Delicatese Literare
DIVERSE

Gaudeamus Craiova 2016 – repere si impresii

GAUDEAMUS  Craiova 2016

Radio România Oltenia- Craiova ne invită, începand de astăzi, 24 februarie, până pe 28 februarie, în foaierul Teatrului Naţional “Marin Sorescu” din Craiova la cea de-a 15-a ediție a Târgului de carte Gaudeamus Craiova.
Târgul de carte Gaudeamus Craiova 2016 şi-a deschis azi porţile.
Caravana Gaudeamus 2016 poposeşte la Craiova în perioada 24 -28 februarie. Evenimentele se desfăşoară în incinta Teatrului Naţional Marin Sorescu.
Deschiderea târgului a fost marcată de un eveniment spectaculos: lanţul de carte. Primul și cel mai mare lanț uman s-a făcut astăzi la Craiova, în premieră pentru România, la cel mai mare târg de carte din țară, GAUDEAMUS Craiova 2016!
Acesta a fost format dintr-un număr de aproximativ 2500 de oameni, în majoritatea elevi şi tineri, dar nu numai, care au dat din mână în mână o carte simbol. Cartea simbol a târgului GAUDEAMUS a pornit la ora 11 din fața sediului Radio România Oltenia Craiova şi a urmat un traseu care a trecut prin faţa Bibliotecii Judeţene Alexandru şi Aristia Aman, apoi prin frumosul Centru Vechi (restaurat recent) al Craiovei, ajungând în final la Teatrului Naţional Marin Sorescu, unde a avut loc deschiderea târgului.

colaj lant carte

Dintre expozanţi – edituri (în număr de 39), fac parte: Editura All, Grupul Editorial Art, Grupul Editorial Corint, Curtea Veche Publishing, Humanitas, Editura Litera, Editura Nemira, Editura Rao.
Programul evenimentelor este foarte variat. Cuprinde lansări de carte, de albume, simpozioane, dezbateri, vernisaj expoziţie „Craiova în imagini”, concurs de lectură, dar şi prezentare de modă.
Câteva repere:
Miercuri, 24 februarie
 • Lansarea volume la Editura Eikon: “Adevatul Cioran” de Calinic Argeşeanul; “Branul in anii Primului Război Mondial al Marii Uniri” de Emil Stoian
 • La Editura “Scrisul Românesc “: “Eminesciana” de Ovidiu Ghidirmic
 • La Editura Universitaria: “Războiul din 1330 dintre Carol Robert De Anjou şi Basarab Vodă” şi “Ţara Loviştei” de Dinică Ciobotea
 • Editura Aius: lansarea albumului “Tuculescu la Craiova”, autor Magda Buce Răduţ. Tot la Editura Aius – lansarea volumului de versuri “Eram bătrână şi am murit” de Eleanor Mircea.
Astăzi am participat la deschidere si am fost impresionata de numărul foarte mare de cititori, majoritatea tineri, care luau “cu asalt” standurile de cărţi.
În deschiderea oficială a evenimentului,  o elevă de la Liceul de Artă Marin Sorescu din Craiova a interpretat foarte frumos imnul Gaudeamus. A fost un moment emoţionant.
Vom reveni cu repere din programul următoarelor zile ale târgului, dar şi cu impresii personale.

colaj gaudeamus

Joi, 25 februarie: lansări de carte, dezbateri, vernisaj expozitie
 • Editura Universitaria a Universitatii din Craiova are azi trei lansări de carte, începand de la ora 10.00 cu „Fantasticul în literatura romana şi sud-americană” de Andreea Iliescu.
Dupa-amiază
 • Editura Eikon lansează de la ora 15.00-16.00 cateva volumele, între care: „Cetaţi medievale din sudul Transilvaniei – Zece trasee culturale” (Traducere de Simona Mihalache) de Arne Franke; „Chipul rugului aprins” de Carmen Ciornea
 • Editura Aius: „ROMANIA PUZZLE. Ilustrate din rezervatia cu cleptozauri” , autor Mihai Firică.
 • Casa de Moda Ilinca organizează vernisajul expoziţiei „Craiova în imagini”, unde vor fi expuse lucrări ale Taberei de Artă Plastică Ilinca Butucea.
Ziua va fi încheiată de o lansare a Editurii Universitaria
 • „Jocul tăcerii în arta autorului” de Marius Vlasceanu.
O imagine unica surprinsa azi la Gaudeamus: un tanar savurand mirosul cartilor! Extraordinar! Acesta este motivul pentru care prefer cartile tiparite celor electronice, si eu ador sa „simt” cartile, e o senzatie unica!

Foto: Bogdan Danescu

mirosul cartilor

 Continuăm: 26 februarie, ziua a treia a Târgului de carte
 • Prima lansare de carte de astăzi aparţine Editurii CECCAR: „Ghid pentru pregătirea candidaţilor la examenul de aptitudini pentru obţinerea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat”
 • Radio România Oltenia- Craiova lanseaza volumul „Fotojurnalism si imagine”, editor-coordonator Ilie Rad
Dupa amiază
 • Uniunea Scriitorilor din Romania are două lansări de carte: „Convorbiri de după-amiază” vol. II de Mircea Pospai si „Diversitatea literaturilor, diversitatea traducerilor” de Ioan Lascu
 • Editura Aius lansează un roman de Elena Roicu Bucsa: „Povestea unei iubiri”
 • Radio România Oltenia- Craiova si Cafeneaua literară Cetatea Băniei lansează revista literară „Cafeneaua Baniei”
 • Casa de Cultura Traian Demetrescu si Radio România Oltenia- Craiova organizează lansarea carţii „Amantii 3.0” de Corina Ozon, aparută la Editura Herg Benet
 • Ultimul eveniment literar al zilei: lansare de carte la Editura Aius: „Teaching through Drama”, autor Adelina Dumitru
Aşadar, astăzi avem parte de un eveniment mult – aşteptat: Romanul „Amanții 3.0”, continuarea cărților bestseller „Zilele amanților” și „Nopțile amanților”, de Corina Ozon, sosește la Craiova. Lansarea cărții „Amanții 3.0” va de la ora 16.00, în foaierul de la etaj al Teatrului Național din Craiova – care găzduieşte de altfel toate lansările de carte din cadrul Târgului Gaudeamus – iar evenimentul va fi moderat de către scriitorul Cornel Mihai Ungureanu.
Invitati: Bianca Teodorescu, Alexandru Mogoșeanu, Cosmin Dragoste, Roxana Știubei. Vom putea achiziționa toate trei volume ale seriei cu autograful autoarei. O recenzie a intregii serii puteti citi aici.

 

948893

Azi avem parte şi de un concurs inedit: Daniela Militaru, artist plastic din Craiova, s-a gândit să personalizeze câteva tricouri pe care le-a pictat manual cu vopsea specială. Creând astfel piese unicat, artista a scris mesaje haioase sau truisme ale unor mari cărturari.
Le găsiţi la târg, iar dacă sunteţi la locul potrivit la momentul potrivit, aveţi şansa de a câştiga unul dintre cele patru piese vestimentare unicat oferite de artista!
Revin cu câteva impresii și fotografii de la lansarea carţii „Amantii 3.0” de Corina Ozon
Am fost la lansarea cartii ”Amantii 3.0”. A fost un eveniment minunat, plin de căldură și bună dispoziție. Vorbitorii au avut discursuri savuroase, iar Corina Ozon a fost la înălțime!
Ca să-l citez pe Alexandru Mogoşeanu de la Radio România Oltenia, am luat o ”gură de Ozon”!

colaj gaudeamus

Ultimele două zile ale acestui frumos eveniment organizat la Craiova ne ofera prilejul de a participa in continuare la lansări de carte, de a ne întâlni cu elevi din Oltenia premiați la concursuri internaționale, dar și de a participa la o prezentare de modă.
Câteva repere:
Sâmbătă, 27 februarie 2016
 • Editura Eikon lansează câteva volume, între care: ”Marin Sorescu în documente inedite” de Maria Ionică și George Sorescu; ”Adio, dar rămân cu tine” de Anton Jurebie; „Migrații” de Laurențiu Orășanu (roman)
 • Lansarea volumului ”Taina, început de poveste”, autor Cristina Mihaela Barbu, carte apărută la Editura Mircea cel Bătrân
 • Editura Aius lansează patru volume, din care două de poezie
 • La ora 17.00 e prezentarea de modă a Casei Ilinca
 • ziua se încheie cu Tombola Gaudeamus
Duminică, 28 februarie
 • Lansări de carte la Editura Eikon, începând de la ora 12.00
 • Târgul se încheie cu lansarea volumelor ”Destin tragic de artist genial” de Emanuel D. Florescu și ”Pi-Ramesse”, poeme de Liviu Dan Radu.

colaj gaudeamus inima

 

26 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *