Grădina de iarnă de Kristin Hannah, Editura Reader’s Digest – recenzie
Grădina de iarnă
(Winter Garden – 2010)
Kristin Hannah
Editura Reader`s Digest
Traducere: Oana Popovici
An apariție în România: 2012
Pag. 6-179
Grădina de iarnă face parte dintr-o selecție de patru romane (ediție prescurtată) realizată de Editura Reader`s Digest (576 pagini):
Grădina de iarnă – Kristin Hannah
Verdictul plumbului – Michael Connelly – recenzie
Endal – Allen și Sandra Parton – recenzie
Asasinarea lui Tutankhamon – James Patterson și Martin Dugard – recenzie
Grădina de iarnă
Când Meredith și Nina erau mici, mama lor le spunea un basm ciudat, ce nu părea să se termine niciodată. Acum, când ele sunt hotărâte să-i afle sfârșitul, basmul pare din ce în ce mai puțin basm. Să ascundă el oare cumplitul secret al tristeții care n-a părăsit-o niciodată pe mama?
Kristin Hannah a scris peste 20 de romane, printre acestea numărându-se bestsellerurile A doua șansă (On Mystic Lake,1999), Aleea cu licurici (Firetly Lane, 2008), carte vândută în 1,2 milioane de exemplare, Grădina de iarnă (Winter Garden, 2010), Dincolo de stele (Fly Away, 2013), Privighetoarea (The Nightingale, 2015), roman tradus în 43 de limbi și vândut în 2 milioane de exemplare, și Un nou început (The Great Alone, 2018).
Aleea cu licurici a devenit bestseller absolut în 2009, un roman esențial care a adus împreună femeile pentru o cauza comună, iar Privighetoarea a fost votată, în 2015, cea mai bună carte a anului de către Amazon, Buzzfeed, iTunes, Library loumal, The Wall Street lournal și The Week. În plus, romanul a câștigat Premiul Goodreads și People’s Choice Award.
Romanele sale Privighetoarea, Un nou început și Home Front urmează să fie ecranizate de case de producție importante.
Înainte să se dedice în totalitate scrisului, Kristin a lucrat ca avocat. Locuiește în Pacific Northwest împreună cu soțul ei.
Kristin Hannah are incredibilul talent de a țese povești memorabile, care îți ating sufletul și îți încălzesc inima.
În Grădina de iarnă, Kristin Hannah ne oferă o superbă poveste despre dragoste, pierdere și iertare. Este o carte care îți sfarmă inima în mii de bucăți, ca apoi să ți le lipească la loc…
M-au impresionat toate cele trei eroine și am empatizat cu fiecare în parte, sperând ca fiecare să-și găsească în final echilibrul sufletesc de care avea atâta nevoie. Cel mai greu am ”ghicit-o” pe Ania, care părea învăluită într-un mister de nepătruns, însă, când i-am aflat întreaga poveste, am fost cutremurată de câtă suferință a trebuit să îndure și câtă tărie a trebuit să aibă pentru a merge totuși mai departe…
Meredith și Nina, fiicele Aniei Whitson, au știut, încă din copilărie, că mama lor e o femeie rece. Sigur, avea grijă să nu le lipsească nimic și le-a educat bine, însă le-a iubit oare vreodată? Cel care le-a înconjurat dintotdeauna cu multă dragoste și înțelegere a fost tatăl lor, Evan Whitson și tot el era puntea de legătură dintre fiice și mama lor.
Peste ani, lipsa căldurii sufletești din partea mamei și-a lăsat o puternică amprentă asupra destinelor ambelor fiice.
Ajunsă la patruzeci de ani, Meredith traversa o perioadă de criză, fără ca mama ei să observe măcar. Meredith se măritase devreme, la doar douăzeci de ani, cu Jeff, prietenul ei din copilărie, pe care îl adora. Imediat după aceea, la doar un an distanță între ele, apăruseră și două fiice. Deși se temuse ca maternitatea să nu o transforme într-o femeie rece, la fel ca pe mama ei, Meredith își iubise fiicele cu pasiune și fusese mereu deschisă în relația cu ele. Însă acum fetele crescuseră și plecaseră la colegiu, iar relația cu Jeff se răcise treptat, cei doi petrecând foarte puțin timp împreună, păstrându-și fiecare gândurile pentru el.
Meredith realiza că relația cu soțul ei o ”luase la vale”, însă se simțea incapabilă să o salveze, în ciuda faptului că își iubea încă soțul. Oare blocajul de a-și exprima sentimentele să fi avut rădăcinile în copilărie, când mama ei îi respinsese categoric încercările ei de a-și arăta afecțiunea? Oare tot de a nu fi respinsă sau părăsită își negase apoi orice dorință și își ignorase propriile visuri pentru a încerca să le intre în voie celorlalți? Când terminase colegiul, Meredith dorise să-și deschidă un magazin de suveniruri, însă renunțase la idee pentru a-și ajuta tatăl să conducă livada de meri a familiei. Cu tatăl ei avusese mereu o relație caldă și apropiată, el fiind cel care o înțelegea cel mai bine. Ar fi vrut totuși ca, atunci când tatăl ei aplana, ca de obicei, un conflict verbal cu mama ei, să fi fost, măcar o dată, de partea ei… Însă Evan Whitson își adora soția, iar orice și-ar fi dorit Ania devenea literă de lege pentru el.
Nina fusese însă tot timpul mult mai curajoasă și mai decisă în a-și impune punctul de vedere. Ea își urmase visul și devenise o fotojurnalistă faimoasă, zburând mereu în cele mai îndepărtate colțuri ale globului unde apărea o situație de criză, ignorând pericolele la care se expunea. Deși profesional era foarte bine realizată, Nina părea incapabilă să-și asume un angajament familial pe termen lung. Când Danny, un fotoreporter de război, cu care avea o relație de peste patru ani de zile, a încercat să o ceară în căsătorie, Nina s-a eschivat de la a-i da un răspuns.
Cel care le înțelegea cel mai bine pe toate cele trei era Evan, care a realizat că fiecare dintre ele era prinsă în propriul labirint, în care rătăcea fără a găsi vreo ieșire. Dar tot el știa și soluția. Aflat pe patul de moarte, Evan le-a smuls promisiunea că vor afla sfârșitul basmului pe care li-l tot spunea în copilărie mama lor – un basm ciudat, în care un prinț frumos și curajos se îndrăgostea și o lua în căsătorie pe fata simplă a unui țăran, salvând-o de Cavalerul Negru ce o amenința.
După multe poticneli și insistențe, mama acceptă să reia basmul, de data aceasta în adevărata versiune. O poveste tulburătoare și tragică se deapănă sub ochii noștri, iar personajele basmului încep să capete adevărata lor identitate. Cavalerul cel Negru era Stalin, iar amintirile Aniei ne poartă înapoi în timp, într-o perioadă tulbure și deosebit de crudă a istoriei, într-un Leningrad aflat sub Marea Teroare, când epurările așa zișilor ”dușmani ai poporului” au născut nenumărate drame și au frânt multe destine. A urmat apoi tragedia celui de-al Doilea Război Mondial, când în timpul blocadei asupra Leningradului au murit peste un milion de oameni, majoritatea de foame și de frig… Cutremurător! Am mai citit de curând despre aceste evenimente tragice și complet bulversante în ”Călărețul de aramă” de Paullina Simons – o altă carte care m-a impresionat profund!
Ce se întâmplase în trecut cu Ania? Care era secretul tristeții ei tulburătoare? Vor reuși cele trei femei să se vindece reciproc sufletește?
Finalul, deosebit de emoționant, ne rezervă o surpriză de proporții. Vă las plăcerea să descoperiți singuri în carte despre ce este vorba.
”Pentru cei prezenți, pentru cei ce nu mai sunt, și pentru cei pierduți.”
10 Comments
familiasimionescuyahooro
Superb! O recenzie atat de sensibilia si emotionanta!❤Felicitari, Tyna si multumesc mult pentru excelenta recomandare!❤
Tyna
Mulțumesc! Cu mult drag!
anasylvi
Foarte frumoasa recomandarea! Am citit o singura carte de aceasta autoare, dar mi-a placut cum scrie. Mai am cateva carti scrise de ea, iar aceasta recenzie este foarte convingatoare. Multumesc!
Tyna
Mulțumesc! Cu multă plăcere!
Oli
Foarte frumoasa si sensibila recenzie, transmite multa emotie! Felicitari si Multumesc pentru tentatie! Imi place cum scrie autoarea, are niste povesti de viata impresionante in cartile ei.
Tyna
Mulțumesc! Cu mult drag!
Daniela Balan
Foarte frumoasă,tentantă și emoționantă recenzia ! Felicitări ❤️
Tyna
Mulțumesc!
Mirela Barbalata
Nu am citit cartea dar am auzit cât de minunată este. Dureroasă și profundă povestea! Recenzia ta confirmă frumusețea acestui roman și îmi dă imboldul să o iau la citit cât mai repede .
Mulțumesc pentru recomandare!
Tyna
Mulțumesc! Cu mult drag! Sunt convinsă că o să îți placă!