Delicatese Literare
Recenzii

Fragmente de viață de Ileana Vlădușel, Editura Siono – recenzie

Fragmente de viață

Ileana Vlădușel

Editura Siono

An apariție: 2022

Nr. pagini: 320

Poate o carte în care ultimele clipe ale unor oameni se derulează pe fundalul unor boli incurabile, cu toată încărcătura lor emoțională aferentă, să lase lumină sau speranță cititorului? Poate filmul vieții lor să influențeze firul gândurilor celor cu care se intersectează, fie cât clipa ascultării, fie cât o schimbare ulterioară de atitudine? Sau poveștile altora au prețul unei întâmplări, pe lângă care trecem și ne vedem de ale noastre mai departe?

Prin noua sa apariție editorială, Ileana Vlădușel nu dă răspunsuri la asemenea întrebări, ci doar le fixează mai bine acolo unde erau incipiente sau, pur și simplu, le scoate la iveală acolo unde nu apăruseră încă.

Intercalate cu aceste istorisiri la persoana întâi, dar în spiritul acelorași dileme despre soartă și liber arbitru, cartea „Fragmente de viață” ne mai propune și câteva destine la neutralitatea persoanei a treia, derulate în întregime sau prinse într-un anume moment al lor, de răscruce, care duc, însă, la concluzii identice: ce merită și ce nu, cu ce plecăm și ce lăsăm în urmă. O astfel de conștientizare, departe de tragismul aparent, a expresiei antice memento mori, ar putea da trăirii clipei, la o adică, valoarea cuvenită.

Timpul povestirilor este cel prezent, cât certitudinea faptului că se poate desfășura la un pas de noi oricare dintre ele, iar personajele sunt atât de viabile, încât ne putem recunoaște fiecare dintre noi, inclusiv în cele negative. Însă autoarea nu judecă nimic – ea doar consemnează, în stil uneori alert, alteori pasiv și în minime, dar cu atât mai pregnante, figuri de stil, iar cititorul rămâne să ia ce-i convine din aceste povești de viață.

Fragmente de viață, publicată de editura Siono, este un volum de povestiri îmbrăcate în rafinament și eleganță, ce poartă cititorul într-o lume a lacrimilor si dorurilor ce vin în cascade, a iubirilor trecute și prezente, a tăcerilor brute, a dorințelor și speranțelor ce își păstrează valoarea chiar și înainte de ultima suflare; o lume în care blândețea, simplitatea, demnitatea, trecutul și prezentul se contopesc într-un dans plin de voluptate, în care viața și moartea se întrepătrund delicat și brutal deopotrivă.

,,Fragmente de viață” este un album de trăiri și gânduri pline de gravitate, dar și strălucire, ale unor oameni simpli, dar frumoși și grandioși în sufletul lor, transpuse în scris de către Ileana Vladusel, un arhitect elegant și natural deopotrivă al cuvintelor, cele ce dau lecturii savoare și culoare de la început și până la sfârșit. Narată la persoana I sau la persoana a III-a, într-o buclă a prezentului căruia toți îi aparținem, fiecare poveste este precum o autostradă, cea a vieții, cu mai multe benzi, pe care aleargă, împinse de tumultul sufletesc, destine ce își cer eliberarea.

Cartea ,,Fragmente de viață” spune, într-un mod simplu, dar plin de afectivitate, poveștile unor oameni măcinați de incertitudinea zilei de mâine și de neputința orânduirii propriei vieți, de pierderea visului; sunt suflete lovite de greutatea bolii, care refuză însă să se lase învinse și îmbrățișează măreția ultimei clipe. Sunt persoane ce, înaintea morții, se regăsesc pe sine, și primesc îmbrățișarea unui surâs plin de căldură, alinare oferită de un suflet ce trăiește zilnic înconjurat de suferință, dar care nu se lasă pătruns de negura amărăciunii.

Dincolo de tristețe și durere, destinele acestor oameni aduc frumosul și speranța în inimile celor de lângă ei, cunoscuți sau străini, toate purtate de amintiri, gânduri, dorințe. Boala taie în carne vie, dar spiritul rămâne liber, pentru că iubirea înalță, dă putere, aduce izbăvire, lor și celor dragi, pentru că moartea lovește, dar și eliberează.

Toate personajele născute prin măiestria literară a autoarei Ileana Vlădușel rememorează și împărtășesc fragmente din viața lor, momente fericite sau mai puțin plăcute, care însă vădesc iubire și îndeamnă la armonie, împăcare.

A exista înseamnă a trăi, chiar și atunci când totul pare pierdut, când nimic nu se întrevede dincolo de perdeaua lacrimilor, a durerii. Viața este un privilegiu de care trebuie să ne bucurăm până în ultima clipă; este tărâmul simțurilor, este magie, iubire, zâmbet și lumină dincolo de umbre, iar moartea este drumul către nemărginire sau ,,doar o poartă către altceva. Un alt drum, o altă experiență”, pe care o putem primi cu seninătate sau cu înfrigurare. Este alegerea noastră!

,,Fragmente de viață” este o demonstrație de sensibilitate și profunzime. Este o carte despre trecutul, prezentul și viitorul ce pun în mișcare timpul, despre o lume în care frumusețea și iubirea transcend dincolo de moarte. Autoarea conturează personaje, reale sau imaginare, care rememorează și împărtășesc cu noi fragmente din viața lor asezonate cu un fond sonor dramatic, care însă, la final, invită la reflecție.

Fiecare poveste mi-a provocat un amalgam de emoții, blocându-mi mintea și sufletul pentru câteva momente, pentru ca, la final, să dea lacrimilor voie să prindă formă, din cauza durerii și a conștientizării acute a tot și toate, bune și rele, frumoase și urâte, trecute și prezente.

Recomand cartea tuturor cititorilor cu mențiunea de-a o savura înconjurați de tăcere și seninătate deplină.

,,Țesătura din care ne este împletită viața este atât de fragilă, iar noi o risipim cu atâta dezinvoltură, de parcă ar fi a noastră pentru totdeauna. Cuvintele și gesturile de care avem nevoie și care sunt atât de simplu și de ușor de dăruit le risipim fără niciun regret și, când le căutăm, nu le mai găsim și atunci, cu sufletul încărcat de păreri de rău, realizăm cât de mult am greșit, dar e prea târziu să mai putem schimba ceva. Ne înghesuim în noi, tăcuți și triști, cu față ascunsă în palmele singurătății în care singuri ne-am abandonat, mergând cu pași egoiști pe un drum de unde nu ne mai putem întoarce. Și atunci? Vom învață vreodată ceva din lecțiile pe care ni le dăruiește, atât de generoasă, viață?”

Cartea Fragmente de viață, de Ileana Vladusel, poate fi achiziționată de pe sionoeditura.com

Recenzii și prezentări cărți Editura Siono

Recenzii și prezentări cărți autori români

8 Comments

Spune-ți părerea!