Delicatese Literare
Recenzii

Gemini de Monica Ramirez, Editura Librex Publishing – recenzie

GeminiGemini

Monica Ramirez

Editura Librex Publishing
  1. GEMINI
  2. ROGUE
  3. OPS FILES
Cartea a fost reeditată la Editura Tritonic
Într-o lume a secretelor și-a duplicității, răzbunarea este un lux pe care nimeni nu și-l poate permite…
Într-o lume a umbrelor, răzbunarea poate însemna diferența dintre viață și moarte…
Un atac terrorist la Ambasada Statelor Unite ale Americii din Beirut. O răpire cu ecouri internaționale. SEAL Team 3 e implicată în operațiunea de salvare a ostaticilor. Un fost informator CIA dispare fără urmă, declanșând Operațiunea GEMINI. CIA și Mossad se aliază într-o cursă contra cronometru pe viață și pe moarte, din Beirut și până la Damasc, cu trecere fulgerătoare printr-o Sirie decimată de război pentru a se finaliza într-un Irak asediat de Califatul Islamic, totul pe fundalul unei iubiri compromițătoare și extrem de periculoase. Nimeni nu scapă nevătămat, toți cei implicați fiind testați în moduri pe care nu și le-ar fi putut imagina vreodată. Viața lor nu va mai fi niciodată la fel.
Legături riscante, operațiuni clandestine, jocuri duble, secrete întunecate, erotism condimentat cu adrenalină în amalgamul amețitor al unui război din umbre ce se poate finaliza într-un conflict global cu urmări devastatoare.
Jocul zilnic cu moartea e unul riscant, chiar letal dacă stai să analizezi prea mult ce ai de făcut. Jocul agenților operativi cu moartea se termină prost de cele mai multe ori, motiv pentru care o iau de la capăt în fiecare zi. Nu au încredere în nimeni, nu se atașează de absolut nimeni. Nu știi niciodată când ești scos din circuit ori pur și simplu când dispari de pe suprafața pământului. Nu te poți baza pe nimeni. În misiune ești mereu singur.
Văzând sinopsisul cărții, gândul m-a dus la seria mea preferată de acțiune și spionaj – Alina Marinescu, speram la o poveste care să-mi tureze emoțiile la maxim, și recunosc cu bucurie că am avut din plin parte de o astfel de poveste citind Gemini, un prim volum de notă maximă al unei serii ce se anunță de excepție!
Cine e familiarizat cu caracteristicile și detaliile situației politice din Orientul Mijlociu și cu ceea ce reprezintă Primăvara Arabă, va naviga ușor printre informațiile din această sferă întâlnite din abundență pe parcursul cărții, iar pentru cine nu, lectura sa oferă o lecție de istorie și cultură generală foarte binevenită. Țin să remarc cu această ocazie minuțioasa documentare a cărții, care, alături de stilul elegant și elaborat de a scrie al autoarei, de personajele complexe și foarte bine conturate și de captivanta poveste în sine, face parte dintre atuurile acestui roman care m-a încântat. Cartea e foarte echilibrată ca structură, ca evoluție a acțiunii, care are mai multe „vârfuri ” și momente cheie. Am apreciat totodată designul foarte sugestiv al coperții, o imagine în perfect acord cu subiectul cărții. 
Gemini are ca fundal lumea întunecată și periculoasă a spionajului internațional în lupta permanentă cu terorismul, ce în anumite zone de pe glob pare că a devenit un adevărat flagel. Una din ideile ce ies in evidență este cât de mult rău pot face extremismul, lipsa de toleranță și setea de putere. 
Un mare bonus al cărții, și de altfel un ingredient nelipsit din cărțile Monicăi, indiferent de genul abordat, este crearea de atmosferă, nu doar îți spune unde se petrece acțiunea, ci chiar te poartă în locul respectiv. Are mai mult decât un stil cinematografic de a scrie, căci ceea ce percepe cititorul e de-a dreptul o experiență senzorială. 
”Un maraton imposibil de refuzat de senzații tari în care lumina mieroasă a verii se îmbina cu mirosul narghilelelor cu aromă de măr și muzica berberilor cu sunete amețitoare de tamburine și fluiere. (…) Beirutului modern părea să nu-i pese de geopolitică și conflicte, devenind un iaz cosmopolit în care leul și gazela, zebra, rinocerul și ghepardul veneau să se adape împreună într-un ceasfire permanent.”
În prim planul acțiunii se află Jadyn, fiica unui ministru libanez, Hani Ijaaz. Nu era foarte apropiată de tatăl său, fiind crescută în State de către mama sa. Tatăl său acceptase acest lucru, în încercarea de a o ține cât mai departe de implicațiile jocurilor politice. Însă de ce i-a fost frică nu a scăpat, iar când tânăra Jadyn își vizitează tatăl în Liban și participă la o recepție la Ambasada SUA, va fi răpită alături de tatăl său. Jadyn e un personaj pe care l-am admirat în mod deosebit: sensibilă, dar nu fragilă, curajoasă, hotărâtă, cu un spirit puternic care nu s-a frânt chiar dacă a fost azvârlită într-o lume periculoasă care nu era lumea ei, și pusă în fața unor alegeri imposibile. Dar nu va ezita și nu va da inapoi! 
Panica îi explodă pe șira spinării. Susținându-i privirea, ospătarul își trecu încet și deliberat degetul arătător peste gât într-un gest mai mult decât relevant, după care-i întoarse spatele și se îndepărtă. Implicațiile acelui gest îi înghețară sângele în vene. Jadyn sări în picioare.
– Opriți-l! Ospătarul, să-l oprească cineva!
Hani Ijaaz își privi fiica cu o grimasă, părând extrem de nemulțumit de acea întrerupere neașteptată. (…)
Chiar în acel moment, lumina se stinse. Cu inima bătându-i în gât, Jadyn se opri brusc. Murmurele invitaților păreau că izvorăsc din bezna totală. Țipete, apoi trei împușcături. Haosul se dezlănțui în jurul ei.
– Jos! Toată lumea, jos! strigă o voce din întuneric.
Jadyn se trânti la podea și orbecăi în patru labe în direcția mesei din lemn masiv din centrul încăperii. Explozia nimici totul în jur. Geamurile fură pulverizate în milioane de bucăți, iluminate de mingea portocalie de foc. Suflul o izbi în plin, aruncând-o în spate ca pe o marionetă stricată și izbind-o de un perete. Rămase nemișcată, luptându-se să respire. Auzea țipetele oamenilor din jur ca prin vată, deslușind cuvinte de-a valma în engleză și arabă. Nu vedea absolut nimic, o pâclă neagră și densă părând că i se așternuse peste ochi pentru vecie.
Răpirea fusese pusă la cale de Farouk Tehrazzi, un terorist care astfel considera că îl făcea să plătească pe Hani pentru faptul că se afla în relații bune cu americanii. În mintea obsedatului de Tehrazzi, Hani se făcea astfel vinovat de trădare.
Tot în prim planul acțiunii îi vom cunoaște pe: Jack, agent CIA, prieten cu Hani, care îl vâna de ani de zile pe Tehrazzi, căruia îi fusese mentor și prieten, fuseseră ca doi frați, de aici numele de Gemini dat operațiunii de urmărire a teroristului; Miles, șeful securității lui Hani, îndrăgostit în secret de Jadyn; Owen – luptător în cadrul unității de elită Navy SEALs, desemnat drept coordonatorul operațiunii de eliberare a celor doi ostatici din mâinile răpitorilor.

Cartea începe în forță, iar evenimentele se succed ca un tăvălug, piesă cu piesă. Operațiunea de eliberare va reuși, desi pentru Hani va fi prea târziu, după o desfășurare de forțe ce m-a ținut cu sufletul la gură, dar vor exista victime colaterale. Mi s-a încrâncenat carnea pe mine la ceea ce a putut face nenorocitul de Tehrazzi celor care i-au ajutat pe Jadyn și Hani în timpul captivității, ajutând totodată, din omenie, la eliberarea lor. Nu vă spun multe, veți vedea la ce mă refer… 
Teroristul era hotărât să se răzbune, iar lui Jadyn I se propune o colaborare cu serviciile secrete, în sensul de a accepta să fie folosită ca momeală pentru a-l prinde. Tânăra acceptă, neavând alternativă, întrucât acesta era oricum pe urmele ei, iar viața îi era amenințată.
Minunat este că într-o mare de urâţenie, pericol, teroare, răutate şi violenţă, emoţiile şi sentimentele omeneşti tot au curajul şi puterea să apară. Ce minunată poate fi natura umană! 
O urmărim pe Jadyn admirând frumuseţea naturii, încărcându-se de senzaţii pozitive la scurt timp după ce ieşise dintr-un adevărat iad.
”Liniștea era atât de profundă încât avea impresia că rămăsese singurul om de pe planetă. Cerul o copleși, o perfectă cupălă sferică neîntreruptă de nici o construcție umană și nicio lumină artificială. doar imensitatea de culoarea cernelii și stelele parcă ieșite la paradă cu milioanele și miliardele. (…) În acel moment, își jură că avea să supraviețuiască. Și mai apoi, poate chiar să trăiască.”
Îi urmărim pe Jadyn şi Owen îndrăgostindu-se, sperând şi apărându-şi iubirea în condiţiile în care viaţa le era ameninţată la fiecare pas. Iar momentul în care Owen a realizat că e atras de Jadyn e antologic: 
În momentul în care li se atinseră mâinile, Jadyn îl privi în mod deschis cu ochi întunecați și misterioși precum tăciunii pârjoliți de soare, zâmbindu-i în semn de mulțumire. Owen simți că i se frânge ceva în piept. Din nou fu tentat s-o ia în brațe și să nu-i dea drumul niciodată, promițându-i că nu va mai permite în veci să i se întâmple ceva rău. Ceea ce era complet bizar și neprofesionist din partea lui. Ca să nu mai vorbim total idiot. Habar n-avea ce i se întâmplă, nu mai pățise niciodată așa ceva. În loc să reformuleze parametrii misiunii, visa cu ochii deschiși ca un cățel în călduri. Își călcă peste inimă și-și smulse privirea din privirea ei pentru a întoarce capul. Descoperi cu uimire că absolut toți membrii temutei Team 12 forfoteau pe lângă ea, aerul fiind practic înțesat cu energie masculină exagerat de protectivă. Într-un fel era bine, pentru că asta însemna că încă mai erau capabili de empatie și că dorința de a-i ajuta pe cei aflați în nevoie nu dispăruse odată cu antrenamentele dure, misiunile pe viață și pe moarte și, mai ales, excesul de testosteron. Dar, Jeez, uită-te la noi, se gândi, trăgându-și o palmă mentală peste frunte. Opt Navy Seals feroce, frichinindu-se ca niște mămăițe în jurul unei femei! (…) Și cel mai mai idiot sunt eu, care o mai și țin de mână! Misiunea asta trebuie să intre în analele Navy Seals pe post de așa nu, se gândi îmbufnat în timp ce uda o cârpă pentru a-i curăța puțin fața murdară. Jadyn flutură din gene, oftând mulțumită, apoi zâmbi și adormi pe loc.
– Ai tâmpenie d-aia pentru buze crăpate? i se adresă Owen lui Slider, care-i aruncă o privire șocată, dar nu comentă, întinzându-i recipientul cu alifie.
Nimeni nu schiță niciun gest cât timp îi aplică alifia pe buze, nimeni nu îndrăzni nici măcar să respire. Probabil și datorită faptului că Owen întoarse capul și-i privi pe rând cu o sfidare mocnită oglindită în ochii acvamarin cu inflexiuni de oțel rece, invitându-i parcă să spună ceva.
Acţiunea e foarte bine închegată, cursivă, iar cartea se citeşte pe nerăsuflate, fiecare etapă a operaţiunii Gemini purtând personajele cărţii în locuri fierbinţi de pe glob, cum ar fi Siria, Liban, Iraq – e dureros să citești despre peisajul dezolant lăsat în urmă de război în niște țări și metropole ce fuseseră cândva înfloritoare – crescând suspansul gradat şi având parte de episoade de dramatism extrem şi tensiune insuportabilă. Iar unul din punctele culminante ale acțiunii e cu siguranță ”un afurisit de congres Al Qaeda cu participarea liderilor tuturor celulelor din teritoriu”, acesta fiind momentul și evenimentul ales când operațiunea Gemini trebuia să ”atace” în forță! Iar motto-ul luptătorilor Navy SEALs devine aproape premonitoriu:
”Lupi de mare, aer și pământ, singura zi ușoară a fost cea de ieri.”
Vor reuși? Și care va fi prețul plătit? Căci de fiecare dată există un preț și cineva dispus sau obligat să îl plătească…
E de apreciat atât partea de spionaj, cât şi acţiunea intensă, felul în care sunt construite personajele – foarte puternice, carismatice, credibile, stilul – captivant, emoționant, pe alocuri ușor amuzant al cărții şi, bineînţeles, povestea de iubire. Nu vă spun mai multe, fiecare va descoperi cartea în stilul şi ritmul său. 
Adrenalină, tensiune, acțiune, violență, suspans, romantism și erotism, o combinație irezistibilă cum doar în cărțile Monicăi putem găsi!

Mulțumim autoarei Monica Ramirez pentru exemplarul oferit pentru recenzie!

Cărțile autoarei Monica Ramirez pot fi comandate de pe tritonic.ro, elefant.rolibris.rolibrarie.net

Recenzii cărți Monica Ramirez

Recenzii și prezentări cărți autori români

36 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *