Delicatese Literare
Recenzii

Grey de E.L. James, Editura Trei, Colectia Eroscop – recenzie

Grey (Grey)

E.L. James

Editura Trei

Colecția Eroscop

Traducere: Oana Dușmănescu

668 pagini

1. Cincizeci de umbre ale lui Grey (Fifty Shades of Grey) – 2011
2. Cincizeci de umbre întunecate (Fifty Shades Darker) – 2012
3. Cincizeci de umbre descătuşate (Fifty Shades Freed) – 2012 – recenzia
4. Grey (Grey) – 2015
5. Mai întunecat – Editura Trei (Darker – 2017) – recenzia
Christian Grey controlează totul în jurul său. Lumea lui este ordonată, disciplinată şi pustie, până în ziua în care Anastasia Steele îşi face apariţia în biroul său. Christian încearcă s-o uite, dar devine subjugat de emoţii pe care nu le poate înţelege şi cărora nu le poate rezista. Spre deosebire de toate femeile pe care Christian le-a cunoscut vreodată, timida şi naiva Ana pare să vadă dincolo de omul de afaceri genial şi de stilul său de viaţă luxos până în adâncul inimii sale rănite şi reci.
Relaţia lui cu Ana va alunga oare coşmarurile din copilărie care-l bântuie în fiecare noapte? Sau dorinţele sale sexuale întunecate, nevoia excesivă de control şi dispreţul faţă de sine care-i umplu sufletul o vor alunga pe această fată şi vor distruge speranţa fragilă pe care ea i-o oferă?
„Confesiunea sinceră a lui Christian Grey îi conferă celebrei poveşti o notă masculină, pasională şi mult mai sexy. Ana, aşa cum o vede Christian, e seducătoare, inteligentă şi plină de erotism. Mai realist şi mai picant decât tot ce a scris E L James înainte, Grey a meritat aşteptarea. Le dă celor trei volume anterioare o savoare bine-meritată.” — Daily Express
„Acest nou roman, împreună cu trilogia şi adaptarea cinematografică, scot la iveală fanteziile femeilor, ceea ce nu poate fi decât un lucru bun.” — The Mail on Sunday
Subiectul îl cunoaștem deja din trilogia ”Cincizeci de umbre” care, dincolo de controverse, ne-a oferit o frumoasă poveste de dragoste, demonstrându-ne că iubirea, acest sentiment puternic și curat, înțelege, iartă fără să judece, iar în final vindecă, aducând alinare și alungând demonii interiori.
În Grey aflăm punctul de vedere a lui Christian asupra evenimentelor din ”Cincizeci de umbre ale lui Grey” – carte povestită din perspectiva Anastasiei – îi înțelegem mai bine motivațiile și temerile, ce anume l-a făcut să fie măcinat de demoni interiori și i-a declanșat o nevoie obsesivă de control.
Flash-back-urile de memorie și coșmarurile nocturne care îl chinuie repetitiv ne fac să pricepem copilăria traumatizantă pe care a avut-o alături de o mamă drogată și iresponsabilă, care îl lăsa, în delăsarea ei, să sufere de foame de multe ori, dar pe care el o iubea totuși, și al cărei iubit îl torturase cumplit, lăsându-i răni adânci, atât fizice cât și psihice, declanșându-i fobia de a fi atins și intoleranța la droguri și risipa de mâncare, plus senzația că nu merita să fie iubit, în ciuda faptului că fusese adoptat ulterior de o familie echilibrată și foarte afectuoasă.
Dacă cicatricile exterioare se vindecaseră, cele interne supurau încă, determinându-l să se acopere cu o platoșă menită să-l apere și în spatele căruia de ascundea de toți cei din jur.
În adolescență, vulnerabil și frustrat, încă nesigur pe el, avusese ghinionul să fie pervertit de Elena Lincoln, o bună prietenă a mamei lui adoptive, de vârstă cu aceasta, care îl introdusese în lumea întunecată a jocurilor sexuale, fiind sclavul ei sexual timp de patru ani, după care trecuse într-o nouă etapă, în care el era dominatorul, iar Elena îi găsea periodic o nouă supusă, dornică să-i satisfacă orice capriciu. Toate acestea îi creaseră o falsă iluzie a controlului, dându-i impresia că a descoperit un infailibil sistem de apărare, capabil să țină întunericul, de care se temea atâta, la distanță.
Dovedind un adevărat geniu în afaceri, își crease practic un imperiu financiar la doar douăzeci și șapte de ani, în ochii tuturor părând întruchiparea eficienței în persoană, muncind non-stop, preocupându-se de orice amănunt și neafișându-se niciodată în vreo relație romantică, mulți, inclusiv familia, suspectându-l că ar fi de fapt homosexual.
Scutul lui începe să se crape în momentul în care Anastasia Steele, o studentă la litere, vine să îi ia un interviu. Este fascinat de ea, de inocența și stângăcia ei, de ochii ei albaștri, mari și nevinovați. Brusc, i se declanșează instinctele de vânător și o dorește cu orice preț, o premieră pentru el, căruia toate supusele sexuale de până atunci i se oferiseră practic pe tavă.
În continuare asistăm la toate eforturile lui Christian pentru a o aduce la dispoziția lui, pe post de sclavă sexuală, încercând chiar să o convingă să semneze un contract în acest sens care, deși fără o valoare legală, ar fi consemnat acordul ei. Este uluit când descoperă că ea era complet inocentă, simțind o încântare neașteptată să fie primul ei iubit, experiența fiind foarte intensă și satisfăcătoare pentru amândoi, fiind în același timp o premieră și pentru Christian – prima dată când făcea, de fapt, dragoste…
În perioada următoare, gelozia și sentimentul de posesie față de ea îl iau complet prin surprindere pe Christian, care constată că ea i se strecurase cu totul în suflet, iar gândurile lui se învârteau aproape în permanență în jurul ei, chiar și în momentul în care făcea afaceri.
De fapt, fără să-și dea seama, Christian se îndrăgostise până peste cap de Anastasia, doar că nu recunoaștea sentimentul…
După o copilărie traumatizantă și o adolescență marcată de perversiuni sexuale, Christian se agață cu disperare de modul de viață cunoscut de el și care are impresia că îi aduce echilibrul. În același timp însă, deși afirmă că dacă ea nu se va adapta stilului lui de viață va renunța complet la ea, în subconștient e disperat să nu o piardă și la orice semn de șovăială din partea ei mai face o nouă concesie, readaptând termenii înțelegerii.
Alături de Anastasia, Christian are parte de tot felul de premiere – relații sexuale fără perversiuni, descoperind cu surprindere că acestea puteau fi complet satisfăcătoare, dormitul alături de ea, care se dovedește a fi foarte relaxant, o prezintă părinților lui, îi dă întâlniri, ba mai mult, își pierde și legendarul său control de câteva ori.
Deși încearcă să o convingă pe Anastasia că relația pe care el o propune pentru ei e singura valabilă, el fiind incapabil de o relație romantică, bazată pe flori și inimioare, gesturile lui dovedesc contrariul, preocupându-se de siguranța ei, fiind atent la schimbările ei de dispoziție, făcându-i cadouri costisitoare, plimbând-o cu elicopterul, iar apoi cu planorul să ”vâneze” zorile.
Alături de ea, coșmarurile lui dispar, iar Christian învață să râdă, să glumească și să se bucure de viață.
”De ce-o las să doarmă cu mine? Dar asta-i o întrebare retorică: în străfundul sufletului meu, știu răspunsul. Pentru că lângă ea dorm mai bine.
Este talismanul meu împotriva viselor mele.
Îmi ține coșmarurile la distanță.”
Anastasia i-a arătat o altă variantă a lumii, plină de culoare și viață, față de lumea ternă și rece în care trăise până atunci. Sunt foarte amuzante e-mailurile dintre ei, amândoi înfruntându-și voințele în spatele unor replici obraznice și spirituale. Traumele sufletești n-au dispărut însă, iar el este tot chinuit de îndoieli, în ciuda tuturor semnelor care arată că ea îl iubește.
”Am revenit la viață de când am întâlnit-o pe ea. Aceste ultime săptămâni au fost cele mai palpitante, cele mai imprevizibile, cele mai fascinante din viața mea. Am fost ademenit din lumea mea ternă într-una plină de culoare – totuși, ea nu poate fi ce-mi trebuie mie.”
Încercând să o convingă să accepte stilul lui de viață, Christian forțează lucrurile și depășește o graniță sensibilă, iar Anastasia, distrusă sufletește, îl părăsește, convinsă că între ei nu poate fi nicio relație, întrucât, încercând să fie pe placul lui, își distrugea însăși esența ei…
Este momentul care îl zgâlțăie pe Christian și îl trezește la realitate, forțându-l să vadă lucrurile în perspectivă. Își dă seama că, de dragul ei, este dispus să se schimbe și să încerce o relație convențională, întrucât viața fără ea nu i se pare o alternativă viabilă.
”Ultima lună îmi trece prin fața ochilor: cum s-a împiedicat la mine-n birou, stinghereala ei de la Clayton’s, e-mailurile ei arțăgoase și spirituale, gura ei obraznică… chicotelile ei… tăria și sfidarea ei tăcută, curajul ei – și-mi dau seama că mi-a plăcut la nebunie fiecare minut. Fiecare clipă enervantă, distractivă, comică, senzuală, lascivă cu ea – da, mi-a plăcut la nebunie. Am avut o aventură extraordinară, amândoi – mă rog, eu cu siguranță am avut.”
În ciuda faptului că încă se consideră un monstru, nedemn să primească iubirea pe care Anastasia declarase că i-o poartă, nevoia de ea și senzația de vid pe care o simțea de când ea plecase îl fac să se ambiționeze și să acționeze, iar speranța că ar putea să reușească să se adapteze stilului de viață dorit de ea i se strecoară în suflet.
În ”Cincizeci de umbre ale lui Grey” am descoperit-o pe Anastasia profund îndrăgostită de Christian Grey, pe care îl găsește irezistibil de frumos, sexy, puternic, foarte deștept și cu o personalitate fascinantă. Deși speriată de contractul pe care Christian i-l propune și implicațiile acestuia, Anastasia e disperată să nu-l piardă și încearcă din răsputeri să găsească un compromis între a accepta măcar o parte din condițiile lui, păstrându-și în același timp propria identitate.
În ”Grey” constatăm că și Christian era complet vrăjit de Anastasia, care în ochii lui este încântătoare în inocența ei, atrăgătoare, inteligentă, seducătoare și amuzantă. Este înnebunit că nu știe ce gândește ea cu adevărat, pendulând în permanență între nevoia de a menține un control total și disponibilitatea de a face noi concesii, îngrijorat ca ea să nu-l părăsească.
Cartea ”Grey” ne oferă cu succes o a doua parte a balanței, convingându-ne de puterea sentimentelor lui Christian.
”Azi, o voi recuceri.”

Cărțile autoarei E.L. James pot fi comandate pe edituratrei.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, librex.ro, emag.ro, librariadelfin.ro

Recenzii cărți E.L. James

Listă cărți apărute în Colecția Eroscop ordonate după autor și serii

Cărțile apărute în Colecția Eroscop a Editurii Trei se pot comanda pe edituratrei.ro, libris.ro, librarie.net, librex.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți Colecția Eroscop

Top 10 cărți romantic-erotice contemporane

Top 10 cărți romantic-erotice historical

Top 10 cărți romantic-erotice cu limbaj murdar

Top 10 cărți romantic-erotice amuzante

 

 

24 Comments

Spune-ți părerea!