Delicatese Literare
Recenzii

Gheață la malul sufletului meu de Sergiu Someșan, Editura Etnous – recenzie

Gheață la malul sufletului meu

Sergiu Someșan

Editura: Etnous

An apariție: 2018

Nr. pagini:  174

Sergiu Someşan (n. 8 decembrie 1954, Reghin, judeţul Mureş, România) este un scriitor român de science-fiction şi fantasy contemporan.

A urmat şcoala primară în Teaca, judeţul Bistriţa-Năsăud, şi în Codlea, judeţul Braşov. Liceul l-a început în Codlea şi l-a terminat la Petroşani, unde a urmat apoi trei ani cursurile Institutului de Mine din Petroşani.

Între 1972 și 1990 a ocupat mai multe funcții, în cele mai diverse domenii: topograf la Mina Dalja în Petrosani, merceolog, tehnician, armurier, electronist, instructor la un club de radioamantori, profesor suplinitor (limba și literatura Română), director la Casa de Cultură a Sindicatelor din Codlea. Sergiu Somesan afirma despre această perioadă a vieții sale ca fiind foarte importantă în formarea sa ca scriitor și că în proza sa se regăsește experiența acumultată în acești ani “de cautare”.

Din 1990 pana in anul 2000 a ocupat mai multe funcții în administrația publică locală, în cadrul Primăriei Municipiului Codlea.

Cariera sa literară – care continuă şi în present – este la fel de interesantă. Publică poezii începând cu anul 1971, în revistele Orizont (Timişoara), Convorbiri literare (Iaşi) şi Tomis (Constanţa). Din 1972, publică proze în Vatra, Revista Magazin, Viaţa MilitarăPentru patrie, dar şi în Helion-ul timişorean, precum şi în multe alte fanzine şi almanahuri (de pildă Anticipaţia,1987). În plus, un volum de versuri la Editura Litera, Cuvinte de vânzare. În 1987, ia premiul I la concursul Helion organizat de Casa Universitarilor din Timişoara, cu povestirile „Să n-o săruţi pe Isabel” şi „O cască albă şi un copil în ploaie”. După 1990, devine redactorul a trei reviste (Alfa, Comando şi Vampirii) dintre care cea mai longevivă a fost Alfa (doi ani!), apoi lucrează ca ziarist la Gândul Liber şi la Transilvania Expres.

În 2000, publică volumul de povestiri SF Să n-o săruţi pe Isabel (Editura Arania, Braşov). În 2001, apare a doua sa carte, Radiestezia — realitate şi mister (Editura Arania, Braşov) – aceasta dorindu-se un eseu asupra paranormalului. Pe 8 decembrie 2001, îi apare al doilea volum de proză scurtă fantastică, Carte de magie (Editura Arania, Braşov). În mai 2003, la Timişoara, în cadrul celei de-a doua săptămâni internaţionale a SF-ului, lansează încă un volum de proză scurtă, intitulat Cadouri de Crăciun (Editura Karmat Press, Ploieşti), iar în 2004 volumul de proză scurtă fantastică Aproape îngeri (Editura Cartea Românească). Urmează, tot în 2004, un nou volum de proză fantastică, Numărul fiarei (Editura Vremea XXI) şi o carte cu o prezentare grafică deosebită (coperta îmbrăcată în catifea!), cu titlul Poiana îngerilor (Editura Aldus). A mai publicat volumele de povestiri Şapte flori erotice (Editura Vremea, 2006) şi o antologie în limba engleză din propriile sale scrieri, Do Not Kiss Isabel (Editura Infarom Publishing, 2008).

Postat iniţial integral pe internet, Apocalisa după Ceauşescu (Editura Vremea, 2012) este primul său roman, debutul unei proiectate trilogii din care vor mai face parte Apocalipsa după Virgil şi Apocalipsa Omului-oglindă.

Prima mea întâlnire cu scriitura domnului Sergiu Someșan a început în 2022 odată cu Karla, zâna cu ochi azurii, un volum de povestiri sensibile ce au ca tematică iubirea;  a continuat cu O lacrimă de Bataviao poveste SF cu ușoare accente romantice și Cum fac dragoste taurii, o carte de mică întindere, cu accente erotice. Ultima carte citită, chiar la finalul anului, a fost Gheață la malul sufletului meuo poveste de viață inspirată din fapte reale, transpusă în scris de autor într-o manieră naturală și caldă deopotrivă.

Gheață la malul sufletului meu este o poveste de dragoste atipică, între un EL și EA complet diferiți ca personalitate, pe care destinul îi aduce față în față pentru ai aduce bucurie sufletească unul celuilalt, chiar dacă momentul întâlnirii stă sub semnul incertitudinii. EA crede în inocența întâlnirii, dar EL caută răspunsuri. Astfel, între ei începe un joc al gândurilor și faptelor, emoțiile răbufnind la suprafață. Luați prin surprindere – ironic! -, cei doi luptă să le stăpânească, EA din naivitatea specifică tinereții, EL din maturitatea sufletească. Împreună sunt împlinire și eliberare. Există însă viitor pentru ei?

Cine sunt eroii acestei povești?

EA este Daria, o tânără învățătoare de 21 de ani, inteligentă, cu suflet bun și tărie de caracter. Deși suferă din dragoste, despărțirea de Adam, bărbatul iubit, lăsând-o tristă și dezamăgită, continuă să trăiască cu curaj și demnitate. Tinerețea și frumusețea îi dau un farmec aparte, dar nu uită de unde a plecat. Deși provine dintr-o familie săracă, Daria are o situație financiară foarte bună datorită unui unchi înstărit, plecat din țară, care o iubește ca pe propriul copil, aspect ce o ajută să fie pe propriile picioare, să își croiască singură drumul în viață. Crede în sufletul pereche, fără să își închipuie că, pentru ea, acesta poartă chipul și numele unui bărbat complet diferit de Adam, din toate punctele de vedere.
EL este Victor, un bărbat la 50 de ani, divorțat, un scriitor cunoscut și apreciat în lumea literară, obișnuit să își trăiască viața după bunul plac, fără a se gândi prea mult la ziua de mâine. Cărțile sale sunt speciale, în spatele fiecăreia existând o muză de care s-a folosit fără prea multe remușcări, mai importantă fiind creația sa literară și nu sufletul din spatele poveștii. Aparent, este un cinic și profitor, dar sufletul său ascunde mult mai multe, pe care doar o mirifică rază verde” le poate înţelege. Surprinzător, viața îi scoate în cale „o minunăție cu ochii verzi”, cea care îi va da lovitura de grație, care îl va forța să joace ultimul act al destinului.

Daria și Victor se întâlnesc atunci când sufletele lor tânjesc după eliberare și împlinire sufletească, fiecare în mod diferit, dar la fel de profund. În spatele fiecărei acțiuni se ascund o dorință, o speranță, un vis, poate ceva nefiresc, dar intens. Diferența de vârstă, de 30 de ani, este un impediment în calea împlinirii lor sufletești, dar adversarul cel mai de temut, tăcut și dureros, este doar timpul. Împrejurările întâlnirii lor nu le sunt favorabile, dar le sunt mângâiere pentru acum, pentru azi. Victor își dorește mai mult, dar nu are timp, Daria observă tot, dar nu înțelege.

O iubire în care viața și moartea se întrepătrund surprinzător și răscolitor deopotrivă, două destine care își găsesc împlinirea dincolo de timp și spațiu, chiar dacă finalul nu este conform dorințelor lor. O iubire ce se consumă la nivel spiritual, timpul blocând împlinirea carnală, dar lăsând urme pline de frumos și speranțe.

„Oare îmi voi reveni vreodată? Se va mai topi cândva gheața din sufletul meu și voi mai putea râde ca o proastă fără să mă gândesc la nimic altceva decât la bucuria de a râde?”

„Eram sigur că, dacă aș fi avut cu treizeci de ani mai puțin, aș fi găsit o cale să ajung la inima acestei minunății cu ochii verzi.”

Gheață la malul sufletului meu este o carte surprinzătoare, scrisă într-o manieră directă și cuminte deopotrivă, mai ales că povestea este îmbrăcată în erotism; firul narativ simplu, fără pretenții descriptive, cu evocări erotice ce nu depășesc linia grotescului, narațiunea redată, alternativ, la persoana I din perspectiva celor două personaje, oferă lecturii lejeritate, dar și seninătate. Ceea ce oferă însă profunzime, și uimire, este finalul neașteptat, îmbrăcat în tristețe, dar și visare, mai ales că povestea este inspirată din fapte reale. Cartea ne vorbește despre iubire și speranță, despre iubirea imposibilă ce își cere împlinirea, despre mitul eternei căutări a sufletului pereche, despre viață și moarte care își cer, în cele din urmă, tributul.

Recunosc că povestea m-a pus pe gânduri, întrebându-mă cât este adevăr și cât este ficțiune, atât în desfășurarea faptelor, cât și în creionarea personajelor; la final, pot spune că mi-a plăcut, mi-a adus zâmbet, dar o recomand doar acelor cititori care au puterea de a vedea dincolo de neobișnuit, dincolo de ilogic, într-o creație literară indiferent de genul său și, nu în ultimul rând, celor care citesc cărți cu accente erotice.

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *