Delicatese Literare
Prezentari carti

Forța iubirii. Odă familiei mele de Sara Stridsberg, Editura RAO

Forța iubirii

(Beckomberga – 2014)

Sara Stridsberg

Editura RAO

Colectie: Biblioteca Rao

Data publicării: 15.06.2020

Număr de pagini: 288

Domeniu: literatură contemporană scandinavă

Titlul romanului – în original Beckomberga –, se referă la faimoasa temă a azilului sufletesc, subiect atât de prezent în dezbaterile și în conștiința colectivă scandinavă.

Forța iubirii este un roman extraordinar de inventiv și aclamat, al cărui cadru de acțiune se stabilește într-un spital psihiatric, la Stockholm, în Suedia.

Atunci când Jimmie Darling este admis la spitalul psihiatric Beckomberga din afara orașului Stockholm, fiica lui – Jackie – începe să petreacă tot mai mult timp acolo. În vreme ce mama acesteia își petrece  vacanță la Marea Neagră, spitalul devine întreaga ei lume.

Medicul responsabil este Edvard Winterson. Acesta insistă asupra faptului că nu există motive pentru a nu îi lua la plimbare pe pacienții săi, în afara spitalului, pentru a petrece o noapte prin oraș: „o noapte în afara zidurilor spitalului vă va face om din nou“ este deviza lui.

La spital, Jackie o întâlnește, de asemenea, pe Inger Vogel, o „asistentă angelică în saboți“, care pare să locuiască într-o zonă crepusculară între ordine și devastare, și pe Vogel – un pacient care îi ispitește atât pe Jimmie, cât și pe doctorul Winterson, cu mărgelele ei, cu arcul și cu obsesiile despre libertate și moarte.

În romanul Sarei Stridsberg, acest spital psihiatric, cu poveștile și misterele sale, amplasat într-un parc minunat,  aproape de un lac, va căpăta dimensiuni aproape mitice și roluri extrem de antagonice – acela de înger răzbunător, dar și pe cel de mântuitor al sufletelor pierdute…

SARA STRIDSBERG este o scriitoare și traducătoare suedeză. Primul ei roman de ficțiune, Sally cel norocos, a fost despre Sally Bauer, primul scandinav care a înotat pe Canalul Mânecii. În 2007, Stridsberg a fost onorată cu Premiul pentru Literatură al Consiliului Nordic pentru Drömfakulteten (Facultatea de vis), care este al doilea roman al ei și, totodată, o poveste fictivă  despre Valerie Solanas, care a scris manifestul „SCUM“ și, pe care, Stridsberg l-a și tradus de altfel în suedeză. Stridsberg și-a asigurat odată cu Forța iubirii un loc sigur printre cei mai buni autori de literatură suedeză. Acest roman i-a adus, de altfel, în luna august nominalizarea la premiu. Odată cu demisia ei de la Academia Suedeză ca urmare a scandalului Jean Claude Arnault, nu i-a putut fi înmânat Premiul Nobel pentru Literatură în 2018, întrucât Academia nu era formată din 18 membri așa cum ar fi fost prevăzut… Cu toate acestea, Stridsberg face parte, cu certitudine, dintre scriitorii de valoare care și-au conturat un renume clar, nu numai în domeniul literaturii, ci și în spațiul colectiv cultural.

Cărțile apărute la Editura RAO pot fi comandate pe raobooks.com, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, librex.ro

Recenzii, prezentări cărți și articole Editura RAO

3 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *