Ghidul unui călugăr pentru a fi fericit
Gelong Thubten
Editura: Bookzone
An aparitie: 2020
Traducere: Maria Dosei
Nr.pagini: 222
Gelong Thubten, călugăr budist, profesor de meditație și autor îndrăgit, a fost mereu fascinat de subiectul fericirii. Autorul este un pionier în meditație și mindfulness, iar scrierile lui sunt o inspirație la nivel mondial, lucrând de-a lungul timpului cu oameni diverși, de la antreprenori din Silicon Valley, până la cele mai cunoscute vedete de la Hollywood.
Prin această carte, Gelong Thubten lansează o provocare și ne invită să face loc fericirii în viața noastră.
Tinerețea și-a trăit-o într-un mod extrem, având un stil de viață haotic cauzat de meseria de actor pe care și-a ales-o în New York. Măcinat de tot ce i se întâmpla, acesta decide să caute o soluție, să aibă grijă de propriul suflet și să înțeleagă ce contează cu adevărat în viață.
Astfel, autorul zboară peste ocean și își găsește locul într-o mănăstire budistă din Scoția unde devine călugăr. Acesta a fost momentul de cumpănă care avea să-i dicteze viitorul și care a schimbat viața a milioane de oameni.
Suntem cu toții în căutarea fericirii, dar o căutăm în locuri nepotrivite.
Ne așteptăm ca împlinirea să vină din exterior și credem că fericirea se ascunde în lucrurile materiale. Ghidul unui călugăr pentru a fi fericit descrie cum și de ce trebuie să căutăm în interior, să ne conectăm cu esența noastră adevărată, dacă ne dorim să găsim pacea și bucuria de a fi aici, acum, în această lume dezordonată. Cu toții avem potențialul de a fi fericiți, dar cum putem să-l deblocăm?
Conform spuselor lui Gelong Thubten, călugăr budist care a lucrat cu cei mai mari antreprenori din Sillicon Valley, secretul este meditația. Acesta îți va fi ghid spiritual în această carte și îți va îndrepta pașii către cea mai importantă destinație: sinele tău. Autentic, vulnerabil, rănit și nesigur.
Trebuie să-ți asumi tot ce trăiești, ce simți și vei primi garanția că, la finalul călătoriei, vei fi eliberat. Și senin. În timp, cu exercițiu, chiar fericit!
Benedict Cumberbatch:
Gelong Thubten este un călugăr cu un suflet enorm care scrie cu onestitatea și umorul unui om ce a experimentat înțelepciunea pe care o împarte lumii. Scrierile lui sunt pline de inspirație, dar și pragmatismul necesar pentru a crea metode practice ușor de înțeles. Carte lui ilustrează foarte clar de ce avem cu toții nevoie de meditație și mindfulness în viața noastră.
The Times:
Cartea lui Gelong Thubten este scrisă cu căldură și generozitate, ca omul din spatele foilor. Nu am avut niciodată o nevoie atât de mare pentru un om ca el și o voce atât de înțeleaptă!
The Daily Telegraph:
Cartea minunată a lui Gelong Thubten ne provoacă să analizăm modul în care căutăm constant o răsplată imediată și o fericire instantă și ne arată, pas cu pas, drumul spre mulțumirea de sine și liniștea interioară.
Deși nu sunt fană a cărților din sfera motivațională, uneori sunt tentată să mă delectez cu astfel de lecturi. Recent am descoperit, prin intermediul Editurii Bookzone, cartea Ghidul unui călugăr pentru a fi fericit de Gelong Thubten, o carte motivațională surprinzătoare, o lectură ca o gură de aer în această perioadă stresantă, tulbure, datorită contextului social – criza sanitară de la noi și nu numai ☹️ -.
Cu toții ne dorim sănătate, dar și liniște sufletească, cutezanță, tărie de caracter. Însă este destul de greu să ne îndeplinim aceste dorințe mai ales atunci când trecem prin perioade dificile în viața noastră.
Gelong Thubten – călugăr budist – își așterne pe hârtie propria experiență de viață și nu se sfiește să recunoască părți mai puțin frumoase din trecutul său: alcoolul, viața dezordonată, plină de excese.
„Am dus o viață a exceselor, eram consumat de adicții, motiv pentru care am sfârșit adesea în situații periculoase în care mi-aș fi putut foarte ușor pierde viața. Eram ambițios, mintea mea rula la viteze mari, mereu în căutare de câte ceva. Eram departe de a fi fericit, nu făceam decât să mă consum fizic și psihic. ”
O întâmplare nefericită și o boală necruțătoare îl aduc față în față cu o decizie radicală care îi va schimba complet viitorul. Astfel, izolarea completă de societate, pentru câțiva ani, la o fermă din Scoția și întâlnirea cu Akong Tulku Rinpoche și Lama Yeshe Rinpoche – doi învățători celebri ai culturii și religiei tibetane – l-au făcut să își înfrunte temerile, să le accepte, să lupte cu el însuși, dar, mai ales, să cunoască fericirea. Nu a fost ușor, dar cu ajutorul meditației, a reușit, zi de zi, clipă de clipă, să își înfrângă demonii, să se regăsească pe sine.
Astfel, prin această carte, autorul dorește să ne îndrume către pacea interioară, cunoașterea de sine și fericire, meditația fiind chiar o metodă utilă și binevenită.
„Această carte se dorește un îndrumar de transformare lăuntrică și o cale spre aflarea sursei de fericire din interiorul nostru. Fericirea nu trebuie să fie un sentiment aleatoriu pe care doar cei norocoși îl pot experimenta; pentru mine fericirea este o abilitate ce se poate deprinde, produs al antrenamentului mental, și cred că, la un nivel profund, suntem dotați cu instinctul de fericire.”
„Am scris această carte din dorința de a ajuta oamenii să înțeleagă că poți alege să fii fericit și ca să-i învăț cum pot obține acest lucru prin puterea meditației.”
„Scopul acestei cărți este să vă ajute să creați fericire punând exercițiile de meditație în centrul rutinei voastre zilnice, nu doar pentru a deveni mai buni în a deține controlul asupra emoțiilor, ci și pentru a descoperi potențialul ascuns al mintii pentru compasiune și libertate necondiționate. Fericirea se află înlăuntrul vostru, stă și așteaptă.”
„Fericirea adevărată este sinonimă cu libertatea” ne spune călugărul Gelong iar eu sunt întru totul de acord cu el. De multe ori, m-am surprins chiar zâmbind 🙂, iar unele sfaturi mi-au încălzit sufletul.
Cartea se citește ușor, firul narativ fiind la persoana întâi, dar ceea ce dă farmec cărții, din punctul meu de vedere, este însuși modul cum autorul îmbină propriile recomandări, secvențe din trecutul și prezentul său, cu proverbe budiste și învățături tibetane, pe care eu una le-am perceput într-o manieră caldă și senină. Treptat, citind filă cu filă, am ajuns să descopăr părți din mine însămi, gânduri, idei, pe care le-am dezvoltat în ultimii ani, care însă au rămas ascunse în cotlonul inimii sau nu am avut curajul de a le explora în amănunțit.
„Alergatul după gânduri este ca alergatul cățelului după un băț.
Or, dacă arunci bățul unui leu, acesta se va întoarce să vadă cine l-a aruncat. Și nu vei mai avea șansa să o faci a doua oară.
Fii leul.” – Învățătură tibetană
„Fii martorul gândurilor tale. Tu ești cel care observă, nu cel care este observat.” – Proverb budist
Înțelepte vorbe! Dacă e să fim realiști, deschiși și sinceri cu noi înșine, cu siguranță, găsim și înțelegem adevărul ce se ascunde în spatele acestor cuvinte. Dar oare îl acceptăm?
Mi-a făcut placere să citesc această carte, mi-a dat o stare de bine chiar dacă nu am reușit să îndeplinesc toți pașii necesari pentru a duce la final exercițiul de meditație. Da, am încercat!!! Surprinzător, chiar și pentru mine!!! 🤩 Dar, așa cum o spune și autorul, este nevoie de timp, efort și acceptare. Nu este ușor! Este chiar greu! Dar, important, este să ai voință, putere, curaj, perseverență. În ceea ce mă privește, zic eu 😉, mi-au lipsit voința, puterea și perseverența. Curaj am avut, de aceea am și încercat 🙂. Sau poate este un alt mod al mintii mele de a găsi scuze și pretexte ☹️. Poate voi reuși! Sau poate nu! Dar în acest caz, doar eu sunt singura responsabilă pentru eșec. Realitate pe care trebuie să o accept!!!
Vă recomand din suflet această carte, chiar dacă nu este genul vostru, chiar dacă nu credeți în meditație sau în „altfel” de cuvinte. Cine știe?! Poate descoperiți o mică părticică din voi înșivă! Poate, pentru o clipă, vă va oferi liniște sufletească! Poate vă va schimba gândirea sau viața! 🙂 Sau, poate, veți găsi o altă modalitate de a scăpa de stres, de a avea mai multă grijă de sănătatea voastră, fizică și psihică, de a vă iubi mai mult, de a vă accepta fricile, greșelile, trecutul!
Și, nu în ultimul rând… poate, Ghidul unui călugăr pentru a fi fericit de Gelong Thubten vă va învăța să fiți fericiți prin meditație! 💝
Similare
14 Comments
familiasimionescuyahooro
Foarte buna recenzia si interesanta recomandarea! ❤Felicitari, Mirela, multumesc! ❤
Mirela Barbalata
Mulțumesc, Carmen!
Tyna
Foarte frumoasă recenzia! ❤ O carte care te îndeamnă la propriile reflecții… Mulțumesc mult pentru recomandare! ❤
Mirela Barbalata
Mulțumesc, Tyna!
Da, este o carte care te provoacă!
Geo
Frumoasa recenzia! O carte care îți aduce liniște sufleteasca după câte se pare. Mulțumesc pentru recomandare, Mirela!
Mirela Barbalata
Mulțumesc, Geo!
Da, cartea mi1a dat o stare de liniște!
Oliviana Georgescu
Minunata recenzie si recomandare, Mirela! Felicitari si multumesc, ma tenteaza!
Mirela Barbalata
Multumesc, Oli!
anasylvi
Citesc foarte rar si eu carti motivationale, dar recunosc ca acelea care se refera la meditatie si diferite exercitii spirituale ma atrag, iar in paginile lor am gasit si eu multe sfaturi foarte utile. O prezentare foarte reusita, o recomandare bine-venita! Multumesc!
Mirela Barbalata
Multumesc, Ana!
Doina
Cred ca cei mai multi dintre noi nu avem curajul sa renuntam la viata nebuna pe care o ducem ca sa meditam. E mai simplu sa spui lasa-ma cu prostiile, nu am timp de asa ceva decat sa iti cauti multumirea, respectiv fericirea, prin multitudinea de nemultumiri zilnice.
Poate ca nici autorul nu ar fi atins aceasta zona spirituala daca nu ar fi fost constrans de socul unui moment dificil. El a avut noroc pentru ca a gasit ceva important. Noi ….. suntem fericite cand reusim sa facem cumparaturile in totalitate, repede si fara coada dintr-un singur magazin. Aici ar trebui un zambaret, dar nu am.
Te felicit pentru lectura si prezentare.
Mirela Barbalata
Multumesc si eu pentru vizita si apreciere!
Daniela Balan
Foarte frumoasă și tentantă recenzia, felicitări ❤️
Mirela Barbalata
Multumesc, Daniela!