Delicatese Literare
Recenzii

Frustrările UNEI femei grase de Sorin Oprea, Editura Creator – recenzie

Frustrările UNEI femei grase 

Sorin Oprea

Editura: Creator

An apariție: 2021

Nr. pagini: 290

Sorin Oprea este scriitorul care a surprins prin apariția sa lumea cărții din Romania. Romanele Noaptea SufletelorDominic și acum Frustrarile UNEI Femei Grase, impresionează prin stilul unic, adaptat timpurilor pe care le trăim. Sorin Oprea abordează realitatea dintr-o perspectiva nouă, cea în care cititorul este pus în fața unor adevăruri asupra cărora trebuie să reflecteze și să ia decizii. Acțiunile cărților sale sunt imprevizibile, fascinante și, de multe ori, comparabile cu ale marilor opere literare internaționale.

În curând, vor urma Dimineata Sufletelor și Suflete Albe, continuarea de la Noaptea Sufletelor, iar apoi  Scrisorile Anonimului Din Serile de Toamna, care vor fi publicate de Editura Creator.

Piața de carte aștepta acestă apariție! Romanul va deveni un reper pentru toate femeile care vor să se descopere pe sine, cu gândul la zilele, dar mai ales la nopțile de frământări. Sorin Oprea abordează într-o manieră actuală, motivațională, o problemă sensibilă a timpurilor de acum: supraponderabilitatea. Odată cu dezvoltarea acțiunii, romanul se transformă în dorința tuturor cititoarelor, indiferent de vârstă, ca visurile lor să devină realitate. Personajele sunt fabuloase și te cuceresc imediat, iar încercările prin care trec dezvăluie complexitatea unei vieți în care realizările, bucuriile, neîmplinirile și dramele personale, se împletesc în destine comune. Cartea este scrisă pentru femeile care cred în ele însele, care luptă pentru idealul lor și care și-au dat seama că sunt UNICE. Adică pentru TOATE.

Noaptea sufletelor a fost prima mea întâlnire cu stilul de scriere al autorului Sorin Oprea, un thriller ”light”, cu o poveste pe cât de dură, pe atât de reală, după care a urmat Dominic, o poveste despre iubire, prietenie, maturizare. 

Cărțile autorului se remarcă prin poveștile de viață prezentate, veridice, încărcate de durere, tristețe, dar și căldură. Se simte abilitatea autorului de a descifra emoțiile umane, cât și înclinația spre introspecție, de aici și capacitatea de a contura personaje simple și complexe în același timp, inspirate din realitate, prezente, în mod vizibil sau nu, în jurul nostru.

”Frustrările UNEI femei grase” este a treia apariție literară a autorului, o extensie a primelor două romane – din punctul meu de vedere –  deși nu există nicio legătură între acestea. De ce? Chiar dacă este o ficțiune, povestea conturată conține elemente realiste, de la tipologia personajelor până la latura dramatică a vieții de zi cu zi, și nu numai, așa cum întâlnim și în celelalte două scrieri.

De data aceasta Sorin Oprea aduce în atenția cititorului o tematică diferită, dar la fel de tristă și actuală, din păcate: supraponderabilitatea. Stilul de scriere simplu, dar cursiv și sensibil, narațiunea la persoana întâi din perspectiva unei femei de douăzeci și nouă de ani, realizată profesional, dar nu și personal – un element specific al societății noastre, și nu numai -, portretizarea unei societăți românești moderne dominată în mare parte de ipocrizie, bârfă, individualism, invidie și, nu în ultimul rând, mesajele pline de optimism și pozitivism transmise, coroborate, dau naștere unei povești minunate, fragile și, totodată, profunde.

Adelina este o tânără de douăzeci și nouă de ani plină de frustrări, angoase, amărăciune, deși este o persoană frumoasă, inteligentă, independentă financiar, cu o carieră profesională în ascensiune, înconjurată de iubirea familiei și a prietenelor. Viața a fost darnică cu ea în multe privințe, dar a fost ,,zgârcită” în ceea ce privește aspectul fizic. Adelina este o femeie grasă – are 1, 73 m înălțime și 103 kilograme – de aici și stările pline de anxietate, stima de sine scăzută și furia ce o apasă clipă de clipă. Zi de zi duce o luptă continuă cu ea însăși, dar și cu cei din jur.

,,La 29 de ani, să nu pot să mă aplec! Simt grăsimea peste tot și mă apucă furia. Sunt supărată pe mine, pe soartă, pe ai mei, care mă îndeamnă mereu să mănânc, că nu-i nicio problemă dacă ești mai împlinită, pe toți cei care râd pe ascuns de mine, pe cei care îmi râd în față, Alin și Radu de la IT.”

 ,, –  SUNT FRUSTRATĂ PENTRU CĂ SUNT GRASĂ!”

Este obosită fizic, dar mai ales psihic. Prea multe umilințe, critici, prejudecăți, minciuni. Nu mai are putere, încredere și nici speranță. Însă, este conștientă că trebuie să facă o schimbare în viața sa, și cât mai repede. Dar are oare curaj? 

Pentru a face acest pas, din păcate, eroina noastră trebuie să treacă prin ,,focurile” unei iubiri false, să simtă gustul trădării, să simtă cu adevărat acea durere care o secătuiește pe interior, care-i ,,paralizează” gândurile. Doar așa, are curajul de a încheia un capitol în viața sa pentru a începe altul. 

,,Dintr-odată, îmi dau seama că trebuie să scot tot ce este fals din viața mea. Vreau să spun ceea ce simt și să nu-i mai accept pe aceia care spun că arăt bine. De ce să mă prefac că mi-e bine în anumite situații, să fiu diplomată când alții mă atacă și să ajut pe toată lumea ca să-mi ascund frustrările? Ba chiar o să termin și cu datul neînsemnatelor like-uri și inimioare pe facebook și Insta, doar fiindcă așa e normal și ca să-mi dea și mie alții.

Nu mai are rost să mă mint și să accept lucrurile care îmi fac rău. Și va trebui să încep chiar de azi.”

Astfel, Adelina decide să facă o schimbare drastică în viața sa, chiar dacă asta înseamnă să renunțe la servici pentru o perioadă de șase luni și să plece de lângă persoanele care o iubesc cu adevărat. Viața îi oferă șansa unui nou început, dar departe de București, într-un loc uitat de lume, undeva în munți, alături de un necunoscut, un medic psiholog ,,ciudat”, care oferă consultații și tratament complet diferite, ieșite din tiparul medicinei tradiționale. Îi este teamă de necunoscut, dar riscă. Pentru prima dată are curajul de a acționa așa cum îi dictează inima și nu în funcție de sfaturile celor din jur. 

Iar din acest moment o însoțim pe eroina noastră în călătoria sa către vindecare, regăsirea de sine, iertare, acceptare. Nu va fi o călătorie ușoară, ci una dificilă, dar surprinzătoare, din care cu toții avem ce învăța, mai ales noi, femeile. 

,,Trebuie să fii puternică și perseverentă. Să lupți cu toate tentațiile din jurul tău. Ființa umană este mecanismul perfect, arma absolută cu care poți face ce vrei. Tu ești stăpânul corpului tău. El face ce îi transmiți tu și acționează cum l-ai pregătit. Educă-ți mintea, nu lăsa nimic la voia întâmplării! Aceste lucruri trebuie să le preiei în matricea ta internă, să devină crezul tău.”

Adelina este un personaj încântător ce a reușit să îmi aducă zâmbetul pe buze, să mă întristeze, dar și să îmi dea încredere. Prin vocea ei, autorul îndeamnă la curaj, înțelepciune, bunătate. Și femeile/persoanele supraponderale sunt frumoase, merită să fie iubite, acceptate așa cum sunt. Plâng, râd, au vise, așteptări, dezamăgiri, iubesc, ”urăsc”, trăiesc ca oricare dintre noi.

Romanul redă foarte bine stările oricărei femei, indiferent de greutatea corporală, de reușitele sau eșecurile sale, de condiția socială, este un tumult de trăiri și emoții, este o călătorie plină de neprevăzut, dar și duioșie, ce ne învață că noi deținem puterea, că zâmbetul și bunătatea ne protejează inima, că fericirea ne bate, de multe ori, la poarta inimii, dar noi nu îi deschidem, că viața este grea dar, cu încredere, curaj, perseverență și speranță, putem câștiga, dacă nu războiul, cu siguranță o bătălie, două, trei… Așa cum albastrul cerului este mult mai întins decât norii, la fel și clipele și bucuriile mărunte sunt mai emoționante decât cele mari.

,,În viață urci și cobori, îți dorești să fii cineva și vrei să arăți că ești cea mai bună. Când îți pui ceva în minte, să nu te oprești până nu se realizează. Pentru că perseverența unei femei le rezolvă pe toate. Să nu abandonați, să nu renunțați, fiindcă de multe ori, doar prin lacrimi și sacrificii se ajunge acolo unde vrei. Să nu vă pierdeți speranța niciodată, pentru că prin voința sa, un foc viu care arde în interiorul ei, femeia răzbate de fiecare dată. (…) Nu toate suntem la fel, dar toate avem acea dorință de a fi femei de succes. (…) Să ne bucurăm pentru orice. Dar să nu uităm că succesul noi îl definim, și nu altcineva. Noi ne fixăm vârfurile pe care să le atingem. (…) Noi, femeile, în universul nostru, ne dăm seama cât de mult înseamnă dificultățile în viață, pentru că ele ne înalță spiritual. De aceea femeile sunt ființe alese, fără de care planeta ar sta în loc.”

 Recomand cu drag ”Frustrările UNEI femei grase” de Sorin Oprea, un roman plin de gravitate datorită tematicii, ce poate fi încadrat cu ușurință și la categoria de ,,cărți motivaționale”, un amestec periculos de brutalitate și candoare, tristețe și bucurie. Este balsam pentru trup și suflet. 

P. S.: superbă coperta cărții 😍!!!

Cartea „Frustrările UNEI femei grase” de Sorin Oprea se poate achiziționa de pe libris.ro, librariadelfin.ro, emag.ro

Recenzii și prezentări cărți autori români

16 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *