Delicatese Literare
Recenzii

Gramatica limbii române pentru gimnaziu – coordonator Gabriela Pană Dindelegan, Editura Univers Enciclopedic

Gramatica limbii române pentru gimnaziu

Coordonator: Gabriela Pană Dindelegan

Autori: Raluca Brăescu, Adina Dragomirescu, Isabela Nedelcu, Alexandru Nicolae, Gabriela Pană Dindelegan, Rodica Zafu

Editura: Univers Enciclopedic

Colecția: Gold

Anul apariției: 2019

Număr de pagini: 480

“De ce o gramatică școlară? Pentru că, odată cu noua Programă, este momentul cel mai potrivit pentru regândirea acestui tip de gramatică, mai puțin deschis, prin natura lui, înnoirilor teoretice și descriptive. Interesul pentru o gramatică școlară, adusă la zi sub aspectul exigențelor didactice și științifice, este o preocupare general europeană.
Ca noutate a cărții, se insistă asupra unei legări a gramaticii și de alte obiective decât cele pur gramaticale: relația dintre gramatică și formarea cuvintelor, gramatică și comunicare, gramatică și fonetică, gramatică și lexic, gramatică și stilistică. De asemenea, este prima gramatică școlară care încearcă raportarea gramaticii românești la gramaticile altor limbi, cunoscute elevilor de la lecțiile de limbi străine, pentru a le transmite acestora ideea de învățare conștientă și comparativă.
Cartea propune și o serie de exerciții, însoțite de rezolvări integrale. Diversitatea tematică și de obiective a exercițiilor îl pun pe elev în situațiile cele mai diverse, ferindu-l de rutină și de limitarea cerințelor.”
“Limba noastră aur poartă” așa ne învață în școală!
Limba română este graiul nostru strămoșesc, pe care-l învățăm de mici. Pentru a vorbi corect limba română, o condiție prioritară este cunoașterea gramaticii acestei limbi.
În esență, gramatica este și va fi întotdeauna, aceeași. Doar noi ne schimbăm, devenim din ce în ce mai învățați.
O carte foarte compactă, bine structurată, care scoate în evidență esențialul asupra fiecărui capitol important.
Autorii și-au dat silința să actualizeze și armonizeze programa școlară cu cuprinsul acestei gramatici. Sintezele fiecărui capitol în parte sunt scurte, concise și la obiect. Cu definiții și toate explicațiile suplimentare necesare elevului.
Acest mic compendiu de gramatică a limbii române este potrivit tuturor: elevi și cadre didactice, oricărui vorbitor de limba română, corectorilor editurilor și unor autori contemporani, unor bloggeri — fiecare dintre ei având câte ceva de perfecționat.
Toți ne dorim să vorbim și să scriem corect. Unii o fac, alții nu prea… Fie pentru că anumite lucruri s-au mai schimbat de-a lungul anilor și ei nu și-au mai actualizat cunoștințele; fie pentru că nu au învățat suficient în școală.
Parcurgând această carte, avem ocazia să descoperim care este modul de organizare al propoziției și al frazei, structura lor. De aici, învățând să scriem corect și să vorbim. Plus că aflăm și despre variațiile stilistice, despre noile tendințe moderne.
Un alt capitol interesant al acestei culegeri este alfabetul: atât al nostru cât și cel internațional. Cu deosebirile și asemănările caracteristice. Aflăm despre ortografia și ortoepia limbii române.
Toate aceste aspecte ce țin de gramatica limbii române sunt folositoare noilor generații cărora le bat examenele vieții la ușă!
“Gramatica limbii române pentru gimnaziu” mai atinge un aspect cu care mulți se confruntă: folosirea semnelor ortografice. Mulți nu le folosesc corect, alții nu prea țin cont de ele, unii fac abuz de ele…. totul provine fie din neatenție, fie din grabă. Eu, spre exemplu, ador virgulele — le folosesc mult prea mult.
Un capitol drag mie, foarte important — așa îl consider eu; pe care îl recomand cu căldură tinerilor elevi, dar și unor autori români certați cu acest aspect al operelor lor, este capitolul numit “Elemente de stilistică”.
Această carte este perfectă pentru elevii de gimnaziu, de ajutor pentru profesorii care-i educă, dar și celorlalți oameni care doresc să se perfecționeze în timp. Sau să-și aducă aminte anumite lucruri peste care s-a așternut ceața uitării.
“Gramatica limbii române pentru gimnaziu” este cartea cea mai folositoare din bibliotecă!
Ajută omul, dar mai ales tânărul de gimnaziu, să pășească cu încredere! Îl învață să scrie și să vorbească corect!
Până la urmă, asta este tot ce contează: să vorbim și să scriem cât mai corect în limba noastră maternă.
La final, exercițiile care vin în completarea și stabilirea cunoștințelor teoretice acumulate sunt foarte utile.

Cartea Gramatica limbii române pentru gimnaziu poate fi comandată pe universenciclopedic.ro, elefant.ro, librarie.net, librariadelfin.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Univers Enciclopedic

Recenzii și prezentări cărți autori români

8 Comments

Spune-ți părerea!