Furie și furtună de Jennifer L. Armentrout, Editura Litera – recenzie
Furie și furtună
(Storm and Fury – 2019)
Jennifer L. Armentrout
Editura Litera
Colecția New Moon
An apariție: 2020
Nr. pagini: 525
Traducerea: Iulia Dromereschi
Seria Mesagerul (The Harbinger)
Furie și furtună – Storm and Fury – 2019
Ruină și blestem – Rage and Ruin – 2020 – prezentare
Har și destin – Grace and Glory – 2021 – prezentare
Seria Mesagerul e un spin-off al seriei Apocalipsa elementelor (The Dark Elements).
Deși e pe cale să-și piardă vederea, Trinity Marrow, în vârstă de optsprezece ani, are capacitatea de a vedea și de a comunica cu spiritele. Harul ei este unic, parte dintr-un secret atât de primejdios, încât o constrânge să trăiască ascunsă într‑un complex rezidențial izolat și fortificat, apărat strașnic de Gardieni – gargui cu înfățișări multiple, responsabili cu apărarea omenirii (și a ei) împotriva demonilor.
Când Gardieni dintr-un alt clan îi aduc vești tulburătoare, universul protector al lui Trinity se prăbușește. Și pentru ca lucrurile să devină și mai complicate, unul dintre ei este cea mai enervantă și fermecătoare persoană întâlnită vreodată.
Zayne are și el secrete care îi pot da lui Trinity viața peste cap... dar când demonii pătrund în comunitate și adevărata natură a lui Trinity iese la iveală, colaborarea dintre ei devine unica alternativă posibilă. Pentru a-și salva familia și, poate, chiar lumea întreagă, ea trebuie să învețe să aibă încredere în Zayne...
Furie și furtună – o poveste minunată și captivantă, ușor de citit, plină de aventuri, suspans, mister și magie, presărata cu dialoguri savuroase. Intrăm într-o lume fantastică populată de creaturi fascinante trăitoare printre oameni, mai mult sau mai puțin conștienți de existența lor.
”Lumea nu avea habar că demonii erau reali, sau cum arătau, sau câte specii diferite existau deja. La naiba, nici măcar nu-și imagina că mulți demoni se amestecau atât de bine printre oameni, încât ajunseseră să fie aleși prin vot în funcții importante, care le confereau putere și influență.”
Un urban-fantasy extrem de reușit! Tema principală a cărții e clasica luptă dintre bine și rău, marcată de tulburătoare nuanțe de gri, căci binele și răul sunt relative, avem surprize neașteptate și într-o tabără și în cealaltă. În lumea creaturilor avem demoni, gardieni, vrăjitoare. Demonii, evident, sunt cei răi, gardienii sunt cei buni, deși, cum am spus ceva mai devreme, vom avea câteva surprize. Iar vrăjitoarele, oare de ce parte sunt? Elementul inedit îl reprezintă gardienii: garguii de piatră ce străjuiesc casele și castelele au prins viață, au coborât de pe soclurile lor și pot lua înfățișare umană.
”Cu vreo zece ani în urmă, statuile cu aspect de bestii, ghemuite pe biserici și clădiri de pretutindeni, fuseseră considerate doar capodopere arhitecturale, dar acum ieșiseră în public și se prezentaseră lumii drept niște creaturi vii, însuflețite.”
Începutul cărții e un pic cam lent, cred că se putea scurta povestea în această primă parte, însă partea a doua e dinamită curată, se citește pe nerăsuflate!
Protagonista cărții, Trinity Marrow, în vârstă de optsprezece ani, e unică, are darul de a vedea și a comunica cu spiritele și poate simți demonii înaintea metamorfilor gargui, a căror misiune tocmai asta este, să protejeze omenirea de demoni. Însă natura lui Trinity e mult mai specială de atât, și e un secret păzit cu strășnicie. Dacă demonii sau alți Gardieni ar descoperi adevărul despre Trinity, nu s-ar opri la nimic pentru a o devora, carne și oase, pentru a-și spori puterile.
Povestea ne e spusă la persoana întâi din perspectiva acesteia.
Trinity trăia într-un complex izolat, în mijlocul unui clan de Gardieni, care au misiunea de a o ține ascunsă și în siguranță. Misha era Protectorul ei, acesta fiind un gardian cu care avea o legătură specială încă de când era copil.
La un moment dat încep să se întâmple lucruri rele și stranii, iar demonii atacă într-un fel în care nu o mai făcuseră până atunci. Un alt clan vine pe neașteptate în vizită pentru a cere ajutor, căci o amenințare nevăzută plutește în aer.
”- Ceva i-a făcut pe demonii de Nivel Superior să se teamă suficient cât să se ascundă cu toții (…) Iar acel ceva ne ucide. Ucide Gardieni.”
Astfel îl cunoaștem pe Zayne, unul din Gardienii din clanul nou venit. O creatură superbă, atât în formă umană, cât și ca gargui! Sunt spectaculoase scenele în care e descrisă transformarea gardienilor din forma umană în forma de gargui.
”Zayne a aterizat în fața mea, ghemuit, zguduind pământul. (…)Statura lui înaltă mi se înfățișa în toată splendoarea. Avea aceeași formă și aceeași dimensiune ca acum câteva clipe, însă tunica albă îi atârna zdrențuită din talie. Spatele gol i s-a încordat, mușchii i s-au mișcat sub pielea cenușie și… Sfinte-Sisoie pe-un biscuit cât Texasul de mare! Aripile i s-au întins în lateral, măsurând cel puțin doi metri și jumătate, poate chiar trei. Separându-i părul blond, coarnele feroce i se răsuceau spre spate.”
Trinity visează la o libertate în afara complexului, dar nu părea posibilă până când nu îl întâlnește pe Zayne – se ciocnește de acesta mai bine zis -, care este cea mai enervantă și fascinantă persoană pe care a întâlnit-o vreodată. Dar Zayne are propriile secrete…
Mi-a plăcut mult de Zayne, și la fel de mult mi-a plăcut de Trinity, un cuplu ideal. Am urmărit captivată și amuzată dialogurile lor și întreaga lor interacțiune. Am simțit încotro se îndreaptă povestea, dar am avut parte de câteva răsturnări de situație.
Am apreciat, de asemenea, faptul că personajul principal nu e perfect, ci are un handicap: Trinity suferă de o afecțiune a ochilor, retinopatia pigmentară, o boală genetică incurabilă, progresivă, care conduce la pierderea vederii. E un element aparte introdus în carte, o protagonistă/erou puternică, neînfricată, impulsivă, deșteaptă, dar care abia poate vedea lumea înconjurătoare. E cu siguranță impresionant să vezi lumea prin ochii unui personaj care abia poate vedea ceea ce e în jur. Și să fie scris de cineva care suferă de aceeași afecțiune face acest lucru cu atât mai special și de impact. Căci autoarea însăși suferă de această boală! Am apreciat felul în care e expusă această dizabilitate – nu este văzută ca un defect sau o slăbiciune, și nici nu se vindecă sau ameliorează ca prin minune, dar, în schimb, protagonista învață să trăiască cu ea.
Când, în urma unui nou atac al demonilor, Misha este răpit, Trinity va părăsi siguranța complexului, plecând la Boston cu Zayne, în speranța că va da de urma unor indicii care s-o conducă la Misha, până nu e prea târziu. Datorită legăturii lor speciale, simțea că acesta este încă în viață. Mai mult, era convinsă că cei ce îl răpiseră voiau să ajungă, astfel, la ea…
Să vă spun câteva cuvinte despre unul din personajele mele preferate din cartea: Alună, o fantomă simpatică și curioasă, care o însoțea pe Trinity peste tot, putând fi de-a dreptul exasperantă. Era un adolescent de șaptespreceze ani, mort prin anii ′80… Sunt delicioase scenele în care apare Alună!
Flirtul și tachinările dintre Trinity și Zayne fac sarea și piperul acțiunii, iar povestea lor de iubire e încântătoare. Iar felul în care se completează reciproc e extraordinar, dar nu întâmplător, după cum vom vedea.
Pe de altă parte, acțiunea nu e lipsită de dramatism, situații tensionate și mister, perfect gradate.
”Atmosfera s-a schimbat brusc. Ceața s-a risipit. Legiunea de demoni a atacat – erau atât de mulți și de rapizi, că, pentru moment, am rămas încremenită.Târâtori Nocturni.Fiare.Impi.Călăi.Era o nenorocită de petrecere demonică.”
Astarorh, Prințul Moștenitor al Iadului Roth, iubita lui, Layla, cândva foarte apropiată de Zayne (cine a citit seria Apocalipsa elementelor știe deja povestea lor), demonul Cayman, mâna dreaptă a lui Roth, șarpele Bambi și adorabila baby Izzy se disting ca fiind unele din cele mai surprinzătoare personaje pe care le vom cunoaște în carte. Să nu mai vorbim de tatăl lui Trinity, despre care însă nu vă spun cine este, vă las să descoperiți!
Prin ce încercări vor trece eroi noștri, dacă îl vor găsi pe Misha, cine era în spatele complotului și care este deznodământul acțiunii, vă invit să aflați citind cartea! Mi-a plăcut, o recomand cu drag!
”O să ne descurcăm, Trin. Trebuie doar să împiedicăm apocalipsa, iar de restul ne vom ocupa pe parcurs.”
18 Comments
Mirela Barbălată
Pare o poveste plină de adrenalină . Se simte că ți-a plăcut din recenzia plină de intensitate. Felicitări!
Oli
Mulțumesc, Mirela! ❤ Da, este o poveste captivantă și foarte frumoasă, mi-a plăcut.
Rely
Buna! Este potrivita aceasta serie pentru copii 12-14 ani?
Oli
Bună! Părerea mea e că da, e potrivită!
familiasimionescuyahooro
Minunata recenzia, captivanta aceasta poveste! ❤️ Felicitări și multumesc pentru recomandarea excelenta. Abia aștept sa citesc și eu aceasta carte. ❤️
Oli
Mulțumesc mult, cu siguranță îți va plăcea!❤
Tyna
Superbă recenzie! Abia aștept să citesc și eu cartea. Îmi place mult cum scrie Jennifer L. Armentrout și se pare că și această serie este de top! Mulțumesd mult pentru recomandare!
Oli
Mulțumesc mult, să o citești cu plăcere! ❤
Oli
Dacă nu ai citit-o, îți recomand să citești prima dată cealaltă serie, Apocalipsa elementelor. Evenimentele din aceasta sunt anterioare celor din seria de față.
anasylvi
Foarte buna recenzia, transmite din plin placerea lecturii. Mi se pare interesanta partea cu afectiunea de care sufera protagonista, mai ales ca este atat de familiara autoarei. Imi plac cartile unde eroii au diferite probleme cat se poate de lumesti. Multumesc pentru recomandare!
Oli
Cu mare drag, Ana, multumesc si eu!
Geo
Îmi place recenzia. Foarte frumoasă și mi-ai stârnit curiozitatea. Sper să citesc și eu cartea.
Oli
Multumesc! Iti va placea cu siguranta! Sa incepi cu Apocalipsa elementelor!
Geo
Așa voi face, mulțumesc!
Daniela Balan
Felicitări pentru recenzia frumoasă,tentantă și captivantă ! ❤️
Oli
Mulțumesc, Daniela!❤
Diaconu Gabriela
Cine e baby Izzy ?
Oli
O bebelușa simpatică, dar tare nazdravana, de gargui. E personaj episodic, dar e adorabila!