Delicatese Literare
Recenzii

Găsește puterea să mergi mai departe de Agnès Martin-Lugand, Editura Trei, Colecția Fiction Connection – recenzie

Găsește puterea să mergi mai departe

(Nos résiliences – 2020)

Agnès Martin-Lugand

Editura Trei

Colecția Fiction Connection

Traducere: Ela Negreanu

Nr. de pagini: 288

An apariție: 2020

După ce a profesat ca psiholog timp de șase ani, Agnès Martin-Lugand s-a dedicat scrisului, publicându și primul roman, Oamenii fericiți citesc și beau cafea, în regim propriu, pe platforma Kindle Amazon, în decembrie 2012. Remarcată rapid de bloggerii atenți la mediul literar virtual, a trezit interesul Editurii Michel Lafon, care i-a propus debutul în lumea editorială tradițională. Astfel, romanul său a cunoscut un succes uriaș nu doar în Franţa, ci în întreaga lume, drepturile de ecranizare fiind achiziționate de o casă de producție de la Hollywood.

Agnès Martin-Lugand se numără printre primii zece cei mai de succes autori francezi: cărțile ei s-au vândut în peste 3 milioane de exemplare în întreaga lume și au fost traduse în 35 de limbi.
La Editura Trei, de aceeași autoare, au apărut: Oamenii fericiți citesc și beau cafea, Viața e ușoară, nu ți face griji, Îmi pare rău, sunt așteptată…, Fericirea îmi scapă printre degete, Încă aud muzica noastră în gând, Lumina unui nou început şi Ceea ce nu poate fi ascuns.

De la autoarea fenomenului internaţional Oamenii fericiți citesc și beau cafea

Nu încetam să-mi pun această întrebare de când plecasem de la spital. Oare viața ne-a fost dată peste cap în mod iremediabil? Nu va mai fi niciodată ca înainte? Ce ciudată, această separare între înainte și după! Viața dinainte de accident și viața de după accident – clar diferite una de alta. Deși totul se întâmplase recent și ne lipsea perspectiva oferită de trecerea timpului, simțeam deja că pierduserăm ceva. Ceva esențial. Nu reușeam să spun exact ce anume. Eram într-o ceață totală. Nu vedeam nimic în viitor. Nicio speranță. Nimic. Doar vid. O umbră plana de acum asupra vieții noastre, în casa noastră. Și îmi era teamă. Însă trebuia să controlez această teamă, s-o înăbuș, s-o îndepărtez, nu-mi permiteam să mă las înghițită de ea…

„Scrisul lui Agnès Martin Lugand este o forță descătușată.” – Le Parisien

„O scriitoare care reuşeşte ca nimeni alta să transforme cotidianul în roman.” –L’Agathois

„Talentul lui Lugand este incontestabil, romanele ei vădind o profundă cunoaştere a subtilităţilor sufletului omenesc.” – Le Figaro

Toate cărțile scrise de Agnès Martin-Lugand m-au încântat, astfel că abia am așteptat să citesc noua ei carte, pe care am găsit-o pe stoc pe Libris.ro.

Găsește puterea să mergi mai departe este o carte deosebit de sensibilă și emoționantă despre încercările la care te poate supune soarta, complet pe neașteptate, și despre lupta de a găsi o nouă cadență atunci când viața pe care o știai s-a sfărâmat în bucăți pe care, oricât te-ai strădui, nu le mai poți potrivi la loc.

După frământările din adolescență și prima tinerețe, când nu știi prea bine pe ce drum să o apuci și ce îți rezervă viața, se întâmplă adesea să-ți găsești vocația și sufletul pereche, intri într-o rutină comodă, te bucuri de stabilitate și armonie.

Însă viața nu-ți oferă niciodată o plasă de siguranță. Oricând se poate întâmpla ceva care să îți zdruncine din temelii universal cunoscut. Drumul pe care mergeai cu multă încredere și siguranță ți se închide brusc în față și te trezești confuz și dezorientat, neștiind pe ce cărare să o apuci. Stresul este enorm și simți că te sufoci. Deciziile pe care le iei te-ar putea conduce pe un alt drum potrivit dar, la fel de bine, ai putea ajunge și într-o înfundătură și nimeni nu îți poate garanta care va fi finalul…

Ava, eroina principală a cărții, și-a întâlnit sufletul pereche la 26 de ani dintr-o pură întâmplare. A salvat o pisicuță de la o moarte sigură și a dus-o la un cabinet veterinar, unde l-a întâlnit pe Xavier, un tânăr medic veterinar foarte pasionat de meseria pe care o făcea. A fost dragoste la prima vedere care a rezistat cu brio trecerii timpului.

Cincisprezece ani mai târziu, Ava și Xavier se iubeau încă nebunește, la fel ca în prima zi, fiind binecuvântați și cu doi copii adorabili. Clădirea în care se afla cabinetul veterinar, unde tânărul cuplu își petrecuse primii ani din viață, devenise neîncăpătoare între timp, iar familia se mutase într-o altă casă confortabilă și spațioasă, însă copiii adorau și acum să meargă în vizită la locul de muncă al tatălui lor, mereu plin până la refuz de tot felul de animale.

Ava admira dedicarea și pasiunea cu care soțul ei își exercita meseria, însă și-ar fi dorit ca el să o susțină, măcar din când în când, în cariera ei, așa cum procedase în primii ani ai căsniciei lor.

Ava deținea o galerie de artă, moștenită de la tatăl și bunicul ei, și se simțea plină de entuziasm când descoperea un nou talent veritabil, un diamant încă neșlefuit, pe care ea să îl promoveze. Ultima ei descoperire, de care era din cale afară de încântată, presimțind că va ajunge să dobândească o popularitate enormă și că va ajunge un nume cu greutate în domeniul artei, era Idriss, un pictor introvertit, din cale afară de timid.

Vernisajul organizat cu ocazia lansării operei acestuia a început sub cele mai bune auspicii, dovedindu-se a fi un adevărat succes, deși, cum a constatat Ava cu o oarecare amărăciune, Xavier nu a apărut. Însă, chiar când evenimentul era în toi, o veste a căzut ca un trăsnet: Xavier se afla la spital, cu multiple traumatisme, în urma unui accident de circulație.

Înnebunită de spaimă, Ava a ajuns într-un suflet la camera de urgență de la spital unde l-a întâlnit, plimbându-se ca un leu în cușcă, pe Sacha, un dirijor de renume, soțul celeilalte victime implicate în accident – Constance, o violonistă celebră.

Circumstanțele accidentului nu erau foarte clare. Se părea că Xavier, mergând pe motocicleta lui, forțase o intersecțe și acroșase o biciclistă, deși se forțase din răsputeri să o ferească, nimerind astfel sub roțile unui camion.

Rănile suferite de Xavier erau extrem de grave și, timp de trei zile, nu s-a știut dacă va reuși să scape cu viață. Însă, chiar și după ce pericolul imediat a trecut, situația continua să fie instabilă. Recuperarea fizică se anunța a fi una foarte dificilă, dar nu acesta era lucrul cel mai îngrijorător, ci faptul că Xavier părea schimbat total. Depresiv, mereu indispus, nu-l mai interesa soarta cabinetului său veterinar, nu ținea să-i vadă pe copii, iar pe Ava o trata cu răceală, fiind focusat doar pe preocuparea față de soarta celeilalte persoane implicate în accident.

Ca un boxer în corzi, Ava încerca din greu să facă față schimbărilor dramatice din viața ei, făcând o adevărată echilibristică între grija constantă față de Xavier, căruia îi dedica cea mai mare parte a timpului său, preocuparea pentru a menaja sentimentele copiilor săi, cărora încerca să le ofere un echilibru emoțional, și încercarea de a-și menține afacerea pe linia de plutire, avându-l alături pe tatăl ei, venit în ajutor.

Un sprijin emoțional neașteptat l-a primit tocmai de la Sacha, drumurile lor intersectându-se adesea la spital. Extrem de tulburată, Ava a constatat că, pentru prima dată de când îl întâlnise pe Xavier cu 15 ani în urmă, se simțea atrasă de un alt bărbat.

În același timp, o conexiune sufletească aparte s-a creat și între Xavier și Constance, ambii simțindu-se legați prin acel eveniment dramatic în care fuseseră implicați, fiecare dintre ei simțind că are o vină pentru rănile celuilalt.

Cum va evolua dinamica relației celor patru, prinși, fără voia lor, într-un joc ciudat al sorții? Vor reuși Ava și Xavier să-și potrivească din nou pașii și să găsească un nou drum împreună? Vă las plăcerea să descoperiți singuri răspunsurile în carte.

Mi-a plăcut și galeria personajelor secundare, autoarea reușind să surprindă foarte bine mai multe tipologii umane.

Vă recomand cu drag această carte, care mie mi-a atins sufletul! 💔

Cartea Găsește puterea să mergi mai departe de Agnès Martin-Lugand poate fi comandată pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți Agnès Martin-Lugand

8 Comments

Spune-ți părerea!