Delicatese Literare
Recenzii

Gândește și vei fi bogat de Napoleon Hill, Editura Librex Publishing – recenzie

Gândește și vei fi bogat

(Think and grow rich -1937)

Napoleon Hill

Editura: Librex Publishing

Traducere din limba engleză: Edith Negulici

An apariție: 2023

Nr. pagini: 320

Cea mai bună carte motivațională a tuturor timpurilor

Cartea, inspirată de filantropul Andrew Carnegie, unul dintre cei mai bogați și faimoși oameni ai vremurilor sale, dezvăluie secretele prin care au făcut averi impresionante cei mai instăriți oameni din America. Gândind ca ei, puteți deveni ca ei!

Deși titlul cărții și o mare parte din ea se referă la bogăție în sensul financiar, filozofia prezentată în carte vă poate ajuta să reușiți în orice domeniu.

Autorul a intervievat peste 500 dintre cei mai bogați bărbați și femei din vremea sa, descoperind secretul marii bogății, bazat pe ideea că, dacă putem învăța să gândim ca cei bogați, vom deveni, la rândul nostru, bogați și demonstrând că formula magică pentru a face bani nu se schimbă niciodată.

Napoleon Hill este unul dintre cei mai influenți autori din lumea finanțelor și a dezvoltării personale, iar cartea sa Gândește și vei fi bogat – publicată în România la începutul acestui an sub egida editurii Librex, este una dintre cele mai bine vândute cărți din toate timpurile și, deopotrivă, una dintre cele mai importante cărți de dezvoltare personală și financiară ce a inspirat – continuă să o facă și în prezent! –  mulți oameni să-și îndeplinească visele.

Gândește și vei fi bogat a fost scrisă în anul 1937 la sugestia lui Andrew Carnegie, unul dintre cei mai bogați și puternici oameni de afaceri, de la acea vreme, din America, care l-a provocat pe Napoleon Hill să studieze, și să înțeleagă, principiile care stau la baza succesului și bogăției; astfel, timp de mai mulți ani, autorul a cercetat și intervievat peste 500 de oameni de succes, bărbați și femei, inclusiv pe Carnegie. În urma interviurilor și cercetărilor efectuate vreme de peste 20 de ani, autorul a descoperit că aceștia au respectat câteva principii esențiale pentru a obține libertate și siguranță financiară.

Nu este de mirare că mulți specialiști consideră cartea Gândește și vei fi bogat un adevărat manual de educație financiară în care sunt enumerate și dezvoltate 13 principii sau 13 pași de urmat care te vor așeza pe drumul spre bogăție și succes.

Dar care sunt cei 13 pași?

Conform autorului, aceștia sunt:

dorința – pentru a ne îndeplini obiectivele trebuie să avem, încă la început, o dorință arzătoare;

* încrederea – cu cât avem mai multă încredere și siguranță în propriile capacități, cu atât șansa de a obține ceea ce ne dorim e mai mare;

* autosugestia – autosugestia pozitivă este pentru mintea noastră un instrument cu efecte remarcabile;

* cunoștințele de specialitate – cunoașterea și educația sunt inseparabile;

* imaginația creatoare – cea care dă formă dorinței;

* planificarea atentă – nimeni nu poate avea succes, nici cel mai inteligent om din lume, fără existența unui plan practic și viabil;

* hotărârea – este important să luăm o decizie fermă de la care însă să nu ne abatem vreodată;

* perseverența – este importantă pentru succes, ceea ce înseamnă că eșecul nu trebuie să ne doboare;

* puterea grupului de minți strălucite –colaborarea și formarea unui echipe puternice este foarte importantă deoarece, în acest fel, putem să ne ajutăm reciproc să ne îndeplinim obiectivele și să depășim obstacolele care apar pe drumul nostru;

* transmutarea energiei sexuale în energie creatoare – aceasta presupune schimbarea  gândurilor de la starea fizică la cele de altă natură;

subconștientul – este important să ne antrenăm mintea să gândeasscă pozitiv;

* creierul – este comparat cu un motor cu șase viteze; dacă nu îl folosim în mod corespunzător, nu vom putea atinge succesul și bogăția pe care le dorim;

* al șaselea simț – este important pentru că ne permite să anticipăm evenimente și să luăm decizii înțelepte. 

Pe lângă cei 13 pași enumerați mai sus, cartea abordează multe alte aspecte, printre care și conceptul de leadership. Autorul susține ideea că liderii sunt cei care își urmăresc visurile și îi inspiră pe alții să facă același lucru.

”Bogăția începe cu o stare de spirit” ne spune Napoleon Hill în cartea sa; prin urmare, aceasta ne învață, printre altele, să gândim diferit, cum să lucrăm zi de zi la visul nostru pentru a-l face sa se transforme în realitate, precum și ”arta de a trece de la starea de A FI  CONȘTIENȚI DE EȘEC la aceea de A FI CONȘTIENȚI DE SUCCES”. Astfel, autorul susține că eșecul este al acelora care devin conștienți de existența acestuia, pe când cei care dobândesc succesul devin conștienți de existența lui. Deopotrivă, scopul cărții este acela de a transmite ”un mare adevăr universal cu ajutorul căruia toți cei ce se simt PREGĂTIȚI pot învăța CE să facă și CUM să facă. Ei vor primi și STIMULUL NECESAR PENTRU A ÎNCEPE.”

 ”Aveți CONTROL ABSOLUT asupra tuturor lucrurilor, mai puțin asupra unuia, și anume gândurile dumneavoastră. Acesta este cea mai importantă stare de fapt cunoscută de om! Reflectă natura divină a omului. Această prerogativă divină este singurul mijloc prin care vă puteți controla propriul destin. Dacă eșuați în controlul asupra propriei minți, poți fi sigur că nu veți controla nimic altceva. Dacă e să nu vă pese de ceea ce aveți, atunci să nu vă pese nici de lucrurile materiale. Mintea este comoara dumneavoastră cea mai de preț! Protejați-o și folosiți-o cu grijă, comportați-vă cu ea ca un rege. Ați fost înzestrat cu VOINȚĂ tocmai în acest scop.”

În concluzie, Gândește și vei fi bogat este o carte care oferă o perspectivă valoroasă asupra modului în care ne putem dezvolta. Chiar dacă se referă la bogăție în sensul financiar, filozofia prezentată în carte ne poate ajuta să reușim în orice domeniu. Este important însă să ne depășim temerile, îndoielile și să acționăm cu încredere și hotărâre pentru a ne îndeplini visele.

Dacă veți da sau nu o șansă acestei cărți rămâne la latitudinea voastră. Mie mi-a plăcut și o recomand chiar și celor care nu citesc cărți de dezvoltare personală. Ba, mai mult, consider că fiecare dintre noi trebuie să o citească, măcar o dată în viață, pentru a înțelege cu adevărat mesajul dincolo de cuvinte. Autorul prezintă o perspectivă valoroasă asupra modului în care ne putem dezvolta, atât personal, cât și financiar, chiar dacă unele idei par a fi utopice. În ciuda personalității sale puternice, și chiar controversate, acesta reușește să ofere cititorilor propria perspectivă într-un mod puternic, direct și  simplu deopotrivă, întărită de exemple clare și reale ale unor personalități marcante ale omenirii care au cunoscut succesul și bogăția chiar dacă au pornit de jos, fără educație, fără cunoștințe faimoase.

„Cu mulți ani în urmă, Napoleon Hill, un tânăr jurnalist de investigații al renumitei reviste economice Hill’s Golden Rule, a fost trimis să-l intervieveze pe Andrew Carnegie. În timpul acelui interviu, Carnegie i-a servit cu nonșalanță un indiciu despre o anumită superputere pe care a folosit-o – o lege magică a mintii umane – un principiu psihologic puțin cunoscut – care era extraordinar datorită puterii sale.  Carnegie i-a sugerat lui Hill că pe baza acestui principiu și-ar putea construi filosofia întregului succes personal – indiferent dacă se măsoară în termeni de bani, putere, poziție socială, prestigiu, influență, acumularea de bogății. „

„În fiecare capitol al acestei cărți, a fost menționat secretul pentru a face bani, care a adus averi considerabile celor peste 500 de personalități americane extrem de bogate pe care le-am analizat cu atenție pe parcursul unei perioade îndelungate.”

Gândește și vei fi bogat“ este disponibilă pe site-ul librex.ro, in magazine online și în librăriile din toată țara. 

Recenzii și prezentări cărți Editura Librex Publishing

Recenzii și prezentări cărți de nonficțiune

6 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *