Delicatese Literare
DIVERSE

Halloween – origini, obiceiuri, simboluri

Halloween – origini, obiceiuri, simboluri

Halloween  este o sărbătoare de origine celtică, inspirată din festivalul Samhain, și preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală. Este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie.
Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows’ Even, numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților, deoarece în cultele creștine Sărbătoarea Tuturor Sfinților este sărbătorită pe 1 noiembrie, iar Halloweenul este asociată și cu aceasta.

spell1

Istoricul Nicholas Rogers, care a cercetat originile Halloweenului, a reamarcat că, în timp ce „unii folcloriști i-au detectat originile în sărbătoarea romană a Pomonei, zeița fructelor și semințelor, sau în festivalul morților denumit Parentalia, sărbătoarea este cel mai frecvent legată de festivalul celtic Samhain”. Numele de Samhain provine din irlandeza veche și înseamnă „sfârșitul verii”și sărbătorește sfârșitul „jumătății luminoase” a anului și începutul „jumătății întunecate”.
Vechii celți credeau că granița dintre lumea aceasta și cea de dincolo se slăbește în ziua de Samhain, permițând spiritelor, bune sau rele, să o traverseze. Se crede că nevoia de a îndepărta spiritele rele a dus la purtatul de costume și măști. Ei îndepărtau spiritele rele deghizându-se ei înșiși în spirit rău pentru a le evita.
Următoarea influență a apărut o dată cu răspândirea religiei creștine în Europa. În anul 835, Biserica Romano-Catolică a transformat ziua de 1 noiembrie într-o sărbătoare creștină, care celebrează toți sfinții: Sărbătoarea Tuturor Sfinților, sau Hallowmas, sau All Hallows.

Obiceiuri, jocuri și supertiții de Halloween

 • Costumarea și colindatul era de actualitate în Scoția de Halloween la sfârșitul secolului al XIX-lea. În prezent, în State, copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând„Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o amenințare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă.

trick-or-treat-nyc

trick

 • în unele țări Halloween este serbat prin parade și carnavaluri.
 • dunking sau apple bobbing, și constă în culegerea cu dinții a unor mere care plutesc într-un lighean sau într-un alt vas cu apă.
 • agățarea cu funii a unor dulciuri învelite în sirop sau melasă; ele trebuie mâncate fără a folosi mâinile, activitate ce se soldează inevitabil cu mânjirea feței cu lichidul dulce și lipicios.
 • curățarea unui măr dintr-o singură tăietură, urmată de aruncarea cojii lungi peste umăr. Se crede că acea coajă va cădea în forma primei litere a numelui viitorului soț.
 • femeilor nemăritate li se spune că dacă stau într-o cameră întunecată și se uită în oglindă în noaptea de Halloween, vor vedea chipul viitorului soț. În schimb, dacă sunt sortite să moară înainte de cununie, va apărea un craniu (brrr)!!
 • un alt joc bazat pe superstiții ce se practica prin anii 1900 implica coji de nucă: oamenii scriau simboluri cu lapte pe hârtie albă. După uscare, hârtia era împăturită și introdusă în coji de nucă. Când coaja de nucă era încălzită, laptele devenea cafeniu și scrisul apărea pe ceea ce altfel ar fi părut a fi hârtie albă. Printre simboluri se numărau: semnul dolarului pentru bogăție, nasturele pentru burlăcie, degetarul pentru tors, arcanul pentru sărăcie, bobul de orez pentru cununie, umbrela pentru călătorie, ceaunul pentru necazuri, trifoiul cu patru foi pentru noroc, moneda pentru bogăție, inelul pentru cununie rapidă și cheia pentru celebritate.
 • Spusul poveștilor cu fantome sau vizionarea de filme horror sunt și ele părți ale petrecerilor de Halloween.
 • Atracțiile ”bântuite” din locuri de divertisment special concepute pentru a speria vizitatorii; case bântuite, labirinturi de porumb și plimbări în vehicole decorate specific sărbătorii. De menționat că în Statele Unite, parcurile de distracție cu specific Halloween produc aproximativ 300-500 de milioane de dolari în fiecare an și atrag aproape 400.000 clienți, de unde preluarea lor în întreaga lume și transformarea într-o adevăartă industrie a sărbătorii. Halloweenul este sărbătoarea în care sunt vândute cele mai multe bomboane și este a doua sărbătoare după Crăciun ca volum al vânzărilor globale.

  h1

Simboluri

h2

Principalul simbol al Haloweenului  este reprezentat de dovleacul sculptat,  care reprezintă Lanterna lui Jack. Sculptarea de jack-o’-lantern provine din obiceiul de Ziua Tuturor Sfinților de modelare a unor felinare din napi pentru luminarea sufletelor din purgatoriu. Napul era folosit inițial de Halloween în Irlanda și Scoția, dar imigranții veniți în America de Nord au folosit dovleacul, care era mai ușor de modelat decât napii. Felinarele de tip „Jack-o-Lantern„, ce reprezintă în zilele noastre o tradiție a sărbătorii de Halloween, erau folosite pe vremuri ca un mijloc de apărare a caselor împotriva aşa-zişilor „morţi vii.” Sătenii superstiţioşi le utilizau pentru a alunga vampirii, având credinţa că lumina acestor felinare avea darul de a dezvălui aceşti monştri ascunşi sub aparenţa unor oameni, făcându-i astfel să se îndepărteze.
Culorile tradiționale ale sărbătorii sunt negru și portocaliu. Elemente ale toamnei, cum ar fi dovlecii, cocenii de porumb și sperietorile de ciori se numără de asemenea printre simbolurile asociate acestei sărbători.
Costumele de Halloween sunt modelate după figuri supranaturale, monștri, schelete, fantome, vampiri și vrăjitoare.
Imaginile cu vrăjitoare, vrăji, dovleci, măști, în diferite variante, sunt deja ”clasice”:

spellspell2

Printre mâncărurile asociate Halloween-ului se numără: caramele (Marea Britanie), măr caramelizat/măr glazurat (Marea Britanie și Irlanda), porumb caramelizat, dovleac, plăcintă de dovleac, pâine de dovleac, semințe de dovleac prăjite, porumb dulce prăjit, bomboane în formă de cranii, dovleci, lilieci, viermi, etc.

Trei legende asociate Halloween-ului

1. Se spune că faimoasele felinare de Halloween își trag denumirea de la cea a unui ciudate sclipiri ce apare deasupra mlaştinilor de turbă, fenomen numit, în vechime, de către irlandezi „Jack-O’-Lantern”. Aceste felinare, sub forma unor fețe monstruoase, sculptate iniţial din napi, şi mai târziu din bostani, aveau menirea de a fi la fel de înfricoșătoare precum misterioasa lumină, care răspândea teroare în rândul locuitorilor ținuturilor mlăştinoase.
Focloristul britanic Thomas Quiller Couch a cules în secolul al XIX-lea o scurtă poezie populară din regiunea Cornwall, varianta locală a lui Jack O’ The Lantern, care sună aşa:
Jack o’ the lantern! Joan the Wad,
Who tickled the maid and made her mad
Light me home, the weather’s bad.
În traducere:
Jack o’ the lantern! Joan The Wad,
Care ai gâdilat-o pe fată până a înnebunit,
Lumineza-mi calea spre casă, căci e vreme rea.

j1

2. O legendă populară irlandeză ne povestește despre un om numit „Jack Zgârcitul”, care, la un moment dat, l-a invitat pe diavol să bea împreună cu el. Zgârcitul Jack nu a vrut să-şi plătească partea sa, şi l-a convins pe diavol să se transforme într-o moneda cu care să cumpere băutură, dar de îndată ce dracul i-a ascultat sugestia, Jack s-a hotărât să păstreze moneda şi a pus-o într-un buzunar lângă o cruce argint, astfel încât, necuratul să nu se preschimbe înapoi în forma lui de dinainte.
Până la urmă, Jack l-a eliberat pe diavol cu condiţia să nu-l mai caute vreme de un an, iar dacă se întâmpla ca Jack să moară în această perioada, necuratul nu avea voie să-i ia sufletul.
În următorul an, Jack l-a păcălit din nou pe diavol convingându-l să se suie într-un pom pentru a culege un fruct. În timp ce dracul era cocoţat în copac, Jack a încrustat în scoarţa acestuia o cruce, astfel încât diavolul să nu poată coborî pe pământ până când nu îi promitea că nu îl va mai deranja încă zece ani.
În cele din urmă, Jack a murit. Era însă prea păcătos să intre în rai, iar diavolul, supărat de păcălelile la care îl supusese trecuse, nu l-a primit nici în iad, ci l-a trimis în bezna adâncă a nopţii, lăsându-l să aibă asupra sa numai un cărbune ce ardea luminându-i calea. Jack a pus cărbunele într-un nap scobit şi colindă de atunci pământul. Irlandezii au poreclit acest personaj fantomatic Jack O’Lantern.

j2

3. În „Billy & Mandy”, un popular serial american de desene animate, Jack O’Lantern este înfăţişat drept un sătean simpatic, dar mereu pus pe șotii. Sătenii, pentru a se răzbuna, au expediat reginei, ca fiind din partea lui, un dar buclucaş. Mâniată, regina a trimis la el moartea cu vestită ei coasă. Jack a reuşit să o păcălească, şi i-a luat coasa, zicandu-i că i-o da înapoi numai dacă îi garantează că va trăi veşnic. Moartea a fost de acord să facă acest târg dar, întrucât nu îi plăcea să fie trasă pe sfoară, i-a retezat capul cu coasa. Jack, nemuritor fiind, a găsit un bostan cu care şi-a înlocuit capul şi l-a numit Jack O’Lantern. Alungat din rândul oamenilor, Jack şi-a păstrat totuși obiceiul le face feste, revenind însă printre ei o doar singură dată pe an, în noaptea de Halloween.

halloween11111

Trick or treaters on the porch

Surse: Wikipedia, diane.ro, internet

28 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *