Delicatese Literare
Recenzii

Foarte apropiat și periculos de Linda Howard, Editura Miron – recenzie

Foarte apropiat și periculos

(Up Close and Dangerous– 2007)

Linda Howard

Editura Miron

An apariție: 2019

Nr. pagini: 368

Traducerea: Cornelia Cernetchi – Pascu

Frumoasa Bailey Wingate este numită prin testament moștenitoarea întregii averi a soțului său decedat. Încep să i se întâmple tot felul de lucruri care îi pun viața în pericol, dar ei nu-i vine să creadă că cineva i-ar dori răul. În timp ce zboară cu un avion particular de la Seattle la Denver, Bailey este în pericol de moarte, fiindcă motorul clachează și avionul se prăbușește. Cam Justice, un pilot texan foarte dur și sexi, reușește să aducă avionul pe pământ. Pierduți în sălbăticie, Bailey se străduiește să nu-și arate sentimentele pentru chipeșul și furtunosul bărbat pe care îl are alături. Ea se întreabă dacă acesta a fost chiar un accident. Cine le-a aranjat avionul? Cine încearcă să o trimită pe Bailey alături de soțul ei, pe lumea cealaltă? Cu totul izolați de civilizație și cu mici speranțe de salvare, Bailey trebuie să-și încredințeze viața și inima lui Cam, iar amândoi se luptă cot la cot cu elementele aspre ale naturii, căutând o ieșire din sălbăticia nemiloasă, care să-i conducă spre civilizație… Dar aici un ucigaș poate să o aștepte, ca să termine treaba…
Linda Howard a ridicat stilul romantic suspans la nivel de artă. Cărțile sale din acest gen s-au instalat imediat pe pozițiile fruntașe ale clasamentului întocmit de Goodreads “Best Romantic Suspense”, în care în primele 10 poziții se află trei cărți ale Lindei Howard: pe prima poziție Jocul Morții, pe poziția a doua După o noapte, iar pe poziția a șaptea Bărbatul visat.

Mulțumim Libris pentru cartea oferită pentru recenzie!
Foarte apropiat și periculos este o carte minunat scrisă, în stilul cunoscut al Lindei Howard. E una din autoarele mele preferate de cărți romantice, am citit toate cărțile ei apărute la noi și nu m-a dezamăgit nici una. Bineînțeles, unele mi-au plăcut mai mult decât altele, iar câteva m-au impresionat în mod deosebit, însă toate poveștile ei sunt frumoase și captivante, le recomand tuturor cititoarelor romantice!
Cartea de față nu mi-a atras atenția prin subiect – destul de clișeic, dar foarte ofertant – ci prin modul în care e redat. Cartea e plină de suspans și adrenalină, iar cititorul e captivat de la primul până la ultimul rând.
Un avion prăbușit în munți, un el și o ea singurii supraviețuitori (el era pilotul, iar ea singurul pasager), supraviețuirea în condiții extreme în paralel cu evoluția relației celor doi. Cam atât despre clișeu. De aici începe construcția personajelor, dialogurile, crearea de atmosferă, descrierea munților inaccesibili din jur, totul acoperit de zăpadă, pe un ger de crapă pietrele.

Întreaga experiență e redată foarte intens, simți efectiv spaima, neputința, chinul și determinarea protagoniștilor. Prin ochii acestora, vezi ținutul înghețat si neprimitor din jur, simți frigul care încercă să te învingă.
”Era un frig cumplit și simțea cum gerul îi mușca pielea prin ciorapii subțiri. Trebuia să-și pună imediat șosete uscate și pantofi , ca să nu-i degere degetele de la picioare. Totuși, picioarele vor trebui să mai aștepte, până ce va avea grijă de Justice.”
Un plus de dramatism e adus de descoperirea faptului că accidentul fusese provocat, fiind o mână criminală la mijloc!
”Ceva care arăta ca un balon dezumflat i-a atras atenția, fiindcă atârna liber din tancul sfâșiat. Rămase să se uite mai atent, iar la un moment dat simți fiori reci la ceafă, fiindcă a avut o revelație asupra pericolului. Furia se amesteca acum cu o viziune clară a unui gest urmărit ca într-un fel de ceață roșie.
Nu a fost vorba de o defecțiune tehnică în nici un caz. Avionul fusese sabotat.”
Știind „istoricul” tinerei Bailey Wingate și cine ar avea de câștigat de pe urma morții ei, aveam o idee destul de clară în privința vinovatului. Dar, ce credeți? M-am înșelat! Nici o clipă n-am bănuit cine era făptașul. Nici nu aveam cum, de altfel, întrucât nu am primit nici un indiciu în acest sens. Veți vedea despre cine e vorba…
Câteva cuvinte despre personaje:
Bailey e o tânără văduvă, numită prin testament administratoarea averii soțului ei. Fiul și fiica acestuia din prima căsătorie, ambii mai mari decât Bailey erau total nemulțumiți de faptul că erau la mâna acesteia pentru alocațiile lunare pe care le primeau. Să nu vă închipuiți că Bailey era vreo oportunistă (deși mulți așa o credeau). Ea fusese asistenta domnului Wingate ani de zile, iar căsătoria lor cu un an înainte de moartea acestuia fusese un aranjament pus la cale de bogatul om de afaceri pentru a-i împiedica pe imaturii și neserioși lui copii să risipească averea. Din partea fiicei sale, Tamzin, renunțase să aibă vreo așteptare, dar spera ca situația incomodă și umilitoare de a fi la mâna mamei vitrege mai tinere ca el să-l ”trezească” din inerție și din a se complace în viața de dandy pe care o ducea, pe fiul său, Seth. După cum veți vedea, avusese dreptate, iar Seth s-a dovedit a nu fi pe deplin ”irecuperabil”. Deși era destul de nemernic, chiar l-am admirat pentru transformarea acestei părți a vieții lui.
Mi-a plăcut foarte mult de Bailey, e frumoasă, inteligentă, inimoasă, ingenioasă, rațională, iar felul ei rece și inabordabil de a fi e doar o pavăză pentru a ascunde vulnerabilitatea ei. Însă în fața lui Justice nu a avut nici o șansă, întrucât inimii nu îi poți dicta, iar Justice, pilotul avionului, s-a dovedit a fi nu doar un tânăr texan atrăgător și sexy, cu o aparență distantă, de dur, ci un bărbat hotărât, de caracter, curajos și sensibil în același timp. Justice era divorțat, iar experiența prin care trecuse îl făcuse să fie foarte reticent în privința angajamentelor de durată. Însă nu o cunoscuse pe Bailey…
În timp ce în munți se desfășoară drama celor doi, la sol prietenii și rudele care știu de dispariția lor sunt disperați. Pentru Bailey sunt îngrijorați fratele și cumnata ei, cei cu care trebuia să se întâlnească pentru a petrece împreună vacanța atunci când a avut loc accidentul, iar pentru Justice își fac griji prietenul și asociatul lui de la firma de transport aerian și Karen, competenta și ciudata lor secretară. Mi-a plăcut foarte mult de Karen, care părea o scorpie, dar era o femeie de zahăr!
Revenind la Bailey și Justice, avem parte de o adevărată lecție de supraviețuire și adaptabilitate, iar ingeniozitatea folosirii puținelor resurse avute la îndemână e extraordinară! În prim planul eforturilor se află Bailey, care, deși rănită, se află într-o situație fizică mai bună decât Justice, care era inconștient după impact, iar fără voința, inteligența și ingeniozitatea lui Bailey nu ar fi supraviețuit. La fel de adevărat este însă și faptul că doar îndemânarea lui ca pilot și faptul că a încercat să controleze avionul și aterizarea atât cât era omenește posibil a făcut diferența dintre viață și moarte pentru amândoi, iar Bailey era conștientă de acest lucru și încerca să se revanșeze ținându-l în viață. Acțiunea se desfășoară pe durata a câteva zile, iar tot ce se întâmplă e descris în detaliu, pas cu pas, oră de oră. Dialogurile celor doi sunt delicioase, pline de un umor fin, care dezamorsează dramatismul situației în care se află.
”- Justice, încearcă să te trezești. Acum vreau să te scot din avion. Nu știu dacă ai oase rupte, sau alte fracturi, așa că va trebui să-mi dai de știre cumva dacă te doare ce-ți voi face acum, bine? (…)
Cântărea o tonă. Bailey reuși să se sustragă de sub greutatea lui, gâfâind, și în cele din urmă se luptă cu el și-l întoarse pe spate. Se simțea vlăguită de atâta efort, așa că se așeză puțin, căutând să-și recapete suflul. O dureau picioarele de frig, iar acum și hainele i se umpluseră de zăpadă, zăpada se topise și totul era ud pe ea. Prăbușirea avionului nu a ucis-o, dar altitudinea și hipotermia ar putea să-i vină de hac foarte curând.
Justice începuse să răsufle mai sonor și acum începuse să scoată și anumite sunete. Bailey îl strigă:
– Justice?
El înghiți, apoi mormăi pe un ton baritonal:
– Ce mama dracului?”
Cum se vor derula în continuare eforturile lor combinate, aproape supraomenești, de a rămâne în viață, cum se vor descoperi treptat unul pe celălalt, persoanele din spatele măștilor lor, pe care amândoi le purtau și cum se va înfiripa și desfășura frumoasa lor poveste de iubire, și dacă și cum se vor salva, vă invit să descoperiți citind cartea. Mi-a plăcut mult, o recomand!
”Era posibil să se fi îndrăgostit după numai patru zile? Cum a spus și el, perioada pe care au petrecut-o împreună era acum echivalentul a nouăsprezece sau douăzeci de întâlniri. Logic el avea dreptate.
Asta se chema dragoste. Despre asta vorbesc oamenii, despre această dureroasă, amuzantă, veselă, tulburătoare explozie de sentimente, care nu răspund rațiunii.”
”Supraviețuirea nu are nimic complicat în ea, în timp ce în viață totul este complicat.”

Cartea Foarte apropiat și periculos de Linda Howard poate fi comandată de pe libris.ro

Listă cărți Linda Howard

Recenzii și prezentări cărți Linda Howard

Recenzii și prezentări cărți romantic suspans

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *