Delicatese Literare
Recenzii

Forever in My Heart (Pentru totdeauna în inima mea) de Jo Goodman, Editura Eis-Pol – recenzie

Forever In My Heart

(Pentru totdeauna în inima mea)

Jo Goodman

Editura Eis-Pol

529 pagini

Traducere : Diana Popescu

1. Wild Sweet Ecstasy – 1992
2. Rogue’s Mistress – 1993
3. Forever In My Heart (Pentru totdeauna în inima mea) – Editura Eis-Pol – 1994
4. Always In My Dreams – 1995
5. Only In My Arms – 1997

Cartea face parte dintr-o serie de romane publicate de editura Eis-Pol în anul 1994, apărute cu titlul în limba engleză, dar traduse în limba română.

Jo Goodman este o autoare de romane historical-romance. Deși a absolvit Universitatea Indiana din Pennsylvania, cu o diplomă în biologie și în chimie, Jo a constatat că ea nu era potrivită pentru cercetarea marină. În schimb, ea a devenit terapeut. Ea a devenit directorul executiv al unei agenții de îngrijire mentală a copiilor și consideră că această muncă și scrisul ei se complementează adesea. Întotdeauna un fan al ”fericirii până la adânci bătrâneți”, Jo a decis să scrie romane de dragoste la începutul carierei sale în domeniul îngrijirii mentale a copiilor, când și-a dat seama că singurul scenariu de viață pe care-l putea controla era cel pe care-l scria ea însăși. Ea a fost inspirată de rezistența și curajul copiilor pe care i-a întâlnit și se simte privilegiată că aceștia au avut încredere în ea pentru a-i încredința poveștile lor, dar pe care numai ei au dreptul să le spună. Jo locuiește împreună cu familia ei în Colliers, Virginia de Vest.

Pentru cartea Forever in My Heart, Jo Goodman a câștigat premiul Reader’s Choice Award în anul 1994 pentru cel mai bun roman historical-romance.

Forever in My Heart este o spectaculoasă carte historical-romance, cu o intrigă deosebit de interesantă, cu multe întorsături de situații și acțiune antrenantă, plină de suspans, condimentată cu replici spumoase, momente de umor și multă pasiune. Chimia dintre cei doi eroi este evidentă încă de la primele pagini. După o primă întălnire complet atipică, soarta a complotat pentru a-i aduce din nou împreună. Deși frumoasa cu ochi verzi și părul ca flacăra îl amețește cu tot felul de minciuni, încăpățându-se să-l respingă deși se topea la atingerea lui, Connor simte că nu poate rezista farmecului ei, dorind să o păstreze pentru vecie. La rândul ei, Maggie oscilează între dorința de libertate și emancipare, la care a visat dintotdeauna, și tentația de a se lăsa atrasă într-o iubire fierbinte, senzuală, spre care inima ei o îndeamnă.

Acțiunea cărții se petrece la sfârșitul secolului nouăsprezece, la New York și în ținutul Colorado, într-o perioadă zbuciumată, în care interesele marilor proprietari de ferme, întinse pe suprafețe uriașe de pământ, se ciocneau cu cele ale companiilor de căi ferate aflate în expansiune.

Cartea începe spectaculos, cu prezentarea aceleiași nopți, lungi și plină de evenimente, din două puncte de vedere, complet diferite. Este de-a dreptul amuzant să vezi cum aceleași replici și gesturi pot să capete cu totul altă semnificație, în momentul în care schimbi perspectiva din care le privești.

El o credea prostituată. Ea îl credea doctor. Ambii nu puteau să se înșele mai tare. Consecințele vor fi dramatice, cu efecte enorme și imprevizibile pentru fiecare dintre ei.

Connor Holiday era un fermier din statul Colorado, legat sufletește de pământul și ferma în care copilărise împreună cu mama sa, după ce tatăl lui, Rushton, îi părăsise . Din păcate, după ce mama lui a murit, ferma îi revenise prin testament tatălui, care nu era însă interesat să păstreze ferma, dorinde să o vândă cât mai repede pentru a obține bani lichizi, necesari altor afaceri ale sale din New York.  Relațiile lui Connor cu tatăl lui erau glaciale, el neputând trece cu vederea faptul că acesta îi părăsise. Mai mult, conflictul dintre ei se acutizase în urma cu un an, când tatăl lui venise în Colorado spre a se cunoaște mai bine iar Beryl, logodnica lui Connor, îl părăsise pe acesta în favoarea tatălui lui, considerând că posibilitățile financiare ale lui Rushton serveau mult mai bine ambițiilor ei sociale, continuând însă să îl asalteze și după căsătorie pe Connor cu atențiile ei nedorite.

În acea zi fatidică, păruse că, in sfărșit, șansa i-a surâs din nou. După ce o dăduse afară cu forța pe Beryl din dormitorul lui, plecase furios în oraș. La un joc de pocher, norocul a fost de partea lui și a reușit să câștige douăsprezece mii de dolari, o sumă suficientă pentru a-și răscumpăra ferma de la tatăl său. Fericit peste măsură, a sărbătorit cu mult alcool și, neavând chef să se ducă acasă, s-a hotărât să incheie seara la un bordel mai select întrucât, dacă tot începuse ziua dând afară din camera lui o târfă, de ce nu ar termina-o în pat cu una autentică? Ajuns acolo, singura lui pretenție a fost să i se dea o fată tăcută, fiind îndrumat de patroana bordelului la etaj, a doua cameră pe stânga. Connor a fost plăcut suprins de fata care îl întâmpină acolo, o roșcată cu ochi mari verzi, fascinanți, care nu vorbea aproape deloc, Connor observând niște urme vineții pe gâtul ei, realizând că nu fusese deloc tratată cu blândețe în acea seară. Plin de compasiune, o atinge ușor pe gât și se amuză când fata deschide larg gura, ca la doctor.Dorind să o ajute să se relaxeze, îi dă să bea puțin whiskey, deși fata reușește să îi spună cu greutate că ea nu bea niciodată. Doar în scopuri medicinale, insistă Connor. După câteva înghițituri, fata se relaxează vizibil, iar mișcările ei devin cam necontrolate, Connor trăgând concluzia că, probabil, fata îl mințise că nu bea, și începuse cu mult timp înainte să ajungă el, din moment ce se îmbătase așa ușor. Nu poate să nu se amuze de ironia faptului că alcătuiau o pereche potrivită, amândoi beți turtă, iar după ce se întinde lângă ea, adorm amândoi imediat. După un timp, se trezesc în timpul nopții și o pasiune fierbinte se dezlănțuie între ei, Connor fiind încântat de ardoarea fetei, deși ea nu reacționa chiar cum s-ar fi așteptat la experiența pe care considera că o avea. După ce fac dragoste de doua ori, Connor adoarme mulțumit, gândindu-se că a fost cea mai neobișnuită și fascinantă experiență pe care a avut-o. Coșmarul se va declanșa abia dimineața, când a fost trezit brusc din somn de patroana bordelului, care, realizând disperată că i-a spus să o ia la stânga în loc de dreapta, l-a acuzat furioasă că a sedus o fată nevinovată. Se dezmeticește brusc, având parte de mai multe surprize șocante. Cearceafurile erau pătate de sânge, fata superbă dispăruse, împreuna cu geanta lui cu cele douăsprezece mii de dolari. Rănit sufletește și înfuriat la culme, Connor o acuză pe patroana bordelului că a pus în scenă un teatru ieftin, cu scopul de a-l jefui,  că doar el nu ceruse o virgină, singura lui pretenție fusese să fie o fată tăcută…

În continuare, după ce schimbăm perspectiva, aflăm versiunea aceleiași nopți prin prisma celeilalte părți implicate.

Mary Margaret Dennehy (Maggie) era una dintre cele cinci fiice ale lui John MacKenzie Worth (Jay Mac), un prosper om de afaceri din New York, ea fiind cea mai studioasă dintre surorile ei, de mic copil visând să urmeze medicina, iar ocupația ei preferată era să își petreacă timpul citind.

Seara respectivă nu anunța nimic deosebit, începând ca de obicei la bibliotecă și continuând cu un joc, propus de un grup de prieteni, în care fiecare ascundea un indiciu, câștigând grupul care găsea cele mai multe. Maggie era în grup cu sora ei Skye și prietenul acesteia, iar la rugămintea surorii ei, a acceptat să se despartă de ei, pentru a le oferi un timp pe care să îl petreacă singuri, departe de ochii celorlalți. Din păcate, urmărind un indiciu, s-a rătăcit și a ajuns într-un cartier rău famat, unde a fost acostată și aproape violată de un marinar, fiind salvată în ultima clipă de un bărbat, care își urmărea însă, la rândul lui, propriile scopuri întunecate, fiind proxenet și vânzând-o unui client. Disperată, a reușit să fugă, dar a fost prinsă de acesta, brutalizată și strânsă de gât, fiind scăpată din mâinile lui de patroana unui bordel care, inimoasă, i-a oferit găzduire până a doua zi dimineață, când putea să plece în siguranță. Observând cât era de speriată și surescitată, patroana i-a dat să bea laudanum pentru liniștire și a trimis o fată să aducă doctorul să o consulte, după care a condus-o într-o cameră. Când bărbatul înalt, brunet și chipeș a intrat în cameră, Maggie a fost convinsă că a sosit doctorul, deși acesta i s-a părut mult mai tânăr decât s-ar fi așteptat. Privite din punctul ei de vedere, toate replicile și gesturile ei capătă un cu totul alt înțeles. Mai mult, combinația de laudanum cu alcool (pe care l-a luat conștiincioasă la indicația doctorului, ca să o ajute la durerea din gât, nu-i așa?), a avut un efect dezastruos asupra ei, trezindu-se din somn cuprinsă de o ardoare neobișnuită care a facut-o să răspundă cu mult avânt, complet dezinhibată, îmbrățișărilor și sărutărilor fierbinți ale bărbatului lipit de ea. Dimineața, când s-a trezit, Maggie își simțea creierul în ceață. Grozăvia întâmplărilor de peste noapte i-a declanșat instinctul de autoapărare. Refuzând să analizeze ce i s-a intâmplat, s-a agățat cu disperare de gândul să plece cât mai repede de acolo și să se întoarcă la rutina ei obișnuită. Pentru aceasta, era absolut necesar să nu rămână nicio urmă a trecerii ei pe acolo, doar așa putea să își șteargă totul din memorie, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Astfel, a luat cămașa pătată de sânge, a împăturit-o și, negăsind altceva în care să o pună, a înșfăcat geanta așezată lângă pat, a deschis-o și a vârât cămașa înăuntru. Ajunsă în stradă, a luat o birjă până acasă, unde a ars toate hainele cu care fusese îmbrăcată, inclusiv cămașa, a închis geanta și a azvârlit-o în cel mai îndepărtat colț sub pat, după care a adormit. Ca prin farmec, în momentul în care s-a trezit, mintea ei a blocat orice amintire nopții precedente, ștergând cu desăvârșire tot ce s-a întâmplat din momentul în care s-a despărțit de sora ei.

Acțiunea se reia după șase săptămâni. Connor, disperat întrucât nu reușise să dea de urma banilor care i s-au furat și neavând altă sursă de bani la dispoziție pentru a-și răscumpăra ferma la care ținea atâta, acceptă soluția de compromis propusă de tatăl lui, Rushton. Astfel, Rushton reușea să facă rost de banii necesari afacerilor sale vânzând pământul pe care se afla ferma bunului lui prieten, Jay Mac, iar acesta îl va da zestre fiicei lui, Maggie, Connor acceptând să se căsătorească cu aceasta, deși nici măcar nu o cunoștea. Aflând că viitorul ei soț vine în vizită împreună cu tatăl lui pentru a o cunoaște, Maggie refuză să coboare la masă, supărată pe tatăl ei, care nu era de acord cu dorința ei de a urma medicina și dorea să îi bage mințile în cap, măritând-o. Plictisită, coboară să își aleagă o carte pe care să o citească, dând nas în nas cu Connor, care se retrăsese la rândul lui în bibliotecă. Acesta o recunoaște imediat și, confundând-o cu o servitoare, o atacă verbal plin de furie, cerându-i banii pe care i-a furat. Maggie este înspăimântată și uluită, nepricepând despre ce bani e vorba, enervându-l la culme pe Connor, care era convins că ea juca teatru.

“-Și nici nu te-ai prostituat vreodată.

Maggie păli.

-Nici n-ai desfăcut picioarele în fața mea, nici nu te-ai lipit de trupul meu, nici nu m-ai sărutat pe tot corpul, și nici nu ai plecat cu geanta mea, altfel plină cu atâția bani cât n-o să fii în stare să produci într-o viață întreagă.“

Ceea ce urmează este demn de o adevărată comedie a erorilor. Maggie leșină pentru prima dată în viața ei, iar Connor află cu surprindere că fata leșinată este Maggie, fiica lui Jay Mac. Rushton, suspicios, îi reproșează lui Jay Mac că nu i-a spus că fata e bolnavă ba, mai mult, insinuează că poate e și alt motiv pentru care acesta se grăbește cu nunta.  Jay Mac se sufocă de indignare la sugestia că fiica lui, atât de cuminte și virtuoasă, ar fi putut să calce strâmb. Văzând că o prietenie veche de peste zece ani era gata să se ducă pe apa sâmbetei, Connor se grăbește să îi ceară mâna lui Maggie.

Maggie refuza însă categoric să se mărite cu Connor, neînțelegând vehemența cu care acesta a atacat-o în bibliotecă. Pe de o parte, ar vrea să creadă că el era complet nebun și irațional, dar frânturi de memorie din noaptea lor plină de pasiune răzbat din când în când dincolo de bariera pe care mintea ei o ridicase. Iar cel mai temeinic motiv care îi zdruncina din temelii convingerile era faptul că era… însărcinată.

La rândul lui, Connor, realizând că lucrurile erau mult mai complicate decât le crezuse el inițial, s-a dus la bordel, încercând să deslușească ițele încurcate ale acelei nopți de pomină. Cu ajutorul informațiilor furnizate de patroana de la bordel, Connor reușește să reconstituie, în mare parte, evenimentele acelei nopți, acceptând, pentru prima dată, că Maggie a fost și ea o victimă nevinovată a neobișnuitelor circumstanțe. Spășit, se duce la Maggie, cerându-i iertare și insistând să se căsătorească, deși aceasta îi spune că va renunța la copil.  Maggie acceptă, dar cu o singură condiție, anume aceea că, imediat ce vor ajunge la ferma lui din Colorado, el îi va acorda divorțul și o va conduce la un vraci din zonă, Dancer Tubbs, celebru pentru leacurile sale, unde ea va putea să învețe medicina. Connor este de acord cu târgul propus, deși avusese o strângere de inimă în momentul în care aflase că ea se decisese să scape de copilul lor…

Cei doi vor mai trece prin multe peripeții și pericole și, în ciuda atracției evidente existente între ei, încăpățânarea ei și dorința de a-și urma vocația de a deveni medic îi vor despărți o perioadă. Mai mult, Maggie îi ascunsese o informație esențială lui Connor știind că acesta nu ar fi lăsat-o în niciun caz să plece dacă ar fi aflat-o. Subterfugiile și minciunile ei îl vor înnebuni pe Connor, mai ales când Maggie ajunge să fie răpită, iar viața ei amenințată.

Connor este un personaj aparte. Viața i-a dat tot felul lovituri nedrepte. Tatăl lui l-a părăsit pe când era mic copil, mama lui i-a lăsat ferma prin testament tatălui, logodnica l-a părăsit în favoarea tatălui, iar când în sfârșit apăruse o rază de speranță, reușind să câștige banii necesari răscumpărării fermei, i s-a furat geanta cu bani într-un bordel. Iar când, disperat fiind, a acceptat să facă o căsătorie din interes, a descoperit că viitoarea sa soție era chiar hoața de la bordel. Mai mult, după ce a reușit să o ierte, găsindu-i circumstanțe atenuante, ea l-a informat că a renunțat la copilul lor, ca mai apoi să descopere că și aceasta era tot o minciună… Nu se poate să nu îți pară rău de el. Are toate motivele din lume să fie furios și să se simtă nedreptățit, dar, cu toate acestea, reușește să se comporte onorabil, să fie înțelegător, iertător, iar în final, extrem de iubitor.

Maggie este deosebit de inteligentă, aprigă și focoasă. Prinsă la mijloc într-o conjunctură încâlcită de evenimente, nu își pierde cumpătul și vede din asta oportunitatea de a-și urma visul din copilărie. Speriată de intensitatea sentimentelor pe care i le stârnea Connor, alege să-l mintă în continuare, ascunzându-i faptul că a păstrat copilul, convinsă fiind că el o disprețuia. Din fericire, soarta le-a mai acordat o șansă, de care amândoi s-au agățat de ea cu amândouă mâinile. Iar finalul a demonstrat că, până la urmă, nici nu era necesar să facă o alegere, putând avea atât o carieră, cât și o familie fericită…

”- Dar sunt fericită cu tine și cu Meredith.

– Dar tu vrei să fii doctoriță. Nu nevastă de fermier. Dacă i-aș vinde lui Rennie o parte din pământ pentru companie, atunci am avea bani…

– Eu nu plec în est fără tine. Nu plec nicăieri fără tine.

– Atunci voi rămâne cu tine pe perioada studiilor.”

O carte caldă și emoționantă, care îți demonstrează că dragostea face minuni, chiar dacă premisele de început au fost complet greșite.

”- A doua zi dimineața nu-mi mai aminteam absolut nimic. Până acum am fost convinsă că nu eu ți-am luat banii. Îmi pare nespus de rău.

– Mie nu, spuse el râzând, cu ochi strălucitori.

Viața era frumoasă.”

 

16 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *