Graffiti Moon de Cath Crowley, Editura Storia Books – recenzie
Graffiti Moon (Graffiti Moon – 2010)
Cath Crowley
Editura Storia Books
Colecția Young Adult
Traducător: Alina Marc Ciulacu
Nr. pagini: 280 pagini
An apariție: 2016
Cath Crowley a crescut în zona rurală a statului Victoria, Australia. A studiat scriere profesională și editare la Royal Melbourne Institute of Technology și lucrează atât ca scriitoare independentă, cât și ca profesor cu jumătate de normă la Melbourne. În Australia, Graffiti Moon a primit Prime Minister’s Literary Award for Young Adult Fiction, precum și Ethel Turner Prize for Young People’s Literature, și a intrat pe lista scurtă pentru Victorian Premier’s Literary Award și Children’s Book Council of Australia Book of the Year Award.
Un artist, o visătoare, o noapte lungă, plină de aventură.
Lucy a terminat liceul și cel mai bun mod de a sărbători este să-l găsească pe Shadow, grafferul misterios care a împânzit orașul cu desenele lui. El se află pe undeva, dar nu se știe exact pe unde, și împrăștie în liniștea nopții culori care închipuie păsări și cerul albastru. Lucy știe prea bine că s-ar putea îndrăgosti de un tip care desenează precum Shadow. S-ar putea îndrăgosti chiar până peste cap.
Într-o seară ajunge la o petrecere împreună cu Ed, un băiat cu care avusese în trecut cea mai ciudată întâlnire din viața ei, iar acesta îi spune că o poate ajuta să-l găsească pe Shadow. Tinerii pornesc în căutarea acestuia și cutreieră orașul până în zori. Iar Lucy nu reușește să vadă că adevărul se află chiar înaintea ochilor ei.
Douăzeci și patru de ore intense și pline de aventură din viețile unor tineri gata să devină adulți, să termine liceul, să descopere cine sunt cu adevărat și cine vor să fie.
Graffiti Moon de Cath Crowley este o sensibilă și emoționantă carte young adult. Personajele cărții au optsprezece ani, aflându-se într-un moment important al vieții, acela în care alegi drumul pe care îl vei urma în continuare. Autoarea demonstrează o bună cunoaștere a adolescenților aflați la acea vârstă, surprinzând foarte bine tentațiile, pericolele, neliniștile, incertitudinile, temerile, dar și creativitatea, energia și speranțele pentru viitor specifice acelei perioade.
Cartea este scrisă la persoana întâi, alternând capitolele scrise din perspectiva lui Lucy cu cele scrise din perspectiva lui Ed, fiind intercalate din loc în loc și câteva poezii ale Poetului (Leo – cel mai bun prieten al lui Ed).
Lucy este o tânără cu o fire de artistă, fiica unei dramaturge și a unui comedian. Încă din timpul liceului, lucrând pentru un proiect pentru școală, Lucy își găsise o adevărată pasiune în modelarea sticlei, visând la o carieră în acest domeniu.
Lucy se îndrăgostise doar o singură dată în timpul liceului, în clasa a X-a, de Ed, un băiat enigmatic cu care lucra împreună pentru un proiect la cursul de arte. Când Ed o invitase la o întâlnire, Lucy fusese în culmea fericirii. Trepidând de emoție, pregătise mai multe subiecte de conversație, în special o dezbatere pe tema cărții ”Să ucizi o pasăre cântătoare” de Harper Lee. Din păcate, întâlnirea a fost un fiasco total. Ed nu părea să aibă idee despre acea carte, devenind gelos crezând că Atticus Finch era un băiat de care Lucy era îndrăgostită. Mai mult, îi pusese și mâna pe fund lui Lucy. Crunt dezamăgită și înfuriată, Lucy ripostase spărgându-i nasul și lăsându-l baltă cu sângele șiroind pe tricou. Ed abandonase școala două săptămâni mai târziu.
De curând însă, Lucy făcuse o adevărată obsesie pentru Shadow, un tânăr misterios, ale cărui graffiti execuatate pe clădiri erau adevărate opere de artă, dovedind sclipiri de geniu în a-și transmite emoțiile prin intermediul acelor desene. Extaziată de admirație, Lucy își dorea cu ardoare să îl cunoască, simțindu-se îndrăgostită de spiritul lui. Lucy era convinsă că dacă l-ar întâlni pe Shadow față în față l-ar recunoaște imediat, simțindu-se conectată cu el într-un mod inexplicabil.
„De-aș ajunge la timp! Să-l întâlnesc pe Shadow. Tipul care desenează noaptea. Desenează păsări ținute în cuști pe ziduri de cărămidă și oameni rătăciți în păduri fantomatice. Desenează băieți din ale căror inimi crește iarbă și fete care mânuiesc niște mașini bâzâitoare de tuns iarba. De un tip care desenează așa ceva m-aș putea îndrăgosti. Până peste cap.”
Aparențele înșeală însă de multe ori și nu poți vedea adevărul nici măcar când stă în fața ta. Shadow era, de fapt, chiar Ed…
Povestea lui Ed este una tristă. Mama lui rămăsese însărcinată cu el pe când avea doar cincisprezece ani cu un băiat de șaisprezece ani. Imatur și iresponsabil, tatăl lui Ed o părăsise pe mama lui imediat ce aflase că aceasta urma să aibă un copil. Faptul că tatăl lui îl abandonase, fără a mai încerca să afle ceva despre el ulterior, îl marcase pe Ed, deși încerca să mascheze acest lucru.
”- Și taică-meu era magician, îi spun, privind sticlele alea goale. A lăsat-o pe maică-mea însărcinată și s-a făcut nevăzut.”
Curajoasă, mama lui Ed aceasta păstrase sarcina în ciuda faptului că datorită acestui fapt fusese nevoită să abandoneze școala. Din păcate, deși avusese susținerea părinților, aceștia muriseră în scurt timp după aceea, întreaga răspundere revenind pe umerii ei.
Mult prea preocupată să asigure un venit minim necesar traiului de zi cu zi, mama lui Ed nu sesizase că acesta suferea de o formă de dislexie. Lui Ed îi era imposibil să citească mai mult de câteva rânduri la rând, literele încurcându-se între ele, nemaiputând să le deslușească înțelesul. La fel i se întâmpla și când dorea să-și transpună pe hârtie gândurile lui, fiindu-i imposibil să lege mai mult de câteva cuvinte. Din fericire, începând din clasa a V-a, Leo, cel mai bun prieten al lui, își petrecea cea mai mare parte din timp la Ed, fugind de brutalitățile tatălui și indiferența mamei lui. Sesizând dificultățile lui Ed, Leo s-a oferit, cu multă delicatețe pentru a nu-i răni sensibilitatea, să-l ajute la întocmirea eseurilor pentru școală.
Treaba a mers strună până în clasa a X-a, când s-au întâmplat două evenimente care l-au bulversat sufletește pe Ed și l-au convins să abandoneze școala. Mai întâi, Lucy, fata de care se îndrăgostise Ed, l-a făcut să se simtă ignorant și inferior, părăsindu-l fără menajamente după ce l-a lovit cu pumnul în nas, fără a se îngriji să-l ducă la spital sau a-i da vreun telefon ulterior pentru a-l întreba dacă era în regulă. Apoi, două săptămâni mai târziu, profesoara lui de la clasă s-a îmbolnăvit și i-a ținut locul un suplinitor. Acesta a văzut momentul în care Ed a scos eseul din geantă, pe care Ed îl ajutase să-l transcrie pe hârtie, și l-a acuzat de fraudă.
Jignit și îndurerat, Ed a decis să abandoneze școala, oferindu-se să se angajeze pentru ca mama lui să poată lucra cu un program redus și, astfel, să fie capabilă să termine școala de asistente pe care o începuse. Bert, proprietarul magazinului de vopseluri la care s-a angajat Ed, l-a făcut pe acesta să-și recapete încrederea în el, încurajându-l să-și dezvolte pasiunea pentru desene, la care observase că avea un talent ieșit din comun. Tot ceea ce Ed nu putea exprima în cuvinte se reflecta din plin în superbele graffiti realizate de el pe pereți.
„E o noapte înăbușitoare, prea caldă pentru octombrie. Pe afară zăbovesc mai mulți oameni ca de obicei, așa că mânuiesc spray-ul în viteză ca să desenez cerul. Privesc în toate părțile. Mă uit după polițai. Și după orice persoană cu care n-aș vrea să dau ochii pe aici. Desenul plutește, iar lucrurile care îmi bubuie în cap ies urlând din tub și lovesc cărămida. Uită-te la asta și la asta și la asta. Privește-mă pe mine, cu sufletul expus pe un perete.”
Prietenia cu Beth, o tânără sensibilă și optimistă de aceeași vârstă cu el, i-a alinat orgoliul rănit al lui Ed. Totuși, indiferent cât încercase, Ed nu reușise să se îndrăgostească de Beth, amintirea lui Lucy bântuindu-i încă gândurile… Realizând că Beth, care urma să devină studentă la Litere, va realiza curând că el era sub nivelul ei, mimând doar cunoașterea unor texte literare, l-a determinat pe Ed să se despartă de ea. Moartea lui Bert l-a debusolat și mai mult, pierzându-și în același timp și mentorul și locul de muncă…
Fără niciun venit și disperat să-și ajute mama cu plata chiriei pentru ca aceasta să nu abandoneze școala de asistente pe care o începuse, Ed a acceptat propunerea lui Leo, presat la rândul lui de o datorie pe care îi era imposibil să o achite, de a participa la o spargere la școala unde învățase cândva.
Părea că Ed se afunda tot mai mult în nisipuri mișcătoare, fără o șansă de a se salva la timp.
O noapte fatidică va avea însă consecințe importante asupra destinelor celor doi eroi.
La petrecerea după absolvirea liceului, Jazz, prietena non-conformistă a lui Lucy, a venit cu ideea să-i caute pe Shadow și pe Poet, deveniți celebri pentru desenele lor. Întrucât se părea că Ed și Leo îi cunoșteau pe cei doi, Jazz a venit cu ideea să formeze două echipe pentru a-i găsi. Jazz l-a revendicat pe Leo, de care se simțea atrasă, Lucy rămânând să fie parteneră cu Ed.
Va urma o nopte lungă și intensă, la sfârșitul căreia atât Lucy cât și Ed vor afla lucruri noi despre celălalt, dar și despre ei înșiși…
Pe măsura trecerii timpului și producerii evenimentelor, nelipsite de pericole, Lucy a realizat că renunțase la fantezia cu Shadow, dorindu-și în schimb o șansă reală cu Ed…
La rândul lui, o idee dată de Lucy l-a făcut pe Ed să conștientizeze că, în ciuda ușilor care i se închiseseră în față, putea încă deschide o fereastră nesperată pentru viitor…
Vă las să descoperiți singuri în carte întâmplările produse în acea noapte, cum va reacționa Lucy aflând identitatea reală a lui Shadow, precum și concluziile la care vor ajunge Ed și Lucy.
O carte dulce și romatică, cu un final luminos, plin de speranță pentru viitor!
”Desenul înfățișează soarele. Un glob de sticlă fierbinte care alungă noaptea. Nu s-a semnat. Dar știu cine e. Și știu cine sunt eu. Nu știu bine cine suntem împreună, deocamdată. Ed ia un tub și desenează o micuță pasăre galbenă. E diferită de pasărea adormită, cu piciorușele către cer.
E trează.”
Mulțumim Editura Storia Books pentru cartea Graffiti Moon de Cath Crowley oferită pentru recenzie!
Cărțile autoarei Cath Crowley pot fi comandate de pe storiabooks.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro
Recenzii Editura Storia Books
Recenzii și prezentări cărți young adult
18 Comments
Mirela Nenciu
O recenzie foarte frumoasă și sensibilă Felicitări, Tyna!
Tyna
Mulțumesc!
Fratiloiu Dorina Petronela
O carte interesanta, pt adolescenti, si o recenzie frumoasa. Felicitari Tyna!
Tyna
Mulțumesc!
Mirela Barbalata
O recenzie emotionanta! Asa cum ezte povestea! Nu am citit cartea dar am auzit lucruri frumoase. Chiar daca este pentru adolescenți, imi doresc sa o citesc .
Tyna
Mulțumesc! Să o citești cu plăcere!
Daniela Balan
Foarte frumoasă, captivantă și plină de sensibilitate recenzia! felicitări Tyna ❤️
Tyna
Mulțumesc!
anasylvi
Ce frumoasa este! O sa o pun pe lista. Imi place ca nu are o sumedenie de clisee YA, suna foarte cursiv si natural.
Tyna
Să o citesti cu plăcere!
Oli
Minunată recenzie Tyna, felicitări! Îmi place genul acesta de cărți și îmi place și stilul autoarei, l-am descoperit când am citit „Cuvinte în albastru intens”, o carte foarte frumoasă.
Nu am citit încă „Graffiti Moon „, dar după recenzia ta irezistibilă îmi doresc mult s-o citesc, mulțumesc de ispită!
Tyna
Mulțumesc! Cu mult drag!
Geo
O recenzie sensibilă și emoționantă! Foarte frumoasa aceasta poveste. Nu am citit nimic de aceasta autoare, dar sper sa o fac in viitor. Felicitări Tyna!
Tyna
Mulțumesc!
Mariam Oana
Frumoasă recenzie, felicitări!
Tyna
Mulțumesc! ❤
Alina Geambasu - Literatura pe tocuri
Frumoasa recenzie! Datorita acestei carti m-am indragostit de Storia Books.
Tyna
Mulțumesc!