Delicatese Literare
Recenzii

Ghici cine pândește în pădure de M.J. Arlidge, Editura Trei – recenzie

Ghici cine pândește în pădure

(Down to the Woods – 2018)

M.J. Arlidge

Anul apariţiei: 2022

Nr. de pagini: 528

Traducere de: Alexandra Fusoi

Bestseller Sunday Times

M.J. Arlidge (n. 1974) lucrează de 20 de ani în televiziune, fiind specializat în producții dramatice. A produs și a scris scenarii pentru seriale polițiste de prime time pentru televiziuni britanice, printre care Silent Witness, Undeniable, The Little House și, cel mai recent, Innocent. În prezent, produce filme pentru rețele TV din Marea Britanie și SUA.
Trăiește în Hertfordshire cu soția și cei doi copii. Când nu scrie, joacă tenis sau devorează thrillere, cărți de istorie și biografii. Are o slăbiciune pentru filmele din seria James Bond și pentru bomboanele cu aromă de lemn dulce.
De același autor, la Editura Trei au apărut nouă romane din seria Helen Grace: Ghici cine moare primul (declarat cel mai bun roman polițist de debut din Marea Britanie în 2014), Ghici ce-i în cutie, Casa păpușilor, Ghici care-i mincinosul, Băiatul pierdut, De-a v-ați ascunselea, Mă iubește, nu mă iubește, Ghici cine pândește în pădure, Ghici cine urmează și Adevăr sau provocare.

1. Ghici cine moare primul – Editura Trei – Eeny Meeny – 2014 – recenzie

2. Ghici ce-i în cutie – Editura Trei – Pop Goes the Weasel – 2014

3. Casa păpușilor – Editura Trei – The Doll’s House – 2015

4. Ghici care-i mincinosul – Editura Trei – Liar Liar – 2015

5. Băiatul pierdut – Editura Trei – Little Boy Blue – 2016

5.5. No Way Back – 2016

6. De-a v-ați ascunselea – Editura Trei – Hide and Seek – 2016

6.5. Running Blind – 2017

7. Mă iubește, nu mă iubește – Editura Trei – Love Me Not – 2017

8. Ghici cine pândește în pădure – Editura Trei – Down to the Woods – 2018 

9. Ghici cine urmează – Editura Trei – All Fall Down – 2020 – prezentare

10. Adevăr sau provocare – Editura Trei – Truth or Dare – 2021

11. De-a șoarecele și pisica – Editura Trei – Cat And Mouse – 2022

Dacă mergi în pădure, ai face bine să nu te duci singur…
În pădure pândește un prădător nemilos. Întâi, au fost omorâți caii sălbatici. Acum sunt bărbați și femei, vânați și uciși de o siluetă fără chip. Disperați, cer ajutor, dar nu are cine să le audă strigătele… 
Helen Grace trebuie să se confrunte cu un nou coșmar: victime împănate cu săgeți sunt spânzurate de stejarii străvechi din New Forest, ca niște fructe bizare. De ce sunt atacați turiști neputincioși în plin sezon estival? Și ce înseamnă uciderea lor? Să fie oare crime oculte sau ofrande aduse pădurii? 
Helen pătrunde în tenebre ca să descopere adevărul din spatele celui mai sumbru dintre cazurile de până acum.

„Un thriller care te înfioară și te fascinează.” – Sunday Mirror

„Îngrozitor de realist, romanul îți stârnește curiozitatea și nu te lasă să răsufli. Armata de fani a lui Arlidge e pe cale să sporească.” – Sunday Sport

„Un roman amenințător, sinistru și descurajant, cu scene de urmărire în adâncurile pădurii care te lasă din când în când fără suflare și-ți dau fiori pe șira spinării.” – Medium

„O poveste care te înspăimântă și te captivează; efectiv nu poți s-o lași din mână.” – The Times

Ghici cine pândește în pădure, al optulea volum din seria Helen Grace, este un thriller deosebit de captivant și alert, plin de senzații tari.

Helen Grace, curajoasa eroină neconvențională creată de M.J. Arlidge, se confruntă cu un nou caz înfricoșător: un ucigaș malefic își pândește victimele în pădure, le hăituiește și apoi le omoară încet și chinuitor, străpungându-le trupurile cu săgeți, spânzurându-i cu capul în jos și lăsându-i să sângereze până la moarte. Care era oare mobilul crimei? Sadism sau răzbunare?

Prima victimă, Tom Campbell, un biochimist în vârstă de 30 de ani, cu un job bine plătit, logodit cu o tânără cu care se înțelegea perfect, nu părea să aibă vreun dușman care să-i vrea moartea. Compania la care lucra se confruntase în urmă cu vreo doi ani cu o acțiune a ecologiștilor, însă, deși Helen Grace și echipa ei au descoperit că un ecologist fanatic se refugiase în acea pădure, respectiva pistă s-a dovedit a fi o înfundătură în momentul în care doi cai au fost descoperiți mutilați groaznic, omorâți tot cu săgeți trase dintr-o arbaletă. Un ecologist care iubea mama natură până la obsesie nu ar fi putut comite o astfel de crimă împotriva ei.

În scurt timp a apărut o nouă victimă, Lauren Scott, o tânără în vârstă de 27 de ani, cu un trecut zbuciumat – consum de droguri, prostituție și alcoolism. Însă, de vreo doi ani, Lauren se cumințise și urma să se căsătorească cu Matteo, un tânăr pe care-l cunoscuse la Asociația Alcoolicilor Anonimi. La autopsie a ieșit la iveală un amănunt tulburător: Lauren era însărcinată în două luni, deci ucigașul curmase practic două vieți. Nici ea nu părea să aibă vreun dușman care să-i vrea răul.

Aparent, cele două victime nu păreau să aibă nimic în comun, făcând parte din clase sociale diferite. Tom era educat și înstărit, pe când Lauren abandonase școala și trăia de pe o zi pe alta.

O presiune suplimentară pe umerii lui Helen și a echipei ei, aflați într-o cursă contracronometru pentru prinderea ucigașului înainte ca acesta să lovească din nou, a adăugat-o Emilia Garanita, o ziaristă ambițioasă și avidă de faimă, dispusă să încalce orice normă etică în goana după o știre senzațională.

O informație aflată întâmplător în timpul unei discuții cu tatăl lui Lauren a condus la o descoperire tulburătoare: drumurile lui Tom și Lauren se încrucișaseră la un moment dat în trecut, cei doi având chiar o legătură apropiată la acea vreme!

Noi personaje intervin în acțiune și toate indiciile, culese minuțios și inteligent, par să indice un singur suspect pentru crimele atroce comise, însă o răsturnare spectaculoasă de situație complică din nou totul.

Pe lângă ancheta propriu-zisă, urmărim în paralel și viața personală a inspectorilor de poliție. Helen se adună cu greu, încă puternic marcată de moartea Joannei, subalterna ei, considerându-se în continuare vinovată, în ciuda faptului că ancheta internă o exonerase.

Charlie Brooks, mâna dreaptă a Helenei, se confruntă și ea cu probleme serioase în viața de familie. Fetița ei are adesea coșmaruri inexplicabile noaptea, iar relația cu Steve, soțul ei, este tensionată, ea neputându-se debarasa nicio clipă de stresul de la serviciu.

Joseph Hudson, sergentul angajat în locul Joannei, făcuse cândva parte din rândul nomazilor, traseul lui fiind oarecum asemănător cu cel al Helenei. Deși mai tânăr decât aceasta, atracția lui față de ea a fost evidentă încă din prima clipă. La un moment dat, Helen a lăsat garda jos și a fost dispusă să înceapă o relație cu el, în condițiile ei, ea putând oricând să se retragă. Este interesant de urmărit în volumele următoare cum va evolua această relație dintre ei.

Evenimentele se precipită în ultima parte a cărții, însăși viața Helenei atârnând de un singur fir de păr… de vărful unei săgeți!

Vă las plăcerea să descoperiți singuri în carte cine era ucigașul, ce motivație avea acesta și care va fi deznodământul.

Cărțile autorului M.J. Arlidge pot fi comandate pe edituratrei.ro, elefant.ro, libris.ro, carturesti.ro, cartepedia.ro, librariadelfin.ro, librex.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

 

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *