Delicatese Literare
Recenzii

Harry Potter și piatra filosofală de J.K. Rowling, Editura Arthur – recenzie

Harry Potter și piatra filosofală

(Harry Potter and the Sorcerer’s Stone – 1997)

J. K. Rowling

Ilustrații: Jim Kay

Editura: Arthur

Traducerea: Florin Bican

Anul apariției: 2019

Număr de pagini: 256

    0.5. Harry Potter: The Prequel – 2008
1. Harry Potter și piatra filosofală – Editura Arthur – Harry Potter and the Sorcerer’s Stone – 1997
2. Harry Potter și Camera Secretelor – Editura Arthur – Harry Potter and the Chamber of Secrets – 1998  – recenzie1, recenzie2
3. Harry Potter și prizonierul din Azkaban – Editura Arthur – Harry Potter and the Prisoner of Azkaban – 1999 – recenzie1, recenzie2
4. Harry Potter și Pocalul de Foc – Editura Arthur – Harry Potter and the Goblet of Fire – 2000 – recenzie
5. Harry Potter și Ordinul Phoenix – Editura Arthur – Harry Potter and the Order of the Phoenix – 2003 – recenzie
6. Harry Potter și Prințul Semisânge – Editura Arthur – Harry Potter and the Half-Blood Prince – 2005 – recenzie
7. Harry Potter și Talismanele morții – Editura Arthur – Harry Potter and the Deathly Hallows – 2007 – recenzie

„Am fost profund emoționată să văd ilustrațiile lui Jim Kay. Îmi place enorm interpretarea pe care o dă el lumii lui Harry Potter. Mă simt onorată și recunoscătoare că și-a pus talentul la lucru pentru asta.” – J.K. Rowling

J. K. Rowling este autoarea romanelor din seria Harry Potter, care au câștigat numeroase premii și au stabilit noi recorduri. Îndrăgite de fani din întreaga lume, romanele din serie s-au vândut în peste 500 de milioane de exemplare, au fost traduse în peste 80 de limbi și au fost ecranizate în 8 filme de mare succes. Rowling a scris trei volume asociate, în scopuri caritabile: “Quidditch, o perspectivă istorică”, “Animale fantastice și unde le poți găsi” (ambele pentru Comic Relief) și “Povestirile Bardului Beedle” (pentru Lumos), al doilea dintre ele devenind sursa de inspirație pentru o serie de cinci filme produse de Warner Bros. A colaborat și la scrierea unei piese de teatru, “Harry Potter și copilul blestemat”, cu premiera la un teatru din West End în vara lui 2016. În 2012 a fost lansată compania digitală a lui J. K. Rowling, Pottermore, unde fanii se pot bucura de texte inedite și se pot cufunda în lumea vrăjitorilor. J. K. Rowling a scris un roman pentru cititori adulți, “Moarte subită”, și mai scrie romane polițiste sub pseudonimul Robert Galbraith. A primit multe premii și distincții, inclusiv OBE (Ordinul Imperiului Britanic) pentru servicii aduse literaturii dedicate copiilor, Legiunea de Onoare și Premiul Hans Christian Andersen.

Jim Kay a câștigat Medalia Kate Greenaway în 2012 pentru ilustrațiile din “Chemarea monstrului” de Patrick Ness. A studiat arta ilustrației la University of Westminster și a lucrat la Library & Archives of Tate Britain, apoi s-a numărat printre ilustratorii botanici de la Royal Botanic Gardens din Kew, înainte de a se întoarce la a fi artist cu normă întreagă. După o expoziție personală la Richmond Gallery, a fost abordat de un editor: astfel a început cariera sa de ilustrator independent. Jim a creat și concepte pentru film și televiziune, și a contribuit la expoziția de grup “Memory Palace” de la Victoria & Albert Museum din Londra. La publicare, ediția ilustrată a volumului “Harry Potter și piatra filosofală” a cunoscut un succes internațional, iar Jim Kay va ilustra pentru Bloomsbury toate cele șapte cărți din seria clasică a lui J. K. Rowling. Jim trăiește și lucrează în Northamptonshire cu soția sa.

Viața lui Harry Potter se schimbă pentru totdeauna în ziua aniversării a unsprezece ani, când uriașul Rubeus Hagrid îi aduce o scrisoare și câteva vești uimitoare. Harry Potter nu-i vreun băiat obișnuit: e vrăjitor. O aventură extraordinară stă să înceapă...

Prima ediție ilustrată din magica serie clasică scrisă de J.K. Rowling este înțesată cu superbe ilustrații color de Jim Kay, câștigător al medaliei Kate Greenaway. O bucurie, o carte perfectă pentru fani devotați și cititori noi deopotrivă.

Harry Potter șI piatra filosofală, ediție ilustrată, este mijlocul perfect să descoperi minunata lume fantastică imaginată de J.K. Rowling, iar pentru fanii deja cuceriți este o încântare să recitească povestea îmbogățită cu superbele ilustrații color realizate de Jim Kay.

Deși, la data publicării, povestea a fost încadrată ca fiind potrivită pentru copiii cu vârsta între 9-11 ani, în scurt timp de la lansare ea a cucerit milioane de cititori din întreaga lume, de toate vârstele, devenind un clasic atemporal.

Ținând cont de acest succes fenomenal, un amănunt deosebit de interesant mi s-a părut acela că, după ce a trimis manuscrisul în vederea publicării, 8 edituri au respins Harry Potter și Piatra Filosofală, doar Bloomsbury acceptând să-l publice, oferindu-i lui Rowling suma modică de 2.500£ avans. Poți să te pui cu teoria relativității! 😄

Prima carte Harry Potter a fost publicată în Marea Britanie de către Bloomsbury în iulie 1997 și în Statele Unite de către Scholastic în septembrie 1998, dar nu înainte ca Rowling să primească 105.000$ pentru drepturile Americane, o sumă fără precedent pentru o carte de copii, scrisă de o autoare necunoscută până atunci. Succesul romanelor sale a făcut-o pe J. K. Rowling cea mai bogată scriitoare din istorie. Toate cele șapte volume ale seriei au fost ecranizate de-a lungul timpului.

Lumea fantastică imaginată de J.K. Rowling este complet separată, dar există în același timp cu lumea noastră, având multe elemente magice analoage lumii noastre. Multe instituții și localități se află în orașe și sate din lumea reală. Acest univers magic este format dintr-o colecție fragmentată de străzi secrete, poteci vechi, conacuri singuratice și castele ce rămân invizibile în ochii persoanelor non-magice (mageamii), care nu au nicio posibilitate să pătrundă în ele.

Dacă pentru copii are darul de a le stimula imaginația, a-i ajuta să facă distincția dintre bine și rău, a înțelege valoarea prieteniei și a familiei, a curajului și loialității, pentru adulți reprezintă un prilej minunat de evadare din realitatea cotidiană într-un univers spectaculos care te captivează imediat și te absoarbe în interiorul lui, așteptând cu sufletul la gură să vezi ce mai urmează. Efectiv vrei să crezi că acea lume magică există cu adevărat și tu n-ai aflat încă de ea pentru că ești doar un mageamiu! 😉

Cartea reușește să-ți stârnească curiozitatea încă de la primele pagini. Într-o zi ce nu anunța nimic deosebit, străzile Londrei sunt cuprinse de o forfotă neobișnuită, mai mulți vrăjitori petrecând în ochii mageamiilor – lucru complet neobișnuit, întrucât ei încercau tot timpul să fie cât mai invizibili pentru aceștia -, neputându-și stăpâni bucuria că au scăpat de un lord al întunericului, Voldemort, care terorizase întreaga lume vrăjitorească ani de-a rândul, încercând să obțină puterea absolută, omorându-i pe toți care i se opuneau. Cu o noapte înainte, el descoperise refugiul secret în care se ascundea familia Potter, omorându-i pe Lily și James Potter. Totuși, când a încercat să-l omoare pe fiul acestora, Harry Potter, în vârstă de doar un an, vraja fatală s-a întors asupra lui, distrugându-i corpul. Asupra lui Harry, singurul semn al vrăjii lui Lord Voldemort a fost o cicatrice în forma de fulger pe frunte. Ca singurul supraviețuitor al blestemului fatal, Harry a fost numit de către comunitatea vrăjitorească „băiatul care a supraviețuit”(„The Boy Who Lived”).

Deși ajuns celebru în lumea vrăjitorilor, Harry Potter era doar un bebeluș, astfel că Rubeus Hagrid, un uriaș blând și inimos, a fost desemnat să-l ducă pe Harry la singurele lui rude în viață, familia Dursley, alcătuită din unchiul Vernon, un bărbat urâcios, înalt și mătăhălos, cu o mustață foarte bogată, mătușa Petunia, sora lui Lily, o femeie răutăcioasă, slabă și ascuțită, care nu avea niciun pic de bunătate sau afecțiune pentru nepotul ei, și Dudley, fiul lor obez și răsfățat, care aducea foarte mult cu un porc, atât la înfățișare cât și la caracter.

Pentru Harry au urmat 10 ani triști și nefericiți, în care a fost persecutat în permanență de rudele lui fără milă. Lui Harry nu i s-a permis să locuiască în vreo cameră, fiind exilat într-o firidă mică aflată sub scară, alături de păienjenii ce hălăduiau prin colțuri, purta doar haine vechi ce-i rămăseseră mici lui Dudley, mânca doar resturi și trebuia să se ferească în permanență de Dudley și gașca lui de prieteni nesuferiți, care-l fixaseră drept țintă pentru răutățile lor.

Harry nu avea nicio idee despre abilitățile lui vrăjitorești, însă fenomene stranii se petreceau când el era foarte tulburat, speriat sau supărat, ca atunci când părul i-a crescut brusc într-o noapte după ce-i fusese ciopârțit de mătușa lui, când se trezise brusc în vârful unui coș pe când era fugărit de Dudley și acoliții lui, sau când un geam s-a evaporat prin minune la grădina zoologică, eliberând un șarpe boa care l-a îngrozit pe Dudley, ce-l necăjise până atunci pe Harry.

Viața lui Harry avea să ia însă o turnură spectaculoasă după ce a împlinit 11 ani. Mai multe scrisori sosesc zile la rând pe numele lui, însă unchiul Vernon refuza să-l lase să le citească. Enervat, uriașul Hagrid a intrat din nou spectaculos în scenă, livrându-i personal scrisoarea prin care Harry era informat că a fost acceptat să studieze la Școala pentru Vrăjitoare și Vrăjitori Hogwarts.

Hagrid nu era propriu-zis un vrăjitor. Din motive deocamdată obscure, el fusese exmatriculat de la acea școală, ocupând în prezent funcția de paznic și Păstrător al cheilor de la Hogwarts. Deși teoretic el nu avea voie să facă vrăji, din când în când nu se putea abține, mai ales că nesuferitele rude ale lui Harry și-o căutaseră cu lumânarea aprinsă! Este foarte amuzantă scena 😅

Uluit, Harry încearcă să absoarbe noile informații. Însoțit de Hagrid, Harry pătrunde printr-un portal magic într-un univers paralel, populat de vrăjitori, cu o alcătuire similară cu lumea mageamiilor – existau magazine, ateliere, bănci, restaurante etc.

Cu această ocazie, Harry află cu surprindere că el era de fapt foarte bogat, părinții lui lăsându-i o mică avere într-un depozit la bancă. Ridicând o sumă de acolo, Harry și-a putut permite să-și cumpere haine noi, dulciuri și cărți.  

Pentru Harry, copleșitor era faptul că părea să fie era recunoscut de toată lumea datorită semnului ca un fulger de pe frunte, fiind tratat cu multă prietenie și respect. Cu această ocazie, Harry a făcut cunoștință cu un viitor profesor – Quirell, ce preda Tehnici de apărare contra Magiei Negre, un bărbat palid și timid, care rămăsese cam bâlbâit după o experiență nefastă cu un vampir din România, dar și cu un viitor coleg – Malfoy, care i s-a părut destul de asemănător în privința caracterului cu Dudley, fiind la fel de răsfățat, arogant și răutăcios.

Prima zi de școală a sosit repede, iar Harry a trecut din nou într-un univers paralel, luând trenul de la peronul 9 și un sfert.

Organizarea școlii este una interesantă, fiecare elev fiind repartizat într-una din cele patru case,  „Griffyndor” (Cercetași), „Hufflepuff” (Astropufi), „Ravenclaw” (Ochi de șoim) și „Slytherin” (Viperini), fiecare dintre acestea aflându-se sub patronatul unui profesor.  Fiecare reușită a unui elev avea să contorizeze puncte pentru casa din care făcea parte iar fiecare abatere urma să fie sancționată cu un număr de puncte penalizare, la sfârșitul anului trăgându-se linie și stabilindu-se casa câștigătoare.

Harry a fost repartizat la Griffyndor, bucurându-se în sinea lui că nu a ajuns la Slytherin , din care făceau parte Malfoy și alți nesuferiți ca el.

Harry și-a făcut, încă din prima zi, un foarte bun prieten – Ron Weasley, un băiat pistruiat cu părul roșcat, care făcea parte dintr-o familie numeroasă de vrăjitori. Charlie, fratele lui mai mare, absolvise deja și plecase să vâneze dragoni în România, iar alți trei frați mai mari studiau și ei la Hogwarts.

Deși Hermione, o fată aflată în aceeași casă cu ei, i-a enervat la început pe cei doi prieteni, părând o tocilară desăvârșită, care știa toate manualele pe dinafară, și o fanatică a respectării regulilor, curând un incident avea să-i apropie, devenind ulterior un trio formidabil, fiecare dintre ei având calități complementare celorlalți. 

Galeria profesorilor este și ea una fascinantă, întâlnind caractere complexe. Pe lângă Quirell, pe care Harry îl cunoscuse deja, intră în scenă Snape, profesorul de Filtre și Elixire, care patrona casa Slytherin., și doamna Minerva McGonagall, patroana casei Griffyndor. Albus Dumbledore, directorul școlii, este un personaj cu totul remarcabil, dând dovadă de multă înțelepciune, oferindu-i la un moment dat un sfat extrem de prețios lui Harry și intervenind salvator într-o situație limită din finalul cărții.  

Dacă la prima întâlnire, Harry a avut ciudata impresie că Snape îl antipatiza, la primul curs și-a dat seama cu stupoare că, de fapt, acesta îl ura de-a dreptul, căutându-i nod în papură cu fiecare ocazie și penalizându-l nedrept.

Cei trei prieteni vor avea parte de tot felul de aventuri care mai de care mai spectaculoase. Semnificația titlului o vom înțelege abia pe la jumătatea cărții. Pătrunzând din greșeală pe un culoar secret, au observat o trapă misterioasă păzit de un câine înfricoșător, ce avea trei capete.  Era evident că acolo era ascunsă o comoară, dar ce anume? Tulburător era faptul că Snape părea interesat să intre în posesia acelui bun de preț, făcând presiuni asupra lui Quirell să îl ajute.

Nu pot să nu fac referire la jocul de Quidditch, extrem de spectaculos. Jucătorii utilizează mături zburătoare pentru a se deplasa în aer. Scopul jocului este de a prinde cât mai repede smiciul, o minge mică și rapidă. Dovedind un talent nativ în a se deplasa pe mătură, Harry a ajuns gonaciul echipei din casa Griffyndor, însă la primul meci a avut dificultăți evidente în a se menține pe mătură, care se smucea în toate părțile, fiind evident sub acțiunea unei vrăji, Hermione intervenind la timp și salvându-l într-un mod ingenios.

Finalul este plin de adrenalină, pericolul atinge cote extreme și asistăm la o uluitoare răsturnare de situație. Aparențele sunt adesea înșelătoare, iar răul se poate ascunde sub multe forme…

Vă las plăcerea să descoperiți singuri în carte ce era și ce s-a întâmplat în cele din urmă cu piatra filosofală, însoțindu-i pe Harry, Ron și Hermione în aventurile lor extraordinare. Veți avea parte din plin de magie, vrăji, dragoni, unicorni, spirite malefice, mistere și ceva mai profund…

Seria aceasta dă dependență. Abia ce ai terminat un volum că abia aștepți să-l începi pe următorul! Vă invit cu drag să o (re)descoperiți!

Harry Potter și piatra filosofală de J. K. Rowling poate fi comandată pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți J.K. Rowling

Recenzii și prezentări cărți fantasy

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *