Delicatese Literare
Recenzii

Harry Potter și Camera Secretelor de J.K. Rowling, Editura Arthur – recenzie

Harry Potter și Camera Secretelor

(Harry Potter and the Chamber of Secrets – 1998)

J. K. Rowling

Ilustrații: Jim Kay

Editura: Arthur

Traducerea: Tatiana Dragomir

Anul apariției: 2020

Număr de pagini: 252

    0.5. Harry Potter: The Prequel – 2008
1. Harry Potter și piatra filosofală – Editura Arthur – Harry Potter and the Sorcerer’s Stone – 1997 – recenzie
2. Harry Potter și camera secretelor – Editura Arthur – Harry Potter and the Chamber of Secrets – 1998 – recenzie2
3. Harry Potter și prizonierul din Azkaban – Editura Arthur – Harry Potter and the Prisoner of Azkaban – 1999 – recenzie1, recenzie2
4. Harry Potter și Pocalul de Foc – Editura Arthur – Harry Potter and the Goblet of Fire – 2000 – recenzie
5. Harry Potter și Ordinul Phoenix – Editura Arthur – Harry Potter and the Order of the Phoenix – 2003 – recenzie
6. Harry Potter și Prințul Semisânge – Editura Arthur – Harry Potter and the Half-Blood Prince – 2005 – recenzie
7. Harry Potter și Talismanele morții – Editura Arthur – Harry Potter and the Deathly Hallows – 2007 – recenzie

“Îmi place să văd interpretarea pe care o dă Jim Kay lumii lui Harry Potter. Mă simt onorată și recunoscătoare că Jim continuă să-și pună talentul la lucru pentru asta.” — J. K. Rowling

Jim Kay, câștigătorul Medaliei Kate Greenaway, conjură magosfera în detalii uimitoare în această ediție bogat ilustrată a celei de a doua cărți din seria clasică a lui J. K. Rowling — perfectă pentru fani și cititori noi deopotrivă.

J. K. Rowling este autoarea romanelor din seria Harry Potter, care au câștigat numeroase premii și au stabilit noi recorduri. Îndrăgite de fani din întreaga lume, romanele din serie s-au vândut în peste 500 de milioane de exemplare, au fost traduse în peste 80 de limbi și au fost ecranizate în 8 filme de mare succes. Rowling a scris trei volume asociate, în scopuri caritabile: “Quidditch, o perspectivă istorică”, “Animale fantastice și unde le poți găsi” (ambele pentru Comic Relief) și “Povestirile Bardului Beedle” (pentru Lumos), al doilea dintre ele devenind sursa de inspirație pentru o serie de cinci filme produse de Warner Bros. A colaborat și la scrierea unei piese de teatru, “Harry Potter și copilul blestemat”, cu premiera la un teatru din West End în vara lui 2016. În 2012 a fost lansată compania digitală a lui J. K. Rowling, Pottermore, unde fanii se pot bucura de texte inedite și se pot cufunda în lumea vrăjitorilor. J. K. Rowling a scris un roman pentru cititori adulți, “Moarte subită”, și mai scrie romane polițiste sub pseudonimul Robert Galbraith. A primit multe premii și distincții, inclusiv OBE (Ordinul Imperiului Britanic) pentru servicii aduse literaturii dedicate copiilor, Legiunea de Onoare și Premiul Hans Christian Andersen.

Jim Kay a câștigat Medalia Kate Greenaway în 2012 pentru ilustrațiile din “Chemarea monstrului” de Patrick Ness. A studiat arta ilustrației la University of Westminster și a lucrat la Library & Archives of Tate Britain, apoi s-a numărat printre ilustratorii botanici de la Royal Botanic Gardens din Kew, înainte de a se întoarce la a fi artist cu normă întreagă. După o expoziție personală la Richmond Gallery, a fost abordat de un editor: astfel a început cariera sa de ilustrator independent. Jim a creat și concepte pentru film și televiziune, și a contribuit la expoziția de grup “Memory Palace” de la Victoria & Albert Museum din Londra. La publicare, ediția ilustrată a volumului “Harry Potter și piatra filosofală” a cunoscut un succes internațional, iar Jim Kay va ilustra pentru Bloomsbury toate cele șapte cărți din seria clasică a lui J. K. Rowling. Jim trăiește și lucrează în Northamptonshire cu soția sa.

“Îmi place să văd interpretarea pe care o dă Jim Kay lumii lui Harry Potter. Mă simt onorată și recunoscătoare că Jim continuă să-și pună talentul la lucru pentru asta.” — J. K. Rowling

Litere de o șchioapă au fost mâzgălite pe peretele dintre două ferestre, sclipind în lumina torțelor aprinse.

A FOST DESCHISĂ CAMERA SECRETELOR

DUȘMANI AI MOȘTENITORULUI, PĂZIȚI-VĂ!

Un mic elf de casă zdrențăros, Dobby, apare din senin în Aleea Privet și insistă că Harry Potter nu trebuie cu niciun chip să se întoarcă la Hogwarts. Harry bănuiește că trage sforile Draco Malfoy, cel mai însemnat rival al său. Salvat de groaznica familie Dursley de către Ron Weasley — într-o mașină zburătoare fermecată—, Harry petrece restul verii la Vizuină. Traiul alături de familia Weasley e așa de plin de distracții magice, încât în curând Harry uită de avertismentele disperate ale lui Dobby.

La școală însă, un mesaj sinistru, mâzgălit într-un coridor întunecat, reia ca un ecou prezicerile lui Dobby că urmează să se întâmple lucruri teribile...

 

O lucrare absolut deosebită, cu ilustrații captivante!

Nu cred că mai există cineva care să nu fi auzit de Harry Potter! Fie că vorbim de cărți sau filme. Mulți au citit cărțile, alții au văzut și revăzut filmele.

Ei bine, albumele ilustrate realizate de Jim Kay după cărțile seriei sunt adevărate opere de artă. Atrag atenția, încântă vizual și conving cititorul să dea o șansă acestei lumi cu totul și cu totul speciale.

Astfel, pătrundem în lumea vrăjitorilor, a magiei dezlănțuite, a personajelor angelice sau malefice, într-o școală care-și protejează cu grijă secretele — Hogwarts!

Îl regăsim pe Harry în casa soților Dursley, în vacanța de vară de după primul an la Hogwarts…

“Harry dădu din cap. Deodată ochii lui Dobby se umeziră de lacrimi.

— Ah, domnule, spuse el începând iar să suspine și ștergându-și fața cu un colț al feței de pernă jerpelite care îi servea drept veșmânt. Harry Potter e atât de curajos și de dârz! A înfruntat deja atâtea primejdii! Dar Dobby a venit să-l protejeze pe Harry Potter, să-l prevină, chiar dacă după aceea va trebui să-și prindă urechile în ușa cuptorului… Harry Potter nu trebuie să se întoarcă la Hogwarts!”

Odată cu livrarea acestui avertisment de către elful de casă Dobby începe aventura!

După cum bine știm, “Harry Potter și Camera Secretelor” continuă povestea lui Harry la școala de vrăjitori și vrăjitoare.

Intensă, învăluită în mister și plină de magie, această ilustrare a cărții a doua a seriei ne poartă într-o aventură fantastică și plină de pericole și magie.

După ce evadează din casa soților Dursley, Harry merge cu o mașină zburătoare alături de Ron și doi dintre frații săi acasă la acesta. Aici, are parte de un șoc când asistă la săpuneala verbală administrată de mama băieților. Pentru ca apoi să îl invite senină în casă:

“Și doamna Weasley o ținu tot așa o grămadă de vreme, țipă la ei până răguși, după care se întoarse spre Harry, care se dădu un pas înapoi.

— Harry, mă bucur foarte mult să te văd, dragule, spuse ea. Haide înăuntru să mănânci ceva.”

O familie unită, care se ceartă și se încurajează unul pe celălalt cu aceeași plăcere! Diferit de ce a cunoscut Harry până acum. Iar concluzia acestuia este evidentă:

“Dar Harry zâmbi larg și răspunse:

— E cea mai grozavă casă pe care am văzut-o vreodată.”

Lucrurile sunt atât de diferite în casa familiei Weasley! Dar cel mai ciudat i se pare faptul că aceștia par a ține la el.

Cumpărăturile pentru noul an școlar sunt un adevărat vârtej care îl uimește pe Harry! O călătorie cu ajutorul prafului magic este ceva uimitor pentru tânăr, o aventură aparte.

Avem parte de momente tensionate, de clipe amuzante și replici spumoase; dar și de personaje nu tocmai binevoitoare, de pericole văzute sau nevăzute, de profesori unul mai ciudat ca celălalt și de atât de multe secrete încât te întrebi ce se petrece de fapt la această școală de vrăjitori și vrăjitoare.

Cu toții cunoaștem acțiunea din cel de-al doilea volum al acestei serii renumite, dar pentru necunoscători, acest album ilustrat este un ghid perfect ce ne introduce în atmosfera învăluită în mister, ce debordează de suspans a acestui univers aparte creat de J. K. Rowling.

Ghinioanele se țin lanț de Ron și Harry, astfel ajung să fie pedepsiți când revin la Hogwarts cu arestul, după cum îi informează profesorii Snape, McGonagall și chiar de Dumbledore.

Fiecare nouă aventură în care se trezesc implicați acești tineri este menită să-i ajute să se dezvolte ca vrăjitori, să învețe din propriile acțiuni și să-și asume consecințele acestora.

Observăm interacțiunea caselor din școală, lucrurile noi pe care fiecare elev le învață în timpul orelor, dar și modul în care interacționează între ele casele și tinerii învățăcei.

De asemenea luăm parte la jocul de Quidditch, atât de bine descris încât îl vizualizăm cu ușurință. Este un joc alert și complicat, necesită atenție și rapiditate, dar și inteligență.

Harry, Ron și Hermione sunt 3 vrăjitori curajoși, curioși și foarte inteligenți, adevărați prieteni care sar unul în apărarea altuia. Într-una din aceste încercări ajunge Ron să scuipe limacși…

“— A fost foarte urat! spuse Ron răgușit, ridicând capul deasupra mesei, alb ca varul și transpirat. Malfoy a făcut-o Sângegros, Hagrid…

Și Ron dispăru iar sub masă, vărsând un nou val de limacși.

Hagrid se înfurie la culme.

— Nu se poate! răcni el spre Hermione.

— Ba se poate, răspunse ea. Nu știu eu sigur ce înseamnă cuvântul ăsta, dar înțeleg că a fost o mare mojicie din partea lui.

— E cel mai jignitor lucru care-ți poate trece prin minte, bolborosi Ron, ridicând capul din nou. “Sângegros” îi spui în bătaie de joc unui vrăjitor sau unei vrăjitoare care s-a născut într-o familie de Mageamii. Știi tu, ai cărui părinți nu sunt vrăjitori…”

O lectură care împinge imaginația cititorului la limite neîncercate până acum. Pur și simplu provoacă cititorul să-și imagineze inimaginabilul.

Harry Potter și Camera Secretelor” oferă o lecție intensă de magie, un test de curaj și inteligență, pune la încercare prietenii vechi și creează altele noi. Răsturnările de situație par a se întâlni prin fiecare colț al străvechii școli, descoperind secrete demult uitate și învățând vrăji din ce în ce mai grele și mai periculoase, ce necesită știință și putere pentru a fi realizate.

Un album plin de mistere, în care fiecare cititor descoperă nu doar vrăji și pericole, ci o lume unde suspansul și elementele de thriller sunt strâns împletite cu rezistența și puterea fiecărui elev. O lecție despre ce înseamnă curajul de a porni pe calea cunoașterii, de a înfrunta cele mai groaznice ființe și de a dezlega mistere.

“— Nu e moartă, Argus, spuse Dumbledore cu blândețe.

— N-a murit? rosti Filch cu voce gâtuită, privind în sfârșit spre Doamna Norris printre degete. Dar atunci de ce e așa de… așa de rece și de țeapănă?

— A fost prefăcută în stană de piatră, spuse Dumbledore.

— Ah, m-am gândit eu că asta ar putea fi! spuse Lockhart.

Dumbledore adăugă:

— Dar cum anume s-a întâmplat, n-am de unde să știu…”

Vă invit să savurați “Harry Potter și Camera Secretelor”, să cunoașteți povestea noilor întâmplări ce se petrec în spatele zidurilor groase de la Hogwarts și rivalități vechi de sute de ani, dar și să vă bucurați ochii cu ilustrațiile senzaționale ale lui Jim Kay, ce ne oferă un deliciu vizual pe măsura poveștii!

Harry Potter și Camera Secretelor de J. K. Rowling poate fi comandată pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți fantasy

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *