Delicatese Literare
Prezentari carti

GAI JIN vol. 1 de James Clavell, Editura Litera

GAI JIN vol. 1 (Gai-Jin – 1993)

James Clavell

Editura Litera

Colecția Saga Asiei

An apariție: 2019

James Clavell (1924 – 1994) a fost un romancier, scenarist și regizor de film, fost prizonier de război în al doilea război mondial, devenit celebru prin romanele Shogun și Tai-Pan, respectiv prin scenariile unor filme ca Marea Evadare și Domnului profesor, cu dragoste.
Datorită faptului că tatăl său a fost un ofițer în Marina Regală Britanică, Clavell a crescut în mai multe țări sub dominion britanic. După începutul celui de-al doilea război mondial în 1940, la vârsta de 16 ani el s-a înrolat în Artileria Regală Britanică și a fost trimis în Malaezia să lupte împotriva japonezilor. Rănit de foc de mitralieră, a fost capturat și dus la un lagăr de prizonieri din insula Java Centrală. După un timp a fost mutat la închisoarea Changi, lângă Singapore.
Ca toți prizonierii de război, Clavell a suferit mult în captivitate. Experiențele sale din lagărul japonez au constituit baza romanului King Rat (Regele șobolan, tradus în românește cu titlul Changi), publicat în 1962.
1. Shogun – Shōgun – 1975 – recenzia
2. Tai-Pan – Tai-Pan – 1966 – prezentare
3. Gai-Jin – Gai-Jin – 1993
4. Changi – King Rat – 1962 – prezentare
5. Nobila casă – Noble House – 1981
6. Vârtejul – Whirlwind – 1986
Este anul 1862 şi în Japonia domneşte haosul, pe măsură ce puterea shogunului scade, iar facţiunile rivale plănuiesc să-l repună pe tron pe împărat.
Lordul Yoshi, descendent direct al shogunului Toranaga, care moşteneşte toată viclenia şi ambiţia strămoşilor săi, vrea să-l înlăture pe împărat şi să acapareze puterea. În Yokohama, străinii – gai-jini – încearcă să profite de dezordinea creată. În fruntea Nobilei Case – şi moştenitor al titlului de Tai-Pan – se află Malcolm Struan, care este hotărât să devină propriul stăpân şi să se căsătorească cu femeia pe care o iubeşte…
GAI JIN vol. 1 de James Clavell – apariţie vineri, 05.04.2019, la chioșcuri la prețul de 24,99 lei.

Cărțile autorului James Clavell se pot comanda pe litera.ro, elefant.ro, libris.ro, carturesti.ro, dol.ro, emag.ro, cartepedia.ro, librarie.net, librariadelfin.ro

Spune-ți părerea!