio de film și își împarte căminul cu soțul ei, un câine pe nume Diesel și două pisici. O puteți găsi citind sau scriind următorul ei roman în preajma unui lac liniștit de la poalele Munților Cascadelor, unde ea și soțul ei restaurează o cabană.

Dintotdeauna mi-am dorit să am cele mai mari note din clasă, să o fac pe bunica mândră de mine și, mai presus de orice, să demonstrez că pot să fac ceea ce nimeni din familia mea nu a reușit: să studiez la Stanford.
Mama și sora mea erau obsedate de băieți, dragoste și sex. Atât de obsedate încât nu le-a mai păsat de viitor, de ceea ce voiau ele să facă. Și, într-un final, au pierdut totul.
N-o să las niciodată un băiat să-mi ia mințile. Mi-am promis asta.
Dar asta a fost înainte ca un star pop să se îndrăgostească de mine. Înainte de călătorii cu avioanele private, întâlniri în secret și versuri care erau scrise doar pentru mine.
Sunt atât de multe lucruri pe care nu le cunosc despre el. De ce a renunțat la muzică? Pe unde umblă când nu suntem împreună? Ce lucruri întunecate se ascund în trecutul lui? Atunci când ne sărutăm, viitorul pare ceva îndepărtat. Și acum… nu mai sunt sigură de ceea ce vreau.
— E vineri seara, Charlotte. Ieși cu mine în oraș!
Sunt atâtea motive pentru care ar trebui să spun nu.
Trecutul mamei mele.
Prezentul surorii mele.
Viitorul meu.
— O singură întâlnire,    continuă el, cu o voce moale, care mă hipnotizează.
— Spune da. Ce ai de pierdut?
Totul, cred…”
O poveste încântătoare, povestea primei iubiri, a unei „înfloriri” și a unei călătorii interioare, de descoperire a sinelui, a ceea ce îți dorești sau nu, o carte despre motivații și puterea exemplului (sau a contraexemplului, când cea mai clară alegere este „așa nu”). O carte sensibilă și emoționantă despre alegeri, urmări, regrete, împăcări – și împăcare de sine. Despre principii și valori. Și, mai presus de toate, o carte cu și despre iubire. Care schimbă totul. Schimbă și modelează vieți, caractere și destine.
Charlotte Reed este o fată modestă, dintr-o familie modestă. Locuia împreună cu bunica, sora ei mai mare și băiețelul acesteia în vârstă de câteva luni într-un cartier aflat la doar zece minute de zona celor înstăriți din Hollywood, dar putea la fel de bine să locuiască pe alt continent, diferența între cele două zone și locuitorii lor fiind de la cer la pământ.
Avea 18 ani și era elevă în ultimul an la liceu.
În familia ei, începând cu bunica, apoi mama și sora ei, cu toate avuseseră copii înainte de a împlini 18 ani, în urma unor relații trecătoare, mulțumindu – se apoi cu o existență mediocră. Charlotte era excepția, și hotărârea ei de a nu urma acest tipar și de a reuși în viață, de a avea o carieră și un alt fel de drum, era luată încă de când era copil. Învăța pe rupte, participa la activități extrașcolare și lucra în timpul liber la o florărie pentru a strânge bani pentru facultate. Visul ei era să fie admisă la Stanford.
Tate Collins era un tânăr de 19 ani, ce arăta ca o vedetă, și chiar asta și era: un celebru cântăreț de muzică pop, cunoscut în toată lumea, după care suspinau toate adolescentele.
Ce puteau avea în comun Charlotte și Tate? Absolut nimic…la prima vedere.
Îmi place această temă, a fetei cuminți și modeste și a băiatului celebru și cu o reputație scandaloasă. De asemenea, e foarte bine exploatat în carte impactul celebrităţii timpurii, cu toate implicaţiile ei, care poate să debusoleze complet o persoană şi să dea peste cap şi vieţile celor apropiaţi.
Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva Charlottei, într-un stil captivant, care te face să fii conectat la tot ceea ce trăiește și povestește ea, neputând să lași cartea din mână până la final.
Viața ei bine pusă la punct – cursuri și serviciu, fără nici o abatere de la programul autoimpus- este dată peste cap într-o seară, odată cu apariția în florăria unde lucra a unui tânăr foarte atrăgător.
Ea îi vorbește și îl servește cu multă dezinvoltura, fără să realizeze că în fața ei se află idolul pop al generației sale.
Realizează că el rămâne surprins când îl întreabă numele pentru a-l trece pe factură, dar nu-si dă seama de ce. Iar pe el, prin faptul că nu-l recunoaște și se poartă absolut firesc, îl cucerește.
Vă închipuiți șocul ei când primește a doua zi la școală, în timpul orei de biologie, un imens buchet de trandafiri mov, pe care îi recomandase cumpărătorului misterios când acesta o întrebase care sunt florile ei preferate.
”    – Îmi plac trandafirii mov…Pentru că simbolizează efemeritatea dragostei.
     – O dragoste care nu dăinuie? Nu crezi că ești puțin cam pesimistă?
     – Nu sunt pesimistă, ci doar realistă. Întâlnim la tot pasul iubiri efemere și prea puțin iubiri eterne.
    – Totuși, de ce ar cumpăra cineva trandafiri mov? întreabă el.
   – Pentru că este singurul trandafir care nu încearcă să fie ceva ce nu este. În ciuda sincerității și frumuseții sale, oamenii nu-l aleg niciodată. ”

Mi-a plăcut foarte mult modul plin de delicatețe în care Tate îi dă de înțeles că vrea să o cunoască mai bine, surprinzând-o cu gesturi neașteptate, fără să o preseze, dar trezindu-i interesul până când a fost imposibil să-l ignore sau să-i refuze invitațiile. Și în tot acest timp ea habar n-avea cine e el. Știa doar că îl cheamă Tate.
A aflat însă într-un mod destul de dur, la finalul unei zile care până atunci fusese perfectă, iar conștientizarea acestui fapt a fost ca un duș cu apă rece. S-a simțit mințită și păcălita, deși el nu făcuse nici una, nici alta, iar omisiunea nu fusese făcută cu rea intenție, însă ea, rănită, nu vrea să-l lase să-i explice.
El nu va renunța însă până nu vor avea o discuție lămuritoare, și în cele din urmă o va convinge să-i dea o șansă. .. Dar în condițiile lui.
”Vrei să-ți asumi un risc? m-a întrebat, ceva mai devreme, stând în fața mea imediat după ce ne-am sărutat. Trebuie să controlez totul. Numai așa putem fi împreună. Numai așa te pot proteja.”
Iar Charlotte, care nu era nici naivă, nici snoabă, nici oportunista, i-ar fi rezistat dacă n-ar fi trădat-o propria inimă. ..
Tate era disperat să protejeze identitatea și intimitatea Charlottei. Ii plăcea determinarea ei si admira principiile ei de viață. Nu dorea ca ea să dea cu piciorul la viitorul său, asa cum și-l croise, din cauza relației cu el. Celebritatea vine cu un preț mult prea mare, ”este o responsabilitate pe care trebuie să ți-o asumi”, iar el știa asta din proprie experiență, motiv pentru care nu dorea s-o expună. Însă felul în care alegea s-o ferească de acest lucru a rănit-o, și nu doar o dată. Ea se simțea respinsă – pe drept cuvânt – iar el era reticent în a-și pune sufletul pe tavă. Avea proprii demoni interiori, episoade din trecut care îl bântuiau și nu știa cum să le facă față.
Dintre celelate personaje, mi-a plăcut foarte mult de Carlos, colegul și cel mai bun prieten al Charlottei, un tip gay foarte sensibil, pe prietenia căruia se putea baza necondiționat.
Urmărim pe de o parte viața ”obișnuită” a lui Charlotte, scoală, colegi, interacțiunea cu sora ei Mia și bunica lor, cu jobul de la florărie, iar pe de altă parte, relația cu Tate, cu tot ce implica aceasta. Era ca o altă viaţă, dintr-o realitate paralelă…
Charlotte va avea parte de invitații la masă în localuri scumpe, închirierea unui întreg cinematograf pentru ca ea să poată vedea Casablanca (mi-a plăcut părerea ei despre finalul filmului), zboruri cu avionul privat, programări pentru tuns la hairstylist -ul vedetelor, superba surpriză cu zăpada de sărbători din curtea ei (nu văzuse niciodată zăpada, în California nu ningea niciodată ), gesturi peste gesturi care dovedeau cât de specială o considera.
”Il Cielo nu este un restaurant, ci o altă lume. O lume fermecată și magică…
Mă simt ca într-o poveste – ca într-o scenă desprinsă parcă din ”Visul unei nopți de vară. O lume plăsmuită de Shakespeare, unde zâne și ăndrăgostiți pătimași dansează, fac dragoste și își mărturisesc pasiunile pe care le nutresc unii pentru alții.”
Un punct de cotitură în relația lor a fost de Crăciun, când ea acceptă invitația lui de a merge în Colorado și a-i cunoaste părinții. Un episod minunat al cărții, cu un deznodământ amar. Și nu va fi singurul moment de acest gen în relația lor, după cum veți vedea.
Cum s-a format și evoluat relația lor, cu suișuri și coborâșuri, cu tatonări, apropieri și respingeri, cu încredere, dar și încredere trădată, cu motivații bine intenționate, dar neinspirat demonstrate, veți vedea singuri.
”Am nevoie de tine, Charlotte. Când sunt cu tine, redevin vechiul Tate Collins. Am nevoie de tine în viața mea. Ca să-mi reamintești de ce sfârșitul filmului Casablanca nu este corect. Ca să mâncăm împreună șerbet de limete și să te văd zâmbind ca nimeni altcineva. Ca să te aud vorbind despre viitor și ca să văd lumea prin ochii tăi. Pot să mă schimb, dar trebuie să-mi dai șansa să ți-o dovedesc.”
Vă recomand cu drag această carte! O poveste ca o gură de aer proaspăt, ca o ploaie de vară în urma căreia totul strălucește mai puternic.

 

Mulțumim Editurii Epica pentru exemplarul oferit pentru recenzie.

 Urmăriți promoțiile editurii și pe pagina de facebook Epica Publishing House.

Am menționat cartea în Top 10 cărți romantice young adult cu liceeni

Cartea se poate comanda pe libris.ro, elefant.ro, librarie.net, librex.rocartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii Editura Epica

 

About Author

38 de comentarii

 1. Suna bine descrierea. Vreau cartea. Dar nu îmi fac mari speranțe, sa o văd apărută mai întâi, ca de promisiuni sunt sătulă!

   • modul cum reatcioneaza Tate m-a scosc din draci si mi-ar fi placut ca cele doua autoare sa fii insistat cu gesturile de la inceput in care el incerca sa o cucereasca, era foarte funny

    • Era simpatic foc! Si era intrigat de faptul ca ea nu il recunostea. Si pe mine m-a enervat cum o respingea, dar la final am inteles de ce o facea. Am spus si in recenzie ca nu reactiona prea inspirat, desi el era tot timpul bine intentionat. Pe de alta parte, mi s-a parut foarte bine exploatata tema celebritatii timpurii, care poate sa schimbe in rau persoana respectiva…

  • Exact ăsta e și senzația mea! O poveste de dragoste încântătoare, un fel de basm al cenușăresei.

 2. Mariam Oana on

  Minunată recenzie pentru o carte care deja m-a prins în mrejele sale, deși mai am până la final… Felicitări, Oli! ❤️

 3. Nu am citit-o, dar pare interesanta. Inteleg ca este din categoria young adult, nu? Cred ca ar merge perfect la adolescenti si la cei in pragul vietii. Dar recunosc ca mi-ar face si mie placere sa o citesc
  Imi place articolul, incintant si la subiect.

  • Multumesc Anto, ma bucur ca iti place. Nu e Young-adult, e o carte pentru adolescenti (13+) dar mi-a facut mare placere sa o citesc. Intr-adevar e o carte din care pot trage unele concluzii binevenite pentru aceasta varsta.

 4. A fost delicioasa faza cand erau la restaurant si blitzul unui aparat de fotografiat a clipit aproape de masa lor, iar ea privea atenta prin separeurile vecine sa vada si ea celebritatile care erau fotografiate, nerealizand ca „senzatia” serii statea in fata ei…

 5. O recenzie foarte frumoasa! Felicitări! O trec si eu pe lista, dar ma îndoiesc ca ii va veni randul curând. Am prea multe cărți necitite si am promis sa fiu cuminte.

 6. Mirela Nenciu on

  Foarte mult mi-a placut cartea! Si pe mine m-a enervat Tate dar la final l-am adorat! Chiar daca e o carte pt adolescenti ,mi-a placut foarte mult!

  • Ma bucur ca ti-a placut! Si eu am citit-o cu multa placere, chiar daca e o carte pentru adolescenti! E o lectura minunata!

Spune-ți părerea!