Delicatese Literare
Recenzii

Grădina de iarnă de Kristin Hannah, Editura Litera, Colecția Blue Moon – recenzie

Grădina de iarnă

(Winter Garden – 2010)

Kristin Hannah

Editura Litera

Colecția Blue Moon

Traducere: Valentina Georgescu

Nr. de pagini: 400

An apariție: 2019

Kristin Hannah a scris peste 20 de romane, printre acestea numărându-se bestsellerurile A doua șansă (On Mystic Lake,1999), Aleea cu licurici (Firetly Lane, 2008), carte vândută în 1,2 milioane de exemplare, Grădina de iarnă (Winter Garden, 2010), Dincolo de stele (Fly Away, 2013), Privighetoarea (The Nightingale, 2015), roman tradus în 43 de limbi și vândut în 2 milioane de exemplare, și Un nou început (The Great Alone, 2018).

Aleea cu licurici a devenit bestseller absolut în 2009, un roman esențial care a adus împreună femeile pentru o cauza comună, iar Privighetoarea a fost votată, în 2015, cea mai bună carte a anului de către Amazon, Buzzfeed, iTunes, Library loumal, The Wall Street lournal și The Week.

În plus, romanul a câștigat Premiul Goodreads și People’s Choice Award.

Romanele sale Privighetoarea, Un nou început și Home Front urmează să fie ecranizate de case de producție importante.

Înainte să se dedice în totalitate scrisului, Kristin a lucrat ca avocat. Locuiește în Pacific Northwest împreună cu soțul ei.

Meredith și Nina Whitson sunt două surori foarte diferite. Una a rămas acasă ca să-și crească copiii și să se ocupe de livada de meri a familiei; cealaltă și-a urmat visul și a călătorit prin lume, devenind o fotojurnalistă faimoasă.
Dar când tatăl lor se îmbolnăvește, cele două femei se vor reîntâlni, regăsind-o și pe Ania, mama lor distantă și ostilă, care nu le oferă fiicelor ei nici un fel de mângâiere. Pe patul de moarte, tatăl le smulge însă o ultimă promisiune femeilor din viața sa.
Totul începe cu o poveste cum surorile nu au mai auzit vreodată – o idilă captivantă, misterioasă, ce se desfășoară pe o perioadă de mai bine de șase decenii și pe două continente, din Leningradul înghețat, aflat în plin război, până în Alaska zilelor noastre. Această dramă cutremurătoare le unește pe cele trei femei într-un mod cu totul neașteptat. Meredith și Nina vor afla în cele din urmă secretul ce marchează trecutul mamei lor și vor descoperi un adevăr teribil, care va zdruncina însuși fundamentul familiei lor și le va schimba viața.

Grădina de iarnă este un roman evocator, liric, care aruncă o lumină puternică asupra relației complicate mamă–fiică și explorează legăturile durabile dintre trecut și prezent.

Autoarea bestsellerului „Aleea cu licurici” a scris încă o poveste impresionantă despre neînțelegeri, legături de familie și femei puternice… o poveste fascinantă în care basmul se împletește cu realitatea, un basm care nu are întotdeauna finalul așteptat. – The Herald-News

Un roman istoric convingător, al cărui fir epic se intrețese cu cel al unei drame de familie contemporane… – Library Journal

Kristin Hannah are incredibilul talent de a țese povești memorabile, care îți ating sufletul și îți încălzesc inima.

În Grădina de iarnă, Kristin Hannah ne oferă o superbă poveste despre dragoste, pierdere și iertare. Este o carte care îți sfarmă inima în mii de bucăți, ca apoi să ți le lipească la loc…

M-au impresionat toate cele trei eroine și am empatizat cu fiecare în parte, sperând ca fiecare să-și găsească în final echilibrul sufletesc de care avea atâta nevoie. Cel mai greu am ”ghicit-o” pe Ania, care părea învăluită într-un mister de nepătruns, însă, când i-am aflat întreaga poveste, am fost cutremurată de câtă suferință a trebuit să îndure și câtă tărie a trebuit să aibă pentru a merge totuși mai departe…

Meredith și Nina, fiicele Aniei Whitson, au știut, încă din copilărie, că mama lor e o femeie rece. Sigur, avea grijă să nu le lipsească nimic și le-a educat bine, însă le-a iubit oare vreodată? Cel care le-a înconjurat dintotdeauna cu multă dragoste și înțelegere a fost tatăl lor, Evan Whitson și tot el era puntea de legătură dintre fiice și mama lor.

Peste ani, lipsa căldurii sufletești din partea mamei și-a lăsat o puternică amprentă asupra destinelor ambelor fiice.

Ajunsă la patruzeci de ani, Meredith traversa o perioadă de criză, fără ca mama ei să observe măcar. Meredith se măritase devreme, la doar douăzeci de ani, cu Jeff, prietenul ei din copilărie, pe care îl adora. Imediat după aceea, la doar un an distanță între ele, apăruseră și două fiice. Deși se temuse ca maternitatea să nu o transforme într-o femeie rece, la fel ca pe mama ei, Meredith își iubise fiicele cu pasiune și fusese mereu deschisă în relația cu ele. Însă acum fetele crescuseră și plecaseră la colegiu, iar relația cu Jeff se răcise treptat, cei doi petrecând foarte puțin timp împreună, păstrându-și fiecare gândurile pentru el.

Meredith realiza că relația cu soțul ei o ”luase la vale”, însă se simțea incapabilă să o salveze, în ciuda faptului că își iubea încă soțul. Oare blocajul de a-și exprima sentimentele să fi avut rădăcinile în copilărie, când mama ei îi respinsese categoric încercările ei de a-și arăta afecțiunea? Oare tot de a nu fi respinsă sau părăsită își negase apoi orice dorință și își ignorase propriile visuri pentru a încerca să le intre în voie celorlalți? Când terminase colegiul, Meredith dorise să-și deschidă un magazin de suveniruri, însă renunțase la idee pentru a-și ajuta tatăl să conducă livada de meri a familiei. Cu tatăl ei avusese mereu o relație caldă și apropiată, el fiind cel care o înțelegea cel mai bine. Ar fi vrut totuși ca, atunci când tatăl ei aplana, ca de obicei, un conflict verbal cu mama ei, să fi fost, măcar o dată, de partea ei… Însă Evan Whitson își adora soția, iar orice și-ar fi dorit Ania devenea literă de lege pentru el.

Nina fusese însă tot timpul mult mai curajoasă și mai decisă în a-și impune punctul de vedere. Ea își urmase visul și devenise o fotojurnalistă faimoasă, zburând mereu în cele mai îndepărtate colțuri ale globului unde apărea o situație de criză, ignorând pericolele la care se expunea. Deși profesional era foarte bine realizată, Nina părea incapabilă să-și asume un angajament familial pe termen lung. Când Danny, un fotoreporter de război, cu care avea o relație de peste patru ani de zile, a încercat să o ceară în căsătorie, Nina s-a eschivat de la a-i da un răspuns.

Cel care le înțelegea cel mai bine pe toate cele trei era Evan, care a realizat că fiecare dintre ele era prinsă în propriul labirint, în care rătăcea fără a găsi vreo ieșire. Dar tot el știa și soluția. Aflat pe patul de moarte, Evan le-a smuls promisiunea că vor afla sfârșitul basmului pe care li-l tot spunea în copilărie mama lor – un basm ciudat, în care un prinț frumos și curajos se îndrăgostea și o lua în căsătorie pe fata simplă a unui țăran, salvând-o de Cavalerul Negru ce o amenința.

După multe poticneli și insistențe, mama acceptă să reia basmul, de data aceasta în adevărata versiune. O poveste tulburătoare și tragică se deapănă sub ochii noștri, iar personajele basmului încep să capete adevărata lor identitate. Cavalerul cel Negru era Stalin, iar amintirile Aniei ne poartă înapoi în timp, într-o perioadă tulbure și deosebit de crudă a istoriei, într-un Leningrad aflat sub Marea Teroare, când epurările așa zișilor ”dușmani ai poporului” au născut nenumărate drame și au frânt multe destine. A urmat apoi tragedia celui de-al Doilea Război Mondial, când în timpul blocadei asupra Leningradului au murit peste un milion de oameni, majoritatea de foame și de frig… Cutremurător! Am mai citit de curând despre aceste evenimente tragice și complet bulversante în ”Călărețul de aramă” de Paullina Simons – o altă carte care m-a impresionat profund!

Ce se întâmplase în trecut cu Ania? Care era secretul tristeții ei tulburătoare? Vor reuși cele trei femei să se vindece reciproc sufletește?

Finalul, deosebit de emoționant, ne rezervă o surpriză de proporții. Vă las plăcerea să descoperiți singuri în carte despre ce este vorba.

”Pentru cei prezenți, pentru cei ce nu mai sunt, și pentru cei pierduți.”

Fragment:

„Nina petrecuse mult timp în preajma oamenilor răniți sau muribunzi, martor neputincios, dezvăluind durerea colectivă prin suferința individuală. Se pricepea la asta, putea fi cumva concomitent și implicată, dar și destul de detașată pentru a înregistra totul. Oricât de groaznic ar fi fost uneori să stea lângă paturile de spital improvizate, privind oameni cu răni teribile, tot ce trăise până atunci pălea în comparație cu acest moment, când suferea ea însăși. În ziua în care tatăl ei veni acasă de la spital, nu putu să-și disimuleze sentimentele, nu putu să-și mascheze și să-și reprime suferința.

Stătea în dormitorul părinților ei, lângă fereastra mare cu vedere spre grădina de iarnă și livadă. Afară, cerul era de un albastru pur, cutezător; nici urmă de nori. Un soare hibernal palid strălucea, respirația lui caldă topind stratul întărit de zăpadă gălbejită. Apă picura de pe streșini, punctând fără îndoială zăpada de-a lungul balustradei de la veranda de dedesubt.

Duse aparatul foto la ochi și făcu focus pe Meredith, care se uită la tata, încercând să zâmbească; Nina surprinse fragilitatea chipului surorii ei, tristețea din ochii ei. Apoi, focaliză pe mama ei, care stătea în picioare lângă pat, cu atitudinea regească a lui Lauren Bacall, cu răceala Barbarei Stanwyck.

De la locul lui din patul cel mare, cu perne albe imaculate și pleduri adunate în jurul lui, tata arăta slab, bătrân și istovit, cu pleoapele marmorate căzând că niște stindarde la jumătatea catargului, apoi ridicându-se din nou. Prin obiectiv, Nina îi vedea ochii căprui fixând-o. Șocul acelei priviri directe o surprinse.

– Fără fotografii, spuse el. Avea vocea hârșâită și obosită, nicide-cum nu era vocea lui, iar slăbiciunea aceea, acel sunet al lui, era cumva mai rea decât orice altceva. Ea știa de ce îi ceruse el asta.”

Cărțile autoarei Kristin Hannah pot fi comandate pe elefant.ro, libris.ro, litera.ro, librarie.netcartepedia.ro, carturesti.ro, librariadelfin.rodol.ro

Recenzii și prezentări cărți Kristin Hannah

Listă cărți apărute în colecția Blue Moon

Recenzii și prezentări cărți din colecția Blue Moon

 

2 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *