Frânturi din el de Colleen Hoover, Editura Epica – recenzie
Frânturi din el
(Reminders of Him – 2022)
Colleen Hoover
Editura Epica
Nr. pagini: 368
Traducere de Ioana Socolescu
Data apariției: oct. 2022
Colleen Hoover este autoare de bestselleruri care au ajuns pe primul loc în topul New York Times. A scris 22 de romane și povestiri scurte. Cărțile ei se încadrează atât în categoriile New Adult și Young Adult, precum și în categoria thrillerului psihologic.
Împreună cu familia ei, în 2015, Colleen a înființat The Bookworm Box, un serviciu care oferă acces la cărți, printr-un abonament. Abonații au minunata ocazie de a primi lunar, prin poștă, romane cu autograf, scrise de autori din întreaga lume. Toate profiturile obținute astfel sunt direcționați către diverse fundații caritabile. Până în prezent, The Bookworm Box a donat peste un milion de dolari persoanelor aflate în dificultate.
O tânără mamă se zbate pentru dreptul de a face parte din viața propriului copil. Dar oare mai este loc pentru ea?
În urma unei greșeli tragice, Kenna Rowan a petrecut cinci ani în închisoare. După ce a fost eliberată, se întoarce în orașul unde a avut loc evenimentul fatidic și speră să-și vadă fiica, acum în vârstă de patru ani. Însă e foarte greu să adune laolaltă cioburile existenței sale frânte. Toți cei din jurul fetiței sunt hotărâți s-o țină la distanță, indiferent cât de mult se străduiește tânăra să dovedească faptul că merită să facă parte din viața ei.
Singura persoană care nu o respinge de tot pe mamă este Ledger Ward, proprietarul unui bar din oraș și, totodată, una dintre puținele verigi care o leagă pe Kenna de fiica ei. Treptat, Ledger devine o parte importantă din viața mamei îndurerate. Dar dacă acest lucru s-ar afla, amândoi ar risca să se trezească într-o postură extrem de dificilă.
În ciuda presiunilor la care sunt supuși din afară, între cei doi se înfiripă o poveste de iubire. Însă, pe măsură ce relația lor evoluează, cresc și riscurile. Dacă vrea să se vindece sufletește și să-și construiască un viitor plin de speranță, Kenna trebuie să găsească o cale de a fi iertată și de a se ierta pe ea însăși.
Cu Frânturi din el, Colleen Hoover își reafirmă pe deplin statutul de regina lecturii emoționale. Această poveste a fost sfâșietoare și încântătoare și plină de speranță în același timp, în stilul propriu al autoarei.
Aș fi crezut că, după ce am citit mai toate cărțile lui Colleen Hoover apărute la noi, aș fi pe deplin pregătită pentru încă o poveste tulburătoare, dar recunosc că nu m-am așteptat la o adevărată furtună emoțională.
Protagonista cărții, Kenna Rowan, tocmai a fost eliberată din închisoare, unde și-a ispășit pedeapsa în urma unei întâmplări cumplite care i-a schimbat pentru totdeauna cursul vieții. Au trecut puțin peste cinci ani de la acea noapte fatidică. Kenna și iubitul ei, Scotty, se întorceau cu mașina într-o noapte de la o petrecere, amândoi prea beți pentru a conduce. Dar Kenna a ales să se urce oricum la volan…
Cu sufletul frânt în bucăți, cu inima încă o rană vie, se întoarce în orașul unde totul a mers prost, în speranța de a se reîntâlni cu Diem, fiica pe care a născut-o în închisoare și pe care nu a cunoscut-o niciodată. Dar vechile ranchiuni mor greu, iar orașul nu este atât de pregătit să o primeasă înapoi. Kenna este hotărâtă să-și câștige iertarea și, în sfârșit, să-și cunoască fiica de patru ani, dar nimeni din trecutul ei nu vrea să aibă nimic de-a face cu ea. Singurul aliat pe care îl poate avea este Ledger Ward, proprietarul unui bar din oraș, care are propriile legături cu trecutul ei.
Există atât de multe fațete ale acestei povești, atât de multe moduri diferite de a o privi. Nu există un singur punct de vedere, adevărat sau fals, ci doar foarte multe nuanțe de gri. Acesta este exact genul de poveste care îți ține emoțiile în balans pe o muchie subțire, trăgându-ți sforile inimii într-o parte, apoi în alta. Nu m-ar surprinde dacă mulți cititori ar simți cu tărie că reacția față de situația Kennei este prea dură sau, din contră, prea îngăduitoare, sau, paradoxal, ambele la un loc. Personal, fără să o judec în vreun fel, nu cred că va putea trece vreodată, cu adevărat, peste amintirile care o bântuie, căci unele fapte au consecințe foarte greu de gestionat, de iertat sau acceptat.
Am simțit fiecare emoție picurată în paginile cărții și am înțeles punctele de vedere ale fiecărei părți implicate. Am rezonat cu Ledger, i-am simțit neputința, frustrarea și zbuciumul sufletesc, prins într-o luptă între sentimentele sale de loialitate și de trădare.
În același timp, nu m-am putut abține să nu o susțin pe Kenna în privința copilului ei – o mamă ar trebui să aibă dreptul să aibă o relație cu copilul ei la care n-ar fi renunțat de bunăvoie niciodată, sau cel puțin să aibă dreptul să-l cunoască. Dar Kenna a fost condamnată și închisă fără nicio șansă de mântuire sau de a-și arăta adevăratul caracter. Când toate dovezile sunt împotriva ta și nimeni nu este în favoarea ta – nici propria mamă, nici măcar tu însuți! – ești condamnat. Fără drept de apel.
Din fericire, Kenna a reușit să-l atragă pe Ledger de partea ei, dar asta nu înseamnă că ”lupta” a fost câștigată automat. Din contră, miza e și mai mare, sunt și mai multe în joc.
Oricum, podurile pe care le-a ars Kenna se dovedesc imposibil de reconstruit. Toți cei din viața fiicei ei sunt hotărâți să o excludă pe Kenna, mai puțin Ledger, care ajunge, treptat, să o cunoască. Este foarte frumoasă povestea lor de iubire, care crește treptat, în ciuda resentimentelor și imensului bagaj emoțional al fiecăruia. Kenna trebuie să găsească o modalitate de a absolvi greșelile trecutului ei, de a se ierta și de a-și pansa sufletul (de vindecat complet nu ar avea cum) pentru a-și putea construi un viitor.
Scrisorile scrise de Kenna către Scotty mi-au adus lacrimi în ochi. E atâta suferință și sunt atâtea regrete acolo!
Dacă am avut o singură observație, este aceea că ritmul poveștii s-a simțit oarecum neregulat, inegal. La un moment dat, acțiunea trenează cam mult, apoi, când ajungem la final, lucrurile se precipită cumva pe neașteptate și sfârșitul mi s-a părut puțin brusc. Mi-ar fi plăcut să se insiste mai mult pe ceea ce se întîmplă în final. Însă, cu toate acestea, poveste e minunată, m-a emoționat și impresionat și o recomand călduros iubitorilor genului. Sfat: să aveți neaparat la îndemână o cutie de șervețele când începeți să citiți această carte!
Fragment:
„Mi-au dat un avocat din oficiu, însă nimeni nu mi-a plătit cauțiunea. Chiar dacă aș fi avut bani de cauțiune, nu aveam unde să mă duc. Mă consola întru câtva să stau în celula aceea, așa că nu mă deranja să rămân acolo. Dacă nu mai puteam urca în mașină ta, nu voiam să fiu în altă parte decât în celula mea, unde refuzam mâncarea pe care mi-o aduceau. Speram că, în cele din urmă, inima mea să nu mai bată, așa cum se întâmplase cu inima ta, în acea noapte.
Dar se pare că inima ta încă bătuse. Doar brațul tău murise. Fusese strivit între fiare, sfărâmat și mutilat, așa încât sângele nu mai circula deloc prin el. De-asta nu simțisem pulsul când îți atinsesem brațul. De-asta te crezusem mort. Și totuși, cumva, te-ai trezit, ai ieșit din mașină și ai încercat să găsești ajutor. Ajutorul pe care eu nu l-am cerut în numele tău.
Dacă aș fi rămas mai mult lângă tine sau dacă m-aș fi străduit mai mult, mi-aș fi dat seama că încă trăiai. Însă am intrat în panică și am lăsat adrenalina să-mi invadeze corpul, până în punctul în care nu mai puteam funcționa normal și nu mai distingeam realitatea de plăsmuire.
Dacă aș fi putut fi la fel de calmă cum erai tu mereu, azi ai fi în viață. Probabil că am crește împreună fiica pe care nici măcar n-ai aflat că o zămisliserăm. Cred că acum am avea doi copii, ori poate chiar trei. Cel mai probabil aș fi profesoară, sau asistentă medicală, sau scriitoare. Sau orice altceva, fiindcă, fără îndoială, tu m-ai fi ajutat să înțeleg că pot fi orice vreau să fiu.
Doamne, cât de dor mi-e de tine!Mi-e foarte dor de tine, chiar dacă, atunci, nimeni nu și-ar fi dat seama de asta, dacă m-ar fi privit în ochi. Câteodată, mă întreb dacă starea mea mintală de atunci a jucat un rol în condamnarea mea. Eram pustie pe dinăuntru, și sunt convinsă că acel gol se oglindea în privirea mea, ori de câte ori trebuia să interacționez cu cineva.”
Cartea Frânturi din el de Colleen Hoover poate fi comandată pe cartepedia.ro
Recenzii și prezentări cărți young adult
Recenzii și prezentări cărți emoționante
Recenzii și prezentări cărți Colleen Hoover
8 Comments
Mirela Barbălată
O recomandare plină de sensibilitate și o recenzie pe măsură! Se simte cât de mult ți-a plăcut cartea. Felicitări!
Oli
Multumesc! Imi place cum scrie Colleen Hoover, toate cartile ei au ceva aparte, dar asta a fost cea mai emotionanta.
Daniela Balan
O carte superbă și o recenzie pe măsură! Felicitări Oli ❤️
Oli
Myltumesc mult, Daniela!
Tyna
Ce recenzie emoționantă și plină de sensibilitate! Mi-au dat lacrimile… Vreau să citesc și eu cartea. Mulțumesc mult pentru recomandare!
Oli
Ti-o recomand cu mult drag! Iti va placea cu siguranta!
Carmen Simionescu
Minunata recenzie și recomandare! Felicitări, mulțumesc pentru ispita❤️
Oli
Multumesc, Carmen, ti-o recomand cu mare drag! ❤